050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
wit-rusland.jpg

Praktische informatie Wit-Rusland (Belarus)

Algemene informatie Wit-Rusland

HoofdstadMinsk
StaatsvormPresidentiële republiek
Oppervlakte207.600 km²
Aantal inwonersca. 9.477.918
Bevolkingsdichtheidca. 45,7 per km²
Officiële taalWit-Russisch, Russisch
ReligiesWit-Russisch-orthodox en Russisch-orthodox 80%, katholieken 7% (westerse en oosterse ritus), protestanten ca. 2,7%, joden en moslims


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Wit-Rusland verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per stad en streek onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke Wit-Rusland-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Audiosysteem

Op onze groepsreizen in Wit-Rusland wordt meestal het audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.

Bagage

Voor al onze reizen, zowel bus- als vliegreizen, geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Wit-Rusland is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Wit-Rusland-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of hellende, ongelijke straatjes. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Wit-Rusland

De netspanning in Wit-Rusland bedraagt 220 volt. U heeft geen wereldstekker nodig.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In Wit-Rusland kan het voorkomen dat u korting ontvangt op de entreegelden van bijvoorbeeld musea en opgravingsterreinen als u 65 jaar of ouder bent. We raden u daarom aan een kopie van uw paspoort mee te nemen als dit voor u geldt. Reist u met een groep, dan is de groepskorting vaak gelijk of hoger aan deze individuele korting.

Eten en drinken in Wit-Rusland

De Wit-Russische keuken is behoorlijk vet, het is een echte ‘boerenkeuken’. Er worden veel aardappelen gegeten. De Wit-Russische keuken is door de buurlanden Polen, Oekraïne, Litouwen en Rusland sterk beïnvloed en dat proef je. Er schijnen 1001 aardappelgerechten te zijn, naast de vele vleesgerechten. Er wordt ook veel voedzame soep gegeten waar vlees, vis, knoflook en gekookte groenten de hoofdingrediënten van zijn.

Er wordt veel donker brood gegeten bij het warme eten. De Wit-Russische keuken heeft veel melkproducten: kwark, kefir, zure room en yoghurt. ‘Rjaschenka’ is een gefermenteerd melkproduct. Groente, fruit en worsten zijn daarnaast erg populair. De groenten worden voor consumptie geweckt. Van witte kool tot appels, van augurken tot rode bietjes; de in de zomer geteelde groente en fruit wordt goed bewaard!

‘Kwas’ is een oud, en bekend drankje dat veel wordt gedronken in Wit-Rusland. Het is een gegiste, lichte brooddrank met een vleugje citroen. Er zit weinig alcohol in (0,5 tot 1,5 procent) en door een speciale aanwezige melkzuurbacterie is het drankje goed voor de spijsvertering. U kunt het gewoon in de supermarkt halen.

Natuurlijk wordt er ook veel Wodka gedronken. Dit drankje wordt van granen of aardappelen gemaakt en het wordt gedronken tijdens een lange maaltijd. Er wordt vaak een toast uitgebracht wanneer er Wodka wordt gedronken. ‘Sa sdorovje’ oftewel: op de gezondheid, is een veel uitgesproken toast in Wit-Rusland.

Feestdagen in Wit-Rusland

• 7 januari: Orthodox Kerstmis
• 23 februari: dag van de verdedigers van het vaderland
• 8 maart: internationale vrouwendag
• 15 maart: dag van de Constitutie
• 2 april: dag van de eenheid tussen het Wit-Russische en Russische volk.
• maart / april: Katholiek Pasen
• maart / april: Orthodox Pasen
• 1 mei: dag van de arbeid
• 7 mei: Radonitsa (9 dagen na Orthodox Pasen)
• 9 mei: ag van de overwinning
• 2e zondag van mei: dag van de vlag
• 3 juli: onafhankelijkheidsdag
• 7 november: Oktoberrevolutie
• 25 december: Katholiek Kerstmis

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Wit-Rusland is het niet gebruikelijk om in een restaurant of hotel een fooi te geven. Als u tevreden bent over de dienstverlening kunt u gerust een fooi geven. Gebruikelijk is 15 tot 20%.

Fotograferen

Het wordt afgeraden te fotograferen en/of te filmen op en nabij militaire objecten en bases en grenzen. Ook in sommige kerken en musea is het maken van opnames vaak niet toegestaan: bij de ingang staat een bordje wat aangeeft wat wel en niet is toegestaan. Soms mag u wel tegen betaling fotograferen of filmen. In Wit-Rusland zijn (vervangings)-materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar.

