Vakwerkhuizen, kastelen en kerstmarkten

Reisleider Noël Creemers:
‘Midden in Duitsland ligt de deelstaat Hessen, misschien wel het best bewaarde geheim van onze Oosterbuur. In dit prachtige gebied met charmante stadjes vol trotse vakwerkhuizen, de romantische rivier de Lahn en beboste bergen met stoere kastelen, komen relatief weinig toeristen. Volkomen onterecht als u het mij vraagt! Juist in de kerstperiode, als er veel sfeervolle kerstmarkten zijn, is Hessen een prachtige vakantiebestemming!

Tijdens deze kerstreis ontdekt u de rijke cultuur- en natuurpracht van Hessen, getooid in een feestelijk kerstsfeertje! U bezoekt de dom van Limburg an der Lahn, al van veraf zichtbaar door de zeven kenmerkende torens, en de bekende Bergische dom in Altenberg. Tijdens een rondleiding door het sprookjesachtige slot Braunfels hoort u hoe dit kasteel verweven is met het Nederlandse koningshuis. In de smalle steile straatjes van de Altstadt van Marburg bewondert u de vele vakwerkhuizen en in het schilderachtige Wetzlar struint u over de sfeervolle Adventsmarkt.

Op eerste kerstdag voert een prachtige natuurtocht u door het Rothaargebergte in het Sauerland naar Bad Berleburg, waar u kennismaakt met wisenten, de Europese bizons die hier een aantal jaar geleden zijn uitgezet. Kortom, cultuur en natuur gaan in deze reis hand in hand, en worden uiteraard rijkelijk overgoten met prachtige verhalen en anekdotes over heiligen, koningen en de schrijver Goethe. Ga mee, en vier deze kerst in het verrassende Hessen!’

Pluspunten
vervoer in first class-touringcar
middenklassehotel in Giessen
welnessruimte met zwembad in hotel
4x ontbijt en 4x diner
kerstdiner op 24 december
kerstdiner op 25 december
rondleiding door slot Braunfels
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
dom Limburg an der Lahn
kerstmarkt in Wetzlar
universiteitsstad Marburg
barokke pracht in Fulda
slot Braunfels
Bad Berleburg
bezoekerscentrum wisenten
vakwerkhuizen in Freudenberg
Bergische dom in Altenberg
Reisleider Noël Creemers
SRC-reisleider sinds 2012
Favoriete plek: kerstmarkt in Wetzlar
Hessen is misschien wel het best bewaarde geheim van Duitsland. En zeker in de adventsperiode kunt u hier genieten van alles waar onze Oosterbuur beroemd om is. Gaat u mee?
Ontmoet onze beste reisleiders in Duitsland
Reisleidster Adriënne Zijlstra
Reisleidster sinds 2006
Reisleider Cees de Kam
Reisleider sinds 1999
Reisleider Steven Bastmeijer
Reisleider sinds 2004
Reisleider Stephan Peters
Reisleider sinds 2017

De reis in het kort

Limburg an der Lahn met bezoek aan de dom en de kerstmarkt
Stadswandeling door Marburg en de kerstmarkt van Wetzlar
Funda en bezoek aan het romantische slot Braunfels
Natuur in het Rothaargebergte en de wisenten bij Bad Berleburg
Vakwerkhuizen in Freudenberg en de Bergische dom in Altenberg

Reisbeschrijving

dag 1: Limburg an der Lahn

Deze kerstreis start met een mooie route. We rijden langs de Rijn en volgen dan de Lahn. Deze rivier wordt wel omschreven als de meest romantische rivier van Duitsland. Vanuit de verte zien we de zeven torens van de dom van Limburg an der Lahn. We bezoeken deze fraaie dom en wandelen door het charmante stadje. Daarna heeft u alle tijd voor een Glühwein of warme chocolademelk op de kerstmarkt. Aan het eind van de middag arriveren we in ons hotel in Giessen. (ca. 390 km)

dag 2: Marburg en schilderachtig Wetzlar

Het Landgrafenslot van de universiteitsstad Marburg ligt hoog boven de Lahn. We bezichtigen de 13e-eeuwse Elizabethkerk, de oudste gotische kerk van Duitsland, en lopen dan omhoog naar het marktplein met het fraaie stadhuis. Wandelend door de steegjes en de smalle steile straatjes van de Altstadt bewonderen we de vele vakwerkhuizen. Hierna brengen we een bezoek aan Wetzlar. Dit schilderachtige stadje heeft ooit een grote indruk op Goethe gemaakt: volgens de overlevering kreeg hij hier inspiratie voor een van zijn beroemdste boeken ‘Das Leiden des jungen Werthers’. We maken hier een korte stadswandeling en daarna kunt heerlijk dwalen over de bekende kerstmarkt. De vakwerkhuizen vormen het mooie decor van deze sfeervolle Adventsmarkt. (ca. 80 km)

