050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

Onvergetelijke indrukken in Indonesië

Door reisleider Thomas | 27-04-2019

Tijdens mijn laatste reis naar het eilandenrijk Indonesië viel het mij op dat er in Oud-Batavia, de wijk rond het Fatahillah-plein in Jakarta, heel wat koloniale gebouwen een opknapbeurt hadden gekregen. Een aantal oude grachten die in de loop der jaren omgevormd waren tot min of meer open riolen waren schoongemaakt, er stroomde zelfs helder water door!

Het maakte zo’n indruk op mij dat ik enkele maanden later vanuit Bangkok terug ging naar Jakarta, voor een citytrip richting deze reuzestad met ruim tien miljoen inwoners. Met de stedelijke gebieden rond de Indonesische hoofdstad erbij opgeteld komen we zelfs uit op ongeveer dertig miljoen inwoners: dat is bijna twee keer zo veel als alle inwoners van Nederland samen!

Op weg naar een opgewaardeerd Jakarta

Er is uiteraard nog heel wat werk aan de winkel, maar stilaan groeit in Indonesië toch ook het besef van de cultuurhistorische waarde van de pareltjes in koloniale bouwstijl. Vanuit de centrale overheid in Jakarta wil men de stad opwaarderen en wat meer leefbaar maken. Er rijdt sinds kort zelfs een gloednieuwe metro door de stad! Wel wordt er bij de renovaties rekening gehouden met het verleden. Deze wordt niet uit het oog verloren. De inwoners van de stad vinden het allemaal geweldig: je voelt bij hen echt de energie en het enthousiasme dat ze hebben naar de toekomst toe.

Nationaal Museum Jakarta, Indonesië
Nationaal museum van Indonesië
Orang-oetans op Sumatra, Indonesië
Orang-oetans

Overweldigende natuur op Sumatra

Naast cultuur komt bij de prachtige reis Eilandenrijk Indonesië ook de natuur uitgebreid aan bod. En nergens is deze zo overweldigend als op het eiland Sumatra. Met een beetje geluk kom je hier zelfs, in de dichte jungle van Bukit Lawang oog in oog te staan met een orang-oetan! Varen op het Tobameer of rijden door de dorpjes langs adembenemende landschappen, de Anai-vallei… Het komt allemaal aan bod en het zal bij u ongetwijfeld, net zoals bij mij, een onvergetelijke indruk nalaten.

Soms komen mensen mij wat informatie vragen over Indonesië in het algemeen, altijd leg ik er dan de nadruk op dat ze een reis moeten kiezen waarin Sumatra ook aangedaan wordt. Altijd krijg ik achteraf te horen “Thomas, je had gelijk: zonder Sumatra was de reis naar Indonesië niet compleet geweest!”. Dat is als reisleider alvast het mooiste compliment dat je kunt krijgen.

Mooie groengebieden en onbeschrijfelijke vergezichten

Ondanks het feit dat Java zeer dicht bevolkt is, zijn er toch ook nog mooi groene gebieden met niet al te veel bewoners. Dat zien we goed als we de trein nemen vanuit Bandung richting Yogyakarta: u krijgt het gevoel alsof u met de trein terug in de tijd rijdt. De vergezichten vanuit de trein zijn alsof u zich een plaatje voor ogen haalt van toen u vroeger in de schoolbanken over “De gordel van smaragd” moest leren: mooie groene rijstterrassen, klapperbomen en een bergriviertje dat onderin de vallei stroomt, met daarin spelende kinderen… Indonesië is onbeschrijfelijk mooi.

Meer reisverhalen

SRC-reisleider Thomas
Indonesië zal bij u ongetwijfeld, net zoals bij mij, een onvergetelijke indruk nalaten.