050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Ierland

Bezienwaardigheden Ierland

Temple Bar in Dublin, Ierland
Muziekstad Dublin
Dublin is een cultuurstad pur sang, met de wijk Temple Bar als het kloppende hart. Naast bekende schrijvers en dichters bracht de plaats ook verschillende populaire bands voort. De kleurrijke Ierse hoofdstad met al zijn pubs is sinds jaar en dag een inspiratiebron voor legio muzikanten. Rond het midden van de vorige eeuw begon de Ierse volksmuziek aan een wederopstanding. Deze traditionele muziekstroming schalt nog veelvuldig door de Dublinse straten. Maar ook tal van rockbands zijn in de Ierse muziekstad ontstaan, met als bekendste voorbeeld U2. Deze wereldberoemde formatie runt tegenwoordig zijn eigen Dublinse pub, The Kitchen.
Standbeeld van Molly Malone in Dublin, Ierland
Dublin – Molly Malone
'In Dublin's fair city, where the girls are so pretty, I first set my eyes on sweet Molly Malone': ‘Molly Malone’ is Dublins officieuze volkslied. De beroemde ode aan visverkoopster Molly werd in 1883 gecomponeerd door muzikant James Yorkston uit Edinburgh. Het verhaal gaat dat Molly een beeldschone jongedame was, die haar vis verkocht in de straten van het 17e-eeuwse Dublin. Door hoge koorts, waarschijnlijk opgelopen tijdens een cholera-epidemie, kwam haar leven tragisch ten einde. Molly’s nagedachtenis leeft voort met een standbeeld in hartje Dublin, in 1987 geplaatst ter ere van het 1000-jarig bestaan van de stad.
Burren, Polnabrone Dolmen, Ierland
Nationaal park Burren
In het nationale park Burren vindt u een uitgestrekt karststeenlandschap met meer dan 2.000 zeldzame soorten planten en bloemen. Het grillige terrein van de Burren is beroemd vanwege zijn gelijkenis met een maanlandschap. Het gebarsten grijze steen zit vol kuilen en pieken, en strekt zich uit zo ver het oog reikt. Het rotsgesteente lijkt kaal en onvruchtbaar, maar toch groeit van de 900 Ierse inheemse planten 70% in de Burren. Al bijna 6.000 jaar wordt dit gebied bewoond. Het natuurgebied is dan ook een gigantisch openluchtmuseum: in dit schrale terrein liggen meer dan 80 graven verspreid, daterend van het mesolithische tijdperk tot de ijzertijd. Langs de kustlijn liggen unieke rotsformaties die meer dan twee miljoen jaar oud zijn. Maak zeker een stop bij de beroemde Cliffs of Moher. Deze strekken zich uit over een lengte van acht kilometer aan de Ierse westkust.
Cliffs of Moher, Ierland
Cliffs of Moher
Aan de Ierse zuidwestkust rijzen de indrukwekkende Cliffs of Moher op uit de Atlantische Oceaan. Ze hebben een lengte van maar liefst 8 kilometer en een gemiddelde hoogte van 120 meter. Op het hoogste punt van de kalkstenen kliffen, op ruim 210 meter, staat een 19e-eeuwse uitzichttoren die de Victoriaanse bezoeker een romantische blik op het grootse natuurwonder moest geven. De kliffen behoren nog steeds tot de mooiste natuurgebieden van Ierland. Door de erosie van de zee kunt u de lagen tellen: duizenden jaren aan geologie liggen aan uw voeten.
Ring of Kerry, Ierland
Ring of Kerry
De Ring of Kerry is een prachtige rondrit langs de kust van het schiereiland Iveragh in County Kerry. De rit voert u langs ruige eilanden, witte stranden en, indrukwekkende bergpassen. Hou uw camera bij de hand want er valt genoeg te fotograferen, terwijl u rondrijdt van de woeste kust naar de aantrekkelijke dorpen en levendige stadjes. Als startpunt van de route wordt vaak Killarney gekozen. Via nationaal park Killarney rijdt u dan naar het uitzichtpunt van Ladies View, naar verluidt komt de naam van de hofdames van koningin Victoria, die zeer onder de indruk waren van het uitzicht toen het gezelschap in 1861 deze plaats bezocht. U kunt ook Muckross House bezoeken. Aan de noordzijde voert de route u naar de beroemde baai van Dingle.
Dingle, Ierland
Dingle Bay
De skyline van het schiereiland Dingle wordt gevormd door de scherpe bergpieken van de Slieve Mish Mountains. In het kleurrijke vissersplaatsje Dingle kunt u gezellig ronddwalen in de knusse straatjes. Wanneer u de Dingle Bay bezoekt, heeft u kans om een grote groep dolfijnen te zien, maar ook walvissen en zeehonden laten zich hier ook regelmatig zien. Het eiland biedt ook de perfecte natuur voor avontuurlijke hikes.
