050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Gebaseerd op de bestseller van Bart van Loo

Reisleider Bart:
‘Natuurlijk gaan bij Bourgondië de gedachten eerst uit naar de prachtige streek in Frankrijk met die heerlijke hoofdstad Dijon en de mooie wijnen, maar na het overweldigende succes van De Bourgondiërs van Bart van Loo weten we dat er ook een directe link ligt naar onze eigen geschiedenis met een hoofdrol voor de Vlaamse steden Gent en Brugge. Meer dan 300.000 exemplaren gingen over de toonbank en het boek kreeg vertalingen in het Frans, Duits en Engels. Velen genoten ook van de theatervoorstellingen van de schrijver of luisteren naar zijn zelf ingesproken podcast.

Zelf heb ik altijd een passie gehad voor Frankrijk en voor geschiedenis en beide werden aangewakkerd bij het lezen van dit fantastische boek. Het leest als een thriller waarin schizofrene koningen en ambitieuze hertogen huwelijken arrangeren om zoveel mogelijk land en macht te bundelen. Van Loo vertelt over veldslagen, riddertoernooien, brandstapels en natuurlijk ook de banketten waarmee wij de Bourgondiërs vaak associëren. Maar ook de kunstenaars, een grootheid als Jan van Eyck net zozeer als een vergeten meester als Klaas Sluter, worden prachtig neergezet.

Heel veel moois uit de Bourgondische periode is nog te bewonderen in steden als Dijon, Brugge en Gent en dat vraagt natuurlijk om een themareis van SRC waarvoor ik u graag uitnodig. Op deze historische tour treedt u in de voetsporen van de Bourgondische hertogen en reist u naar prachtige locaties uit hun geschiedenis. Het gezellige Dijon met zijn indrukwekkende Musée des Beaux Arts, sfeervol Gent en Brugge met volop bourgondische cafés, maar ook met de meesterwerken van Jan van Eyck, zoals het Lam Gods. En natuurlijk mag ook de Franse hoofdstad op deze reis niet ontbreken. Ik kwam er al zo vaak en dat geldt voor u ook vast, maar wat kom ik er graag steeds weer terug! Ik kan me nu alweer enorm verheugen en hoop van harte u ook te mogen verwelkomen op deze Bourgondische reis.’

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
verblijf in middenklassehotels
7x ontbijt en 1x diner
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
bijdrage aan SRC-bos via Trees for All
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Dijon, Parijs en Gent
Mechelen, Brugge en Brussel
Musée des Beaux Arts in Dijon
Tour Jean-sans-Peur in Parijs
De Aanbidding van het Lam Gods van Jan van Eyck
Sint-Baafskathedraal in Gent
Lakenhalle en Belfort van Gent
Museum KBR in Brussel
Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge
Stadhuis in Brugge
SRC -reisleider Bart
SRC-reisleider sinds 2006
Reis mee door een geschiedenis vol schizofrene koningen en ambitieuze hertogen, die aan de basis stonden van de Nederlanden!
Ontmoet onze beste reisleiders in Frankrijk
SRC-reisleidster Wendy
Reisleidster sinds 2008
SRC -reisleidster Adriënne
Reisleidster sinds 2006
SRC-reisleider Bart
Reisleider sinds 2006
Reisleider Johan
Reisleider sinds 2013

De reis in het kort

Naar Dijon
Dijon met klooster van Champmol, Klaas Sluter en praalgraven van de hertogen
Via de brug in Montereau-Fault-Yonne naar de Tour Jean-sans-Peur in Parijs
Naar Gent in Vlaanderen
Gent en het Lam Gods van Jan van Eyck in de Sint-Baafskathedraal
Kennismaking met Brugge, het stadhuis en Onze-Lieve-Vrouwekerk
Het Hof van Savoye in Mechelen en Museum KBR in Brussel
Vrije ochtend Gent en terug naar Nederland

Reisbeschrijving

dag 1: Naar Dijon, hoofdstad van de Bourgondiërs

Vanuit Amersfoort rijden we via Breda naar Dijon, waar we twee nachten verblijven. Onderweg zullen ongetwijfeld de eerste verhalen uit het grootse epos over de hertogen van Bourgondië de revue passeren. (ca. 710 km)

dag 2: Klaas Sluter en de hertogen Van Bourgondië

Hoewel de economische basis van de macht van de Bourgondiërs in de Vlaamse steden lag, wordt toch vooral Dijon met de hertogen geassocieerd. Filips de Stoute stichtte er in 1377 het klooster van Champmol als beoogd grafkerk voor zijn dynastie. We brengen een bezoek aan de resten van het klooster om het beroemde portaal van de kapel te bekijken en de prachtige mozesput met beelden van de Haarlemmer meester Klaas Sluter te bewonderen. In het centrum van Dijon zien we het paleis van de hertogen van Bourgondië, waarin nu het Musée des Beaux-Arts gevestigd is. Hier bekijken we de praalgraven van Filips de Stoute, Jan zonder Vrees en Margaretha van Beieren. Indrukwekkend zijn de beelden van de pleurants, de rouwenden, ook gemaakt door Sluter. De middag is vrij te besteden. Geniet u onder de klanken van de klok van de Notre-Dame, die Filips de Stoute uit Kortrijk roofde, van een glas bourgogne wijn op een terrasje?

