050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Cuba

Bezienwaardigheden Cuba

Straatbeeld Havana, Cuba, foto door Pedro Szekely
Havana
Havana is een heerlijke stad: vol oldtimers, koloniale gebouwen, rum en een dynamisch straatleven. De toeristische attracties van Havana kunnen grotendeels verdeeld worden over drie wijken: Habana Vieja, Centro Habana en Vedado. Habana Vieja bevindt zich in het uiterste oosten en gaat over in Centro Habana. Vedado omvat Westelijk-Havana. Rond deze wijken slingert een 7 kilometer lange promenade, bekend als de Malecón. Wie op de Malecón loopt, heeft direct de sfeer van Havana te pakken. De golven die op de rotsen kletsen, het uitzicht op de zee en de stad, de doorleefde, pastelkleurige huizen en natuurlijk de Habaneros, die er komen socializen, vissen, zwemmen en wat niet meer.
Havana Vieja, Cuba
Habana Vieja
Sinds 1982 maakt Habana Vieja – het grootste koloniale stadshart in Latijns-Amerika – deel uit van het UNESCO-Werelderfgoed. De perfecte plek om uw verkenning hier te starten is Plaza de la Catedral. Aan het kathedraalplein bevindt zich een kleine maar zeer fijne kathedraal waarvan vooral de barokke voorgevel veel indruk maakt. Ook op Alejo Carpentier. De Cubaanse romanschrijver omschreef de Catedral de la Habana als ‘muziek die in steen is veranderd’. Het elegante plein is ook een heerlijke plek om een zonovergoten terras op te zoeken. Liefhebbers van cocktails en Ernest Hemingway moeten zeker een kijkje nemen in het legendarische nabijgelegen Bodeguito del Medio, de cocktailbar waar Hemingway gedisciplineerd zijn mojitos wegdronk. Een ander historisch plein dat bezaaid is met koloniale bezienswaardigheden is het grotere Plaza de Armas. Een barok paleis hier om je vingers bij af te likken, is Palacio de los Capitanes Generales. En bezoek bij het Wapenplein ook het Castillo de la Real Fuerza, een 16e eeuws fort die de havenstad ooit moest beschermen tegen piraten. Boekenliefhebbers zullen glimlachen bij het zien van de nabijgelegen boekenmarkt waar tweedehands boeken aan de man worden gebracht.
Baracoa, Cuba
Baracoa
Toen Columbus op 27 november 1492 het Heilige Kruis op het strand van Baracoa plaatste, kon hij niet vermoeden dat hij het mooiste gebied van Cuba had ontdekt. En omdat Baracoa in de eeuwen daarna geïsoleerd is gebleven, is het nog steeds de meest ongerepte streek op het eiland. Al sinds de tijd van Columbus heeft de natuur grote invloed op de dagelijkse beslommeringen van de inwoners van Baracoa. De jongetjes van de zwemclub trainen in de rivier Miel en de visserij is, naast de teelt van kokos en cacao, belangrijk voor de werkgelegenheid. Baracoa wordt omringd door bergen, waarvan de afgeplatte berg El Yunque, ‘het aambeeld’, de meest emblematische is. In 1511 stichtte Diego Velázquez de stad ‘Onze-Lieve-Vrouwe van de Hemelvaart van Baracoa’. De stad was kort de hoofdstad van het eiland en had in Hernán Cortés zijn eerste burgemeester. De inwoners van Baracoa bouwden hun huizen, vaak van hout, op de smalle kuststrook. De mensen die verder landinwaarts wonen, waren voor hun dagelijkse boodschappen of medicijnen tot een paar jaar geleden nog afhankelijk van de kajaks die over de rivieren voeren.
Trinidad, Cuba
Trinidad
Trinidad is een van de best bewaard gebleven steden van Cuba! Het koloniale centrum kent tal van romantische straatjes, en ook het karakteristieke Plaza Mayor, dat omgeven is door prachtige paleizen, is schitterend. En na een dagje struinen door Trinidad is een heerlijke cocktail in de beroemde Canchanchara-bar een perfecte afsluiting.
Santiago de Cuba, Cuba
Santiago de Cuba
Santiago de Cuba is na Havana de grootste stad van Cuba. De stad ligt aan een baai en is omgeven door bergen die als een windscherm werken, waardoor het vaak nog warmer aanvoelt dan in de rest van Cuba. Santiago is dé stad van de muziek: hier bevindt zich de beroemdste Casa de la Trova, een muziekhuis dat bedoeld is om de Cubaanse muziek te ondersteunen. En bezoekje aan een casa de la trova staat garant voor een gezellige avond!
Santa Clara, Cuba
Santa Clara
Deze stad in centraal Cuba is een bedevaartsoord voor fans van Che Guavara: in december 1958 wonnen zijn troepen de beslissende slag tegen het Cubaanse leger door een gepantserde trein met grote voorraden militair materieel tot stoppen te dwingen en de wapens te veroveren. Kort daarop vluchtte dictator Batista de Cubaanse hoofdstad Havana en was de overwinning van Castro en de zijnen een feit. In Santa Clara herinneren onder andere een groot standbeeld van Che, een klein museum, de gepantserde trein aan de overwinning én het mausoleum van Che Guavara.
Vallei van Vinales, Cuba
Vallei van Viñales
De Vallei van Viñales is een van de mooiste en opvallendste landschappen van Cuba. In deze vallei liggen verspreid in het landschap kalkstenen heuvels, mogotes, die zo’n 160 miljoen jaar geleden gevormd zijn door erosie en prachtig begroeid met tropische planten zijn. Daarnaast is de vallei bekend vanwege de vele tabaksplantages waar volgens velen de beste sigaren ter wereld, de Cohiba, gemaakt worden.
Grot van Ché, Cuba
Cueva de los Portales
Een van de mooiste plekken van het nationale park La Güira is de grot ‘Cueva de los Portales’. Hier hield Ernesto ‘Ché’ Guevara zich in 1962 tijdens de Cubaanse rakettencrisis schuil. De grot bevindt zich tussen steile wijnheuvels in een prachtig afgelegen natuurgebied. In de jaren tachtig werd de Cueva de los Portales uitgeroepen tot nationaal monument. Van Ché’s ondergedoken bestaan in deze grot zijn verschillende gebruiksvoorwerpen overgebleven. Deze voorwerpen worden in een klein openluchtmuseum tentoongesteld. Zo kan de bezoeker zich inleven in hoe de Cubaanse guerrillaleider en zijn kompanen leefden.