050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Insidertips Moskou en Sint Petersburg: 5 tips van onze reisleider

Door reisleider Johan | 26-04-2019

Ik hou van Rusland! Het is mijn tweede vaderland nadat ik trouwde met een Russische. Sindsdien heb ik in Rusland niet alleen vrienden, maar ook familie. Elke reis naar dit bijzondere land is voor mij dan ook een beetje thuiskomen. Wanneer u voor het eerst naar Rusland reist, dan kunt natuurlijk niet om twee van de meest indrukwekkende steden van dit grootse land heen: Moskou en Sint Petersburg. Toen ik hier voor het eerst kwam, was het liefde op het eerste gezicht, zo bijzonder, anders, monumentaal…

Moskou heeft het machtige Kremlin, het beroemde Rode Plein, de betoverende Basiliuskathedraal: hier moet u absoluut naartoe! Hier ademt alles de grootse Russische geschiedenis. Waar het dat nog meer doet? Ik heb tips voor u die uw bezoek aan de Russische hoofdstad op dat vlak echt verrijken! In Sint Petersburg kunt u natuurlijk niet om de tsaren heen. Het is ten slotte aan Peter de Grote te danken dat de stad überhaupt bestaat. En ik kan u ook vertellen dat de Nederlandse connectie niet alleen uit het overnemen van de grachtengordel bestaat. Ik hoop dat ik u met mijn tips overtuig een reis naar Moskou en Sint Petersburg te maken!

Tip 1: Zaryadye park in Moskou

Vlakbij het Rode Plein is in 2017 het prachtige en spectaculaire Zaryadye park geopend, ontworpen door dezelfde architecten van het High Line park in New York. Het park ligt op een plek waar jarenlang het grootste hotel van de Sovjet Unie stond: Hotel Rossia, met meer dan 5.000 kamers. Op het park bevindt zich een overdekte berg en een uitzichtpunt boven de Moskwa-rivier en in het park hebben de kerkjes die vroeger verstopt lagen tussen het hotel en de grote gebouwen van ‘kitai-gorod’, het historische hart van het centrum, nu weer een waardige plek. Absoluut de moeite waard!

Tip 2: Hedendaagse Russische kunst in Moskou

Als u in Moskou bent, dan bezoekt u misschien wel de wereldberoemde Tretjakovgalerij. Hier bewondert u een prachtig overzicht van de Russische kunst en kunt u ook een fraaie iconencollectie bekijken. Sinds een paar jaar is er tegenover de ingang van het Gorki-park een dependance geopend voor de hedendaagse Russische kunst. U ziet hier avant-gardistische meesterwerken en socialistisch-realistische kunst uit de 20e eeuw en hedendaagse kunsttrends. Heeft u een halve dag vrij? Doen!

Tip 3: De berg waar je je hoed afzet

Een andere interessante plek is ‘Poklonnaja gora’, de Berg waar je je hoed afzet. Op deze voorheen ruim 170 meter hoge heuvel – in 1987 werd hij afgegraven om ruimte te creëren voor het openluchtmuseum – stond Napoleon in 1812 tevergeefs te wachten op de sleutels van de stad. 130 jaar later kwamen de Duitserstot vlak hierbij. Nu is het een herinneringsmonument gewijd aan de verschrikkingen van de oorlog met bloedrode fonteinen en een obelisk waarvan de hoogte in centimeters overeenkomt met de lengte van de laatste wereldoorlog in dagen.

Zaryadye Park in Moskou, Rusland
Een prachtig park in het hart van Moskou
Nieuw Tretjakov in Moskou, Rusland
Een plek voor onder meer de mooiste Russische avant-gardistische kunst
De berg waar je je hoed afzet in Moskou, Rusland
Een plek met een belangrijke historische betekenis

Tip 4: De Hermitage in Sint Petersburg

In Sint Petersburg bezoekt u natuurlijk de Hermitage, het voormalige winterpaleis van de tsarenfamilie. Een prachtige voorbereiding op dat bezoek (of een herinnering naderhand) is de film ‘Russian Ark’, een film die in één shot is geschoten en waarin het heden, verleden en de toekomst van het gebouw en zijn gebruikers prachtig in elkaar overlopen. Meeslepend en schitterend! Wilt u deze film zien? BekijkRussian Ark op YouTube!>

Tip 5: Hollandse koopmansgeest in Sint Petersburg

Als u in Sint Petersburg nog iets uit het glorieuze verleden van de Nederlandse kooplieden wilt zien, dan kunt u naar het warenhuis van Esders en Scheefhals, dat kort geleden in oude luister is hersteld. Het bevindt zich aan de Moika, niet ver van de Nevsky Prospekt, dé hoofdwinkelstraat van Sint Petersburg.

Op reis naar Moskou en Sint Petersburg
Uiteraard wil ik u nog zo veel meer vertellen over deze twee prachtige Russische steden, over hun schoonheid, hoe u er de Russische ziel in treft... Ik kan u daarom nog één tip geven: ga met mij mee op reis naar Moskou en Sint Petersburg en ik weet zeker dat u ook verliefd wordt!

Shot uit de film Russian Ark
Shot uit de film ‘Russian Ark’, opgenomen in de Hermitage
Warenhuis van Esders en Scheefhals in Sint Petersburg, Rusland
Hollandse koopmansgeest
Hermitage in St.Petersburg, Rusland
Het voormalige winterpaleis, nu een prachtig museum!Wellicht vindt u deze insidertips van onze reisleiders ook leuk om te lezen?


Meer reisverhalen

SRC-reisleider Johan
Als u met mij naar Moskou en Sint Petersburg gaat, weet ik zeker dat u ook verliefd wordt op deze twee Russische steden!