050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Het kasteel van Chenonceau

Door reisleidster Wendy | 15-09-2019

Afgelopen zomer toerde ik met mijn racefiets door de tuin van Frankrijk en ik moet zeggen, die Franse koningen hadden het in voorbije eeuwen toch maar goed voor elkaar. In een prachtig landschap van glooiende heuvels bekleed met eindeloze wijngaarden, graanvelden en zonnebloemen sieren tallozen kastelen en intieme lusthoven de hellingen van de Loire. De Franse koningen en edelen trokken zich graag terug in het Loiredal. Ze hielden grootse jachtpartijen in de uitgestrekte bossen en legden romantische siertuinen aan bij hun elegante chateaus.

Drijvend op lucht en water

Als reisleider is het voor mij praktisch onmogelijk om al deze pareltjes zomaar voorbij te rijden. Zeker omdat velen een connectie hebben met mijn geliefde Italië. De kastelen liggen ook werkelijk zo mooi langs de rivier dat je wel erg sterk in je schoenen moet staan, wil je er eentje overslaan. En dus dwaalde ik door de zalen van het kasteel van Blois, genoot ik van het uitzicht bij het kasteel van Amboise en bezocht ik uiteraard het huis van Leonardo da Vinci in dit sfeervolle stadje. Mijn favoriete Loirekasteel ligt echter niet aan de Loire, maar aan de Cher: le Château de Chenonceau. Na een heerlijk fietstocht vanuit Amboise door het heuvelige wijnlandschap bereikte ik dit kasteeltje dat volgens Flaubert ‘drijvend op lucht en water’ weerspiegelt in de Cher.

Wat Chenonceau zo bijzonder maakt is uiteraard de ligging, niet aan maar over een rivier. Overdag, bij het juiste weer, wordt het kasteel dan ook prachtig weerspiegeld in het water. Het kasteel bestaat uit twee gedeelten: het eigenlijke kasteel, waarin zich de mooiste ruimtes bevinden zoals de kamer van Diana van Poitiers, de minnares van de Franse koning Hendrik II, en die van de echtgenote van diezelfde koning Catharina de’ Medici en de galerij, die over het water gaat. Oorspronkelijk bevond zich op de plaats van de galerij een pijlerbrug, die het kasteel verbond met het op de andere oever gelegen landgoed.

Renaissancekastelen aan de Loire

Chenonceau is een typisch (Franse) renaissancekasteel, hetgeen overigens niet uitzonderlijk is, want voor vele kastelen in de Loirestreek geldt dat ze in deze stijl zijn gebouwd. De Franse renaissance kan worden gedateerd van het einde van de 15e tot het begin van de 17e eeuw. In die tijd probeerden Franse koningen, zoals Lodewijk XII en vooral Frans I, Italiaanse provincies in hun bezit te krijgen en het spreekt voor zich dat zij toen kennismaakten, en onder de indruk raakten, van de kunst- en bouwstijl die daar in zwang was. Een stijl die renaissance, letterlijk: wedergeboorte, werd genoemd, omdat zij teruggreep op de kunst van de klassieke oudheid. In 1531 haalde Frans I de Italiaanse kunstenaar Rosso Fiorentino naar Frankrijk om het kasteel van Fontainebleau, ten zuidoosten van Parijs, te verfraaien. Al snel zouden meerdere Italiaanse kunstenaars volgen. Deze (eerste) School van Fontainebleau ontwikkelde zich verder tot wat de Franse renaissance wordt genoemd, een stijl die geometrische zuiverheid paart aan weelderige versieringen. In veel Loirekastelen, zo ook in Chenonceau, is deze stijl onmiddellijk herkenbaar.

Château des Dames

Oorspronkelijk was Chenonceau overigens helemaal geen renaissancekasteel. Het oude uit 1432 daterende kasteel werd in de eerste helft van de 16e eeuw vanwege allerlei bouwkundige tekortkomingen grondig verbouwd om uiteindelijk te worden tot wat het nu is. Bijna alle eigenaren, onder wie heel wat vrouwen, hebben wel iets aan het kasteel veranderd. Zo voegde de reeds genoemde Diana van Poitiers de brug toe. Toen Hendrik II was overleden werd Diana door diens weduwe Catharina de’ Medici vriendelijk verzocht ‘het pand te verlaten’ en dat echt niet alleen omdat Catharina voornemens was van de brug een galerij te laten maken. Ook latere dames, zoals Louise van Lotharingen, weduwe van Hendrik III, Madame Dupin, die het kasteel behoedde voor afbraak tijdens de Franse Revolutie, en Madame Pelouze, die Chenonceau in 1863 volledig liet restaureren, hebben ieder op hun eigen wijze hun stempel gedrukt op wat daarom ook wel het Château des Dames wordt genoemd.

Reizen naar Frankrijk

Wilt u dit beroemde kasteel in de Loirevallei ook eens me eigen ogen bewonderen? En dat raad ik u zeker aan! Bekijk dan onze reizen naar Frankrijk en dan speciaal de prachtige kunstreis Kastelen langs de Loire!

Meer reisverhalen

SRC-reisleider Wendy
Wat Chenonceau zo bijzonder maakt is uiteraard de ligging, niet aan maar over een rivier. Overdag, bij het juiste weer, wordt het kasteel dan ook prachtig weerspiegeld in het water.