050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Oekraïne
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
oekraïne.jpg

Praktische informatie Oekraïne

Algemene informatie Oekraïne

HoofdstadKiev
StaatsvormRepubliek
Oppervlakte603.500 km²
Aantal inwonersca. 43.922.939
Bevolkingsdichtheidca. 72,8 per km²
Officiële taalSpaans
ReligiesOosters-orthodox 76,5%, Rooms-katholiek 8%, islam 1,1%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Oekraïne verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per stad en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitsverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Audiosysteem

Op onze groepsreizen naar Oekraïne wordt meestal het audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. In Oekraïne kent men geen kofferservice, u zult derhalve uw koffer zelf mee moeten nemen naar de kamer en bij vertrek ook zelf weer naar de touringcar moeten brengen. Aangezien er in de hotels altijd liften zijn, hoeft u nooit ver te lopen met uw bagage.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Oekraïne is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Oekraïne-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of hellende, ongelijke straatjes. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Oekraïne

De netspanning in Oekraïne bedraagt 220 volt. U heeft geen wereldstekker nodig.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. Het is zeer waarschijnlijk dat u in Oekraïne korting ontvangt op de entreegelden van bijvoorbeeld musea en opgravingsterreinen als u 65 jaar of ouder bent, maar meestal is deze korting gelijk aan het groepstarief. We raden u wel aan een kopie van uw paspoort mee te nemen als dit voor u geldt.

Eten en drinken in Oekraïne

In Oekraïne staat er ’s morgens een goed ontbijtbuffet voor u klaar. Meestal krijgt u een warm gerecht, zoals pannenkoeken met een hartige vulling of zure room. Ook tijdens de lunch en het diner wordt er warm gegeten. Er wordt veel brood gegeten in Oekraïne, naast de andere vele aardappelen, groente, en vleesgerechten. De meeste maaltijden zijn stevig en sober.

Zowel Rusland als andere Slavische culturen claimen borsjtsj als nationaal gerecht, maar de oorsprong van deze befaamde rode bietensoep ligt in Oekraïne. Oekraïne kent talloze soorten borsjtsj: steden als Kiev, Odesa en Poltava kennen allemaal hun eigen versie van de rode bietensoep, maar ook bijna elke Oekraïense familie maakt de soep op haar eigen manier. Borsjtsj kan met allerlei soorten groenten worden gemaakt, maar het hoofdbestanddeel blijft de rode biet, die de soep zijn karakteristieke kleur geeft. Er is een vegetarische variant, maar borsjtsj kan ook worden gegeten met pittige worstjes of ham. Bovendien kan de soep zowel koud als warm worden geserveerd. Met een flinke dot zure room boven op de soep is de borsjtsj overheerlijk!

Feestdagen in Oekraïne

• 7 en 8 januari: Russisch Orthodox Kerstmis
• 13 januari: Orthodox nieuwjaar
• 23 februari: dag van de verdediger van het vaderland
• 28 april: Orthodox Pasen
• 1 mei: dag van de arbeid
• 3e zaterdag van mei: dag van Europa
• 1 juni: nternationale dag van het kind
• 9 juni - Orthodox Pinksteren
• 22 juni: dag van de constitutie
• 7 juli: Ivan Koepala (Sint Jan)
• 24 augustus: onafhankelijkheidsdag
• 14 oktober: dag van de verdedigers van het Vaderland

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Oekraïne is het geven van een fooi een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Indien van toepassing zal uw reisleider u vragen om voor een lokale gids een (klein) bedrag voor fooi te reserveren. In restaurants is het eveneens gebruikelijk om een fooi te geven, de normen hiervoor zijn gelijk aan die van Nederland.

Fotograferen

Wanneer u mensen in Oekraïne wilt fotograferen; vraag dan altijd eerst toestemming. Bouwvakkende vrouwen vind het niet prettig om gefotografeerd te worden in hun werkkleding. Ook wanneer u openbaar dronkenschap of vervallen gebouwen fotografeert wordt dat niet op prijs gesteld. U mag wel gewoon uw fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden gebruiken, maar u moet hier waarschijnlijk extra voor betalen. Let op dat u uw flits in kerken en musea uit heeft staan! Fotografeer geen strategische objecten zoals militaire objecten, grensposten en bruggen.

Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als men foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen.

