050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

Indonesië: de mooiste reis van SRC

Door reisleider Thomas | 03-05-2018

Als men mij zou vragen wat mijn lievelingsreis in het Azië-aanbod van SRC Reizen is, dan staat de cultuurvakantie Eilandenrijk Indonesië met stip bovenaan! Niet alleen omdat Indonesië een prachtig land is om te bezoeken, maar ook omdat deze cultuurvakantie goed is opgebouwd en een uitstekende verhouding heeft tussen cultuur, natuur, ontspanning en comfort. Het is een reis waar je spreekwoordelijk niet ‘uit-getempeld’ van thuiskomt.

Authentiek Sumatra

Deze reis begint in het zeer authentieke Sumatra: hier ziet men niet zo vaak bezoekers. Sterker, soms heb je zelfs het gevoel dat wij er als westerlingen een soort bezienswaardigheid zijn. Het is niet uitzonderlijk dat een groepje schoolkinderen je opgewonden benadert om even hun Engels uit te proberen. Ongetwijfeld komen ze na het gesprek naast je staan om een foto te nemen. Dit tonen ze dan waarschijnlijk vol trots in school aan de leraar/lerares Engels. Op Sumatra is de natuur op veel plaatsen nog ongerept, de adembenemende landschappen zijn niet te tellen. Het spreekt voor zich dat een bezoek aan het Gunung Leuser Nationaal Park met de voederplaats voor orang oetans in deze reis is verwerkt. De Batakkers bij het betoverende Tobameer, de Minangkabau bij Bukittinggi, het komt allemaal aan bod.

Wat ik nog meer mooi vind aan Indonesië? Zo veel verschillende bevolkingsgroepen, maar toch voelt iedereen zich ‘Indonesiër’. Soekarno heeft dat mooi verwerkt als wapenspreuk van deze immense eilandenarchipel: Bhinneka Tunggal Ika. Je zou dat vrijelijk kunnen vertalen als ‘Eenheid in verscheidenheid’.

Koloniaal Java

Na onze kennismaking met Sumatra vliegen we naar Jakarta en gaat de ontdekkingsreis verder op het eiland Java. Het Nationaal Museum, een koffiestop in Café Batavia en uiteraard ook een bezoekje aan de oude haven Sunda Kelapa, vanwaar dagelijks nog tientallen houten schepen vertrekken om de kleinere eilanden van koopwaar te voorzien. In Bogor, Bandung en Malang herkennen we nog veel uit de koloniale tijd. De Indonesische gidsen kennen van sommige straten nog de oude Nederlandse namen en het is niet uitzonderlijk om hier nog iemand tegen te komen die uitstekend Nederlands spreekt. Een bezoek aan Java zou echter niet compleet zijn zonder de Borobudur, Prambanan en niet te vergeten het mystieke hindoecomplex Pranataran in Blitar.

Godeneiland Bali

Wat een enorm voordeel van deze cultuurvakantie is, is dat we vanuit Surabaya naar Bali vliegen: een absolute meerwaarde om snel en comfortabel bij het Godeneiland te komen. We overnachten als afsluiting nog drie keer in het mooie Sanur om na te genieten van al dat moois wat we tijdens deze cultuurvakantie hebben mogen zien en vooral beleven. Indonesië zit in mijn hart: als u met mij meegaat, dan komt het zeker ook in dat van u!

Meer reisverhalen

Reisleider Thomas
Deze cultuurvakantie is goed opgebouwd en heeft een uitstekende verhouding tussen cultuur, natuur, ontspanning en comfort.