050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Armenië

Bezienwaardigheden Armenië

Klooster van Geghard, Armenië
Klooster van Geghard
Het klooster van Geghard is een van de mooiste en oudste kloosters van Armenië. Volgens de overlevering werd het klooster in de 4e eeuw gesticht door Gregorius de Verlichter op de plaats van een heilige bron in een grot. De oorspronkelijke naam was dan ook Ayrivank, dat het klooster van de grot betekent. Die naam is later veranderd in Geghard of meer volledig Geghardavank, het klooster van de speer: de Heilige Lans waarmee Jezus aan het kruis werd doorstoken zou naar Armenië zijn gebracht door de apostel Judas Taddeüs en hier bewaard zijn. Sommige van de kerken die zich in het klooster bevinden zijn volledig uit de rotsen gehouwen. De combinatie, samen met talrijke gegraveerde en vrijstaande chatsjkars (Armeense stèles gedecoreerd met rozetten, vlechtwerk, plantmotieven en een kruis) is een uniek gezicht.
Tempel van Garni in Garni, Armenië
Tempel van Garni
In Garni staat een Grieks-Romeinse tempel uit de 1e eeuw na Christus, de enige antieke tempel in de Kaukasus. De tempel is waarschijnlijk gebouw door koning Tiridates ter ere van de zonnegod Mihr. Na de overgang van Armenië tot het christendom in de vroege 4e eeuw werd de tempel in gebruik genomen als een koninklijk zomerverblijf voor Khosrovidukht, de zus van Tiridates III. Doordat sommige geleerden beweerden dat de tempel een graf was, overleefde het de vernietiging van heidense heiligdommen. In 1679 stortte de tempel in door een aardbeving. In het begin van de 20e eeuw werd de tempel opgegraven en in de jaren zestig gereconstrueerd.
Berg Ararat en het Klooster van Chor Virap, Armenië
Klooster van Chor Virap
Het klooster van Chor Virap, gelegen op een heuvel langs de Turkse grens, is misschien wel de meest gefotografeerde bezienswaardigheid van Armenië. In menig reisgids en reistijdschrift prijkt dit klooster met op de achtergrond de beroemde berg Ararat. U moet wel een beetje geluk hebben om deze foto zelf te maken, want vaak hangt de top van de Ararat in de wolken. Vanaf het klooster heeft u in ieder geval een prachtig uitzicht op deze heilige berg. Chor Virap is bekend omdat Gregorius de Verlichter hier dertien jaar lang door koning Tiridates IV werd gevangen gehouden. Nadat Gregorius de koning in 301 tot het christendom bekeerde, werd Armenië het eerste land dat het christendom als staatsgodsdienst aannam.
Het meer van Sevan, Armenië
Het meer van Sevan
Het meer van Sevan, gelegen op 1.900 meter hoogte, is een van de hoogstgelegen zoetwatermeren ter wereld. Op het schiereiland van Sevan ligt het klooster van Sevanank. Aanvankelijk lag het klooster op een eiland dat onbewoond bleef tot aan het einde van de 8e eeuw na Christus. Het klooster kon alleen met een boot bereikt worden. Toen het waterpeil zakte, werd het een schiereiland. Nu geniet u hier van een weergaloos uitzicht op het diepblauwe meer en de omringende bergen.
Berg van Ararat, Armenië
De Ararat
Vanuit de hoofdstad Jerevan is de op Turks grondgebied gelegen berg Ararat te zien, het nationaal symbool voor Armenië. Deze met eeuwige sneeuw bedekte, 5.137 meter hoge vulkaan wordt beschouwd als een heilige berg omdat volgens de Thora de ark van Noach hier strandde na het zakken van het water van de zondvloed. Sommigen die het verhaal van Noach letterlijk nemen ontwaren een bootvorm in de berg en veronderstellen een verband tussen deze opvallende geologische structuur en de ark.