050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Kamelenfestival in India

Door reisleidster Diane | 09-01-2016

Kleurrijk opgetuigde kamelen, vurige paardjes en breed besnorde mannen met indrukwekkende tulbanden… Beige-bruine tenten staan op een rijtje op regelmatige afstand van elkaar verwijderd. Ik loop door het mulle zand op zoek naar een tent met nummer 42. Dan zie ik het nummer aan de voorkant van de tent, rits deze open en stap op mijn blote voeten naar binnen.

Kamelenmarkt in het Indiase Pushkar

Er staan twee bedden en verderop is het gedeelte waar zich de toilet, de wastafel en de douche bevinden. Het ziet er heel sfeervol uit. Vlug kleed ik me om en ga weer naar buiten, want het is warm in de tent. Ik ga snel op zoek naar de kamelen die ons naar de kamelenmarkt van India zullen brengen.

Ze staan al te wachten buiten het hek van het terrein. Op elke kar kunnen vier personen en zo worden we al hobbelend en half zittend/liggend vervoerd. Na een half uurtje stopt de kameel om ons uit te laten stappen en gaan we lopen. Het is een drukte van jewelste! Weinig westerse, maar vele Indiase toeristen komen op deze jaarlijkse kamelenmarkt in het kleine stadje Pushkar af.

Elk jaar wordt de markt drukker bezocht. Van heinde en ver komt men om kamelen te kopen, te verkopen of vol trots te showen! We ontmoeten een ‘kamelenkapper’ die met zijn scheerapparaat rondloopt om de kamelen te voorzien van ingenieuze kleurrijke designs. Er zijn kramen waar van alles en nog wat wordt verkocht om de kamelen nog mooier te maken dan ze al zijn: prachtige kettingen, zilveren ringen en leren tuigjes. Trots lopen breed besnorde mannen met indrukwekkende tulbanden rond met hun kamelen of berijden deze in vlotte vaart. Er wordt flink gehandeld en dit gaat niet altijd gepaard met veel geduld: er wordt er behoorlijk op los geschreeuwd.

Indiase Marwari-paarden

Maar niet alleen kamelen kunt u vinden op deze enorme markt. De handel in paarden is er niet minder om. Het valt sommigen op dat deze paarden vreemde naar binnen gedraaide oren hebben. Bij nader onderzoek blijkt het om het Marwari-paard te gaan. Ze worden in vele verschillende kleuren aangeboden: wit, gevlekt en donker. Maar over het algemeen zijn het meestal witte paardjes, soms zelfs met blauwe ogen! Het lukt de eigenaren niet altijd de vurige paardjes onder controle te houden! Desondanks probeert men het paard de nodige kunstjes te laten vertonen.

De markt van Pushkar is oneindig groot: telkens zien we nieuwe groepen kamelen in verschillende soorten bruintinten verschijnen op de vlakte, ook baby-kamelen! De meesten liggen er vredig bij, terwijl sommigen knorrende geluiden voortbrengen en hun tanden laten zien alsof ze een glimlach proberen te creëren.

Langzamerhand verandert het licht en gaat de zon onder. Het geeft een extra dimensie aan deze bijzondere belevenis. Het roodgloeiende licht werpt lange schaduwen op de zandvlakte. We lopen terug naar de parkeerplaats van de kamelenkarren, klimmen erop en worden teruggereden naar het koninklijke tentenkamp om van de avondmaaltijd te genieten.

Meer reisverhalen

Reisleidster Diane
Trots lopen breed besnorde mannen met indrukwekkende tulbanden rond met hun kamelen of berijden deze in vlotte vaart.