050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Roemenië

Bezienwaardigheden Roemenië

Boekarest, Roemenië
Boekarest
Boekarest wordt ook wel ‘het Parijs van het Oosten’ genoemd. Hoewel veel van de oude glorie tijdens de Tweede Wereldoorlog en het regime van Ceausescu verloren is gegaan, zijn de Roemenen de laatste jaren weer volop bezig om de hoofdstad te renoveren. Die vergelijking met Parijs is niet vreemd, want Boekarest heeft een eigen Arc de Triomphe, gebouwd in 1935 ter nagedachtenis aan de gevallenen in WOI. Wandel in de Roemeense hoofdstad over het Plein van de Revolutie: hier werd het einde van het communistische bewind in geluid. Bezoek in Boekarest ook zeker de patriarchale kerk en het bizarre Paleis van de Republiek. Dit is een megalomaan bouwwerk dat ooit in opdracht van Ceausescu werd gebouwd.
Paleis van de republiek in Boekarest, Roemenië
Casa Poporului in Boekarest
In het centrum van de Roemeense hoofdstad Boekarest staat het Casa Poporului, het kolossale volkspaleis dat de Roemeense dictator Nicolae Ceauşescu liet bouwen. In 1984 gaf Ceauşescu de opdracht voor dit immense bouwwerk, waarvoor wel een complete woonwijk, een stadion en historische kerken en gebouwen moesten worden platgegooid. De complete productie van marmer in Roemenië was bestemd voor het paleis en er werkten 25.000 mensen aan de bouw. Ceauşescu bracht daarmee zijn eigen land op de rand van de financiële afgrond. Ceauşescu zorgde ook voor grote vertragingen tijdens de bouw: de ene dag werd een trap geplaatst, die de volgende dag op bevel van weer verwijderd of verplaatst moest worden. Op weer een andere dag moest het zwembad van de vierde naar de zesde verdieping verhuizen. Het paleis is nooit helemaal voltooid.

Marktplein in Sibiu, Roemenië
Sibiu
In het historische centrum van het pittoreske Roemeense stadje Sibiu worden de huizen gesierd met vele kleine grappige dakkapelletjes, de zogenaamde ogen van Sibiu. Maar ook de prachtige gotische en Weens-barokke huizen vragen uw aandacht in de binnenstad van het voormalig Duitse Hermannstadt. De Duitse invloed is ook nog zichtbaar door de aanwezigheid van de Duitse evangelische kerk, met het fraaie ingangsportaal, het monumentale orgel uit 1674 en, helemaal achter in de kerk, de grafsteen van de zoon van Dracula!
Sapinta, Roemenië
Het vrolijke kerkhof in Sapinta
Het Roemeense bergdorp Sapinta is met 1.500 zielen niet veel meer dan een gehucht. Toch is het dorp zeker een bezoek waard, dankzij de Cimitirul Vesel: het vrolijke kerkhof. Dit kerkhof staat vol met houten kruizen, beschilderd in vrolijke kleuren, voorzien van allerlei spreuken en verhalen over de personen die in de graven liggen. Ook dragen de kruizen een beschilderd houtsnijwerkje waarop de overledene staat afgebeeld, vaak in de uitoefening van zijn beroep: boeren met hun tractors, vrouwen die garen spinnen, de herder met zijn schapen en een leraar achter zijn bureau.

