U bent hier: Home | Italië | Kerst in Umbrië

Kerstsfeer in het hart van Italië

Reisleidster Diane Kuster:
‘Aan niemand minder dan de heilige Franciscus van Assisi hebben we volgens de overlevering de traditie van de kerststal te danken: hij is namelijk degene die voor het eerst in Greccio een levende kerststal liet maken. Zijn invloed is tot op vandaag de dag merkbaar! Nog steeds worden op veel plekken in Umbrië levende kerststallen gepresenteerd waarin niet alleen Maria, Jozef en het kindje Jezus te zien zijn, maar vaak ook alle traditionele beroepen worden uitgebeeld. Bovendien bevindt zich in Umbrië de grootste kerstboom ter wereld, die indrukwekkend in lichtjes tegen de berg lijkt geplakt. Een ideale plek dus om de kerstdagen door te brengen!

Tijdens deze nieuwe kerstreis bezoekt u de meest sprookjesachtige stadjes van Umbrië, die zich in de kerstperiode van hun mooiste kant laten zien, zoals het middeleeuwse Orvieto, het prachtig gelegen Montefalco, het “balkon van Umbrië”, en het authentieke Gubbio. In al deze stadjes is het heerlijk dwalen en proeft u de typisch Italiaanse kerstsfeer. U bewondert de mooiste fresco’s, waaronder het meesterwerk de Aanbidding van de drie koningen van Perugino in zijn geboortedorp Città della Pieve. Een veelzijdige kerstreis vol sfeer en cultuur, dus! Gaat u met mij mee?’

Pluspunten
rechtstreekse vluchten KLM
goed centraal toeristenklassehotel
7x ontbijt, 2x diner en 1x lunch
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Assisi van Franciscus
dom van Spoleto
Montefalco, het balkon van Umbrië
middeleeuws Orvieto
kerstsfeer in Gubbio
historisch Perugia
Greccio en Narni
Città della Pieve
kerstmis in Assisi
diverse kerstmarkten
Reisleidster Diane Kuster
SRC-reisleidster sinds 1996
Favoriete plek: middeleeuws Gubbio
Hoewel de traditie van de kerstboom in Italië niet heel oud is, kunt u hier wel de grootste kerstboom ter wereld vinden. In Gubbio zijn op indrukwekkende wijze duizenden lichtjes tegen een berg geplakt: erg bijzonder!
Ontmoet onze beste reisleiders in Italië
Reisleidster Wendy Fossen
Reisleidster sinds 2008
SRC-reisleidster Marjorie van Beekum
Reisleidster sinds 2013
Reisleider Roeland Looman
Reisleider sinds 2001
Reisleidster Maaike Raduzzi
Reisleidster sinds 2008

De reis in het kort

Naar Italië
Spoleto en Montefalco
Middeleeuws Orvieto
Kerstsfeer in Gubbio
Historisch Perugia
Narni en de oorsprong van de kerststal
Kerstmis en levende kerststal
Terug naar huis

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Rome

We vliegen naar Rome. Na aankomst in Italië rijden we naar ons hotel in het heerlijke stadje Assisi, waar we de komende week verblijven. Aangezien het hotel in het historisch centrum ligt, gebruiken we drie roltrappen en lopen circa 500 meter vanaf de parkeerplaats naar het hotel. De bagage wordt voor ons naar het hotel gebracht. Na het inchecken maken we een oriënterende wandeling door het centrum van Assisi, dat prachtig in kerstsfeer is gehuld. We dineren gezamenlijk in het hotel. (ca. 200 km)

dag 2: Spoleto en Montefalco

De beneden- en bovenstad van Spoleto liggen fraai tegen de helling van de Monteluco. Vanaf de Monterone-poort wandelen we via de Drususboog naar het Piazza del Mercato en zien de dom van Spoleto. We sluiten ons bezoek af op de gezellige kerstmarkt, waar u originele kunst en ambachten vindt. In Montefalco, een plaats die door haar prachtige ligging ook wel ‘het balkon van Umbrië’ wordt genoemd, bekijken we de 14e-eeuwse kerk waarin de beroemde schilder Benozzo Gozzoli twaalf prachtige fresco’s maakte. (ca. 120 km)

dag 3: Middeleeuws Orvieto

Het middeleeuwse Orvieto ligt op een 300 meter hoog plateau dat door wijngaarden wordt omringd. Met een lift bereiken we het centrum, waar de dom ongetwijfeld het meest in het oog springt. De bouw ervan begon in 1290 en nam ongeveer 300 jaar in beslag, waarbij de aanvankelijk romaanse stijl gaandeweg plaatsmaakte voor de gotische. Na een bezoek aan de dom heeft u wat vrije tijd. Op de terugweg bezoeken we Città della Pieve, een prachtig stadje waar de beroemde schilder Perugino het levenslicht zag. In de kerk van Santa Maria dei Bianchi bewonderen we een meesterwerk van deze kunstenaar, de Aanbidding van de drie koningen. (ca. 220 km)

