050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Myanmar
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
myanmar.jpg

Praktische informatie Myanmar

Algemene informatie Myanmar

HoofdstadNaypyidaw
StaatsvormRepubliek
Oppervlakte676.577 km²
Aantal inwonersca. 56.590.071
Bevolkingsdichtheidca. 83,6 per km²
Officiële taalBirmaans
ReligiesBoeddhisme 89%, christendom 4%, islam 4%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Myanmar verblijft u in kleinschalige eenvoudige toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per stad en streek, en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. In de meeste hotels is een bar aanwezig. Hier kan het voorkomen dat u soms wat meer moeite moet doen om datgene te krijgen wat u wilt, omdat men niet zo goed Engels spreekt.

Omdat in Myanmar uw hotelkamer voorzien is van airconditioning heeft u zelden last van ongedierte. Het kan buiten de grote steden wel voorkomen dat er tijdelijk geen elektriciteit of (warm) water is of dat uw mobiele telefoon geen bereik heeft. Op de hotelkamers ligt meestal vloerbedekking en daarom is het uit hygiënische overwegingen verstandig om de gratis beschikbare badslippers in uw kamer te dragen. Een klamboe heeft u in Myanmar niet nodig. Bij elke Myanmar-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens uw vakantie meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Bagage

Voor al onze vliegreizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

In Myanmar kunt u gebruik maken van de kofferservice in de hotels: uw koffers worden bij aankomst in het hotel naar uw kamer gebracht en op de dag van vertrek ook weer opgehaald. Voor deze service is een bedrag opgenomen in de centrale fooienpot of geeft u persoonlijk een fooi aan het personeel.

Bij het bezoek aan de Golden Rock is het handig om een overnachtingstas voor één nacht mee te nemen, het is daar niet mogelijk om de grote koffer mee naar boven te nemen. Deze overnachtingstas of andere spullen worden uiteraard voor u naar boven gebracht.

Elektriciteit in Myanmar

In Myanmar bedraagt de netspanning 220 volt. Voor Myanmar heeft u in de meeste hotels een wereldstekker nodig. Opladen van uw apparatuur levert geen problemen op. Soms kan het gebeuren dat de elektriciteitsvoorziening van de overheid uitvalt, een zaklamp kan dan van pas komen. Alle hotels beschikken over een eigen stroomgenerator en u zult dus nooit lang zonder elektriciteit zitten.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen in Myanmar zijn de entreegelden bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In Myanmar wordt geen korting gegeven op de entreegelden indien u 65 jaar of ouder bent.

Eten en drinken in Myanmar

In de hotels kunt u ’s morgens gebruik maken van een ontbijtbuffet, waarbij het aantal westerse gerechten beperkt is. Wel is er altijd toast, ham, jam, eieren, fruit en meestal ook yoghurt. Kaas zult u niet of nauwelijks bij een ontbijt zien. Daarnaast zijn er voldoende warme Aziatische gerechten.

Ondanks de vele invloeden op culinair gebied van buurlanden Indië en China, heeft Birmees eten een algemeen kenmerkend iets wat er zich onderscheid van andere landen: het is puur van smaak en ongetwijfeld gezond. Myanmar is een land waar weinig of geen chemische producten gebruikt worden bij zowel de productie (landbouw) als bereiding (koken) van voedsel.

In de restaurants kent men weinig of geen wijn, zeker geen buitenlandse wijnen. Mochten deze er toch zijn, dan is het vaak duur en kunnen de flessen er al lange tijd liggen wat de kwaliteit niet ten goede is gekomen. De lokale bieren zijn goed te drinken, maar het alcoholpercentage ligt wel lager dan bij ons. Het prijsniveau van bier en frisdranken ligt iets lager dan in Nederland, maar gedistilleerde dranken zijn fors duurder dan bij ons.

De hygiënische normen zijn niet zoals bij ons, daarom is eten op straat ten zeerste af te raden. Uw lokale gids of reisleider weet ongetwijfeld wel ergens een leuk adresje waar u zonder zorgen terecht kunt voor een heerlijke maaltijd. In Myanmar eet men voornamelijk met vork en lepel, eetstokjes zijn eerder een uitzondering.

Feestdagen in Myanmar

Naast de gebruikelijke feestdagen zoals nationale feestdagen, nieuwjaar et cetera, waar u verder geen enkele hinder van zult ondervinden tijdens uw reis door Myanmar, is er altijd wel ergens een Boeddhistische ceremonie of een tempelfeest aan de gang. Het bijwonen van zo’n feestelijkheid is een absolute meerwaarde voor uw bezoek aan dit bijzondere land.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het gaat om het geven van fooien. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Myanmar is het gebruikelijk om het bootpersoneel, de gidsen, de chauffeurs, de kamermeisjes en de kofferjongens een fooi te geven. Hiervoor maken we tijdens de groepsreizen gebruik van een centrale fooienpot om het geven van fooien geen terugkerend dilemma te laten worden. Uw reisleider zal u aan het begin van de reis alle nodige informatie hierover geven en zal u tijdens en op het einde van de reis inzicht geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

