050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Een zonnige middag in Cambridge

Door reisleidster Adriënne | 11-05-2018

‘Laat ik nu eerst even opschrijven wanneer ik mijn blog moet inleveren’ dacht ik, en ik pakte mijn agenda, dit jaar een mooi klein boekje met stevige kaft. Maar nog voor ik het open kon slaan dwaalden mijn gedachten al af naar afgelopen zomer in Engeland. Naar een zonnige middag in Cambridge om precies te zijn. Daar heb ik die agenda namelijk gekocht. Ik zag me weer staan met dit kleinood bij de kassa.

De bouwstijlen van Cambridge

Nog verder namen mijn gedachten mij mee terug, tot eerder op die middag. Ik liep weer langs de prachtige gebouwen van eeuwenoude colleges, en genoot van de verschillende bouwstijlen. Bij een van de zijstraatjes sloeg ik af. Je zou zo naar King’s College Chapel kunnen lopen, om die te bezoeken. Deze kapel met haar schitterende waaiergewelf is wereldberoemd vanwege de kerstgezangen die hier ieder jaar klinken en op de radio en televisie worden uitgezonden. Maar dit keer liep ik nog wat verder, richting het water, naar de rivier de Cam die dwars door de beroemde oude universiteitsstad stroomt. Aan de zijde van het stadscentrum liggen de diverse colleges. Op de andere oever het groen en de grasvelden van de colleges, de Backs genoemd.

Via een aantal bruggen kun je de rivier oversteken. Sommige bruggen zijn alleen te voet te betreden. De houten ‘Mathematische’ brug van Queens’ College bijvoorbeeld. Een wonderlijke constructie die volgens de mythe zonder schroeven en moeren is gebouwd. Dat is niet waar, maar als je de brug ziet toch wel een fascinerende gedachte. Ik liep een andere brug op. Staande op de brug had ik een prachtig zicht op het water. Langs de oevers het groen, de colleges, en bomen waarvan sommige hun takken bijna in het water lieten hangen. Een schilderachtig en lieflijk tafereel. Ik zag vele bruingetinte platte boten over het water glijden. Deze zogenaamde punters werden voortbewogen door mannen die, staand op de achterplecht, een lange stok in het water staken en zich zo op de rivierbodem afzetten. Genoeglijk in die boten gezeten lieten velen zich varen. Lang bleef ik mijmerend kijken naar dit heerlijk verpozen op het water.

Met Groot-Brittannië in gedachten

Toen liep ik terug, op weg naar de touringcar. Nog nét even tijd om rond te neuzen in een van de gezellige winkels van Cambridge. En daar vond ik dus die agenda. Handig en handzaam, maar wat me vooral charmeerde: bij elke week is een oude poster afgebeeld. Kleurrijke afbeeldingen, ontworpen en getekend om zo in vroeger tijden het reizen per trein naar de vele prachtige bestemmingen in Groot-Brittannië te promoten. Precies iets wat je als reisleidster wilt hebben, om zo het hele jaar in gedachten weer in het mooie Groot-Brittannië te kunnen zijn…ik kon die agenda dus niet laten liggen.

En nu op zoek naar de juiste week sla ik hem willekeurig open. Een kleurige reclame voor een reis naar Ullswater in het Engelse Lake District is de afbeelding. Daar gaan mijn gedachten weer, nu naar het Lake District… met zijn glinsterende meren, zijn prachtige bergen, de gezellige dorpjes… maar dat is misschien iets voor een andere keer. Nu eerst dit blog op tijd aanleveren.

Meer reisverhalen

SRC-reisleidster Adriënne
King's College Chapel haar schitterende waaiergewelf is wereldberoemd vanwege de kerstgezangen die hier ieder jaar klinken en op de radio en televisie worden uitgezonden.