Sighisoara, Roemenië
Sighisoara
Sighisoara is ene van de mooiste en best bewaarde vestingsteden van Europa, en een van de weinige die nog bewoond is. De stad bestaat uit twee delen: de middeleeuwse burcht gebouwd op de heuvel en de lager gelegen benedenstad. In de bovenstad kunt u onder andere een bezoek brengen aan het huis van Vlad Dracul, het renaissancehuis met de hertenkop en de Venetiaanse woning. Een overdekte houten opgang, ook wel ‘de schooltrap’ genoemd, leidt naar de Bergkerk. Het nabijgelegen plaatsje Biertan is ook een bezoek waar. Hier bevindt zich de burchtkerk, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.
Moldovita-klooster, Roemenië
Klooster van Moldovita
Bij het klooster van Moldovita kunt u uw ogen uitkijken, het klooster is vanbuiten volledig beschilderd met kleurrijke fresco’s. De uitzonderlijke fresco’s vertellen stuk voor stuk een boeiend verhaal: een prentenboek voor de toen vaak nog ongeletterde kerkgangers. Dit klooster uit 1523 is zeker een bezoek waard! En misschien wel het bijzonderste is, is dat u tijdens uw bezoek wordt rondgeleid door een van de oude nonnetjes die nog in het klooster leeft.
Boekovina-klooster, Roemenië
Boekovina-kloosters
De Boekovinastreek is wereldberoemd om haar prachtige beschilderde kloosters. De muren van verschillende kloosters zijn rijkversierd met kleurrijke fresco’s die de verhalen uit de Bijbel aan de gelovigen presenteren. Een van de mooiste en bekendste kloosters is het door UNESCO-beschermde klooster van Voronet, ook wel de ‘Sixtijnse Kapel van het Oosten’ genoemd. Deze naam dankt zij aan de excellente muurschilderingen, zowel aan de buitenkant als op de binnenmuren. Ook het Moldovitaklooster is erg bijzonder. Dit mooie klooster bood vaak bescherming aan orthodoxe geestelijken die hier hun toevlucht zochten tijdens de Turkse invallen.
Pelespaleis in Sinaia, Roemenië
Het Pelespaleis in Sinaia
Het Pelespaleis was de vroegere zomerresidentie van de koninklijke familie van Roemenië. Het 19e-eeuwse Pelespaleis is gebouwd in Duits-renaissancestijl en was het eerste paleis in Europa met een lift, een centrale stofzuiginstallatie en een centrale verwarming. De open haarden in het gebouw zijn uitsluitend decoratief en niet functioneel. Gustav Klimt en Frantz Matsch hebben de schilderijen in de theaterzaal geschilderd. Op het terras in het paleispark heeft u bijzonder mooie uitzicht op de Karpaten en kunt u lekker cappuccino drinken met een "savarina" (taart met slagroom).
Barsanaklooster in Roemenië
Klooster van Barsana in de Maramures
De regio Maramures is bekend om de bijzondere authentieke volkscultuur. Vooral hier ziet u nog ossen- en paardenwagens in het straatbeeld. De bewoners, soms nog gekleed in klederdracht, zijn ware meesters in de houtsnijkunst. In de streek staan veel houten kerken waarvan de binnenmuren direct op het hout beschilderd zijn. Het uitzonderlijke houten klooster van Barsana is zo een droomplek. Dit complex van verschillende houtengebouwen staat boven op een heuvel in een indrukwekkend mooie tuin: een echte paradijs in de zomer.
Kerk van de Drie Hierarchen in Iasi, Roemenië
Trei Ierarhi-kerk in Iași
De kerk werd tussen 1637 en 1639 in de Moldavische hoofdstad Iași opgericht ter ere van drie heiligen (Basilius van Caesarea, Gregorius van Nazianzus en John Chrysostom) en werd gezegend door bisschop Varlaam. De Trei Ierarhi-kerk werd door Vasile Lupu gewijd aan de 20 kloosters op de berg Athos. In de kerk zijn verschillende Roemeense koninklijke figuren begraven: Tudosca (Vasile Lupu's eerste vrouw) en Ștefan Vodă, hun zoon; prins en geleerde Dimitrie Cantemir (1673–1723); en Alexandru Ioan Cuza, de eerste heerser van de verenigde Roemeense vorstendommen (1859–1866).
Biertan, Roemenië
De Burchtkerk in Biertan
Biertan, in het midden van Roemenië, is een schilderachtig dorpje dat omringd wordt door wijnheuvels. De 19e-eeuwse boerderijen en de landelijke ligging maken dit dorpje bijzonder. Op een heuvel in Biertan ligt de mooie kerkburcht, zetel van het Lutheraans bisdom Siebenburgen (Transylvania). De honderden jaren oude bisschopskerk (de hallenkerk werd rond 1500 gebouwd) met haar hoge muren is in goede staat. De zes verdedigingstorens en de hoge muren onderstrepen het strategisch belang dat deze kerk vroeger had. Om wat van deze historie te ervaren moet u zeker de torens op gaan. Vandaar heeft u uitzicht op de wijnheuvels en de ooievaarsnesten.
Zwarte Kerk in Brasov, Roemenië
Zwarte Kerk | Biserica Neagră in Brasov
Brasov is een een oude middeleeuwse stad in het hart van Roemenië. De stad ligt in het zuidoosten van Transsylvanië aan de voet van de zuidelijke Karpaten. Brasov is vooral bekend door de monumentale gotische Zwarte Kerk. De kerk dankt deze naam aan de zwartgeblakerde buitenmuren als gevolg van een grote brand in 1689. Van deze zwarte kleur is overigens niets meer te zien. In deze hallenkerk hangen kostbare Turkse tapijten. De Zwarte kerk, is de grootste van Roemenië en een van de grootste kerken tussen Wenen en Istanbul.