050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

De kamelenmarkt van Pushkar

Door reisleider Bob | 05-01-2017

Pushkar heeft circa 15.000 inwoners en is gelegen rondom een klein meer aan de rand van de Tharwoestijn in de Indiase provincie Rajasthan. Volgens de traditie is het meer ontstaan, toen oppergod Brahma er een lotusbloem liet vallen. Als enige plek in India met een aan Brahma gewijde tempel, is het stadje een bekend bedevaartsoord voor hindoes, vol met tempels en verblijfplaatsen voor de pelgrims.

Spiritueel Pushkar

Sinds enkele decennia trekt Pushkar ook veel westerse rugzaktoeristen aan. In hun zoektocht naar Indiase ‘spiritualiteit’ volgen zij er allerlei yoga-achtige cursussen. Bovendien is marihuana (bhang in het Hindi) er goedkoop, van goede kwaliteit en ruim voorradig! Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar voor mij is Pushkar toch vooral interessant tijdens de jaarlijkse kamelenmarkt, wanneer het stadje voor een paar weken het centrum van Rajasthan is.

De befaamde kamelenmarkt wordt jaarlijks door zo’n 200.000 mensen bezocht en vindt plaats in de achtste maand van de hindoekalender oftewel, afhankelijk van de volle maanstand (Kartik Purnima), ergens gedurende de maanden oktober en/of november. Vaak zijn de handelaren en pelgrims dagenlang onderweg om Pushkar te bereiken. Voordat het feest een week voor de volle maan losbarst, wordt er eerst handel bedreven. Er worden ongeveer 50.000 kamelen, paarden en koeien aangeboden en de woestijnvlakte rondom het stadje verandert in een groot kampement, waarbij de gemeente ieder jaar weer problemen heeft om mens en dier van water te voorzien.

Een kleurrijk Indiaas schouwspel

Toen ik eens tijdens een SRC-reis op de paardenmarkt liep, vroeg iemand uit de groep mij: 'Zeg Bob, zou je misschien even aan die man kunnen vragen hoeveel dat paard daar kost, want dat zou ik wel erg graag willen weten'. Toen ik het de man vroeg, maakte hij een rechte rug, trok aan zijn snor en antwoordde streng: 'Ik ben hier om mijn paarden te laten zien, niet om te verkopen!'

Het uiteindelijke feest is een ongelooflijk kleurrijk en rommelig schouwspel: een hoogtepunt van iedere SRC-reis naar Rajasthan gedurende deze periode! Pushkar verandert in een gigantische braderie, waar volksmuzikanten, acrobaten, slangenbezweerders en andere exotische figuren hun kunsten vertonen. Er vinden allerlei competities plaats: wie heeft de mooist geknipte en versierde kameel; hoeveel mensen kunnen er op een kameel staan; welke zigeuner heeft de mooiste snor; en meer van dat soort zaken. De laatste jaren wordt er ook altijd een cricketwedstrijd georganiseerd tussen een lokaal team en een lukraak uit buitenlanders samengesteld team. Toch is dit alles voor de hindoepelgrims slechts bijzaak. Hun moment is pas bij de volle maan, wanneer zij hun zonden afwassen en kaarsjes op vlotjes van bladeren het meer op laten drijven.

Meer reisverhalen

Reisleider Bob
Sinds enkele decennia trekt Pushkar ook veel westerse rugzaktoeristen aan.