050 - 3 123 123
Wij reizen veilig en verantwoord, bekijk ons coronaprotocol
In deze PDF vindt u informatie over het coronavirus en uw SRC-reis
U bent hier: Home | Ierland
Land van mystieke schoonheid
Temple Bar in Dublin, Ierland
Muziekstad Dublin
Dublin is een cultuurstad pur sang, met de wijk Temple Bar als het kloppende hart. Naast bekende schrijvers en dichters bracht de plaats ook verschillende populaire bands voort. De kleurrijke Ierse hoofdstad met al zijn pubs is sinds jaar en dag een inspiratiebron voor legio muzikanten. Rond het midden van de vorige eeuw begon de Ierse volksmuziek aan een wederopstanding. Deze traditionele muziekstroming schalt nog veelvuldig door de Dublinse straten. Maar ook tal van rockbands zijn in de Ierse muziekstad ontstaan, met als bekendste voorbeeld U2. Deze wereldberoemde formatie runt tegenwoordig zijn eigen Dublinse pub, The Kitchen.
Standbeeld van Molly Malone in Dublin, Ierland
Dublin – Molly Malone
'In Dublin's fair city, where the girls are so pretty, I first set my eyes on sweet Molly Malone': ‘Molly Malone’ is Dublins officieuze volkslied. De beroemde ode aan visverkoopster Molly werd in 1883 gecomponeerd door muzikant James Yorkston uit Edinburgh. Het verhaal gaat dat Molly een beeldschone jongedame was, die haar vis verkocht in de straten van het 17e-eeuwse Dublin. Door hoge koorts, waarschijnlijk opgelopen tijdens een cholera-epidemie, kwam haar leven tragisch ten einde. Molly’s nagedachtenis leeft voort met een standbeeld in hartje Dublin, in 1987 geplaatst ter ere van het 1000-jarig bestaan van de stad.
Cliffs of Moher, Ierland
Cliffs of Moher
Aan de Ierse zuidwestkust rijzen de indrukwekkende Cliffs of Moher op uit de Atlantische Oceaan. Ze hebben een lengte van maar liefst 8 kilometer en een gemiddelde hoogte van 120 meter. Op het hoogste punt van de kalkstenen kliffen, op ruim 210 meter, staat een 19e-eeuwse uitzichttoren die de Victoriaanse bezoeker een romantische blik op het grootse natuurwonder moest geven. De kliffen behoren nog steeds tot de mooiste natuurgebieden van Ierland. Door de erosie van de zee kunt u de lagen tellen: duizenden jaren aan geologie liggen aan uw voeten.
Dingle, Ierland
Dingle
De skyline van het schiereiland Dingle wordt gevormd door de scherpe bergpieken van de Slieve Mish Mountains. In het kleurrijke vissersplaatsje Dingle kunt u gezellig ronddwalen in de knusse straatjes. Wanneer u de Dingle Bay bezoekt, heeft u kans om een grote groep dolfijnen te zien, maar ook walvissen en zeehonden laten zich hier ook regelmatig zien. Het eiland biedt ook de perfecte natuur voor avontuurlijke hikes.
Keltisch Kruis, Ierland
Clonmacnoise – het Keltisch kruis
Het symbool van het Keltische christendom was het Keltisch kruis. Dit is een samenvoeging van het christelijk kruis en een heidens zonnerad, een van de oudste en heiligste mensheidssymbolen, dat staat voor welvaart en overvloed. In de 8e eeuw werden er vele Keltische kruizen vervaardigd in Groot-Brittannië en Ierland. Een paar indrukwekkende kruizen vinden we nog terug bij het klooster van Clonmacnoise en rond de gotische Saint Patrick’s Cathedral, op de imponerende Rock of Cashel.
Jameson whiskey-distilleerderij, Ierland
Ierse whiskey
In 1780 legde John Jameson de basis voor zijn Ierse whiskey. Hij moedigde de boeren aan de beste gerst te verbouwen, gebruikte het zuiverste water en kocht de allermooiste vaten. Het resultaat: een soepele whiskey met een zachte, zoete smaak. Drinkt u ’s avonds in de pub een goed glas whiskey met de Ieren?
Biervaten Guinness, Ierland
Guinness
Guinness, het beroemde zwarte bier uit Ierland, werd in 1759 voor het eerst gebrouwen door Arthur Guinness in de St.James’ Gate brouwerij in Dublin. De droge, bittere stout is een typisch Ierse drank, maar is eigenlijk gebaseerd op een donker Engels bier, porter, dat in de 18e eeuw werd geïmporteerd naar Ierland. Dit bier, dat wordt gemaakt van geroosterde gerst, werd in Ierland zo’n succes, dat Guinness in 1799 besloot met een eigen, vollere en drogere versie te komen. Aan het einde van de 19e eeuw was de brouwerij aan St.James' Gate de grootste ter wereld. Guinness is ook de oorspronkelijke uitgeverij van het Guinness Book of Records, oorspronkelijk bedoeld om gespreksstof te leveren in cafés, onder het genot van een glas Guinness. Het bier wordt vandaag de dag nog steeds gebrouwen met vier ingrediënten: water, gerst, hop en gist, en wordt geserveerd met een één centimeter dikke schuimkraag.