050 - 3 123 123
In deze PDF vindt u informatie over het coronavirus en uw SRC-reis

Zomer met de Kerstman in Finland

Door reisleidster Claudia | 23-12-2016

Het is midden in de zomer en ik breng een bezoek aan de kerstman. De kerstman woont in Finland in het plaatsje Rovaniemi dat op de poolcirkel ligt. Rondom zijn huis is een dorp aangelegd, waar winkels en restaurants zijn zodat je het gehele jaar door kerstinkopen kunt doen, onderwijl genietend van warme chocolademelk en rendierstoofpot.

Het huis van de kerstman

Ook is er het postkantoor waar je twee brievenbussen hebt: in de ene bus gooi je de post die meteen verstuurd moet worden, en in de andere gooi je jouw kerstpost. De kerstman zorgt er voor dat je post een paar dagen voor de kerst bij je familie en vrienden wordt afgeleverd.

Op een aangrenzend veld staan rendieren te grazen. In deze tijd van het jaar kunnen ze lekker bij-eten want over een half jaar hebben ze het weer heel druk met het rondrijden van de rondborstige lang bebaarde grijsaard en zijn slee vol pakjes. Om dicht bij de rendieren te komen moet je entree betalen. Dat heb ik er graag voor over, want ondanks dat je boven de poolcirkel veel rendieren tegenkomt, zijn ze nooit zo dichtbij dat je ze kunt aaien of ze eens diep in de ogen kunt kijken.

De kerstman blijft verbazen

Nadat ik Rudolf uitgebreid bekeken, geaaid en toegesproken heb, besluit ik om het huis van de kerstman te betreden. Via een kronkelige gang kom ik aan in een ruimte, waar een mevrouw staat die mij welkom heet en zegt dat ik mijn jas en tas aan de kapstok mag hangen. Ze wijst me een stoel aan waarop ik kan gaan zitten en vertelt me dat de kerstman direct bij me zal komen. Ik kijk een beetje onwennig om me heen en plotseling staat de goede man ineens voor me. Terwijl ik opsta begroet hij me uiterst vriendelijk en nodigt me uit om weer lekker op mijn stoel plaats te nemen zodat we een babbeltje kunnen maken.

Je zou denken dat het een ingewikkeld gesprek gaat worden met een kerstman die in het Fins tegen een Nederlandse dame praat maar wat schetst mijn verbazing? De kerstman spreekt gewoon Nederlands! In eerste instantie stel ik hem op de proef, want ik verwacht dat hij alleen maar een paar standaard zinnen in het Nederlands kan uitspreken. Echter al gauw zijn we in een geanimeerd gesprek verwikkeld over mijn geboortestad Amsterdam met zijn mooie grachtenhuizen, fietsen en multiculturele samenleving.

Ik vind het gezellig bij de kerstman en ben zeer onder de indruk van zijn taligheid. Als ik hem vraag hoe het kan dat hij zo goed Nederlands spreekt kijkt hij me met pretoogjes door zijn brilletje aan en zegt dan: ‘Ik ben toch de kerstman, ik spreek alle talen van de wereld!’ Vervolgens vraagt hij me of ik met hem op de foto wil. Dat wil ik heel graag want ik wil indruk maken op mijn familie en vrienden. Wie heeft er nou een ontmoeting met de kerstman?

Nadat we hartelijk afscheid van elkaar hebben genomen verlaat ik diep onder de indruk zijn huis. Voor mij is er geen twijfel meer, de kerstman bestaat echt!

Meer reisverhalen

Reisleidster Claudia
De kerstman spreekt gewoon Nederlands!