050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

Copernicus en peperkoek, dat is Torun!

Door reisleidster Adriënne | 10-03-2018

Polen is een prachtig en fascinerend land. Elke keer weer als ik er ben, word ik geboeid door de snelle ontwikkelingen in het land. Steeds weer ben ik ook verrast door de veelheid aan mooie en onbekende plaatsen die dit land telt. Polen heeft bijvoorbeeld, naast schitterende en beroemde steden als Krakau en Warschau, ook vele prachtige steden die bij ons veel minder bekend zijn, en waar je het Poolse leven echt kunt ervaren.

Levendig Toruń

Neem nu Toruń, een aantrekkelijke stad, centraal gelegen in het Poolse land. De oude middeleeuwse stadskern is praktisch ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog gekomen, en staat sinds 1997 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Dat is niet zonder reden: Toruń wordt geroemd om haar prachtige gotische gebouwen en haar mooie straten die uitwaaieren vanuit het oude vierkante marktplein. Zoals je in Poolse steden wel vaker ziet, is ook hier het oude marktplein geen grote open ruimte. Ook in Toruń staat midden op de markt een fraai stadhuis. Aan het kleurrijke marktplein vind je aan alle vier de zijden de stadsbebouwing. Een kerk, een postkantoor, mooie oude panden met daarin een winkel, of een van de vele restaurantjes. Die hebben heerlijke terrassen, waar het leuk zitten en goed eten is terwijl je de mensen langs ziet komen. Toruń is een levendige universiteitsstad die door velen wordt bezocht. De stad laat zich door haar bezoekers graag bewonderen maar behoudt daarbij haar eigen charme.

Stad van Copernicus

Toruń ligt lieflijk aan de rivier de Wisla en was in vroeger tijden lid van het oude handelsverbond van de Hanze, hetgeen de inwoners veel welvaart schonk. Een van die inwoners is wereldberoemd geworden. Zijn naam? Nicolaus Copernicus. Deze sterrenkundige werd in 1473 in een huis in een van de smalle straten achter het oude marktplein geboren. Dit fraai gerestaureerde gotische huis kun je tegenwoordig bezoeken, het is nu een klein museum over zijn leven en werk. Copernicus stelde dat de aarde om de zon draaide. Het toenmalig wereldbeeld, waarbij de aarde het middelpunt van het heelal was waar alle hemellichamen omheen bewogen, zette hij hiermee op zijn kop.

De inwoners van Toruń eren hun beroemde stadsgenoot met een prachtig standbeeld op de oude markt. Daar staat Copernicus, hoog op zijn sokkel. Hij wijst met zijn rechter wijsvinger omhoog terwijl hij in zijn linker hand een instrument voor het meten van de posities van hemellichamen vasthoudt. Op de sokkel staat: ‘Nicolaus Copernicus Thorunensis Terrae Motor, Solis Caelique Stator’. Ofwel: Nicolaus Copernicus, een inwoner van Toruń, bewoog de aarde en stopte de zon en de hemel.

Naast deze astronoom heeft Toruń nóg een beroemdheid: Pierniki. Beroemd in heel Polen. Pierniki, dat zijn heerlijke peperkoekjes die je overal in de stad kunt kopen. Ik mag graag een van de winkeltjes waar men pierniki verkoopt binnenlopen. Een lange toonbank met achter het glas de blikken met koekjes, in verschillende vormen, met en zonder chocolade, gevuld of niet. Je kunt ze per stuk kopen, gewoon aanwijzen welke je wilt, en die worden dan in een papieren zak verpakt. Het is een genot om, slenterend door de mooie oude stad, die zak met koekjes te openen, er eentje te kiezen, en dan je tanden te zetten in deze heerlijke zoete specialiteit uit Toruń.

Meer reisverhalen

SRC-reisleidster Adriënne
Toruń ligt lieflijk aan de rivier de Wisla en was vroeger lid van het oude handelsverbond van de Hanze, wat de stad veel welvaart schonk...