050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

De kunstroute van Funchal

Door oud-SRC-reisleidster Marlies | 22-06-2017

Eén van de meest spannende plekken in de hoofdstad van Madeira ligt wat afzijdig van het levendige centrum dat zich rond de kathedraal de Sé bevindt. Het is lange tijd een onbekende plek in de stad geweest voor toeristen. Om de plek goed te beschrijven moeten we een beetje de geschiedenis induiken. Niet dat dat een grote klus is, want Madeira is pas ontdekt in het begin van de 15e eeuw.

Het begin van Funchal

De zoon van de Koning van Portugal, Hendrik de Zeevaarder, stuurde destijds een van zijn mannen op ontdekkingsreis richting Afrika en deze man Zarco ontdekte bij toeval het eiland. Het was helemaal bedekt met bossen, het was onbewoond en er waren geen tekenen dat er ooit mensen hadden geleefd. Zarco en zijn mannen begonnen met het kappen van de bossen om het land te ontginnen. Men begon met het bouwen van de eerste huizen: het begin van Funchal. Het eerste en dus oudste straatje is van 1430 en heet Rua Santa Maria. Hier werd aan het eind van de 15e eeuw door vissers de Capela do Corpo Santo gebouwd voor São Pedro, de patroonheilige van hun beroepsgroep. Het kleine kapelletje staat er anno 2017 nog steeds in al zijn eenvoud met een kleine klokkentoren op een pleintje met bomen. De gotische structuur is gedurende alle renovaties behouden gebleven. Binnen vind je opmerkelijk mooie, beschilderde plafonds en wanden die het leven van São Pedro uitbeelden, waarschijnlijk eind 16e eeuw gemaakt door een lokale schilder.

Bloemen in Funchal, Madeira, Portugal
Bloemen in Funchul, Madeira
Eten tussen de kunst
Eten tussen de kunst
Straatkunst in Funchal
Straatkunst in Funchal

Kunst op Madeira

Het straatje Rua Santa Maria is er ook nog steeds. Het was een paar jaar geleden in het nieuws toen Madeira werd overvallen door langdurige zware regenval die overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakte. Fikse modderstromen zorgden voor omgevallen bomen, kapotte telefoonverbindingen, huizen en straten werden bedolven onder de modder. Het laag gelegen straatje stroomde tot heuphoogte vol met modder. Na de grote opruimactie zag het straatje er nog steeds besmeurd uit en kwam het gemeentebestuur in overleg met bewoners en lokale kunstenaars tot een plan: een nieuw elan aan het straatje geven door de deuren van de huizen op een artistieke manier te beschilderen.

Nu is de straat een kunstroute geworden waar je de beschilderde deuren kunt bewonderen. Er hebben zich kleine restaurants gevestigd en zo is de vergeten straat van 1430 nu een populaire trekpleister waar je tijdens je lunch op straat tussen de kunst zit. In het zicht van het kapelletje Corpo Santo waar de beschermheilige São Pedro toeziet op de vissers en bewoners. En wie weet ook op de toeristen.

Meer reisverhalen

oud-SRC-reisleidster Marlies
Er hebben zich kleine restaurants gevestigd en zo is de vergeten straat van 1430 nu een populaire trekpleister waar je tijdens je lunch op straat tussen de kunst zit.