Keltisch Kruis, Ierland
Clonmacnoise – het Keltisch kruis
Het symbool van het Keltische christendom was het Keltisch kruis. Dit is een samenvoeging van het christelijk kruis en een heidens zonnerad, een van de oudste en heiligste mensheidssymbolen, dat staat voor welvaart en overvloed. In de 8e eeuw werden er vele Keltische kruizen vervaardigd in Groot-Brittannië en Ierland. Een paar indrukwekkende kruizen vinden we nog terug bij het klooster van Clonmacnoise en rond de gotische Saint Patrick’s Cathedral, op de imponerende Rock of Cashel.
Connemara, Ierland
Connemara
Het prachtige natuurgebied Connemara wordt gedomineerd door twaalf bergtoppen: de Twelve Bens. In deze regio spreekt men Gaelic, de oud-Ierse taal. Onderweg geniet u van het heuvelachtige landschap, dat gesierd wordt door vele meertjes en beekjes, kleine boerderijen en cottages en schapen in met stenen ommuurde, frisgroene weilanden. Langs de kustlijn vindt u stille zandstranden.
Kylemore Abbey, Connemara, Ierland
Kylemore Abbey
In het prachtige natuurgebied Connemera ligt op een adembenemend mooie locatie aan een meer het Victoriaanse kasteel Kylemore Abbey. Alleen al de schitterende tuinen zijn een bezoek meer dan waard! Het neogotische gebouw werd tussen 1863 en 1868 gebouwd als landhuis (Kylemore Castle) door een rijke Engelse politicus, Mitchell Henry. Hij bouwde het kasteel voor zijn kersverse bruid Margaret Vaughan die op hun huwelijksreis in Connemara dit prachtige plekje uitkoos voor hun nieuwe thuis. Het woord luxueus is niet toereikend om Kylemore Abbey te beschrijven: veel indrukwekkende woonvertrekken, een balzaal met een verende vloer, een magnifieke trap, een bibliotheek, een studeerkamer en 33 slaapkamers. 10 jaar na het overlijden van Mitchell Henry, in 1920, werd het kasteel aangekocht door uit België gevluchte Benedictinessen en sindsdien is het een klooster annex kostschool voor meisjes.
Rock of Cashel, Ierland
Rock of Cashel
De Rock of Cashel of Saint Patrick's Rock, is een 60 meter hoge kalksteenhoudende rots in de Ierse County Tipperary. De bergtop tekent zich tegen de lucht en stijgt boven weelderige groene velden van het omliggende platteland af. Volgens de legende verscheen de Rock of Cashel toen de duivel een hap nam uit de berg die bekendstaat als de Devil's Bit en dat stuk uitspuugde. Dit landde middenin het platteland van Tipperary en werd de Rock of Cashel. De Rock was vanaf de 4e eeuw totdat de rots in de 12e eeuw aan de kerk werd geschonken de zetel van de koningen van Munster. In circa 450 zou dit de plaats zijn geweest waar Sint Patrick Aengus, de koning van Munster bekeerde tot het christendom. De voornaamste overlevende gebouwen zijn de (ruïnes van) Saint Patrick's Cathedral, Cormac's Chapel en een round tower.
Jameson whiskey-distilleerderij, Ierland
Ierse whiskey
In 1780 legde John Jameson de basis voor zijn Ierse whiskey. Hij moedigde de boeren aan de beste gerst te verbouwen, gebruikte het zuiverste water en kocht de allermooiste vaten. Het resultaat: een soepele whiskey met een zachte, zoete smaak. Drinkt u ’s avonds in de pub een goed glas whiskey met de Ieren?
Biervaten Guinness, Ierland
Guinness
Guinness, het beroemde zwarte bier uit Ierland, werd in 1759 voor het eerst gebrouwen door Arthur Guinness in de St.James’ Gate brouwerij in Dublin. De droge, bittere stout is een typisch Ierse drank, maar is eigenlijk gebaseerd op een donker Engels bier, porter, dat in de 18e eeuw werd geïmporteerd naar Ierland. Dit bier, dat wordt gemaakt van geroosterde gerst, werd in Ierland zo’n succes, dat Guinness in 1799 besloot met een eigen, vollere en drogere versie te komen. Aan het einde van de 19e eeuw was de brouwerij aan St.James' Gate de grootste ter wereld. Guinness is ook de oorspronkelijke uitgeverij van het Guinness Book of Records, oorspronkelijk bedoeld om gespreksstof te leveren in cafés, onder het genot van een glas Guinness. Het bier wordt vandaag de dag nog steeds gebrouwen met vier ingrediënten: water, gerst, hop en gist, en wordt geserveerd met een één centimeter dikke schuimkraag.