
Adembenemende natuur en grootse steden
Reisleidster Léonie:
‘Diepe fjorden, brullende watervallen, uitgestrekte bossen en glasheldere meren: in Scandinavië is de natuur altijd dichtbij. Het prachtige licht, de sprookjesachtige natuur en de onmetelijke ruimte zorgen voor een mystieke sfeer. Het is niet vreemd dat de Scandinavische cultuur overgoten is met legenden en sagen! Met verhalen en mythologie als inspiratie zijn in de noordelijke landen grote kunstwerken gemaakt, zoals het overdonderende gestamp van de trollen in de Peer Gynt-suite.
Ik geniet altijd volop van deze schitterende omgeving tijdens wandelingen, ferryovertochten en bustochten. De stilte van de natuur is soms oorverdovend! De cruises over het wereldberoemde Nærøyfjord en het even mooie Lysefjord met uitzicht op de Preikestolen zijn elke keer een hoogtepunt van de reis. En in dit prachtige decor kunt u ook nog eens genieten van de mooiste steden vol kunst en architectuur. De beeldentuin van de kunstenaar Gustav Vigeland in Oslo is prachtig en de geschiedenis van de Vikingen en de Hanze in Bergen voelt nog springlevend. En de verrassende moderne architectuur van Kopenhagen contrasteert met die van de middeleeuwse staafkerken van Noorwegen. In zowel Bergen als de drie Scandinavische hoofdsteden verblijven we twee nachten in een centraal gelegen hotel zodat we eenvoudig deze prachtige steden kunnen ontdekken. En natuurlijk bezoeken we in Oslo ook het nieuw geopende Munchmuseum. Mythes, natuur en levendige kunst kleuren deze grand tour door Scandinavië!
Ik vind het heerlijk om reizen in Scandinavië te begeleiden. Mijn omgeving is meestal erg nieuwsgierig waarom ik daar zo blij van word. En altijd is mijn antwoord: “Ben je er dan nog nooit geweest? Het is er zo prachtig, dat moet je gezien hebben! En als je eenmaal in de Noordse landen bent geweest, dan wil je zeker weer terug. Net als ik!”’
De reis in het kort
Reisbeschrijving
dag 1: Naar Kopenhagen
Vanuit de opstapplaatsen in Zwolle en Groningen rijden we naar het Duitse Puttgarden, waar we de veerboot nemen naar Rødby. Na aankomst in Denemarken vervolgen we onze weg naar Kopenhagen. We verblijven twee nachten in de Deense hoofdstad. (ca. 735 km)
dag 2: Koopmansgeest in Kopenhagen
Vanuit ons centraal gelegen hotel verkennen we te voet het mooie historische centrum van de vriendelijke Deense hoofdstad, waar we het raadhuisplein, de oude markt, de ooievaarsfontein en de domkerk bewonderen. Ook wandelen we door het 17e-eeuwse havenkwartier Nyhavn langs de gekleurde pakhuizen en koopmanshuizen. Hier kunt u zich voorstellen dat de naam van de stad is afgeleid van ‘Købmandshavn’, ofwel ‘Koopmanshaven’. De middag is vrij. Bezoekt u een van de musea zoals de Ny Carlesberg Glyptotek, struint u door de mooie winkelstraat Strøget of neemt u een kijkje bij het koninklijk paleis Amalienborg? Een rondvaart door het centrum van Kopenhagen waarbij u vanaf het water de fraaie moderne gebouwen zoals de opera, het nieuwe koninklijke theater en de koninklijke bibliotheek met haar moderne uitbreiding bewondert is ook een aanrader.