Lokale mensen vinden het in het algemeen geen probleem om gefotografeerd te worden, maar het wordt vaak op prijs gesteld dat u de gemaakte foto aan hen laat zien. Oudere mensen vinden het soms niet prettig als u een foto van hen maakt, het kan door hen geassocieerd worden met de dood. Vraagt u hen dan ook altijd of ze het goed vinden. Ook in Myanmar geldt dat u militairen, politie, grensbewaking en de betreffende locaties absoluut niet mag fotograferen. Doordat het juridisch systeem in Myanmar afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. In Myanmar zijn (vervangings)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s moeilijk of helemaal niet verkrijgbaar.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Myanmar is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Geldzaken / valuta in Myanmar

De lokale munteenheid is de Kyat die u in verschillende steden kunt pinnen of wisselen. Op de dag van aankomst kunt u op de luchthaven van Yangon eenvoudig geld pinnen of wisselen, daarom adviseren wij u om geen Kyats in Nederland te kopen. Er wordt u dan een zeer ongunstige koers berekend. Niet alle banken accepteren er onze bankpassen, het is daarom handig om op het moment dat u wel geld kunt pinnen, dit voor meerdere dagen te doen. U kunt ook geld wisselen bij banken en in sommige hotels. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig. We adviseren u om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, euro’s in contanten mee te nemen.

Amerikaanse dollars worden op veel plaatsen ook aanvaard als geldig betaalmiddel, soms zijn de prijzen zelfs aangegeven in Amerikaanse dollar. Wel moeten de briefjes van zowel de Amerikaanse dollar of euro er gloednieuw uitzien: gekreukte briefjes of briefjes met een scheurtje worden helaas nergens geaccepteerd.

Kledingadvies voor Myanmar

Het is raadzaam om schoenen mee te nemen die u eenvoudig aan en uit kunt trekken, want u wordt bij elke tempel verzocht uw schoenen uit te doen. Uw sokken of kousen mag u aanhouden. Uw schouders moeten in de tempels altijd bedekt zijn en uw broek of rok moet tot over uw knieën komen. Denkt u er ook aan om praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen, want het kan ’s avonds op sommige plaatsen afkoelen. Ook regent het in Myanmar wel eens. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Myanmar en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Myanmar. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Myanmar

De Birmezen zijn in het algemeen wat verlegen, maar bijzonder vriendelijk, vaak zijn ze zelfs verbaasd dat westerlingen interesse hebben om hun land te bezoeken. Het aanraken van de schouders of het hoofd van iemand wordt als zeer onbeleefd ervaren en monniken hebben uiteraard altijd en overal voorrang.

Openingstijden

Winkels
Winkels openen ’s ochtends wanneer het licht wordt en gaan weer dicht kort nadat het donker is geworden. Weekendsluitingen kent men niet bij de winkels.

Banken en kantoren
Kantoren en banken zijn wel gesloten in het weekend en volgen doordeweeks in de regel de Nederlandse openingstijden.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Myanmar heeft u geldige grensdocumenten en een visum nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden!

Visum
Voor Myanmar heeft u een visum nodig. SRC Reizen kan dit visum in samenwerking met VisumPro voor u regelen. De kosten voor dit visum zijn niet bij de reissom inbegrepen. Na uw boeking ontvangt u informatie over het aanvragen van dit visum.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden begeleid door één of meerdere lokale gidsen en een privéchauffeur. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Myanmar wordt er nog steeds veel gerookt, maar de overheid probeert dit wel terug te dringen. Zo is het in restaurants tegenwoordig verboden om te roken. Een boete op het roken in de kamer is in de meeste hotels nog niet ingevoerd. Mocht uw kamer erg naar sigarettenrook ruiken, meld dit dan aan uw reisleider, deze kan proberen een andere kamer te regelen, maar garantie hierop kan niet worden gegeven. Het is verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

In uw hotels heeft u altijd de beschikking over westerse toiletten. In restaurants en bij bezienswaardigheden komt u vaker hurktoiletten tegen. Toiletpapier is in deze openbare toiletten niet altijd beschikbaar, het is dus handig om iets mee te nemen in uw handbagage.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

De nationale taal is het Birmees. In de meeste hotels en restaurants spreekt men wel wat Engels: met een beetje goede wil en wat handen en voetenwerk komt u er wel uit.

Telefoon en internet

hotel. Mocht u willen telefoneren vanuit uw hotel, vraagt u dan eerst na bij de receptie wat hiervoor de kosten zijn. In de meeste hotels is gratis wifi beschikbaar, maar de wifi is vaak zeer langzaam en soms alleen beschikbaar in de openbare ruimtes.

Tijdverschil

Myanmar kent geen zomer- en wintertijd, dit betekent dat het in onze zomerperiode in Myanmar vierenhalf uur later is en in de winter vijfenhalf uur.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Myanmar is er een verhoogd risico op (sub)tropische ziekte(s), en daarom worden er inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Myanmar hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. In Myanmar kunnen deze vervoersmiddelen, naar Nederlandse maatstaven, eenvoudig zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen. Het wegennet in Myanmar is uiteraard ook niet te vergelijken met Nederland en het afleggen van een bepaalde afstand kan door een slecht wegennet dan ook langer duren dan bij ons. Het is daarom soms erg moeilijk om aan te geven hoe lang we precies over een bepaald traject doen.

Water (drinkwater)

Het drinkwater in Myanmar is van slechte kwaliteit, u wordt derhalve aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken. In Myanmar verkopen de meeste buschauffeurs ook flesjes water in de bus. Kraanwater kan wel worden gebruikt om uw mond te spoelen na het tanden poetsen.