050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Rusland
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
rusland.jpg

Praktische informatie Rusland

Algemene informatie Rusland

HoofdstadMoskou
StaatsvormFederale republiek
Oppervlakte17.098.246 km²
Aantal inwonersca. 141.722.205
Bevolkingsdichtheidca. 8,3 per km²
Officiële taalRussisch
Religies Russisch-orthodox 82%, islam 6,5%, overige orthodox 1,5%, boeddhisme 1,5%, protestantisme 1,0%, Rooms-katholiek 0,1%, jodendom 0,1%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Rusland verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per streek en stad, en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. In Rusland zijn alle hotels vaak in grote hoogbouw gebouwen gehuisvest. Velen voldoen aan de westerse standaard. Sommigen ook niet. Als Nederlanders ervaren we de Russische hotels vaak als typische Sovjet-stijl gebouwen. Over het algemeen zijn kamers netjes en hygiënisch. Bij elke Rusland-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens uw vakantie meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Overnachting in de Transsiberië Express
In de Transsiberië Express slaapt u in 4-persoonscouchettes. Twee van de bedden zijn hoogslapers. Uw bagage kunt u onder de onderste bedden plaatsen of in een opbergruimte boven de deur. In een aantal treinstellen is het niet handig om een grote, hardschalen koffer mee te nemen, omdat deze niet altijd past in de ruimte voor de bagage onder de banken in de coupé. Wij raden u daarom aan om een kleinere koffer mee te nemen of een zachte grote (weekend)tas. In uw wagon bevindt zich een badkamer met een toilet en een wasbak, die u met uw reisgenoten deelt. Er is geen douche aanwezig. Beddengoed en handdoeken hoeft u niet zelf mee te nemen. Tegen betaling van een toeslag kunt u op aanvraag een 2-persoonscouchette boeken.

Audiosysteem

Op onze groepsreizen in Rusland wordt meestal het audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

Bagage in de Transsiberië Express
Uw bagage kunt u in uw coupé onder de onderste bedden plaatsen of in een opbergruimte boven de deur. In een aantal treinstellen is het niet handig om een grote, hardschalen koffer mee te nemen, omdat deze niet altijd past in de ruimte voor de bagage onder de banken in de coupé. Wij raden u dus aan om een kleinere koffer mee te nemen of een zachte, grote tas.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Rusland is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Rusland-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of ongelijke ondergronden. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Rusland

De netspanning in Rusland is 220 volt. Sommige stopcontacten hebben een uitstekende aardpen. In treinen en sommige hotelbadkamers is er een 110 volt aansluiting. Stopcontacten zijn gelijk aan die in Nederland. Een adapter is niet nodig, maar een wereldstekker kan handig zijn.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In Rusland dient u bij groepsreizen uw entreegelden voor de gezamenlijke bezoeken aan de bezienswaardigheden in euro´s te voldoen. U kunt in Rusland bijna nergens euro´s pinnen, daarom is het van belang voldoende contant geld mee te nemen uit Nederland.

Eten en drinken in Rusland

In Rusland wordt er stevig ontbeten met warme gerechten, zoals als bijvoorbeeld pap, worstjes en ook de beroemde Russische bliny (pannenkoeken). In de meeste hotels is het aanbod gericht op toeristen en is er genoeg keuze voor iedereen. In een enkel hotel op het platteland of in provinciale steden is het typisch Russisch en dus anders dan ons gewoon is.

Lunch en diner zijn in Rusland beide warme maaltijden die meestal bestaan uit een soep en salade vooraf, en hoofdgerecht met vlees of vis met aardappelen of rijst, en een dessert zoals bijvoorbeeld een zoet broodje. Ook deze gerechten zijn vaak stevig en goed vullend, met voornamelijk de ingrediënten aardappel, kool, biet, wortel en groene kruiden als dille en peterselie. Ook worden honing en zure room veelvuldig gebruikt als smaakmakers.

De nationale drank wodka wordt, net als andere alcoholische dranken, in Rusland niet per glas maar per gram op de menukaart vermeld (50 gram is een klein glaasje, 100 gram een groot glas). Het wordt ook precies afgemeten met een maatglas. De Russische `sjampanskoje` (champagne) wordt aangeboden in de varianten zoet en halfzoet en is zeker de moeite waard om te proberen tijdens de pauze van een theaterbezoek. In de hete zomermaanden ziet u overal langs de weg kleine gele tankjes staan, waar `kvas` (licht gegist brooddrank) uit verkocht wordt: een heerlijke verkoeling. Rusland heeft niet een kroegcultuur zoals we in Nederland kennen. Bier wordt vaak in kiosken verkocht en meegenomen naar huis of onderweg in parken genuttigd. Russen kennen echt een theecultuur. Langs de weg ziet u soms Russische samovars, waarin water wordt gekookt, om de reiziger een kopje thee te kunnen inschenken.

