050 - 3 123 123
Zorgeloos uw vakantie boeken
Veilig reizen met het SRC-coronaprotocol
Informatie over de drukte op Schiphol

Napels en Zuid-Italië

Door reiziger Koos Schoonhoven | 02-09-2017

Sinds mijn vrouw en ik in 1997 ons eerste SRC-reis maakten - dat was toen naar 'Prachtig Andalusië' - zijn we jaarlijks met een cultuurreis van de SRC meegegaan. Die reis naar Andalusië beviel zó goed, dat we 'verslaafd' zijn geraakt aan een weekje cultuur genieten met de SRC. Voordat we dit jaar boekten op de reis naar 'Napels en Zuid-Italië' waren we met SRC in Italië eerder afgereisd naar 'Prachtig Rome en Lazio' (2001), ‘Prachtig Sicilië’ (2004) en naar 'Bologna en Emilia Romagna' (2012). Dit jaar lonkte de reis naar 'Napels en Zuid-Italië' naar ons met de schilderachtige Amalfikust, Pompeï en de Vesuvius in het noordelijke deel van de reis, en de grotwoningen van Matera, de trullihuizen van Alberobello en de barok van Lecce in het zuiden.

Levendig Napels

Toen we ons in de reisgids en op internet in lazen in al het moois dat in dat deel van Italië te genieten valt, keken we er met grote verwachtingen naar uit! Op zichzelf spannend, want als je er zo veel van verwacht kan het alleen maar tegenvallen, zou je denken. Maar wat hebben we genoten van de levendige stad Napels met de vele cultuurschatten, met name van de barokke kunst in de kerken. En ook van de levendige oude stad met een geheel eigen sfeer en apart licht door de donkere stenen plaveisels.

In het Archeologisch Museum van Napels werden we rondgeleid door lokale gids Mariet, van Nederlandse afkomst, maar woonachtig in Italië. We genoten van haar kennis en van haar voordracht bij de vele schatten in dit mooie museum. De volgende dag leidde zij ons ook in Pompeï rond, waar ze ons op slimme wijze tussen de grote groepen van cruiseschepen-toeristen door naar de mooiste punten bracht.

De 'beklimming' van de Vesusius was een aparte belevenis. Eenmaal boven waren we onder indruk van de machtige oude krater. Het uitzicht op Napels onder ons was adembenemend mooi! Op de terugweg werden we geconfronteerd met grote drukte van toeristen, afkomstig van de cruiseschepen. Gelukkig waren wij met onze gids Leny al vroeg op pad gegaan en de grote drukte daardoor vóór.

Schilderachtige Amalfikust

Na de drukte van Napels en van de Vesusius was het overigens heerlijk bijkomen in de rust van het kleine plaatsje Vico Equence, waar ons hotel Eden Bleu stond. Fijn om bij het haventje even te kunnen ontspannen en op een terrasje te genieten van het uitzicht op de Vesusius aan de andere kant van de Golf van Napels!

De schoonheid van de Amalfikust was ons aangeprezen in de literatuur. We hebben genoten van het mooie uitzicht vanaf zee op de stadjes en dorpen, gebouwd op de berghellingen. Dit extra programma-onderdeel - een boottochtje over zee van Positano naar Amalfi - gerealiseerd door onze reisleidster Leny, maakte dit onderdeel van de reis een onvergetelijke belevenis. Genoten hebben we ook van de dom van Amalfi en de sfeer in de oude straatjes.

Puglia - de hak van Italië

De dag na ons bezoek aan de Amalfikust reden we met de touringcar naar Trani aan de oostkust. Trani, een oud havenplaatsje, met een prachtige dom, waarvan de toren helaas in de steigers stond. We genoten ook hier van het oude centrum met slingerende straatjes. Het mooie licht, kenmerkend voor een plaatsje aan de kust, werd hier goudgeel gespiegeld in het licht getinte plaveisel van dit stadje, zoals dat ook in de andere stadjes van Apulië is terug te vinden. Het Castel del Monte was een apart, mysterieus reisdoel daarna.

Op het internet zijn veel mooie plaatjes te vinden van de stadjes Matera met de grotwoningen en Alberobello met de trullihuizen. Het zijn dan ook prachtige, fotogenieke objecten, die uitdagen om veel plaatjes te maken. Door de informatie die Leny daarover gaf leerden we, dat de woningen nu wel een speciale attractie zijn, maar dat de bewoners ervan in vroeger tijden daar in barre omstandigheden hebben moeten leven.

Lecce is een mooie, oude stad, midden in Apulië (Puglia, zoals Leny consequent op z’n Italiaans zei). Met name de dom is iets wat je gezien moet hebben, zeker het barokke interieur. De crypte is prachtig; de imposante pilaren rusten op een mooie, effen tegelvloer. We maakten een prachtige rit langs de kusten van de hak van Italië, waar we de kustplaatsen Otranto, Santa Maria di Leuca en Gallipoli bezochten. De kathedraal van Otranto is indrukwekkend, met schitterende vloermozaïeken uit de 12e eeuw. Santa Maria dit Leuca is het zuidelijkste puntje van Puglia, waar de apostel Petrus aan land is gegaan. De havenstad Gallipoli heeft een mooi oud centrum met een indrukwekkende Santa Agathakerk.

Stad van Sint Nicolaas

Op de laatste dag bezochten we 's morgens de havenstad Bari. 's Middags bracht Leny ons voor de terugreis naar het luchthaven. Bari heeft een imponerende basiliek, gewijd aan Sint Nicolaas, en een dom met een prachtig gewelf in de crypte.

Samengevat: deze reis naar Napels en Zuid-Italië bracht ons zeker wat we ervan konden verwachten op grond van de van te voren gelezen informatie. Voldaan keerden we terug naar huis. Een extra compliment voor onze reisleidster Leny! Haar warme en gelijk ook zeer deskundige leiding gaven zeker iets extra's aan de reis. De reis werd door haar nog mooier gemaakt dan de SRC-brochure ons had voorgespiegeld, doordat ze aan de Amalfikust de boottocht langs de kust organiseerde en ook doordat ze na overleg in de touringcar voorstelde om bezoek aan Lecce en Bari tijdens de laatste dagen te scheiden. Wij en al onze medereizigers waren daar blij mee. Het zorgde voor rust en evenwicht in het programma. Ook onze chauffeur van onze touringcar verdient een compliment. Hij was vriendelijk en behulpzaam naar de reizigers toe en toonde zich een uiterst bekwame chauffeur op de vaak smalle wegen.

Nieuwsgierig naar deze fantastische reis? Bekijk het fotoalbum op Facebook van Koos!

Meer reisverhalen

Het was een prachtige reis die onze verwachtingen overtrof. Een extra compliment voor reisleidster Leny! Haar warme en gelijk ook zeer deskundige leiding gaven zeker iets extra's aan de reis.