050 - 3 123 123
Informatie over 't coronavirus en uw SRC-reis
Reis veilig en verantwoord met 't coronaprotocol
U bent hier: Home | Frankrijk
Frankrijk - Een cultureel en smaakvol verblijf
Centre Pompidou in Metz, Frankrijk
Centre Pompidou in Metz
Het Centre Pompidou in Metz is een monumentaal en modern bouwwerk dat in 2010 zijn deuren opende. Aan de achterzijde van het hoofdstation werd door de Japanse architect Shigeru Ban en Fransman Jean de Gastines een bouwvorm ontworpen die doet denken aan een enorme circustent. De indrukwekkende golvende dakconstructie wordt ook wel vergeleken met een traditionele Chinese hoed. Het ‘zwevende’ witte dak, dat er aan de onderzijde uitziet als een enorm net, rust op vier pijlers en bestaat uit gelamineerd sparrenhout dat is bekleed met een waterdichte membraan laag van glasvezel en teflon. Daardoor lijkt het gebouw, als het ’s nachts wordt verlicht, volkomen transparant. Een prachtig schouwspel!
Louvre in Lens, Frankrijk
Musée du Louvre in Lens
In de Noord-Franse stad Lens is in 2012 een nieuw museum geopend. Dit feit past binnen de nieuwe Franse ‘traditie’ om kunst naar de ‘buitengewesten’ te verplaatsen. Na het Centre Pompidou, dat zijn vleugels uitsloeg in Metz, is het nu de beurt aan het Louvre. Op een voormalig mijnterrein ontwierp het Japanse architectenbureau SANAA het satellietmuseum. Dit bureau, dat in 2010 de Pritzker Prize – binnen de architectuurwereld het equivalent van de Nobelprijs – won, realiseerde met een aaneenschakeling van verschillende bouwvolumes een groot en modern paleis van glas en staal. Hierin kan de rijke collectie van het Louvre in steeds wisselende samenstelling getoond worden.
Musée La Piscine in Roubaix, Frankrijk
Musée La Piscine in Roubaix
Dit oude zwembad, gebouwd in de jaren 30 van de vorige eeuw in art decostijl, was indertijd bekend als het mooiste zwembad in Frankrijk. Het was een belangrijk punt in het sociale leven van Roubaix en er kwam dan ook veel protest toen het in 1985 moest sluiten wegens instortingsgevaar. Het stadsbestuur besloot in 1990 het gebouw van het oude zwembad om te vormen tot een museum onder leiding van de architect Jean-Paul Philippon. Die had ook deelgenomen aan de renovatie van het musée d'Orsay in Parijs. Na lange werkzaamheden, waarbij het gewelf verstevigd werd, is het Musée La Piscine 11 jaar later geopend. Philippon heeft de authentieke sfeer van het zwembad behouden door de collecties van het Museum van Roubaix te installeren in de oude douchecabines en badkamers, en rond het zwembad. De museumbezoekers hebben inmiddels de zwemmers vervangen, maar de schoonheid van het gebouw is nog steeds indrukwekkend.
Musée Picasso in Antibes, Frankrijk
Kunst aan de Franse Côte d'Azur
De bijzondere lichtinval, de rust en de prachtige landschappen: de schoonheid van de Franse Côte d’Azur trekt al eeuwenlang kunstenaars. Hiertoe behoren onder andere de impressionisten Renoir en Monet, maar ook Matisse, Chagall, Picasso en Soutine. In dit gebied zijn dan ook tal van musea te vinden waarin u de werken van deze beroemde kunstenaars kunt bewonderen. Maar ook op straat kunt u van kunst genieten. Als u door de kuststeden wandelt, ziet u namelijk overal kunstenaars aan het werk. Neem ook eens een kijkje in een van de vele ateliers die de steden rijk zijn. Kortom: de Côte d’Azur biedt niet alleen zon en zee, maar ook volop cultuur!
Villa Majorelle in Nancy, Frankrijk
Art nouveau in Nancy
Rond 1900 was Nancy, samen met Parijs, het centrum van de art nouveau in Frankrijk. Onder aanvoering van Emile Gallé, een bekende glaskunstenaar, keramist en meubelontwerper, ontstond in deze Noord-Franse stad een heel eigen variant van de art nouveau. De naam van deze stroming, école de Nancy, was afgeleid van de art nouveauschool die Gallé in 1901 oprichtte. De doelstellingen van de school van Nancy waren onder andere om te werken in gemeenschappelijke ateliers, om gezamenlijk tentoonstellingen te houden en het kunstambacht aan te passen aan de nieuwe industriële productie. Gallé zag hier de terugkeer tot de natuur als belangrijkste motivatiebron voor de kunst. Met de école streefde Nancy Parijs voorbij als centrum van de art nouveau.