dag 3: Parijs en de moord op Jan zonder Vrees

We verlaten Dijon en rijden richting de Franse hoofdstad. Onderweg maken we een korte stop in Montereau-Fault-Yonne, waar in 1419 op de brug waar de Seine en de Yonne samenkomen Jan zonder Vrees, de vader van Filips de Goede, werd vermoord. Jan zelf had eerder in 1407 in Parijs Lodewijk van Orléans laten ombrengen, de opmaat naar de burgeroorlog tussen Armagnacs en Bourgondiërs. Aan de Impasse des Arbalétriers in Parijs herinnert een historische mijlpaal hieraan. We bezoeken in de Franse hoofdstad ook de Tour Jean-sans-Peur, het laatste overblijfsel van het ooit indrukwekkende Hôtel de Bourgogne. Voor ons bezoek aan het centrum van Parijs maken we gebruik van het openbaar vervoer. Ons hotel ligt in het 19e arrondissement en alle verleidingen van de lichtstad zijn onder handbereik. (ca. 345 km)

dag 4: Naar Vlaanderen

We verlaten Frankrijk en gaan richting Vlaanderen. Onderweg kruisen onze wegen die van de Bourgondische geschiedenis diverse malen en we zullen ingetwijfeld de verhalen van Jeanne d’Arc en van het spectaculaire Banket van de Fazant horen. We beginnen onze kennismaking met Gent, waar we vier nachten verblijven, met een wandeling door het knusse centrum. (ca. 350 km)

dag 5: De gouden eeuw van Vlaanderen

Gent en Brugge vormden met hun lakenproductie en -handel de pijlers onder de welvaart van het Bourgondische rijk. De steden groeiden in rijkdom en stonden aan de wieg van een gouden eeuw voor de Lage Landen. De weelde van deze economische bloei kwam onder andere tot uiting in de architectuur en de kunst en veel van dat moois is gelukkig bewaard gebleven. Vandaag zien we een van deze hoogtepunten als we een bezoek brengen aan de Sint-Baafskathedraal: De Aanbidding van het Lam Gods door Jan van Eyck, de hofschilder van Filips de Goede. Na een jarenlange restauratie die begin 2020 werd afgerond, is het altaarstuk weer in volle glorie te bewonderen. Vanuit de kathedraal slenteren we over de prachtige Gentse pleinen en zien onder andere het indrukwekkende Belfort, niet voor niets werelderfgoed op de beroemde UNESCO-lijst.

dag 6: Brugge, bakermat der Staten Generaal

We rijden naar Brugge die andere parel in de Bourgondische kroon. De gezellige en overzichtelijke binnenstad nodigt uit tot een wandeling en op de diverse terrasjes is het heerlijk toeven. We verkennen de stad en brengen een bezoek aan het stadhuis waar in 1464 de allereerste bijeenkomst van onze Staten Generaal plaatsvond. Hier ligt dus eigenlijk de bakermat van onze democratie. In de Onze-Lieve-Vrouwekerk bewonderen we de praalgraven van Maria van Bourgondië en Karel de Stoute. De middag is vrij te besteden, een mooie gelegenheid om wat te drinken in het huis Craenenburg. Vanuit dit etablissement volgde Margaretha van York de ridderspelen op de Markt, ter ere van haar huwelijk met Karel de Stoute. (ca. 130 km)

dag 7: Mechelen en Brussel

Na het ontbijt rijden we naar Mechelen, waar we een wandeling maken door het centrum en een kijkje nemen in de tuin van Het Hof van Savoye, het paleis van Margareta van Oostenrijk. Aansluitend rijden we naar Brussel. We wandelen door het historische hart van de Belgische en Europese hoofdstad die 600 jaar geleden geregeerd werd door de Bourgondische hertogen. Vele geschriften en miniaturen uit die periode zijn bewaard gebleven en tijdens een bezoek aan het museum KBR zien wij de fraaiste exemplaren. Voor we terugrijden naar Gent is er vast nog tijd voor een pintje op de Grote Markt, met haar prachtige historische gildehuizen niet voor niets benoemd tot UNESCO’s werelderfgoed. (ca. 160 km)

