050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers
U bent hier: Home | Winter in Napels

Winter in Napels

Door reisleidster Leny | 24-11-2017

Het is de dag na Epifania, een feestdag in Italië. Op deze dag stopt de Befana, een goede, oude heks, snoepgoed in de opgehangen kousen van de kinderen en in de stad zijn er op die dag veel activiteiten voor kinderen. Veel Italianen hebben er een lang weekend van gemaakt, en er zijn dan ook veel Italiaanse toeristen in de stad.

Dakloos in Napels

Het is koud in Napels, er ligt sneeuw op de top van de Vesuvius. In heel Zuid-Italië is het koud en op Sicilië en in Apulië zijn zelfs meters sneeuw gevallen! Salvatore en ik besluiten deze middag de kou te trotseren en een wandeling door de stad te maken. We zijn nog maar vijf minuutjes aan het wandelen als we een oude man met weekendtas en wandelstok heel langzaam langs zien schuifelen. Als we hem passeren moppelt hij in het Napolitaans en vraagt of we hem misschien een arm kunnen geven en hem een klein stukje willen begeleiden. Salvatore vraagt waar naartoe hij op weg is.

De oude man blijkt Raffaele te heten, hij is dakloos en is op weg naar de opvang voor daklozen van de nonnen. De opvang ligt echter aan de andere kant van de stad. Onthutst luister ik naar Raffaele die vertelt dat hij al aan het lopen is vanaf 8.00 uur die ochtend. Dat is namelijk het tijdstip dat de opvang sluit. Vanaf 14.00 uur mogen de daklozen weer binnenkomen. Hij vraagt ons hoe laat het is, het is dan al 15.00 uur geweest. Als we een paar meter, in een zeer langzaam tempo, verder zijn, komen we aan bij Piazza Dante waar een taxi standplaats is. We besluiten Raffaele met een taxi naar de opvang te brengen. In de taxi vertelt Raffaele dat zijn ouders jong gestorven zijn en dat hij nooit getrouwd is geweest. Hij is erg religieus en dit geeft hem veel steun. Hij is ons zeer dankbaar, zal voor ons bidden en neemt emotioneel afscheid van ons.

Caffè Sospeso

Diezelfde avond hoor ik op het nieuws dat er in Italië die nacht 7 daklozen zijn gestorven door de kou. Paus Franciscus roept op om de mensen die op straat leven te helpen en heeft extra onderdak geregeld voor de daklozen in Rome. Ook in Napels zijn er veel vrijwilligers in de weer voor de daklozen. De Napolitanen zijn een volk die in heel Italië als warm bekendstaan en dat blijkt ook wel, want ook al hebben de inwoners van Napels het niet altijd even makkelijk, men probeert elkaar daar waar het kan zo veel mogelijk te helpen.

Een mooi voorbeeld is het ontstaan van de ‘Caffè Sospeso’, de koffie in de wacht. Bij veel bars in Napels wordt aangegeven dat er caffè sospeso is. Er zijn bijvoorbeeld veel mensen die dan twee espresso bestellen, ze betalen dan voor één caffe normale voor zichzelf en één caffe sospeso. De caffè sospeso is dan een betaalde koffie voor een volgende klant die er zelf geen betalen kan. Dit initiatief werd zo’n groot succes dat veel bars in andere delen van Italië dit idee graag overnamen.

Vorige week met oud en nieuw was mijn collega Diane op bezoek in Napels en we besloten het nieuwe jaar maar eens goed in te luiden met een van de beste pizza’s van de stad. Na lang in de rij te hebben gewacht voor een zitplaatsje in deze antieke Pizzeria Concettina ai Tre Santi, viel ons oog op het bord ‘pizza sospesa’. Ook in de Napolitaanse Pizzeria is het idee dus overgenomen. Voor €2,50 kun je een Pizza in de wacht aanbieden. Toen we de ober aangaven dit te willen doen, wees hij naar het krijtbord en zei ons dat we dan zelf het nummer 814 met het krijtje in nummer 815 mochten veranderen. We waren verrast over het aantal pizza’s die al in de wacht stonden en toen we terug naar huis liepen en een aantal daklozen bij elkaar zagen staan hoopten we maar dat ook zij die avond zouden kunnen genieten van een Pizza Margherita.

Meer reisverhalen

Reisleidster Leny
Bij veel bars in Napels wordt aangegeven dat er caffè sospeso is.