050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

4 wijnweetjes van onze reisleider

Door reisleider Noël | 29-01-2021

Gasten die met mij op reis zijn geweest weten het wel: ik ben dol op wijn. De wijnen uit Frankrijk hebben mijn voorkeur, met vlak daarna de Italiaanse goden. Maar waar ik ook ben, ik zal altijd de lokale wijnen proeven. Zo geniet ik ook van de Californische wijnen en de beroemde Canadese icewine. En voor een glas 'bubbels' - in en uit de Champagne, de Bourgogne, de Elzas of de Loirestreek - mag u mij altijd wakker maken. Het is leuk om je te verdiepen in wijn, maar belangrijker is om er van te genieten, alleen of in goed gezelschap. Hieronder, voor de liefhebber, enkele persoonlijke wijnverhaaltjes en wijntips.

1. Nog even genieten…

'Wat vind jij de aller lekkerste wijn?' 'Wat is de lekkerste wijn die je tot nu toe hebt gedronken?' Vragen die al zo vaak aan mij zijn gesteld. Lastige, eigenlijk niet te beantwoorden vragen ook. Maar goed, ik wil de flauwste niet zijn. Zeker niet als een verbanning naar een onbewoond eiland aanstaande is en mij nog, als een soort van pleister op de wonde, wordt aangeboden een kistje wijn (plus, naar ik hoop, glas en kurkentrekker) daarnaartoe mee te nemen. Ja, dan zou ik toch willen gaan voor wijnen uit de Bourgogne, in de kleuren wit en rood, en, uiteraard en waarom ook niet, van het niveau Grand Cru. Maar alleen als ik ze niet hoef te betalen!

2. Gezelligheid troef

De Elzas, de Franse streek die zo gezellig is aangeplakt tegen Duitsland, is een streek waardoor ik meteen wordt bekoord. Vakwerkhuizen, ooievaars, snoezige dorpjes, gezellige mensen, een geheel eigen, op de grote eters onder ons gerichte gastronomie en, als allerbelangrijkste, fenomenaal gelegen wijngaarden. Zeker de op de hellingen van de Vogezen gelegen wijnakkers maken indruk en dorstig. Laaf u, ter plekke bij de wijnboer, aan het dorpspleintje of op één van de tientallen terrasjes van wat misschien wel de gezelligste stad van Frankrijk is, Straatsburg, aan een glas riesling, pinot blanc of gewurztraminer en u kunt het leven weer aan!

3. Wijn in woord en beeld

Een boek over wijn haalt het natuurlijk niet bij een glas met wijn, maar heus, er zijn heel wat wijnboeken waar u veel plezier aan beleeft en ook nog iets van opsteekt, hetgeen mooi meegenomen is. Wat mij betreft zijn de beste uitgaven die waaraan u iets heeft als u ter plekke bent, in één van ’s werelds honderden, misschien wel duizenden wijnstreken. Boeken die beschrijven, maar ook laten zien. Tja, en dan steekt er één titel met kop en schouders bovenuit en dat is de World Atlas of Wine 8th Edition (2019) van de wijnkanjers Hugh Johnson en Jancis Robinson. Er is ook een Nederlandstalige uitgave van dit boek, maar die is helaas alweer bijna tien jaar oud en alleen antiquarisch verkrijgbaar.

4. Wijn en spijs

Welke wijn bij welk gerecht? Wat een vraag! Ik zou zeggen: drink vooral een wijn die u lekker vindt bij welk gerecht dan ook. Dat is beter dan een volgens de experts bij het gerecht passende wijn die u helemaal niet lekker vindt. Maar zijn al die theorieën over wijn- en spijscombinaties dan apekool? Nee hoor, er is wel degelijk zeer goed nagedacht over en onderzoek verricht naar welke wijn qua smaak (min of meer) naadloos aansluit bij welk gerecht, en vice versa. Volle wijn bij een wat zwaarder gerecht en een frisse dorstlesser bij lichte kost, dat soort dingen. Anders gesteld, streef naar harmonie tussen het natje en het droogje, dan bent u al een heel eind op de goede weg. Een voorbeeld: asperges met pinot blanc. Maar ik blijf zeggen, pak als u niet zo van de pinot bent gerust iets wat u gewoon lekker vindt!

Wellicht vindt u deze verhalen van Noël ook leuk om te lezen?

Meer reisverhalen

SRC-reisleider Noël
Het is leuk om je te verdiepen in wijn, maar belangrijker is om er van te genieten, alleen of in goed gezelschap.