dag 3: Barok in Fulda en het slot Braunfels

Fulda heeft een heel andere sfeer dan de andere stadjes die we tijdens deze kerstreis bezoeken. In het volledig barokke stadscentrum vinden we de imposante dom en diverse stadspaleizen. Het was Bonifatius die ooit de opdracht gaf hier een klooster te stichten. Nadat hij in 754 in Dokkum werd vermoord, kreeg hij uiteindelijk hier dan ook zijn laatste rustplaats. Het klooster en Fulda groeiden uit tot een bedevaartsoord en een belangrijk religieus centrum. Een fraaie route door de lage bergen van het vulkanische Vogelsberg brengt ons naar Braunfels. Het stadsgezicht van Braunfels wordt lyrisch omschreven als ‘een stad uit een prentenboek met een sprookjeskasteel’. Op deze middag voor kerst krijgen we een rondleiding door dit sprookjeskasteel. We horen hier hoe dit prachtige slot ook verweven is met het Nederlandse koningshuis. Aan het einde van de middag keren we terug in ons hotel om op deze kerstavond te genieten van een kerstdiner. (ca. 280 km)

dag 4: Bad Berleburg op eerste kerstdag

Op eerste kerstdag nemen we een mooie route naar Bad Berleburg, dat in de bossen van het Rothaargebergte ligt: het hoogste deel van het Sauerland. Ook dit kleine stadje wordt gedomineerd door een slot, dat al zo’n 750 jaar in bezit is van de vorsten Zu-Sayn-Wittgenstein-Berleburg. Het dit jaar overleden familiehoofd Richard zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg werd ooit nog als verloofde van prinses Beatrix genoemd. In Bad Berleburg zijn een aantal jaar geleden wisenten uitgezet. Deze Europese bizon is het grootste landzoogdier van Europa kan hier in de vrije natuur rondlopen. Een tweede kudde wordt in de buurt van het bezoekerscentrum gehouden en is vaak ook voor bezoekers te zien. Terug in ons hotel wacht ons nogmaals een kerstdiner. (ca. 170 km)

dag 5: Freudenberg en de Bergische dom

Hoewel we tijdens deze kerstreis al veel prachtige vakwerkhuizen bewonderd hebben, is een korte wandeling door Freudenberg zeker de moeite waard. Door twee grote stadsbranden zijn grote delen van de stad in dezelfde periode weer opgebouwd en daardoor vormen de vele vakwerkhuizen hier een fraai geheel. In Altenberg bezoeken we de dom, bekend onder de naam Bergischer dom. Het fraaie gotische bouwwerk stamt uit de 13e eeuw en maakte in die tijd deel uit van een cisterciënzerklooster. Tegenwoordig wordt de dom zowel door een katholieke als een protestantse gemeente gebruikt Aan het einde van de middag keren we terug in Nederland. (ca. 380 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. in de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Opstapplaatsen

De opstapplaatsen voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.30 uur Station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Zevenaar | vertrek 09.30 uur Station NS
Stationsplein, voorzijde station

U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in een hotel nabij de opstapplaats. Hieronder vindt u meer informatie over dit hotel.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrek vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Steinsgarten
Hotel Steinsgarten - Giessen
Dit middenklassehotel ligt in een rustige wijk op ongeveer een kilometer van het centrum van Giessen. Het hotel beschikt over een receptie, een restaurant, een bar, een lift en een wellnessruimte met een klein zwembad. De kamers zijn voorzien van een telefoon, een tv en een badkamer met een douche en een toilet.

Bekijk de website van Best Western Plus Hotel Steinsgarten

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van zowel het stadscentrum als het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uurs receptie, een lift, wifi in de openbare ruimtes, een kluis, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zondag en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers hebben het afgelopen jaar via enquêtes, mail, Facebook en brieven hun ervaringen over deze reis gegeven. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, mail, Facebook en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.Meer reiservaringen
Wilt u (meer) ervaringen van onze reizigers over SRC Reizen lezen? Bekijk dan de reizigerservaringen of lees de mening van onze gasten op onafhankelijke beoordelingswebsites als Reisgraag.nl of Trustpilot.

Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (57 dagen voor vertrek).
Maximaal 32 deelnemers.