050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Noord-Macedonië

Bezienwaardigheden Noord-Macedonië

Panteleimon-klooster in Noord-Macedonië
Het Sint Panteleimonklooster
Een van de hoogtepunten van Byzantijnse architectuur is het Sint Panteleimonklooster, dat in Nerezi halverwege de Vodnoberg ligt. De fresco’s in dit 12e-eeuwse klooster behoren tot de beroemdste en meest prachtige frescoschilderingen uit de Byzantijnse tijd. Zelfs geleerden reizen naar Nerezi om deze aan een studie te onderwerpen. In de kloostertuin treft u een fontein aan: drinkt u hier vooral van, want het verhaal gaat dat dit bronwater goed voor de ogen is en het zicht verbetert! Mocht er gelegenheid zijn, verwen dan ook uw smaakpapillen in het restaurant bij het klooster, waar ze heerlijke typisch Macedonische gerechten serveren.
Traditioneel koken in de tuin van de kerk, Noord-Macedonië
Eeuwenoude tradities
Noord-Macedonië is een land waar eeuwenoude tradities nog altijd levendig worden gevierd. Een van die bijzondere festiviteiten kunt u meemaken met Maria Hemelvaart. Berevo, in het wat afgelegen oosten van Noord-Macedonië, is een van de plekken waar u deze authentieke tradities kunt meemaken. Zo is de ochtend alleen voor de mannen: in de tuin van de kerk bereiden zij de feestelijke maaltijd voor, pas in de middag zijn de vrouwen welkom. Na de zegening van de priester barsten de feestelijkheden los en wordt er volop gegeten, gedronken en gedanst. Een bijzonder feest om eens mee te maken!
Ohrid aan het gelijknamige meer, Noord-Macedonië
Ohrid
Aan het meer van Ohrid ligt ook de prachtige gelijknamige stad. Hier vindt u indrukwekkende historische monumenten en mooie Byzantijnse kerken met schitterende fresco’s. Niet voor niets is Ohrid in 1980 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO opgenomen. Een andere parel aan het meer is het mooie Sint Naumklooster. Dit klooster werd in 905 gesticht door de heilige Naum en is voorzien van prachtige fresco’s, waarvan de meeste uit de 16e- en 17e-eeuw dateren.
Het meer van Ohrid in Noord-Macedonië
Het meer van Ohrid
Een van de oudste en diepste meren van Europa is het meer van Ohrid, dat in het zuidwesten van Noord-Macedonië ligt. In het zeer schone water leven diersoorten die nergens anders voorkomen. De inwoners van de dorpjes aan het meer leven voornamelijk van visvangst. Een bezoek aan een van de restaurantjes hier is zeker de moeite waard: u kunt genieten van heerlijke lokale visspecialiteiten zoals de Ohrider forel!
Millenium kruis in Skopje, Noord-Macedonië
Millenniumkruis in Skopje
Skopje ligt aan de voet van de 1.066 meter hoge berg Vodno. Op de top van de berg staat het Millenniumkruis, een monument voor 2.000 jaar christendom in Noord-Macedonië. De stalen constructie van dit 66 meter hoge orthodoxe kruis is opgebouwd uit 33 delen. Dit laatste cijfer staat voor de leeftijd die Christus had toen hij werd gekruisigd. Het geheel steunt op vier grote zuilen, ‘de vier evangeliën’, en het fundament wordt gevormd door twaalf kleinere zuilen, die de twaalf apostelen representeren. De bergtop is sinds 2011 met een kabelbaan te bereiken, waarbij een hoogteverschil van bijna 500 meter wordt overbrugd. Bij duisternis is het kruis verlicht met meer dan 600 lampen. Bij helder weer kunt u het kruis al van een afstand van 40 kilometer zien!