050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Sri Lanka

Bezienwaardigheden Sri Lanka

Colombo, Sri Lanka
Colombo
De hoofdstad Colombo is gelegen aan de westkust van Sri Lanka. Bezienswaardigheden zijn onder andere de meer dan honderd jaar oude klokkentoren en Britse koloniale gebouwen. Andere bezienswaardigheden zijn de Pettahbazaar, het oude parlement, de residentiële wijken en de Bandaranaike Memorial International Conference Hall (een geschenk van de Chinese republiek). In het centrum zijn er typische winkeltjes en straatmarkten. Het Fort, gesticht door de Portugezen en later door de Britten uitgebreid met de Lighthouse Clock Tower, behoort tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Ga zeker eens kuieren in Pettah, een levendige wijk met bazaars waar van alles te koop is. Of maak een wandeling over Galle Face Green, een promenade langs het strand en bij valavond een trefpunt van vele gezinnen.
Negombo, Sri Lanka
Negombo
Negombo is een bad- en vissersplaats, die bestaat uit een druk, rommelig maar vooral levendig centrum, waar voornamelijk lokale bevolking komt zodat u er een goed beeld krijgt van het dagelijks leven in Sri Lanka. Ten noorden hiervan is een toeristische kuststrook met hotels, kleine winkels en restaurants. Er is een oud Nederlands fort, dat tegenwoordig dienst doet als gevangenis en er is een kanaal, genaamd The Dutch Canal, dat is gebouwd naar Nederlands voorbeeld. In Negombo vindt u diverse kerken, boeddhistische- en hindoe tempels en moskeeën.
Pinnawela, Sri Lanka
Pinnawela
Voor de Britse kolonisatie in 1815 leefden er ongeveer 30.000 olifanten op het eiland maar door de jacht was de populatie in 1960 bijna uitgestorven. De overheid besloot daarom om de wilde olifant beter te beschermen en een weeshuis op te richten voor weesolifanten. Het olifantenweeshuis van Pinnawela is sinds de oprichting in 1975 door het Sri Lanka Wildlife Department uitgegroeid tot een van de belangrijkste toeristische attracties. Het weeshuis ligt ten noordwesten van de stad Kegalla, tussen de hoofdstad Colombo en de koninklijke stad Kandy. De olifanten worden dagelijks getraind en gevoerd maar zijn verder vrij om rond te lopen. Uiteraard worden ze wel door verzorgers in de gaten gehouden. Tweemaal daags nemen de olifanten, onder het oog van de toeristen, een bad in de Maha Oya rivier. Dit is een goed moment voor het maken van foto’s en te genieten van de speelse jonge olifanten.
Kandy, Sri Lanka
Tempel van de Tand
In de oude koninklijke stad Kandy wordt de belangrijkste relikwie van Sri Lanka bewaard: de linker bovenhoektand van Siddharta Gautama, Boeddha. Na zijn crematie in 483 voor Christus werd de tand uit de as van Boeddha gevist. In de 4e eeuw na Christus werd deze tand het Indiase koninkrijk Kalinga uit gesmokkeld, omdat dit rijk werd bedreigd door Hindoestanen. De boeddhistische koning van Kalinga had de tand in de haren van zijn dochter Hemamala laten verstoppen. Verkleed als pelgrim wist zij de kostbaarheid Sri Lanka binnen te smokkelen. Daar wordt de tand sindsdien bewaard in de Tempel van de Tand, Dalada Maligawa, in Kandy. De tand is het symbool geworden voor de zelfstandigheid van het Singalese volk en de bevolking gelooft dat de bezitter van de tand de rechtmatige heerser over Sri Lanka is. De tand is veilig opgeborgen in zeven kistjes van opeenvolgende grootte. Het buitenste van deze kistjes wordt drie keer per dag aan pelgrims getoond. Eens per jaar, tijdens het Esalafeest, wordt de relikwie op een olifant door Kandy gedragen.
Polonnaruwa, Sri Lanka
Polonnaruwa
In Polonnaruwa ziet u vele tempels en overblijfsel van de oude koninklijke stad. Ook bewondert u het vatadage-beeldenhuis. Vatadages werden gebouwd in cirkelvorm en rijk versierd met stenen en beelden. In heel Sri Lanka zijn maar tien vatadages te vinden en tot op de dag van vandaag is er maar weinig bekend over de bouwers van deze monumenten.
Sigirya, Sri Lanka
Sigirya
Sigirya is een van de zeven plaatsen in Sri Lanka die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Het complex, dat is gebouwd in opdracht van koning Kashyapa I (473-491), bestaat uit ‘lusthoven’ die omgeven worden door muren en grachten. Boven op de rots staat een paleis. In de buurt van Sigirya vindt u de Leeuwenrots: een overblijfsel van een oude vulkaan en vernoemd naar de uitgehouwen leeuwenkop en poten die halverwege de rots te vinden waren. Nu zijn alleen nog de uitgehouwen leeuwenpoten te zien. Van welke kant u ook komt, u ziet de rots al van veraf liggen.
Galle, Sri Lanka
Galle
Galle was in de 16e eeuw de belangrijkste havenstad van Sri Lanka. De stad werd geleid door de Portugezen, maar deze werden in de 17e eeuw verslagen door de Nederlanders. Zij besloten het oude fort waar de Portugezen ooit mee begonnen waren te herbouwen. Tijdens een wandeling door de smalle straatjes van het fort herkent u ongetwijfeld de Nederlandse straatnamen en de Nederlandse namen op de graven in de gereformeerde kerk.