dag 8: Vrije ochtend Gent en terug naar Nederland

Op de laatste dag van deze Bourgondische tour kunt u nog een keer genieten van het fraaie Gent. Een bezoek aan het Museum voor Schone Kunsten is echt een aanrader. Dit is een van de oudste musea van het land met een prachtige collectie, die loopt van de Vlaamse Primitieven en Jeroen Bosch over Rubens tot Réne Magritte. Of wandelt u langs de de huizenpracht aan de Graslei en Korenlei. Op een zonnige dag wemelt het aan de kades van de studenten en mensen die genieten van het Bourgondische leven. Overladen met indrukken en verhalen over de Bourgondiërs en onze eigen geschiedenis keren we in de loop van de middag terug naar Nederland. (ca. 210 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Opstapplaatsen / uitstapplaatsen

De opstapplaatsen en -tijden voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.30 uur Station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Breda | vertrek 10.00 uur Station NS Breda-Prinsenbeek (130 meter)
Parkeerterrein Hoge Mosten

Aankomsttijd in Nederland
Wij streven ernaar om aan het einde van de middag/begin van de avond bij de uitstapplaatsen aan te komen zodat u nog in de gelegenheid bent om met het openbaar vervoer naar huis te reizen. Wij kunnen op voorhand hier echter geen tijdstip voor geven, aangezien dit afhankelijk is van het verkeer onderweg.

Extra overnachting
U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in NH Hotel Amersfoort of in Bastion Hotel Breda.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

Hieronder vindt u informatie over de hotels, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in andere, gelijkwaardige hotels. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Ibis Dijon Gare in Dijon, Frankrijk
Hotel Ibis Dijon Gare - Dijon
Dit comfortabele rookvrije hotel bevindt zich op een paar honderd meter van het historische centrum van Dijon. Na een inspannende dag kunt u genieten van een diner in het restaurant. In de bar kunt u de heerlijke wijnen uit Bourgondië proeven. De kamers, vanaf 17 vierkante meter, beschikken over airconditioning en een badkamer met een douche, een toilet en een föhn.

Bekijk de website van Ibis Dijon Gare
Hotel Campanile Paris 19 - La Villette
Hotel Campanile Paris 19 - La Villette - Parijs
Hotel Campanile Paris 19 - La Villette ligt op ongeveer 5 kilometer afstand van het centrum van Parijs. Het metrostation Corentin Cariou ligt op 200 meter van het hotel. Het hotel beschikt over gratis wifi, een lift, een bar en een restaurant. Elke kamer beschikt over airconditioning, een tv, een waterkoker en een badkamer met een toilet, een bad en/of een douche en een föhn.

Bekijk de website van Hotel Campanile Paris 19 - La Villette
Chamade hotel in Gent, België
Hotel Chamade - Gent
Hotel Chamade ligt in de vroegere residentiële buurt van Gent, op zo’n 1.500 meter van het historisch centrum. Voor de deur van hotel stopt tramlijn 1 die u in 11 minuten (5 haltes) naar het hartje van de stad brengt. Op 300 meter van het hotel is treinstation Sint Pieters vanwaar u in een half uurtje Brugge en in 40 minuten Brussel bereikt. Het hotel verhuurt ook fietsen. Om de hoek is het Citadelpark. Hotel Chamade heeft een bar en in de directe omgeving vindt u een een ruime keuze aan restaurants. Het hotel beschikt over een lift. De kamers in Chamade zijn voorzien van een minibar, een flatscreen-tv, thee- en koffiefaciliteiten, gratis wifi en een badkamer met een bad of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Hotel Chamade

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van het stadscentrum en het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uursreceptie, een lift, gratis wifi, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, een kluis, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad en/of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zon- en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur. Indien u voor de start van het ontbijt vertrekt kan het hotel een ontbijtpakket verzorgen.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort
Bastion Hotel Breda
Hotel Bastion Breda - Breda
Bastion Hotel Breda ligt naast de A16/afslag 17 en op enkele minuten loopafstand van het station Prinsenbeek. Het centrum is met het openbaar vervoer binnen 10 minuten te bereiken. Het hotel beschikt over een sfeervol restaurant, een bar, een terras, een 24-uursreceptie, een lift, gratis wifi, wekservice en gratis parkeergelegenheid. De comfort kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, een kluis, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Bastion Hotel Breda

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek)
Maximaal 34 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.
Direct na boeking ontvangt u van ons een e-mail met de bevestiging en het boekingsnummer. Vervolgens ontvangt u binnen een werkdag de factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDealTrees for All
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
Veilig uw (aan)betaling voldoen via Ideal
Veel tevreden reizigers gingen u voor
De mooiste reisprogramma's
De beste reisleiders laten u méér zien