dag 3: Museum Louisiana en naar Zweden
Op deze ochtend brengen we een bezoek aan museum Louisiana, dat ook wel het belangrijkste museum voor moderne kunst van Denemarken wordt genoemd. Het museum in Humlebæk, op ongeveer een half uur rijden van Kopenhagen is prachtig gelegen aan De Sont. Gebouw en beeldentuin zijn geïntegreerd in het landschap, waardoor kunst, architectuur en natuur op unieke wijze een eenheid vormen. Het museum huisvest een indrukwekkende en brede collectie moderne kunst, maar ruimtes als de Giacometti-zaal en de Jorn-hal maken het simpelweg ronddwalen door Louisiana al tot een geweldige ervaring. Na ons bezoek rijden we naar Helsingør waar we de ferry naar Helsingborg nemen. In ongeveer een half uur bereiken we Zweden. We overnachten in Jönköping. (ca. 315 km)
dag 4: Vadstena Klostermuseum en naar Stockholm
Volgens afmetingen en instructies die zij in een visioen van Christus zelf ontving, stichtte de heilige Birgitta in 1346 in Vadstena het eerste klooster van de Orde van de Allerheiligste Verlosser, beter bekend als de birgittinessen. De houten kapel werd aan het begin van de 15e eeuw vervangen door een prachtige gotische kloosterkerk, waar ook de heilige begraven ligt. Sindsdien hebben velen hier naar toe een bedevaart gemaakt en van de kloosterkerk een van Europa's belangrijkste bedevaartsoorden gemaakt. Samen met een gids bezoeken we het kloostermuseum en horen we meer over het bijzondere leven van deze Zweedse heilige. We vervolgen onze weg en rijden door uitgestrekte bossen en langs prachtige meren naar Stockholm. We verblijven twee nachten in het centrum van de Zweedse hoofdstad. (ca. 345 km)
dag 5: Waterrijk Stockholm
De Zweedse hoofdstad is gebouwd op veertien eilanden die door meer dan vijftig bruggen met elkaar verbonden zijn. Omdat onze chauffeur geniet van zijn verplichte rustdag verplaatsen wij ons vandaag met het openbaar vervoer als we met een gids deze heerlijke trendy stad uitgebreid verkennen. Natuurlijk wandelen we door het 13e-eeuws middeleeuws centrum, Gamla Stan. De sfeer van vroeger tijden hangt nog altijd in de smalle intieme straatjes met kleurrijke gevels en pleintjes. In de oude binnenstad nodigen de terrassen rond de twee pleinen Kungsträdgården en Stortorget (de Grote Markt) uit voor een koffiestop. De middag is vrij. Een aanrader is een bezoek aan het koninklijk paleis dat u in het oude centrum vindt. In de schatkamer kunt u zich vergapen aan de Zweedse kroonjuwelen, maar ook de wisseling van de wacht voor het paleis is erg indrukwekkend. Of gaat u naar het kleine rotseiland Skeppsholmen, waar u maar liefst drie verschillende musea vindt die allemaal een bezoekje waard zijn? (ca. 45 km)
dag 6: Via Karlstad naar Oslo in Noorwegen
We verlaten Stockholm en zetten koers richting de Noorse hoofdstad. Onderweg genieten we van het beroemde Zweedse landschap: schitterende meren, diepe bossen en een overvloed aan ‘leegte’. We stoppen in Karlstad, prachtig gelegen aan het Vänernmeer. De charmante stad was al een belangrijk bolwerk sinds de Vikingen de dienst uitmaakten in de dorpen en bossen van Zweden. In 1584 kreeg het stadsrechten en de huidige naam, afgeleid van koning Karel IX van Zweden. Aan het einde van de middag bereiken we Oslo, waar we twee nachten verblijven in een centraal gelegen hotel. (ca. 525 km)
dag 7: Stadsrondrit in Oslo en Frognerpark
Tijdens een stadsrondrit maken we uitgebreid kennis met de vriendelijke hoofdstad van Noorwegen. We zien we onder andere het koninklijke paleis, het stadhuis, de nieuwe bibliotheek en het operagebouw. Natuurlijk brengen we ook een bezoek aan het Frognerpark, waar we de beeldentuin van de kunstenaar Gustav Vigeland bekijken. Dit is dé grote publiekstrekker van Oslo. U kunt daarna het compacte centrum zelf verder verkennen. (ca. 20 km)
dag 8: Munch in Oslo
We beginnen de dag met een bezoek aan het gloednieuwe Munchmuseum in Oslo, een van ’s werelds grootste, aan één enkele kunstenaar gewijde musea. Het markante gebouw van 13 verdiepingen is gebouwd van gerecycled staal en beton. In de loop van de middag vertrekken we richting Geilo voor de overnachting. Onderweg brengen we een bezoek aan de staafkerk van Torpo. Ooit telde het land meer dan 2.000 van deze bijzondere houten middeleeuwse bouwwerken. Momenteel zijn er daar nog slechts 28 van over. (ca. 225 km)
