050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Cambodja

Bezienwaardigheden Cambodja

Wat Preah Keo in Phnom Penh, Cambodja
Phnom Penh
De hoofdstad van Cambodja is een leuke stad om in te verblijven. Breng hier zeker een bezoek aan het koninklijk paleis van Cambodja met daarnaast de Wat Preah Keo, ‘de zilveren pagode’. Deze tempel heeft zijn naam te danken aan de 5.000 zilveren vloertegels die in de tempel liggen. Hier kunt u ook een prachtige gouden Boeddha bewonderen. Dit standbeeld is gemaakt van puur goud en is bedekt met meer dan 1.500 diamanten. Denkt u er aan dat u bij een bezoek aan de pagode uw armen en benen bedekt zijn. Het koninklijk paleis is aan de buitenkant ontzettend mooi, maar vergeet niet ook het paleis te bezoeken. Het interieur is prachtig. Aan de rand van Phnom Penh staat de Wat Phnom. Doordat de tempel op een heuvel ligt heeft u vanaf hier een mooi uitzicht hebt over de stad.
Stoepa bij de Killing Fields Choeung-ek, Cambodja
Killing Fields
Sinds het toerisme in Cambodja weer op gang is gekomen, staat een bezoek aan de ‘Killing Fields’ op het programma van iedere reis naar dit land. De term Killing Fields verwijst naar de film van Roland Joffé en naar de massale slachtpartijen die hier hebben plaatsgevonden toen de Rode Khmer Cambodja overheersten. Voor deze marxistische guerrillabeweging onder leiding van Pol Pot telde een mensenleven niet. Toen Pol Pot in 1975 de macht greep, werden geld en privébezit onmiddellijk afgeschaft, en werden stedelingen massaal naar het platteland gestuurd om daar het land te bewerken. Scholing en religie werden beschouwd als staatsgevaarlijk; het leven van wie daar anders over dacht, kon gemakkelijk gemist worden. In drie jaar tijd vond een kwart van de bevolking, zo’n 1,7 miljoen mensen, de dood, waarmee de rode revolutie in zwart verkleurde. In 1979 werden de Rode Khmers door Vietnam verdreven; nog steeds zijn nog lang niet alle schuldigen aan de massamoorden berecht.
Angkor Wat in Cambodja
Angkor Wat
In 802 na Christus stichtte de Javaan Jayavarman II het rijk van Angkor, met zichzelf als godkoning aan het hoofd. Hiermee begon de bloeitijd van het eerste Khmerrijk, dat zich uitstrekte over Cambodja, Laos en Vietnam. Zes eeuwen duurde de voorspoed en in deze periode verrezen in het rijk veel tempels, waarin de godkoningen zich lieten vereren. De tempel van Angkor Wat was het grootste en machtigste bouwwerk, en is een van de weinige tempels die oorlogen, het agressieve klimaat en de krachten van de jungle goed hebben doorstaan. Het gebied van Angkor is bezaaid met ruïnes van oude tempelcomplexen. De tempels dienden niet alleen als gebedshuis, maar ook als mausoleum voor de godkoningen. Bijna iedere vorst liet een tempel achter, waarin de bevolking hem na zijn dood kon blijven vereren. In 1993 riep UNESCO de tempels van Angkor uit tot cultureel werelderfgoed.
Angkor Thom, Cambodja
Angor Thom
Angkor Thom is niet echt een tempel, maar een oude ommuurde stad. Dit is de antieke hoofdstad van Angkor, die door de Khmerkoning Jayavarman VII werd gebouwd na zijn machtsovername in 1177. Angkor Thom is tevens de laatste grote stad van het Khmer-rijk. De muren zijn meer dan 12 kilometer lang, zijn overal 6 meter hoog en 8 meter dik en worden omringd door een 100 meter brede gracht. Er zijn 5 indrukwekkende toegangspoorten tot Angkor Thom. De poorten zijn beroemd vanwege de gezichten die in het bouwwerk te zien zijn. Ze kijken naar alle windrichtingen. Binnen de stadsmuren vindt u verschillende prachtige monumenten op een heel klein oppervlak. Bij zowel de Noord- als Zuidpoort ziet u imposante beelden van goden en demonen: de Straat der Reuzen!
Ta Prohm, Cambodja
Ta Prohm
Dit is de meest gefotografeerde tempel van Cambodja, waar de wortels van bomen langs de muren groeien. Komt Ta Prohm u bekend voor? Dat kan kloppen want deze tempel is als decor gebruikt in bijvoorbeeld de film Tomb Raider. Hier groeien wurgvijgen vrijelijk tussen de eeuwenoude stenen en balanceert de natuur tussen vernietiging en behoud. Sommige delen van het tempelcomplex zijn ondoordringbaar en andere delen zijn alleen toegankelijk via smalle doorgangen.