Geldzaken / valuta in Oekraïne

De munteenheid in Oekraïne is de grivna. U kunt euro's wisselen of pinnen op de internationale luchthaven in Kiev. In de steden van Oekraïne vindt u ook ATM automaten waar u grivna kunt pinnen. De instructies zijn in het Engels of Duits. We raden aan om overdag bij officiële banken te pinnen omdat er dan bankpersoneel aanwezig voor eventuele hulp. In grote hotels, luxe restaurant en winkels kunt u met een creditcard betalen. U kunt euro's of dollars omwisselen bij banken of wisselkantoren. Let wel op: alleen onbeschadigde biljetten worden geaccepteerd.

Kledingadvies voor Oekraïne

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal. Een paraplu of een regenjas is voor de eventuele regenbui ook handig.
In Oekraïne kent men geen specifieke kledingvoorschriften, met uitzondering bij een bezoek aan een Russisch-orthodoxe kerk. Mannen moeten hier hun knieën bedekt hebben. Voor vrouwen is het niet verplicht om een hoofddoekje te dragen, maar dit wordt wel op prijs gesteld. Met een sjaal is dit eenvoudig op te lossen.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Oekraïne en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Oekraïne. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Oekraïne

'Pluk de dag', is het motto wat bij Oekraïners hoort. Ze maken geen planning voor de lange termijn maar leven van dag tot dag. Een groot deel van de Oekraïners geeft zich over aan hun lot, ook wel 'Soedba' genoemd, omdat zij uiteindelijk bepalen hoe het met iemand afloopt volgens de Oekraïners.

Openingstijden

Winkels
De meeste winkels in Tallinn zijn geopend van 09.00 uur ’s ochtends tot 21.00 uur ’s avonds, ook op zondagen. In de kleinere plaatsen sluiten de meeste winkel om 18.00 uur.

Banken en kantoren
Kantoren en banken zijn doordeweeks doorgaans geopend van 09.00 tot 16.00 uur. In het weekend zijn ze gesloten.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Oekraïne heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden!

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden begeleid door een privéchauffeur en soms door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Oekraïne is het strikt verboden om te roken in ziekenhuizen, musea, restaurants, het openbaar vervoer en scholen. Op plekken als hotels, vliegvelden en kantoren mag alleen gerookt worden in speciale zones. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

De sanitaire voorzieningen in Oekraïne zijn over het algemeen goed. 95,9% van de bevolking heeft toegang tot een eigen toilet.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Oekraïne is bekend om haar borduurwerk. De typische nationale hemden, zowel voor mannen als voor vrouwen worden veel gedragen door jongeren. Ook zijn de gordels en de handdoeken waarmee de keuken wordt versierd bekend. T-shirts met nationale symboliek is populair bij de lokale bevolking. Vaatwerk met “Petrikovski beschildering”, rijk aan kleur en bloemen is zelfs door UNESCO uitgeroepen als werelderfgoed. Heeft u liever een delicatesse? Neem dan de Oekraïense “salo” mee, varkensspek dat voor iedere Oekraïner net zo waardevol is als Hollandse kaas voor de Nederlander. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

De nationale taal van Oekraïne is het Oekraïns. In Kiev spreekt men aardig goed Engels, maar buiten de hoofdstad niet. Bijna alle Oekraïners spreken en begrijpen Russisch, dus een Russisch woordenboekje is handig. In Lvov is het raadzaam geen Russisch te spreken, dit is het centrum van nationale trots en hier spreekt men liever Pools of Duits dan Russisch. In Odessa kan men vrijuit Russisch of Engels spreken.

Telefoon, internet en post

Veel cafés, bus- en treinstations, luchthavens en restaurants hebben gratis wifi. Indien nodig kunt u hiervoor het wachtwoord vragen. In grote steden zijn gratis wifi hotspots, evenals een 4G-netwerk.

Tijdverschil

Oekraïne kent ook een zomer- en wintertijd, het is in Oekraïne altijd een uur later dan in Nederland.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Oekraïne worden de volgende vaccinaties aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).

Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Oekraïne.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Oekraïne hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. In sommige landen kunnen deze touringcars, naar Nederlandse maatstaven, eenvoudiger zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen. In het westen van Oekraïne, vooral in de Karpaten, is de wegkwaliteit vaak slecht. De belangrijkste wegen hebben wel een goed wegdek.

Water (drinkwater)

Er wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken in Oekraïne. Als u niet de mogelijkheid hebt om water in flessen te kopen, kook dan het water uit de kraan voor 5 minuten. Als het water is afgekoeld kunt u het water veilig als drinkwater gebruiken, en voor andere zaken zoals tanden poetsen, groente/fruit wassen en lenzen schoonmaken. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.