dag 4: Kerstsfeer in Gubbio

Gubbio, een heerlijk stadje met een authentieke middeleeuwse sfeer, is in de tijd voor kerst op haar best. Tegen de helling van de Monte Ingino zien we de grootste kerstboom ter wereld: met een lengte van 650 meter, een maximale breedte van 350 meter en 3.000 lichtjes een prachtig gezicht! In de bovenstad zien we op het Piazza Grande het Palazzo dei Consoli. Dit voormalige stadhuis doet nu dienst als museum en herbergt de zeven Eugebinetabletten uit de 2e eeuw v.Chr. In de benedenstad zien we de Chiesa di San Francesco en het ernaast gelegen klooster. We wandelen door de via del presepe, de route van de kerststal, waar poppen het kerstverhaal weergeven. Bij goed weer kunt u met de funivia, een open kabelbaantje, de Monte Ingino op voor een mooi uitzicht over Gubbio en de omgeving. (ca. 120 km)

dag 5: Historisch Perugia

In het hooggelegen historische centrum van Perugia zien we de fraaie Fontana Maggiore, de domkerk San Lorenzo en het indrukwekkende Palazzo dei Priori. In dit paleis is de Galleria Nazionale dell’Umbria gevestigd, die een grote collectie schilderijen uit de Umbrische school heeft. Na de stadswandeling heeft u nog tijd om het museum bezoeken. Liefhebbers van archeologie kunnen naar het nationale archeologische museum gaan. Ook de kerstmarkt in de Rocca Paolina, een ondergronds middeleeuws fort, is een aanrader. (ca. 50 km)

dag 6: Narni en de oorsprong van de kerststal

In Narni bezoeken we de San Domenico. Nog geen dertig jaar geleden ontdekte men onder deze kerk een ondergrondse ruimte met goed bewaard gebleven fresco’s uit de 15e en 16e eeuw. We bewonderen de oude Romeinse cisterne en zien de plekken waar hoogstwaarschijnlijk gevangenen werden berecht en opgesloten. Vanmiddag bezoeken we Greccio, waar de kerststal zijn oorsprong vond. In een klein klooster in een grot bij Greccio maakte in 1223 Franciscus van Assisi een replica van de stal van Bethlehem, om het kerstverhaal zo realistisch mogelijk uit te beelden. We bezoeken hier het kerststallenmuseum. Vanavond genieten we van een kerstdiner in het hotel. (ca. 200 km)

dag 7: Kerstmis en een levende kerststal

Vanochtend doen we rustig aan. U heeft de mogelijkheid een mis bij te wonen in de San Francescokerk of een van de andere kerken in Assisi. Nadat we genoten hebben van een fijne kerstlunch bewonderen we vanmiddag een kerststal in een van de kleine plaatsjes in de omgeving van Assisi. Een mooie afsluiting van deze sfeervolle kerstreis! (ca. 40 km)

dag 8: Terug naar huis

We worden naar de luchthaven van Rome gebracht voor de terugvlucht naar Amsterdam. (ca. 200 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. in de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Vluchtschema
klm.png

Amsterdam - Rome 14:15 - 16:25 uur
Rome - Amsterdam17:15 - 19:50 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrek vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel

Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Pax Assisi
Hotel Pax Assisi - Assisi
U verblijft in een prachtig authentiek, kleinschalig familiehotel in het centrum van Assisi. Het hotel is gesitueerd in een historisch pand naast het Piazza Vescovado, en op enkele minuten loopafstand van het Piazza del Comune. De kamers zijn simpel ingericht maar zeer netjes. Wifi is beschikbaar in de gemeenschappelijke ruimtes. Gezien de locatie in het historisch centrum kan de touringcar niet tot voor het hotel komen. Vanaf de busparkeerplaats neemt u drie roltrappen en loopt zo’n 500 meter naar het hotel. De bagage wordt voor u van de touringcar naar het hotel en vice versa gebracht. Het kan voorkomen dat we gebruik maken van een ander, gelijkwaardig hotel. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de hotelgegevens.

Bekijk de website van Pax Assisi

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice. U kunt uw auto gratis maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel.
NB Ter plaatse dient u 6% aan toeristenbelasting te voldoen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers hebben het afgelopen jaar via enquêtes, mail, Facebook en brieven hun ervaringen over deze reis gegeven. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, mail, Facebook en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.Meer reiservaringen
Wilt u (meer) ervaringen van onze reizigers over SRC Reizen lezen? Bekijk dan de reizigerservaringen of lees de mening van onze gasten op onafhankelijke beoordelingswebsites als Reisgraag.nl of Trustpilot.

Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (57 dagen voor vertrek).
Maximaal 34 deelnemers.