050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Ramadan in Jordanië

Ramadan in Jordanië

Door reisleidster Claudia | 18-08-2015

Het is ramadan, de islamitische vastenmaand waarin volwassen moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet mogen eten, drinken, roken of seksuele omgang hebben.

Wakker worden

Het vasten begint elke dag als de dageraad gloort en er, zoals in de Koran beschreven staat, een witte draad van een zwarte te onderscheiden is. Voor die tijd moet men de Sahur, het ontbijt tijdens ramadan, hebben gegeten.

Een oud gebruik is dat er een trommelaar midden in de nacht door de straten loopt om de mensen te wekken zodat ze voor het eerste gebed nog genoeg tijd hebben om hun ontbijt voor te bereiden en op te eten. Wanneer de eerste klanken van de oproep tot het gebed hoorbaar zijn, begint het vasten voor die dag. Sommige mensen gaan dan naar de moskee om de koran te lezen en te bidden; anderen gaan nog even een paar uurtjes slapen, voordat ze weer aan een lange dag zonder eten en drinken beginnen.

Mensen die ziek zijn, reizigers en menstruerende, zwangere of zogende vrouwen, hoeven niet te vasten. Het is wel de bedoeling dat zij later in het jaar hun gemiste vastendagen inhalen. De beslissing om te vasten is een persoonlijke beslissing die de gelovige zelf neemt, het is iets tussen hem en God. Een ander mens heeft hier niets over te zeggen.

Discipline en dankbaarheid

Tijdens het vasten gaat het erom dat je zelfdiscipline toont, God dankbaar bent voor alles wat je hebt en je verbonden voelt met armen en hongerigen. Je kunt speciale ramadanvoedselpakketten kopen en aan minder draagkrachtigen geven of giften doen aan liefdadigheidsinstellingen.

Op het moment dat de zon onder is en de eerste klanken van het vierde gebed te horen zijn, gaat men gezamenlijk de vastenverbrekende maaltijd, ‘Iftar’ genaamd, gebruiken. Men eet thuis, in restaurants of in parken met familie en vrienden. Voor armen of reizenden worden grote iftartenten opgezet waar men een gratis maaltijd kan krijgen. Dit wordt bekostigd door de gemeente en rijke burgers.

Men zegt tegen elkaar: ‘Moge God deze vasten accepteren’, en op aanraden van de profeet Mohammed verbreekt men de vasten met een paar dadels en een slok water. Vervolgens eet men soep en bij voorkeur gerechten waar vocht in zit. Meestal wordt de iftarmaaltijd afgesloten met een zoet toetje.

Wanneer het eten een beetje is gezakt en de mensen weer wat op krachten zijn gekomen, gaat men wandelen. Op veel publieke plaatsen zijn er markten en worden er voorstellingen gehouden om de mensen te vermaken. In de loop van de avond gaat men naar huis en eet men nog iets voor het slapengaan. Dan gaat men naar bed om vroeg in de ochtend weer gewekt te worden door de trommelaar voor het ontbijt en een nieuwe vastendag.

Meer reisverhalen

Reisleidster Claudia
De beslissing om te vasten is een persoonlijke beslissing die de gelovige zelf neemt, het is iets tussen hem en God.