050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Iran

Bezienwaardigheden Iran

Teheran, Iran
Teheran
Teheran is pas sinds tweehonderd jaar de hoofdstad van Iran en wordt sindsdien voortdurend verbouwd. De moderne stad telt ongeveer zestien miljoen inwoners. Het gebied rond de arg, de citadel, en de voormalige koninklijke wijk, vormen het oude centrum van Teheran. Hier vindt u het Golestân-paleis, Rozenpaleis, met daarin het etnografisch museum. Ten zuiden van het paleis ligt de bazaar, een stad op zichzelf, en de levendige Imam Khomeini Moskee, voorheen de moskee van de sjah. Het meest prominente monument in Teheran is ongetwijfeld de Azâdi Toren. Het is een witstenen triomfboog met een hoogte van 45 meter. Het grote centrale blok van de toren wordt ondersteund door vier schuin geplaatste pilaren. De toren werd ontworpen door een jonge Iranese architect. Het is in 1971 geopend ter gelegenheid van 2500 jaar monarchie in Iran. De bezoekers kunnen met een lift naar de top van de toren, die een prachtig uitzicht biedt op het altijd drukke Teheran.
Persepolis, Iran
Persepolis
De oude paleisstad Persepolis was gelegen in het zuiden van Perzië, het hedendaagse Iran. De naam van de stad is Grieks voor ‘Stad van de Perzen’. Persepolis diende tijdens ‘Noroez’, het Perzische Nieuwjaar, als een soort van bedevaartsoord voor diverse bevolkingsgroepen, zoals Perzen, Assyriërs en Meden. Zij brachten giften mee voor de ‘sjah’ (koning), als blijk van respect. Deze jaarlijkse traditie is nog terug te zien op muurtekeningen op ruïnes van de eeuwenoude stad. Als dank voor dit gebaar werden de gasten eervol welkom geheten in het koningspaleis. Slavernij was verbannen in Perzië. Ambtslieden die alle bouwpracht in Persepolis voor hun rekeningen namen, werden keurig voor hun werkzaamheden betaald. Dit leidde ertoe dat de allerbeste vaklieden uit Perzië naar de paleisstad afreisden. De hoge kwaliteit van de bouwwerken die hier uit voortkwam, is tot in de kleinste details terug te zien. In 330 voor Christus liet Alexander de Grote Persepolis in brand steken, na eerst alle schatten uit de paleisstad te hebben weggenomen.
Nasir al Molkmoskee in Shiraz, Iran
Shiraz – stad van poëzie
In Iran heeft de poëzie altijd een zeer hoog niveau gehad. De Sjahnama, of het Boek der Koningen van Ferdausi, is het nationale epos van Iran en telt maar liefst 60.000 dichtregels. Het is het belangrijkste werk over de Perzische mythologie. Naast Ferdausi zijn Saadi, Nezami en Roemi bekende dichters. Een stad die geassocieerd wordt met poëzie is het schitterende Shiraz, die de bijnaam ‘stad van poëzie en onderwijs’ heeft. Eens was Shiraz een belangrijk centrum in de middeleeuwse islamitische wereld. Tegenwoordig is het de hoofdstad van de provincie Fars. Shiraz is een aangename groene plaats met enkele eeuwenoude monumenten. U vindt hier schitterende mausolea van twee bekende dichters en een grote bazaar.
Zicht op de stilte torens in Yazd, Iran
Yazd - stad van het zoroastrisme
Yazd is volgens velen de oudste aan één stuk bewoonde stad ter wereld. Het is de stad van het zoroastrisme. De profeet Zarathustra was de grondlegger van deze zeer oude religie. De stiltetorens zijn getuigen van dit bijzondere geloof. Op deze torens werden de overledenen voor de gieren gelegd. Zo werden de aarde, het vuur, de lucht en het water niet vervuild. In Yazd is voornamelijk laagbouw te vinden, waardoor het uitzicht vanaf de daken adembenemend is, vooral bij het vallen van de avond en bij het rijzen van de zon. Een wandeling door het labyrint van kleine straatjes en steegjes is een bijzondere ervaring. Let op: verdwalen in de binnenstad is niet moeilijk! Tijdens uw wandeling ziet u ongetwijfeld de hoge minaretten van de Jome-moskee en veel traditionele huizen. Vergeet zeker niet om ook een kijkje te nemen op de bazaar.
Imammoskee in Isfahan, Iran
Sprookjesachtig Isfahan
In Isfahan waant u zich in een andere wereld! In de culturele hoofdstad van Iran zijn de bezienswaardigheden goed te voet te bereiken. Begin uw bezoek aan Isfahan met een kijkje op het enorme Naqshe Jahan-plein. Het centrale plein wordt omringd door de bogen van de bazaar, het Ali Qapu-paleis en de prachtige moskeeën Lutfollah en Shah. De bruggen over de Zayandeh rud-rivier zijn ook aanraders. Een wandeling over de Si-o se Pol- en de Pol-e Khaju-brug is vooral ’s avonds een bijzondere belevenis. Met een beetje geluk hoort u de magische klanken van een tar, een langhalsfluit, onder de gewelfde bogen. Andere bezienswaardigheden zijn de Vanck-kerk in de Armeens-christelijke wijk Jolfa, de vuurtempelberg Atesgah, de Minar Janban en de paleizen Chehel Sotoun en Hasht Behesht.
Bâgh-e Fin-tuinen in Kashan, Iran
Kashan
Het charmante oasestadje Kashan in de woestijn dankt zijn naam aan het Perzische woord ‘kashi’, wat ‘tegel’ betekent. De lemen koopmanshuizen in deze stad zijn voorzien van mooi keramiek. Ook hebben ze luchtkokers en windtorens tegen de zomerhitte. Bezoek in Kashan zeker de Agajh Bozorg-moskee, een belangrijke school voor islamitische geestelijken. Ook de koninklijke tuinen Bâgh-e Fin, die op de kenmerkende Perzische manier zijn aangelegd, zijn een bezoek absoluut waard!