050 - 3 123 123

Midden- en Oost-Spanje

Door reiziger Carel van der Meer | 28-09-2017

‘Morgen is het al weer de laatste dag van onze reis door Midden- en Oost-Spanje. De wekservice is om half acht. Om kwart over negen vertrekken we naar Madrid. Voordat wij daar zullen arriveren, heb ik nog een verrassing voor u. Want u weet het, ik vind het leuk jullie iedere dag te kunnen verrassen.’

Verrassend en opvallend

Ik kan niet anders zeggen dan dat het Elmar de afgelopen dagen uitstekend is gelukt om mij en mijn reisgenoten te verrassen. De eerste verrassing dient zich aan kort na de landing op de luchthaven van Madrid, waar Elmar ons opwacht. Hij verontschuldigt zich min of meer voor het feit, dat hij onverwacht zijn geblesseerde collega moet vervangen. Tegelijkertijd probeert hij ons gerust te stellen met een korte introductie van zichzelf en de uitleg, dat het niet zijn eerste reis in Spanje is.

De volgende morgen, aan het begin van de stadswandeling door Madrid, kijk ik verbaasd naar Elmar. Het te kleine hoedje boven op zijn hoofd wekt mijn aandacht. Het ding intrigeert me. Ik vind het enigszins lachwekkend staan. Als het een zonnehoedje is, moet er toch wel een passender exemplaar te vinden zijn, denk ik zo. Maar goed, het zal wel een lekker hoedje zijn en het zal wel lekker zitten. Tegelijkertijd besef ik, dat ik mijn petje vergeten ben op te zetten.

Acht dagen later dringt het pas tot mij door, dat Elmar met dat opvallende hoedje zich als gids onderscheidt van mensen in zijn directe omgeving. Op het moment dat in mijn oortje zijn stem steeds zachter wordt, omdat ik zo nodig weer een foto wil maken, zoeken mijn ogen onbewust het malle hoedje.

Liefde voor Spaanse cultuur en geschiedenis

Elmar is een ras-verteller, waaruit duidelijk zijn liefde voor het land en zijn bevolking én zijn kennis van de Spaanse cultuur en geschiedenis spreekt. Geboeid luister ik naar zijn enthousiaste verhalen. Het stoort mij niet als hij zo af en toe zijn verhaal onderbreekt met de woorden, ‘hoe zeg je dat?’ Ter verontschuldiging laat hij weten, dat hij dyslectisch is. Elmar dyslectisch? Hij kan dan wel eens moeten zoeken naar het goede woord, maar dat wil nog niet zeggen dat er sprake is van dyslexie.

Als ik hoor, hoe hij in een geanimeerd gesprek is verwikkeld met onze Spaanse chauffeur Alberto kan er mijn inziens geen sprake zijn van dyslexie. Ik versta geen woord Spaans, maar het lijkt me stug dat Elmar op zoek is naar het juiste woord in het Spaans. Hij spreekt vloeiend Spaans.

Wanneer de plaatselijke bakker hem bijna van de sokken rijdt tijdens zijn uitleg midden op een zijns inziens ‘autovrij straatje’ in het mooie middeleeuwse stadje Siguenza, reageert Elmar zeer adrem. De bakker lacht om zijn opmerking en rijdt zwaaiend verder.

Het lekkere Spanje

Naar het woord ‘lekker’ hoeft Elmar nooit te zoeken. Lekker genieten, lekker wandelen, lekker eten, lekker geslapen, een lekker museum, een lekker barretje. Het woord lekker ligt hem voor in de mond.

Elke dag heeft Elmar een verrassing voor ons in petto. Hij voert de spanning op door telkens een tipje van de sluier op te lichten. Hij geniet zichtbaar van de toenemende nieuwsgierigheid. Ik word, net als mijn overige reisgenoten, nooit teleurgesteld.

Het raam van de duivel biedt een duivels uitzicht. De lekkere wandeling op het strand in Valencia en het lekkere tapasbarretje, waar de hele groep lekker heeft gegeten, is een fantastische verrassing. De themawandeling ‘instorting’ heeft niet alleen betrekking op vervallen huizen in het dorpje, maar past naadloos in mijn ophanden zijnde instorting van vermoeidheid. Op de laatste dag van de reis is een rondleiding in het middeleeuwse stadje Siguenza een verrassende onderbreking van de busrit naar Madrid.

Negen fijne dagen!

In het vliegtuig geniet ik na van negen fijne dagen in Spanje en denk ik aan de woorden van Elmar: ‘het komt goed’. Ik hoor het hem zeggen bij het oplossen van kleine problemen. Ik zie zijn bezorgdheid en zijn gevoel van verantwoordelijkheid voor alle reisgenoten. Ik zie, hoe hij ieder groepslid in zijn of haar waarde laat om te kunnen genieten.

Elmar is een verrassende reisleider, die Loes en mij een schitterende culturele reis door Midden- en Oost-Spanje heeft bezorgd. Het zal de lezer niet verbazen, dat wij de vraag in de enquête van SRC Reizen met betrekking tot de beoordeling van de eigenschappen van de reisleider met ‘zeer positief’ hebben aangekruist!

Meer reisverhalen

Reisleider Elmar is een ras-verteller, waaruit duidelijk zijn liefde voor het land en zijn bevolking én zijn kennis van de Spaanse cultuur en geschiedenis spreekt.