050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Taj Mahal, symbool van India

Door reisleider Bob | 02-11-2016

Inmiddels heb ik de prachtige Indiase Taj Mahal waarschijnlijk op ieder moment van de dag wel eens gezien: van zonsopgang tot -ondergang. Echter, de laatste keer dat ik werkelijk weer werd overweldigd, was toen er heel veel mist was en je het mausoleum pas van heel dichtbij kon zien. Natuurlijk deelde de groep mijn enthousiasme niet, want zij hadden de Taj veel liever blinkend in de zon gezien.

De mooiste tombe van India (en de wereld)

De Taj Mahal staat symbool voor India. Ondanks dat het een islamitisch gebouw is, doet het alle nationalistische Indiase harten kloppen – van zowel hindoes als moslims dus. Jaarlijks bezoeken twee miljoen Indiërs de Taj. Maar let wel, dit is niet zo bijzonder. De Lotustempel in New Delhi bijvoorbeeld telt vier miljoen bezoekers per jaar en de Tirupati-tempel in Zuid-India wel bijna twaalf miljoen!

Mughal-keizer Shah Jahan liet het mausoleum tussen 1632 en 1653 bouwen voor zijn derde en favoriete vrouw Mumtaz Mahal, die op haar achtendertigste tijdens de bevalling van haar 14de kind (!) overleed. Thans is het ongetwijfeld een van de mooiste gebouwen ter wereld en een hoogtepunt van de Mughal-architectuur, een mengvorm van islamitische en hindoe-architectuur.

Mythes rondom de Taj Mahal

Er bestaan vele mythes en verhalen rondom de Taj Mahal. Een van de bekendste is dat Shah Jahan voor zichzelf een tombe van zwart marmer wilde bouwen aan de noordelijke kant van de Jamuna-rivier tegenover de achterkant van de Taj. Via een brug zou de Mughal-keizer dan voor eeuwig zijn verbonden met zijn geliefde Mumtaz. De recente ontdekking van de Methab Bagh, de maanlicht-tuin aan de andere kant van de Jamuna, leidde echter tot een heel andere verhaal, dat tevens antwoord geeft op de vraag waarom de Taj Mahal niet – zoals gebruikelijk – in het midden van de Perzische tuin (‘Char Bagh’, letterlijk vier tuinen) ligt, maar aan het einde daarvan. De conclusie van de Indiase archeologen is dat de Jamuna, als een van de paradijselijke rivieren, deel uitmaakt van de oorspronkelijke tuin en het monument dus temidden van twee Char Baghs aan de rivier staat. De keizer bezocht de Taj dan ook via de rivier en niet, zoals wij tegenwoordig doen, via de zuid-ingang.

De huidige Char Bagh voor de Taj Mahal is alles behalve een afspiegeling van de paradijselijke tuin zoals zij oorspronkelijk is bedoeld. Wat wij tegenwoordig zien betreft een door de Engelsen gedurende het begin van de twintigste eeuw geconstrueerde landschapstuin. De oorspronkelijke paradijselijke tuin stond vol met fruitbomen en bracht geld op. Van de Methab Bagh tenslotte is helemaal niets meer over, maar vanuit de tuin aan de oever van Jamuna heb je – zeker bij maanlicht – een van de mooiste uitzichten op de Taj Mahal.

Meer reisverhalen

Reisleider Bob
Er bestaan vele mythes en verhalen rondom de Taj Mahal.