050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Libanon

Bezienwaardigheden Libanon

Baalbek, Libanon
Baalbek of Heliopolis
Baalbek is volgens UNESCO een van de meest beroemde heiligdommen van de Romeinse wereld en een voorbeeld van de klassieke Romeinse architectuur. De naam betekent ‘Baäl van Beka’. De stad genoemd naar de god Baäl is dan ook gelegen in de vruchtbare vlakte van Bekaa, tussen de rivieren Litani en Orontes op een hoogte van 1.150 meter. De stad werd oorspronkelijk gebouwd door de Feniciërs en stond in de hellenistische periode bekend als Heliopolis. De god Baäl was - zoals Helios - onder meer de god van de zon. De bloeiperiode van Baalbek begon in het jaar 15 voor Christus toen de stad een Romeinse provinciehoofdstad werd onder de keizer Augustus. Baalbek was tijdens de Romeinse periode een belangrijk religieus centrum. Pelgrims verdrongen zich er voor het heiligdom van de drie godheden Jupiter, Venus en Mercurius, de Triade van Heliopolis. De tempel gewijd aan Jupiter trok vele duizenden pelgrims. De kolossale constructies – gebouwd in een periode van meer dan twee eeuwen – maken van Baalbek een must see in Libanon.
Beiteddine Palace Libanon
Beiteddine
Een uurtje rijden ten zuidoosten van Beiroet in het Choufgebergte ligt Beiteddine. In de 19e eeuw bouwde de toenmalige emir met hulp van Italiaanse architecten een nieuw paleis in dit kleine stadje. Hoewel het paleis nog steeds dienst doet als zomerresidentie voor de Libanese president, zijn veel van de ruimtes gewoon te bezoeken. De bouw van het Beiteddine-paleis (letterlijk: huis van geloof) duurde maar liefst 30 jaar en was in 1818 eindelijk voltooid. Het is een heerlijke architectonische mengelmoes met islamitische, Venetiaanse-gotische en renaissance invloeden. Op uw rondgang door het paleis geniet u van prachtige arcades, fonteinen, gevels, bewerkte cederhouten plafonds, antiek meubilair en marmer. Leuk detail: alle deuren in het kasteel hebben een bijzonder ontwerp en er zijn er geen twee gelijk! De idyllische tuinen omringen het paleis en u vindt er een goed bewaarde hamam.
Beiroet, Libanon
Beiroet, het Parijs van de Oriënt
De hoofdstad van Libanon is op zijn zacht gezegd contrastrijk. Het imago van het Parijs van de Oriënt is nog steeds niet overdreven. Beiroet heeft prachtige winkels, gezellige bars en restaurants en ook het nachtleven steekt de Franse hoofdstad naar de kroon. Natuurlijk ziet u in deze stad vol historie de herinneringen aan het recente oorlogsverleden terug. In ‘downtown’, het moderne stadscentrum, is na de burgeroorlog luxe nieuwbouw neergezet naast een door kogels doorregent pand. Het contrast met de studentikoze en kleurrijke wijk Hamra is dan ook enorm. Hier vindt u een grote winkelstraat en vele kleine achterafstraatjes met authentieke barretjes. Ook is dit een goede plek om neer te strijken in een restaurantje en te genieten van het geweldige eten dat Libanon te bieden heeft! Hiervandaan bent u ook vlak de Corniche, de lange en brede boulevard vanwaar u uitkijkt over de zee en heerlijk kunt uitwaaien. Een gezellig levendige plek, vanwaar u zo doorloopt naar de zogenaamde Pigeon Rocks of Rouche Rocks in zee.
Tyrus, Libanon
Purper uit Tyrus
De havenstad Tyrus zag net als andere historische steden in Libanon, heersers van vele beschavingen voorbij komen. Niet vreemd als je bedenkt dat volgens Herodotus Tyrus gesticht werd in ongeveer de 27e eeuw voor Christus Een deel van de stad lag aan de kust en een deel lag op een prachtig eiland, zo'n 800 meter uit de kust. In de oudheid was Tyrus een van de belangrijkste en rijkste steden van Kanaän en stond bekend om de productie van een bijzondere kleur purper: Tyrisch purper. Het werd gewonnen uit de purperslak, een klein weekdiertje: toentertijd de enige bron van paarse verf wereldwijd. Alleen de extreem rijken van de wereld konden zich het kostbare purper uit Tyrus veroorloven. De kleur bleef dan ook gereserveerd voor de koningen en keizers, waaronder de Romeinse keizer.
Cederbomen in Libanon
Bos van de ceders van God
Het nationaal symbool van Libanon is de cederboom. Prominent figurerend op de vlag van het land was de ceder eeuwenlang een veelvoorkomende boom in het Libanese landschap. In zijn natuurlijke habitat kan de libanonceder een hoogte bereiken van veertig meter. De libanonceder wordt onder andere genoemd in het Gilgamesj-epos en in de Bijbel. Het hout was eeuwenlang populair om zijn kwaliteit en aangename geur, wat heeft geresulteerd in grootschalige ontbossingen van de oorspronkelijke cederwouden. In de Qadishavallei in het noorden van Libanon, bevindt zich het Bos van de ceders van God (of Arz ar Rab), dat uit ongeveer 300 libanonceders bestaat. De honderden jaren oude bomen vormen een monument voor de vele gekapte bomen.
Byblos, Libanon
Byblos
De kustplaats Byblos ligt op een klif van zandsteen zo'n 40 kilometer ten noorden van Beiroet. Als een van ’s werelds oudste continu bewoonde plaatsen kent Byblos een roemrijke historie waarvan nog volop sporen te zien zijn. Haar geschiedenis gaat terug tot het derde millennium voor Christusen het is een van de oudste Fenicische steden. Door de handel met Egypte in cederhout kon Byblos uitgroeien tot de belangrijkste haven van de Levant. De stadskoningen van Byblos waren vazallen van de Egyptische farao's. Ook stond Byblos bekend om zijn productie van het schrijfmateriaal papyrus, dat hierdoor in het Grieks werd aangeduid als biblion. Uit het meervoud is via het Latijnse biblia (sacra) '(heilige) boeken' ons woord Bijbel afgeleid. Vandaag de dag is Byblos vooral een sfeervol kustplaatsje met een oude vissershaven en een historisch ommuurd centrum.