050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Vietnam

Bezienwaardigheden Vietnam

Keizerlijke stad Hué, Vietnam
De keizerlijke stad Hué
Aan de voet van het Truong Son-gebergte in het smalste deel van het land, en doorsneden door de Parfumrivier ligt Hué. Deze middelgrote, sfeervolle stad heeft een rijk verleden: van 1802 tot 1945 was de ‘Stad der Harmonie’ zetel van de keizers van de Nguyen-dynastie en daarmee hoofdstad van het rijk. Keizer Gia Long begon direct na zijn uitroeping tot keizer in 1802 met de bouw van de Citadel, de Keizerlijke Stad en de Verboden Purperen Stad op de noordwestelijke oever van de stad. De juiste locatie bepaalde de nieuwe keizer aan de hand van waarzeggers, voor de bouw zette hij duizenden dwangarbeiders in. Als eerste werd de Citadel opgericht bestaande uit drie concentrische ommuurde vierkanten met een lengte van 10 kilometer. Binnen deze muren ligt de Keizerlijke Stad met paleizen, tempels en tuinen. Hier oefende de keizer zijn openbare functies uit. Binnen de Keizerlijke Stad lag in een ommuurde ruimte de Verboden Purperen Stad, met de privévertrekken van de keizer. Deze stad is gebouwd in navolging van het hof van de Chinese keizers in Beijing en weerspiegelt het naar binnen gekeerde karakter van de Vietnamese keizers. Niet voor niets werd de stad in de volksmond het Grote Binnenste genoemd.
Parfumpagode, Vietnam
Parfumpagode
De parfumpagode is eigenlijk een groep tempels en grotten die zijn gelegen in de rotsen van de kaksteenberg Huong Tich Son (berg der Geuren), ongeveer 60 kilometer ten zuidwesten van Hanoi. De leukste manier om de pagode te bereiken is over het water. Vanuit het dorpje My Duc kunt u met een gehuurd bootje, bestuurt door dames uit het dorp, over de Yen-Vi (Zwaluwstaartrivier), langs grillige rotsen en groene rijstvelden naar de tempels varen. De boot legt aan bij de ommuurde Pagode die naar de Hemel leidt, vanaf hier loopt een steil bergpad naar de top van de berg. Onderweg passeert u verscheidene grotpagodes voor u op de top de Huong-Tichgrot bereikt. In deze prachtig gelegen druipsteengrot ligt de parfumpagode (Chua Huong Tich).
Tempel van de Literatuur, Vietnam
Tempel van de Literatuur in Hanoi
In het vriendelijke Hanoi vindt u de Tempel van de Literatuur. Deze tempel werd in 1070 door de keizer ter ere van Confucius opgericht en gewijd aan de wetenschap en de literatuur. Zaken die tot op de dag van vandaag in hoog aanzien staan in Vietnam. Hoewel de Tempel van de Literatuur verschillende keren is gerestaureerd is het oude ontwerp grotendeels in tact gebleven. Hiermee is de tempel een van de beste voorbeelden van de traditionele Vietnamese bouwkunst. Het pittoreske paviljoen van de zevengesternte, waar geleerden gedichten declameerden en literatuur lazen, het derde binnenhof met de 82 stèles voor de geslaagden van het nationale exemen, en het beeld van Confucius in de hoofdtempel zijn de belangrijkste bezienswaardigheden.
Cu Chi, Vietnam
De tunnels van Cu Chi bij Ho Chi Min stad
Ongeveer 35 kilometer ten noordwesten van Ho Chi Minh-stad ligt een gigantisch ondergronds tunnelcomplex dat tijdens de Vietnamoorlog diende als schuilplaats voor de Viet Cong. De eerste tunnels werden hier aan het einde van de jaren veertig van de vorige eeuw door de Viet Minh gegraven in de strijd tegen de Fransen. De Viet Cong breidde het tunnelstelsel uit tot een netwerk van 250 kilometer. Er verrees een complete ondergrondse stad met woon- en slaapvertrekken, opslagplaatsen, commandoposten, keukens en operatiekamers op drie verschillende niveaus gelegen. De meeste tunnels zijn ingestort, maar een klein deel is bewaard gebleven en voor het publiek toegankelijk gemaakt.
Halong Bay in Vietnam
Halong Bay
Halong Bay ligt in de noordoostelijke provincie Quang Ninh, aan de grens met China. De baai (1500 km2) is bezaaid met 3000 eilanden die loodrecht oprijzen uit het water van de Golf van Tonkin. De grillige rotseilanden bestaan uit kalksteen en zijn begroeid met lage struiken. Wind, regen en golven hebben het zachte kalksteen in de loop der tijden uitgesleten zodat diepe spelonken en grotten zijn ontstaan. Sommige grotten zijn 100 meter hoog. Het pittoreske karstlandschap van Halong Bay maakt deel uit van een keten die doorloopt tot in Zuid-China en die schilders inspireerde tot prachtige pentekeningen op zijde. De beste manier om dit landschap te ontdekken is tijdens een boottocht.
Parfumrivier, Vietnam
Boottocht over de Parfumrivier bij Hué
Wilt u in Vietnam het leven op het water van dichtbij ervaren dan is een boottocht een leuke afwisselende mogelijkheid. De Parfumrivier, die de stad Hué in tweeën deelt, dankt haar naam aan het aangenaam ruikende bos in het Truong Son-gebergte waar de rivier ontspringt. Dertien kilometer voorbij Hué stroomt deze rivier, die ook wel Rivier der Geuren wordt genoemd, in zee. Op het water varen sampans tot de nok toe gevuld met zand, grind, brandhout en met waren voor de markt. Hoewel veel boten tegenwoordig over een motor beschikken, wordt een aanzienlijk aantal sampans nog met de hand voortgeboomd. Dat gebeurt vaak door vrouwen, die staand op het achterdel liedjes zingen over helden uit een lang vervlogen verleden. De liedjes zijn beroemd in heel Vietnam.
Mekong-delta, Vietnam
Mekongdelta
Rijst, rijst en nog eens rijst, zover het oog reikt. De Mekongdelta is een onafzienbare vlakte met rijstvelden. Door het vruchtbare slib van de Mekong kon het gebied uitgroeien tot de 'graanschuur' van het land. De brenger van al deze welvaart ontspringt op de Tibetaanse hoogvlakte en stroomt door het hart van Zuidoost-Azië. Na het passeren van de Vietnamese grens splitst de rivier zich in negen armen die allen in de Zuid-Chinese Zee uitmonden. Hieraan dankt deze rivier de bijnaam 'rivier van de negen draken'. De Mekongdelta die door deze negen armen is gecreëerd biedt u een uitgelezen mogelijkheid om het leven van de Vietnamese bevolking op het platteland van dichtbij te ervaren. Huur een bootje en ontdek de bedrijvigheid op en rond de delta.