Geldzaken / valuta in Wit-Rusland

De munteenheid van Wit-Rusland is de Wit-Russische roebel. U kunt in Wit-Rusland met de euro of de US dollars betalen. Buitenlands geld kunt u in grote steden en toeristische centra omwisselen bij wisselkantoren en banken. Deze wisselmogelijkheid is buiten de grote steden zeer beperkt. Let op: wissel geen geld op straat of op de zwarte markt. Het is handig om veel contact geld op zak te hebben omdat u op veel plekken niet met een bankpas kunt betalen. Op uw bankpas moet een Meastro en/of Cirrus logo staan, indien u de geldautomaten en ATM’s wilt gebruiken. Houd er rekening mee dat niet overal geldautomaten te vinden zijn.

Kledingadvies voor Wit-Rusland

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Ook kan er wel eens een buitje vallen dus een paraplu of een regenjas kan handig zijn. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Wit-Rusland en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Wit-Rusland. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Wit-Rusland

Tolerant en conservatief zijn twee eigenschappen die Wit-Russen zichzelf toekennen. Er was sprake van veel oorlog en bezetting in het land door de jaren heen. Machthebber na machthebber had het gezag waardoor de mentaliteit van de bevolking veranderde naar conflictvermijding en conformisme.
De jongste generatie begint zicht vrijer te voelen door de komst van het internet maar doordat de staat streng controleert durven ze zich op politiek gebied nauwelijks te uiten.

Openingstijden

Musea en winkels hebben variabele openingstijden. Om 10.00 uur gaan de meeste musea open, ze sluiten om 18.00 uur. Winkels zijn over het algemeen van 9.00 tot 17.00 uur geopend van maandag t/m zaterdag. Warenhuizen zijn in de regel van 8.00 tot 21.00 uur geopend, en levensmiddelenwinkels van 8.00 tot 20.00 uur. De meeste winkels sluiten voor 13.00 tot 14.00 uur in vermand met de middagpauze. Dit kan ook van 14.00 tot 15.00 uur zijn. In Sint-Petersburg en Moskou vindt u winkels die 24 uur per dag geopend zijn. De banken zijn van maandag tot en met donderdag geopend van 9.30 tot en met 17.00 uur.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Wit-Rusland heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden!

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Dit komt van pas bij eventueel verlies van uw documenten. In hotels dient u uw paspoort af te geven voor het inchecken, U krijgt het na het inchecken terug. Hiertoe bestaat een wettelijke bepaling. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

Roken

In Wit-Rusland is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Populaire souvenirs uit Wit-Rusland zijn Matryoshka, Wit-Russische stro poppen en Russische houten potloden. Wit Rusland is beroemd om zijn producten van linnen, zowel kleding als de speciale handdoeken waarmee de huizen worden versierd. Beroemd zijn ook de gordels van Sloetsk, geborduurd met zilver en gouddraad. Verder kunt U denken aan vaatwerk van keramiek, glaswerk en allerlei heerlijke delicatessen en zoetigheden en natuurlijk de beroemde grasvodka, de “zoebroevka”. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

Wit-Russen spreken het liefst in het dagelijks leven Russisch omdat ze die taal beter beheersen dan het Wit-Russisch. Wit-Russisch lijkt het meest op Pools en wordt op school ook gedoceerd. De Wit-Russische taal heeft een eigen literatuurgeschiedenis en het Wit-Russisch wordt geschreven in het cyrillische alfabet.

Telefoon, internet en post

Telefoon
Wanneer u vanuit Wit-Rusland naar Nederland of België belt, druk dan eerst een 8 in en wacht op de kiestoon. Vervolgens toetst u de landencode van Nederland in. Dit is: 1031. De landencode van België is: 1032. Het internationaal toegangsnummer voor Wit-Rusland is+375

Internet
Wanneer u in Minsk bent zult u verschillende internetcafés en hotels vinden waar draadloos internet beschikbaar is. Op sommige delen van het internet beoeftent de overheid cencuur uit. Dit geldt voornamelijk bij politiek gerelateerde onderwerpen.

Tijdverschil

Het is in Wit-Rusland twee uur later dan in Nederland. Tussen de laatste zondag van maart en de laatste zondag van oktober (onze zomertijd) is het een uur later in Rusland. Er is geen zomertijd in Wit-Rusland.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Wit-Rusland zijn geen vaccinaties of inentingen verplicht.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Wit-Rusland hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. In sommige landen kunnen deze touringcars, naar Nederlandse maatstaven, eenvoudiger zijn. De grote doorgaande wegen zijn overigens in goede staat. Er liggen ruime rondwegen rondom de grote steden, dit was gebruikelijk in de voormalige Sovjet-unie.

Water (drinkwater)

In Wit-Rusland wordt aangeraden om drinkwater uit flessen te drinken. Drinkwater is op vele plekken verkrijgbaar; in de bar van yw hotel, in de kiosken op straat of in de levensmiddelenwinkels. Leidingwater dient gekookt te worden voor consumptie.