De ontbijt-, lunch- en dinertijden zijn gelijk aan die van Nederland. Wel is er een groot verschil in prijzen. Ten eerste tussen stad (Moskou en Sint Petersburg – prijsniveau gelijk of duurder dan in Nederland) en platteland en provinciesteden, waar het prijsniveau aanzienlijk lager is dan in Nederland. Ten tweede ook tussen dure en goedkopere restaurants. Geïmporteerde wijn kan zeer prijzig zijn ten opzichte van regionale wijn. Rusland kent eigenlijk geen wijnbouw.

Feestdagen in Rusland

• 1 januari: nieuwjaarsdag
• 6 en 7 januari: Russisch-orthodox Kerstmis
• 8 maart : Internationale vrouwendag
• april/mei: Russisch-orthodox Pasen
• 1 en 2 mei: dag van de arbeid en viering van de lente
• 9 mei: dag van de overwinning
• 12 juni: Onafhankelijkheidsdag
• 4 november: dag van de Eenheid
• 7 november: dag van de Verzoening
• 12 december: dag van de Grondwet

Als een officiële feestdag in het weekend valt is de eerst volgende maandag vaak een vrije dag en kunnen musea en bezienswaardigheden gesloten zijn. Daarnaast kent Rusland tal van officiële feestdagen en herdenkingsdagen ter ere van het leger, de vloot, de luchtmacht, de brandweer, de politie, et cetera. Er zijn regelmatig concerten en vuurwerkshows om dit te vieren.

Voor de religieuze feestdagen als Kerstmis, Goede vrijdag, Pasen en Allerheiligen wordt in tegenstelling tot de westerse christelijke kerken (gregoriaanse kalender) bij de Russisch en Grieks-orthodoxe kerken de Juliaanse kalender aangehouden. Deze loopt ongeveer 13 dagen achter op de gregoriaanse kalender. Het Russisch-orthodoxe Kerstmis valt dus op 7 januari in plaats van op 25 december.

Witte Nachten in Sint Petersburg
In de maand juni wordt in Sint Petersburg ieder jaar drie weken lang het festival van de Witte Nachten gevierd. Gedurende deze weken wordt het ´s nachts niet volledig donker en vinden er veel activiteiten plaats om dit te vieren.

In Sint Petersburg worden in de zomer een breed scala van festiviteiten in de weekenden georganiseerd, zoals de marathon door de stad, de dagen van de vloot, het weekend van de laatste schooldag met de parade van schepen met “Rode zeilen”, en nog veel meer. Het is dan gezellig druk in het historisch centrum, maar dat wordt tegelijkertijd ook grotendeels afgezet voor verkeer, waardoor ook de bus er niet kan komen. Er zal dan dus gewandeld moeten worden.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Ook in Rusland is het geven van een fooi geen verplichting. In restaurants en cafés kunt u hetzelfde principe van fooien geven hanteren als in Nederland. Kijk altijd goed op de bon of er al een `service charge` is berekend zodat u niet per ongeluk tweemaal tipt. Bij sommige Rusland-reizen wordt er door de reisleider voorgesteld om een centrale fooienpot te maken voor de diverse gidsen en buschauffeurs die u gedurende de reis begeleiden. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

Fotograferen in andere landen kan soms voor verrassingen zorgen. Zo stellen niet alle mensen het op prijs gefotografeerd te worden. In Rusland is het verboden om strategische objecten als bruggen, grensposten en militaire objecten te fotograferen. Doordat het juridisch systeem in Rusland afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. Ook dient men bij veel bezienswaardigheden en musea een speciaal kaartje te kopen om te mogen fotograferen of filmen. Soms is het inclusief in het entreebewijs, maar vaak niet. Uw reisleider of gids zal u hierover informeren. In principe zijn in Rusland (met name in Moskou en Sint Petersburg overal (vervangings)materialen zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar.

Geldzaken / valuta in Rusland

Hoewel Rusland voor Nederlanders als Europa geldt, zien de banken dit anders. Om in Rusland met uw bankpas geld te kunnen pinnen dient u voor uw vertrek uw bankpas op niveau ‘wereld’ of ‘Rusland’ (is verschillend bij diverse banken) te zetten. Anders kunt u geen geld uit de pinautomaat pinnen. Er zijn in de grote steden veel pinautomaten beschikbaar waar u de lokale valuta, de Russische Roebel (RUB), krijgt als u pint. Slechts bij een enkele pinautomaat kunt u euro´s of US dollars krijgen, maar dit zijn uitzonderingen. Het is zeer verstandig ook contant geld (euro’s) mee te nemen. Daarnaast worden diverse creditcards in hotels, restaurant en winkels geaccepteerd, en kunt u soms ook tegen betaling met een creditcard pinnen.

Het is handig om Roebels te pinnen in Rusland en ook voordeliger dan ze bij het GWK te kopen. Voor alles wat u eet en drinkt in Rusland dient u met Roebels te betalen.

