050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Slovenië

Bezienwaardigheden Slovenië

Ljubljana in Slovenië
Elegant Ljubljana
De hoofdstad van Slovenië is klein maar fijn. Niet voor niets riep de BBC Ljubljana uit tot mooiste kleine hoofdstad van Europa! Het gemoedelijke Ljubljana, met vele gezellige pleinen en terrassen, heeft veel middeleeuwse en barokke architectuur, maar is ook beroemd vanwege zijn prachtige art nouveau-gebouwen. De meeste bezienswaardigheden van Ljubljana bevinden zich op loopafstand van elkaar. Veel beeldbepalende gebouwen in Ljubljana, zoals de nationale bibliotheek, de universiteitsbibliotheek, de Drie Bruggen en de Markthallen, zijn gebouwd door Jože Plečnik, een van de belangrijkste architecten van Slovenië. Hij werkte vanaf het einde van de 19e eeuw zowel in Wenen, Praag als Ljubljana. Wilt u de stad even verlaten? Neem dan het elektrische treintje naar het hooggelegen kasteel van Ljubljana, vanwaar het uitzicht over de stad adembenemend is.
Bled, Slovenië
Meer van Bled
Het sprookjesachtige Bled ligt prachtig aan het gelijknamige meer, dat omgeven wordt door groene beboste heuvels en hoge bergen. Vanuit Bled kunt u een boottocht maken naar het kleine eilandje in het meer, waar u het fraai kerkje van Maria ten Hemelopneming kunt bekijken. Ook het middeleeuwse kasteel, dat door haar hoge ligging een schitterend uitzicht over de omgeving biedt, is een bezoek meer dan waard! Volgens oude bronnen stamt dit kasteel uit de 11e eeuw, waarmee het de oudste vesting van Slovenië is.
Bohinj, Slovenië
Meer van Bohinj
Slechts een halfuur rijden vanaf het meer van Bled ligt een minstens net zo prachtig meer: het meer van Bohinj. Aan de oevers van dit kraakheldere meer kunt u de kerk van Johannes de Doper, met prachtige gotische fresco’s, bewonderen. U kunt per kabelbaan de Vogelberg op, vanwaar u geniet van het indrukwekkende uitzicht over de Alpen. Bij helder weer heeft u een schitterend uitzicht op de Triglav, de hoogste berg van Slovenië.
Grottenstelsel van Postojna
Grottenstelsels
De wereldberoemde Grotten van Postojna zijn met een lengte van ruim 20 kilometer het grootste grottenstelsel in het Sloveense karstgebied. Ongeveer een kwart hiervan is opengesteld voor publiek, al vanaf 1819, en behoort tot de meest populaire bezienswaardigheden van Slovenië. Tijdens een rondleiding dwaalt u door smalle gangen en grote zalen met prachtige stalactieten, druipsteenafzettingen en rotsformaties. Een ander grottenstelstel, die van Skocjan, is een stuk minder lang dan die in Postonja, zo’n 6 kilometer, maar behoort wel tot het indrukwekkendste grottenstelsel ter wereld. Sinds 1986 staan de Grotten van Skocjan op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.
Ptuj, Slovenië
Ptuj
Ptuj, de oudste stad van Slovenië, is net een openluchtmuseum. Tijdens een wandeling door het historisch centrum ervaart u waarom de relatief onbekende stad door de Slovenen wordt gezien als een echte schat! De streek rond Ptuj is ook bekend vanwege zijn wijnen. De Romeinen ontdekten al dat de omgeving van dit stadje een ideaal wijnbouwgebied was. Breng daarom zeker een bezoek aan een van de oude wijnkelders, waar u verschillende wijnen kunt proeven.
Predjama, Slovenië
Kasteel van Predjama
Het middeleeuwse kasteel van Predjama ligt prachtig tegen, en deels zelfs onder, een hoge rotswand. Het kasteel werd in de 12e eeuw in de ingang van een grot gebouwd, op 123 meter hoogte in de bergwand. De grot zelf werd waarschijnlijk al in de oude steentijd bewoond. De laatste particuliere bezitter van de burcht was de familie Windisch-Graetz, een oud-adellijk geslacht dat vooral in de 19e eeuw grote invloed had in het Habsburgse rijk. Deze familie kreeg het kasteel in 1846 in handen en bezat op een gegeven moment grote delen van Bohemen en Slovenië. Na 1945 werd het kasteel genationaliseerd en tot museum gemaakt. In het bijzondere kasteel kunt u (ver)dwalen door een labyrint van kamers, geheime gangen en ondergrondse grotten.