050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Ecuador

Bezienwaardigheden Ecuador

De Galapagoseilanden in Ecuador
Galapagoseilanden
De Galapagoseilanden liggen ter hoogte van de evenaar, op open zee. Charles Darwin voer in 1831 langs de eilanden, tijdens zijn tweede onderzoeksreis met het Brits marineschip de Beagle. Zijn onderzoek naar de geologie en natuur van onder andere de Galapagoseilanden heeft een grote rol gespeeld in het ontwikkelen van de evolutietheorie, Darwins natuurwetenschappelijke verklaring voor het proces van verandering van het leven op aarde. Op de archipel vond hij diersoorten die nergens anders te vinden waren, of zo waren geëvolueerd dat ze goed waren aangepast op de specifieke leefomgeving van de eilanden. Kort na de publicatie van ‘On the origin of species’, in 1859, werd de evolutietheorie van Darwin binnen de wetenschappelijke wereld algemeen aanvaard als verklaring van het ontstaan van de diersoorten, inclusief de mens. Inmiddels zijn de Galapagoseilanden onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst, omdat ze een levend museum en tentoonstelling van de evolutie zijn.
De Cotopaxi-vulkaan in Ecuador
Cotopaxi-vulkaan
Ongeveer 60 kilometer ten zuiden van de Ecuadoraanse hoofdstad Quito ligt de Cotopaxi-vulkaan. Met zijn 5.897 meter is de Cotopaxi een van de hoogste actieve vulkanen ter de wereld. Samen met de Galapagoseilanden is de Cotopaxi-vulkaan hét symbool van de natuur in Ecuador. Hoewel de vulkaan actief is, geldt hij als de meest bezochte en beklommen berg van het land. Dat is te danken aan de gunstige ligging van de vulkaan, dichtbij de stad Quito. Rondom de Cotopaxi zijn nog twee kleinere vulkanen te bewondere: de Morurco (4.880 meter) en de Rumiñahui (4.772 meter). Het is dan ook niet voor niets dat het gebied de ‘Avenue of the Volcanoes’ wordt genoemd! Sinds 1738 heeft de vulkaan vijftig uitbarstingen gehad. Voor het laatst werd er in de jaren zeventig enige activiteit gemeten. Geologen verwachten dat de Cotopaxi binnenkort weer tot uitbarsting zal komen, omdat er zich door de eeuwen heen een honderdjarige uitbarstingcyclus heeft afgetekend.
Cuyabeno Park in Ecuador
Het Cuyabenopark
Het Cuyabenopark, onderdeel van de primaire jungle, is een schitterend natuurreservaat in het noorden van Ecuador, gelegen rond de Cuyabenorivier en haar aftakkingen. Sommige van deze rivieren zijn zwart gekleurd als gevolg van het composteren van dode bomen en bladeren: een bijzondere gewaarwording! De rijkdom in flora en fauna in het Cuyabenopark is ongekend: er leven apen, reptielen, verschillende kleine katachtige roofdieren zoals de jaguar en meer dan 50 soorten vogels. Door de beschermde status van het gebied kunnen bedreigde diersoorten, zoals de roze zoetwaterdolfijn, er ongestoord leven en zijn er tevens vele medicinale planten te vinden. Ook vindt u in het Cuyabenopark indrukwekkende boomsoorten, zoals de ceiba: een boom met een imposante grijze stam die tot een hoogte van wel 60 meter kan groeien.
Indianenmarkt in Otavalo, in Ecuador
Indianenmarkt in Otavalo
Wilt u een traditioneel aandenken van uw reis naar Ecuador meenemen naar huis? Op de beroemde markt Otavalo vindt u prachtige, kleurrijke handwerkproducten die de lokale bewoners te koop aanbieden. De markt vindt iedere zaterdag plaats op zo’n 110 kilometer afstand van hoofdstad Quito. De prachtige kleuren van de tentoongestelde poncho´s en kleden maken het Plaza de Ponchos een bont kleurenspektakel. Typische producten die u op de markt zult tegenkomen zijn hoge breedgerande cowboyhoeden, die door vrouwen in Cajamarca veel worden gedragen, en platte hoeden met franjes, die in Cuzco veel te zien zijn. Uiteraard wordt ook de chullus, de gebreide kleurige mutsen met koordjes, door veel verkopers aangeboden. Deze mutsen dragen de bewoners van de Andes voornamelijk om hoogteziekte tegen te gaan. Zelfs wanneer in een bus de chauffeur de verwarming flink heeft opgestookt, dan nog gaat de chullu niet af.
Quito in Ecuador
Quito
Er is geen wereldstad die zo dicht bij de zon ligt als Quito, de hoofdstad van Ecuador. De stad, gelegen tussen de vulkanen en gebouwd op ruïnes van een oude indianenstad, ligt maar liefst 2.850 meter boven de zeespiegel. Wat de stad tevens bijzonder maakt is de ligging op de evenaar, precies op het midden van de wereld. U kunt er letterlijk met één voet op het noordelijk, en één voet op het zuidelijk halfrond staan! Het historische centrum van Quito is absoluut een bezoek waard. De koloniale invloeden zijn hier nog altijd prachtig terug te zien. Op het centraal gelegen Plaza de la Indepedencia (ook wel Plaza Grande) voelt u gegarandeerd de historie van Quito, dankzij het uitzicht op de kathedraal van de stad en het presidentieel paleis. Tal van tentoonstellingen, theater-, muziek- en filmvoorstellingen in de stad vertellen u geschiedenisverhalen en leren u meer over de cultuur van Quito en Ecuador. Op het Plaza Santo Domingo komt u weer terug in het heden: hier proeft u de hedendaagse cultuur van Quito en wordt u verrast door straatmuzikanten, goochelaars en andere straatartiesten.