Kledingadvies voor Rusland

Uw Nederlandse (reis)kleding, stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’, volstaat ook in Rusland. Vanwege de verschillen in seizoenen en steden gedurende de reis is het handig kleding mee te die aan het ‘laagjes-principe’ voldoet. U kunt dan makkelijk wat aan- of uittrekken zodat u altijd comfortabel bent. In het vroege voor- (april) en late najaar (oktober) kan het frisser zijn dan in Nederland in die tijd. In de zomer kan het juist heter zijn dan in Nederland (vooral om en nabij Moskou). De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Rusland en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Rusland. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Openingstijden

Winkels
Winkels zijn gewoonlijk open van 09.00 uur tot 17.00 uur, levensmiddelenwinkels van 08.00 uur tot 20.00 uur en warenhuizen van 08.00 uur tot 21.00 uur. Sommige winkels sluiten voor een middagpauze. In Moskou en St.Petersburg zijn er ook winkels die 24 uur per etmaal open zijn.

Banken
Banken zijn van maandag tot en met donderdag van 09.30 uur tot 17.00 uur open en op vrijdag tot 16.00 uur.

Musea
Vaak zijn musea open van 10.00 uur tot 18.00 uur, hoewel er seizoensgebonden verschillen zijn. De kassa is vaak een uur tot een half uur voor sluitingstijd open. Ieder museum heeft een vaste dag per week en een dag in de laatste week van de maand dat ze gesloten zijn.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Rusland heeft u geldige grensdocumenten en een visum nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden!

Visum
Voor Rusland heeft u een visum nodig. SRC Reizen kan dit visum in samenwerking met VisumPro voor u regelen. De kosten voor dit visum zijn niet bij de reissom inbegrepen. Na uw boeking ontvangt u informatie over het aanvragen van dit visum.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten, maar ook bij of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Voor het inchecken bij hotels dient u uw paspoort af te geven, hiertoe is een wettelijke verplichting. Een kopie van uw paspoort volstaat hier niet. In de regel krijgt u uw paspoort na registratie weer terug, veelal dezelfde avond.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden soms begeleid door één of meerdere lokale gidsen en een privéchauffeur. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Rusland is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

In Rusland vindt u in het Europese gedeelte over het algemeen normale toiletten.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar naar douane.nl.

Taal

De officiële taal in Rusland is Russisch. Deze taal behoort tot de Slavische taalgroep en gebruikt voor het geschreven schrift het Cyrillische schrift. Op een uitzondering na kent het geen overeenkomsten met het Nederlands. Reizende in Rusland zult u zich misschien kwetsbaar voelen, omdat u de taal niet machtig bent. Weinig Russen beheersen het Engels, hoewel steeds meer jongeren Engels leren. In toeristische gebieden zijn menukaarten vaak zowel in het Russisch als in het Engels. In musea echter vaak alleen in het Russisch. Ook de Moskouse metro is slechts gedeeltelijk tweetalig, net als de Petersburgse metro. Met handen en gebaren kunt u vaak meer duidelijk maken dan u denkt, maar een paar basis woordjes Russisch zijn nooit weg. Russisch voor het woord dankjewel is bijvoorbeeld spassiba

Telefoon, internet en post

In de Russische hotels die we tijdens de SRC-reizen aandoen is vrijwel altijd gratis wifi aanwezig. Soms op de kamer, soms in de lobby van het hotel. Soms moet u zich voor gebruik registreren. Ook in veel cafés en restaurants is tegenwoordig gratis wifi beschikbaar.

Rusland kent een groot mobiel netwerk. Niet alle Nederlandse providers werken in Rusland. Het komt soms voor dat u niet met uw Nederlandse mobiel kunt bellen vanuit Rusland. Als u een simlock-vrije mobiel heeft, kunt u vrij goedkoop een Russische simkaart met daarbij prepaid beltegoed kopen. Er zijn diverse aanbieders, bijvoorbeeld MTS of Beeline.

Postzegels zijn nauwelijks verkrijgbaar. Slechts bij de postkantoren, die vaak ver van de toeristische attracties liggen, zijn ze verkrijgbaar. Indien u ansichtkaarten wilt versturen, houd er dan rekening mee dat deze minimaal 2 weken, maar ook gerust 2 maanden onderweg kunnen zijn.

Tijdverschil

In de zomer is het in Rusland één uur later dan in Nederland en in de winter twee uur later.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Rusland zijn geen vaccinaties of inentingen nodig.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Rusland hoge eisen aan de touringcars, minibussen en huurauto’s die we inzetten op onze reizen. Deze touringcars zijn in Rusland van mindere kwaliteit dan u naar Nederlandse maatstaven gewend bent. Het verkeer in Moskou en Sint Petersburg is erg druk en er zijn dan ook vaak files. De provinciale wegen zijn niet optimaal en er wordt ook nog altijd gewerkt aan de belangrijkste verkeersader van het land, de weg tussen Moskou en Sint Petersburg.

Water (drinkwater)

Het drinkwater in Rusland is niet van goede kwaliteit en daarom wordt er aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.