Tuin van Monet in Giverny, Frankrijk
Monet in Giverny
‘Ik wil het onmogelijke! De andere schilders schilderen een brug, een huis, een boot. Ik wil de atmosfeer schilderen waarin de brug, het huis, de boot zich bevindt, de schoonheid van de stemming, en dat is niets anders dan het onmogelijke.’ Met deze woorden beschreef Claude Monet zijn visie op de schilderkunst en daarmee de essentie van het impressionisme: het vastleggen van de stemming en de atmosfeer. Monet wordt gezien als de grondlegger van het impressionisme; hij had de revolutionaire techniek van het impressionistisch schilderen als geen ander onder de knie. In de vele waterlelieschilderijen die Monet in zijn huis en tuin in Giverny schilderde komt zijn visie op de schilderkunst het beste tot zijn recht!
Arles, Frankrijk
Van Gogh in Arles
‘Ik heb een beetje de zonnebloem…’, zo schreef Van Gogh in een brief aan zijn broer. Toen Vincent van Gogh in 1888 naar Arles verhuisde, werd hij getroffen door het bijzondere licht en de kleuren van het landschap. In augustus stonden de zonnebloemen volop in bloei. De schilder raakte door dit beeld zo geïnspireerd, dat hij de gele bloemen op doek begon vast te leggen. Hij schilderde verschillende stillevens, waarbij het opvalt dat hij ook de uitgebloeide zonnebloemen opnam. Met name zijn collega en vriend Paul Gauguin was zeer gecharmeerd van zijn ‘zonnebloemenwerk’. Gauguin vereeuwigde de ‘zonnebloemenschilder’ – zo noemde hij Van Gogh – werkend aan zijn zonnebloemen in een schilderij, dat deze toepasselijke naam kreeg.
Louvre in Parijs, Frankrijk
Het Louvre in Parijs
Het beroemdste museum in Parijs is, ondanks de lange rijen en de vele zalen, toch echt een ‘must see’. Er is heel erg veel te zien. Maak voor uw bezoek daarom wel een keuze tussen de vele zalen en periodes die u hier kunt bewonderen. Mona Lisa en de Venus van Milo zijn slechts twee van de vele hoogtepunten van dit immense museum.
Musée d'Orsay in Parijs, Frankrijk
Musée d’Orsay in Parijs
In dit voormalige treinstation ziet u de mooiste impressionistische werken van Frankrijk. Schilderijen van Monet, Manet, Pissarro en Cézanne sieren de muren van dit prachtige gebouw. Maar vergeet ook de art nouveau-stijlkamers op de eerste verdieping niet: een lust voor het oog!
Muséé Rodin in Parijs, Frankrijk
Musée de Rodin in Parijs
In de tuin en de vroegere salons en kamers van het voormalige hotel Biberin, ooit het woonhuis van de kunstenaar, vindt u prachtige beeldhouwwerken van Auguste Rodin (1840-1917). Rodin was de meest vooraanstaande beeldhouwer uit zijn tijd en een van de geliefdste kunstenaars van Frankrijk. Rodin wordt wel eens de grondlegger van de moderne beeldhouwkunst genoemd. Zijn werken worden gekenmerkt door een groot realisme, in tegenstelling tot de werken van de meeste van zijn voorgangers. Zij maakten vaak mythologische en allegorische voorstellingen. Auguste Rodin is vooral bekend om zijn krachtige beeldhouwwerken, maar hij maakte ook wereldberoemde schetsen en tekeningen.
Musée de l'Orangerie in Parijs, Frankrijk
Musée de l’Orangerie in Parijs
In de tuin van het afgebroken Palais des Tuileries vindt u in de oranjerie de beroemde waterlelieschilderijen van Monet. Neem plaats op de bankjes die midden in de twee ovale zalen zijn geplaatst en laat de illusie van deze impressionistische schilderijen op u inwerken.
Centre Pompidou in Parijs, Frankrijk
Centre Pompidou in Parijs
In het Centre Pompidou heeft de moderne kunst, van de beginjaren tot aan eigentijdse kunst, een plek heeft gevonden. Het opvallende bouwwerk, een ontwerp van de toen nog onbekende Renzo Piano lijkt binnenstebuiten gekeerd. Het werd in 1977 geopend en vormt al 40 jaar een belangrijk herkenningspunt in de stad. De collectie behoort tot de absolute top qua moderne kunst.
Musée Louis Vuitton in Parijs, Frankrijk
Musée Fondation Louis Vuitton
Aan de rand van het Bois de Boulogne, is sinds een paar jaar een indrukwekkend bouwwerk te vinden: het Musée Fondation Louis Vuitton. Volgens kenners heeft de wereldberoemde architect Frank O. Gehry zichzelf, na het Guggenheim in Bilbao, opnieuw overtroffen: de glazen constructie straalt een ongekende bewegelijkheid en transparantie uit. De zalen lijken wel om de kunstwerken heen gebouwd. De collectie zelf is ook adembenemend: Vuitton heeft een grootse collectie hedendaagse kunst.