050 - 3 123 123
U bent hier: Home | Slovenië
Slovenië - Een smeltkroes van culturen
si_slovenië_ljubljana.jpg
Elegant Ljubljana
De hoofdstad van Slovenië is klein maar fijn. Niet voor niets riep de BBC Ljubljana uit tot mooiste kleine hoofdstad van Europa! Ljubljana heeft veel middeleeuwse en barokke architectuur, maar is ook beroemd vanwege zijn prachtige art nouveau-architectuur. Tijdens een wandeling door het historische centrum kunt u deze pracht bewonderen. Zo ziet u onder meer het bisschoppelijk paleis, de kathedraal met haar bijzondere bronzen deuren, de parlementsgebouwen en de nationale bibliotheek en de universiteitsbibliotheek. Beide bibliotheken zijn gebouwd door de architect en stedenbouwkundige Jože Plečnik. Wandel ook zeker over de verschillende bruggen die de Ljubljanica-rivier overspannen, zoals de Drakensbrug en de Drie Bruggen. Tijdens uw wandeling kunt u uitrusten op een van de gezellige pleinen en de gemoedelijke, gezellige sfeer proeven! Wilt u de stad even verlaten? Neem dan het elektrische treintje naar het hooggelegen kasteel van Ljubljana, vanwaar het uitzicht over de stad adembenemend is.
si_slovenië_bled.jpg
Meer van Bled
Het sprookjesachtige Bled ligt prachtig aan het gelijknamige meer, dat omgeven wordt door groene beboste heuvels en hoge bergen. Vanuit Bled kunt u een boottocht maken naar het kleine eilandje in het meer, waar u het fraai kerkje van Maria ten Hemelopneming kunt bekijken. Ook het middeleeuwse kasteel, dat door haar hoge ligging een schitterend uitzicht over de omgeving biedt, is een bezoek meer dan waard! Volgens oude bronnen stamt dit kasteel uit de 11e eeuw, waarmee het de oudste vesting van Slovenië is.
si_slovenië_bohinj.jpg
Meer van Bohinj
Slechts een halfuur rijden vanaf het meer van Bled ligt een minstens net zo prachtig meer: het meer van Bohinj. Aan de oevers van dit kraakheldere meer kunt u de kerk van Johannes de Doper, met prachtige gotische fresco’s, bewonderen. U kunt per kabelbaan de Vogelberg op, vanwaar u kunt genieten van het indrukwekkende uitzicht over de Alpen. Bij helder weer heeft u een schitterend zicht op de Triglav, de hoogste berg van Slovenië!
si_slovenië_postojna-2.jpg
Grottenstelsels
De wereldberoemde grotten van Postojna is het grootste grottenstelsel in het Sloveense karstgebied. Tijdens een rondleiding dwaalt u door smalle gangen en grote zalen met prachtige stalactieten, druipsteenafzettingen en rotsformaties. De grotten van Skocjan behoren tot de grootste en indrukwekkendste grotten van de wereld en staan sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
si_slovenië_ptuj.jpg
Ptuj
Ptuj, de oudste stad van Slovenië, is net een openluchtmuseum. Tijdens een wandeling door het historisch centrum ervaart u waarom de relatief onbekende stad door de Slovenen wordt gezien als een echte schat! De streek rond Ptuj is ook bekend vanwege haar wijnen. De Romeinen ontdekten al dat de omgeving van dit stadje een ideaal wijnbouwgebied was. Breng daarom zeker een bezoek aan een van de oude wijnkelders, waar u verschillende wijnen kunt proeven.
si_slovenië_predjama.jpg
Kasteel van Predjama
Het middeleeuwse kasteel van Predjama ligt prachtig tegen, en deels zelfs onder, een hoge rotswand. Het kasteel werd gebouwd in de 12e eeuw in de ingang van een grot op 123 meter hoogte in de bergwand. De grot zelf werd waarschijnlijk al ten tijde van het Paleolithicum bewoond. De laatste particuliere bezitter van de burcht was de familie Windisch-Graetz. Zij kregen het in 1846 in handen. In het bijzondere kasteel kunt u (ver)dwalen door een labyrint van kamers, geheime gangen en ondergrondse grotten.