050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Voor het eerst naar Japan: mijn reisverhaal

Door reisleider Thomas | 15-04-2019

Af en toe hoort u wel eens iets over iemand die in Japan is geweest, iemand die van plan is om te gaan of iemand die er lang geleden zakelijk even moest zijn. De laatste jaren heeft Japan, met succes, de nieuwsgierigheid bij heel wat reislustige mensen weten op te wekken. Zelf ben ik ook spreekwoordelijk voor de bijl gegaan.

Japan wil zich doelbewust ook toeristisch op de wereldkaart plaatsen en ze hebben nogal wat troeven op zak om daar ook daadwerkelijk in te slagen. Volgend jaar worden er de Olympische Spelen georganiseerd en dit zien de Japanners als het uitverkoren moment om zich als het ware een tweede keer open te stellen naar de buitenwereld toe.

Shinkansen (bullet train) in Japan
Kogeltrein die met hoge snelheid door Japan rijdt
Tempels van Nikko, Japan
Een van de prachtige tempels in de pelgrimsstad

Bijzondere historische band

Voor ik wat meer ging lezen over dit fascinerende land was ik mij niet echt zo bewust van de heel bijzondere historische band die er bestaat tussen Japan en Nederland. Ruim 250 jaar lang was ons land “Oranda” het venster op de buitenwereld voor de Japanners: toen de Shoguns van de Tokugawa clan met een ijzeren hand over het land regeerden mocht geen enkele Japanner het land verlaten en mocht geen enkele buitenlander Japan nog binnenkomen. Nederland had echter een bevoorrechte positie en via het kleine eilandje Deshima, in de haven van Nagasaki, verliep alle contact met ‘de buitenwereld’. Heel wat wetenschappelijke werken werden in die tijd vanuit het Nederlands naar het Japans vertaald. Toen Napoleon ons landje een tijdje had geannexeerd was Deshima op een bepaald moment nog de enige plaats ter wereld waar de Nederlandse vlag trots bleef wapperen en bij de onderhandelingen over het openen van Japan, in 1853, werd zelfs de Nederlandse taal gebruikt.

De laatste shogun kwam ten val en in een korte tijd is Japan een zeer modern en ontwikkeld land geworden. Toch vindt u af en toe nog wat trekjes terug van de ijzeren discipline die er tijdens de shogun en samoerai periodes ingeslopen zijn. Zo komt de grote baas van de shinkanzen treinen zich jaarlijks op televisie nederig excuseren voor de anderhalve tot twee minuten vertraging die alle treinen samen het voorbije jaar hadden opgelopen. Want als een trein om 10.38 uur moet vertrekken, dan kan het onmogelijk zijn dat die trein een paar seconden te laat vertrekt!

Schilderende man in Japan tijdens Sakura-seizoen
De parken zijn prachtig met alle bloesems
Itsukushima-schrijn in Japan
Traditionele poort die toegang geeft tot de Itsukushima-schrijn
Sakura, Japan
Felgekleurde lotusbloemen tijdens het Sakura-seizoen

De schoonheid van het Sakura-seizoen

Ook de natuurliefhebbers zullen in Japan zeer onder de indruk zijn, zeker tijdens de lenteperiode. Het intense gevoel van blijdschap en geluk om te wandelen onder de in bloei staande kersenbloesems of sakura zoals ze in het Japans zeggen, is moeilijk te beschrijven. Het is eigenlijk ook niet op een foto vast te leggen: u moet er zelf wandelen en kijken naar de Japanse families die onder de in bloei staande bomen zitten te picknicken, dan pas zult u het sakura-gevoel begrijpen.

Dus wilt u op reis naar Japan en hebt u de mogelijkheid dit in het voorjaar te doen? Reis dan zeker in deze kleurrijke periode naar dit bijzondere land en laat u verrassen door het mooie sakura-seizoen!

Meer reisverhalen

SRC-reisleider Thomas
Het intense gevoel van blijdschap en geluk om te wandelen onder de in bloei staande kersenbloesems of sakura zoals ze in het Japans zeggen, is moeilijk te beschrijven.