050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Zin(tuigen) in Jordanië

Door reisleidster Jessy | 29-08-2019

Jordanië is een betoverend land, dat een magische indruk achterlaat. Het is het land dat, ondanks dat het niet aan de andere kant van de wereld ligt; wel voélt als een andere wereld. Omdat Jordanië een oase van veiligheid is in het Midden-Oosten en gastvrijheid hier een gebod is: vijf (of toch zes!) redenen om door het prachtige Bijbelse landschap te reizen.

Aismaeaha – Horen

De geluiden van Jordanië zijn net zo divers als een rondreis door het land zelf. In Amman, de prachtige en intrigerende hoofdstad, wordt u wakker van de oproep tot gebed, die halfslapend klinkt als in een droom. In de bedoeïenenkampen die we bezoeken horen we gezang; dat eeuwenlang door deze nomadische stammen gebruikt werd om contact te houden tijdens lange tochten door de woestijn.
Soms hoor je ook niets, door de stilte die valt bij het natuurschoon van de Wadi Mujib bijvoorbeeld. Maar overal hoor je het warme welkom: ‘Marhaban filardun’! Ik hoorde deze woorden toen ik voor het eerst op het plein van Amman zat en in de ogen keek van een klein meisje, aan de hand van haar moeder. Ik zag haar en zag daarmee de aard van Jordanië: gastvrij en eeuwenoud, hoe jong zij ook was.

Shahid – Zien

In Jordanië zijn de bezienswaardigheden talrijk: van de prachtige ruïnes van het Romeinse Jerash in het noorden, tot de woestijnkastelen ten westen van Amman en van de Dode Zee tot de Rode Zee. Maar niets gaat boven de magie van de Siq, de smalle kloof met rotswanden van wel 150 meter hoog, die als een toegangsweg leidt tot de verborgen stad van de Nabateërs: Petra!

Om dit wereldwonder ten volste te ervaren bent u er om zes uur ’s ochtends. Dan heeft u de Siq met haar vormen en schaduwen voor jezelf. Totdat u na een wandeling van 2 kilometer oog in oog staat met het schathuis en het roze licht van de ochtendzon het immense gebouw verlicht. Bovendien heeft u daardoor genoeg tijd om het spektakel van Petra te ervaren; want het schathuis is slechts het begin…

Mannen met geblokte keffiyeh op paarden, kleurrijke kamelen en een vallei vol tempels: ogen kom je tekort bij een bezoek aan de stad. Lees als voorpret voor u op vakantie gaat het boek ‘Ik woonde in een grot’, van Marguerite Geldermalsen. Zij beschreef het bestaan van de bedoeïenen in de jaren tachtig en haar leven als één van hen, vanaf de dag dat zij verliefd werd op haar man. Als u geluk heeft, ontmoet u Marguerite of haar zoon Rami, in het winkeltje dat zij inmiddels samen hebben geopend.

Larayiha – Ruiken

Bezoek een markt! De markt Souk el-Khodra bij de Bin Talal-moskee in Amman is een feest om doorheen te lopen. U ruikt verse kruiden die voor alles gebruikt worden; met name munt voor in de shei, de zwarte thee die wordt geschonken als welkomstdrank. Luister naar de muzikale klanken van de verkopers en zie de schitterende kleuren van de groenten en het fruit.

Taem – Proeven

Alleen al voor de keuken zou u een reis naar Jordanië overwegen! Het eten is tijdloos; bijna Bijbels te noemen! De hummus (kikkererwtenpasta) is zacht en romig en het brood, de shrak, gebruikt men als bestek. Bij de maqluba bijvoorbeeld, dat andersom betekent en waarbij voor ons oog een grote pan vol kippenvlees, rijst en groente vol trots wordt omgekiept. Als we geluk hebben wordt in een bedoeïenenkamp het nationale gerecht, mansaf bereid, met lamsvlees, rijst en yoghurt. Maar voor mij gaat er niets boven falafel; (kikkererwtenballen) die in Jordanië op zijn best is. Ga naar Hashem in het oude gedeelte van Amman, waar de beste falafel vandaan komt. Zelfs koning Abdoellah en koningin Raina zijn vaste klanten van dit fastfoodrestaurant in de openlucht!

Asheur bi – Voelen

Ook fysiek is Jordanië een sensatie. Als we in een open jeep door het maanlandschap van de Wadi Rum rijden voelt de warmte van de woestijn als een deken. En wat dacht u van drijven op de Dode Zee? Onvergetelijk! Op het laagste punt ter wereld is het water zo zout dat u ontsnapt aan de zwaartekracht. Om zout in uw ogen te voorkomen, laat u u op uw rug achterover zakken.

Alhasat alssadisa – het zesde zintuig

Tenslotte leert u in Jordanië dat magie niet te vangen valt in één van bovenstaande zintuigen, maar dat het een ander niveau raakt. Wellicht heeft het te maken met alle Bijbelverhalen die zich tegen deze achtergrond hebben afgespeeld. Het is indrukwekkend dat joden, moslims en christenen hier hetzelfde aanbidden op plekken zoals Mount Nebo, waar Mozes het Heilige Land zag liggen. In Jordanië zegt men in al dit soort situaties ‘insjallah’, bij Gods wil. Dus boek een reis naar Jordanië, wie weet ontmoet ik u daar! Insjallah!

Meer reisverhalen

SRC -reisleidster Jessy
Jordanië is een oase van veiligheid in het Midden-Oosten en gastvrijheid is hier een gebod