dag 9: Cruise over het Nærøyfjord
Het Noorse fjordenlandschap is wereldberoemd en terecht heeft UNESCO enkele fjorden tot natuurlijk werelderfgoed bestempeld. Hun uitzonderlijke schoonheid danken de fjorden aan de smalle en steile bergwanden van soms wel 1.400 meter hoog, die uit het water oprijzen. We genieten van deze natuurpracht tijdens een cruise over het twintig kilometer lange Nærøyfjord. Met zijn steile berghellingen, hangende valleien, torenhoge toppen, sneeuwvelden, watervallen en kleine gehuchten is deze fjord misschien wel de meest opmerkelijke natuurlijke attractie van Noorwegen. Na dit hoogtepunt rijden we door naar Bergen, waar de komende twee nachten verblijven. (ca. 260 km)
dag 10: Bergen: wandeling door het sfeervolle centrum
De middeleeuwse kade, de vismarkt, Edvard Grieg: Bergen heeft een geschiedenis en een cultuur waar de stad terecht trots op is. Deze oorspronkelijke havenplaats van de Vikingen groeide uit tot een van de belangrijkste Hanzesteden. We proeven de sfeer van de middeleeuwen als we over de oude kade Bryggen wandelen. Hier staan de voormalige kantoren, woonhuizen en opslagloodsen, die na verschillende branden weer in oude stijl zijn herbouwd. Ook zien we tijdens onze stadswandeling de Mariakerk en de Rosenkrantztoren. De middag is vrij. Gaat u met de kabeltrein naar de top van de berg Fløien om te genieten van een prachtig uitzicht over deze charmante stad of brengt u een bezoek aan KODE, zeven kunstmusea die tezamen de grootste collectie kunst, design en muziek in de Scandinavische landen beheren?
dag 11: Naar Stavanger
Door het spectaculaire fjordenlandschap van de Noorse westkust rijden we naar Stavanger. De route is niet lang, maar zal toch een groot deel van dag in beslag nemen. Onderweg nemen we een aantal keren de ferry om de verschillende waterwegen over te steken. We genieten volop van de prachtige natuur, voor we aankomen in het charmante Stavanger. Het oude centrum, Gamle Stavanger, is beeldschoon en bestaat grotendeels uit geplaveide straatjes en witte houten huisjes. We brengen een bezoek aan het oliemuseum in de stad. Hoewel het einde van de fossiele brandstoffen onafwendbaar is, zijn de opbrengsten van aardolie nog steeds de kurk waar de Noorse economie en welvaart op drijven. Ons hotel staat aan de rand van het centrum. (ca. 215 km)
dag 12: Lysefjord en Preikestolen
Vanuit Stavanger genieten we nog een laatste keer van het Noorse fjordenlandschap. We maken een prachtige mini-cruise over een van de bekendste fjorden. Het Lysefjord is maar liefst 42 kilometer lang en van een verbluffende schoonheid. Onderweg varen we langs typisch Noorse huisjes, groene oevers en indrukwekkende watervallen. We zien ook de beroemde Preikestolen, een klif die 605 meter boven het fjord uitsteekt. Na terugkeer in Stavanger vervolgen we onze route naar Farsund voor onze laatste overnachting in Noorwegen. (ca. 130 km)
dag 13: Naar Århus in Denemarken
In de ochtend rijden we naar Kristiansand, waar we de ferry nemen naar Denemarken. Na aankomst in Hirthals vervolgen we onze route naar knusse Århus. We overnachten in deze tweede stad van Denemarken. Het diner is vanavond inbegrepen. (ca. 430 km)
dag 14: Terug naar Nederland
Helaas is er een einde gekomen aan onze prachtige grand tour door Scandinavië. Vanuit Århus rijden we terug naar Nederland. Tegen het einde van de middag keren we terug naar de opstapplaatsen Groningen en Zwolle. (ca. 750 km)
Opstapplaatsen / uitstapplaatsen
De opstapplaatsen en -tijden voor deze reis zijn:
Zwolle | vertrek 08.30 uur station NS, achterzijde
Tourbushalte aan de Hanzelaan, circa 100 meter vanaf Grand Café Lubeck
Groningen | vertrek 10.00 uur Station NS
Tourbushalte Eurolines voor Werkmanbrug
Aankomsttijd in Nederland
Wij streven ernaar om aan het einde van de middag/begin van de avond bij de uitstapplaatsen aan te komen zodat u nog in de gelegenheid bent om met het openbaar vervoer naar huis te reizen. Wij kunnen op voorhand hier echter geen tijdstip voor geven, aangezien dit afhankelijk is van het verkeer onderweg.
Extra overnachting
U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in Hotel Martini in Groningen of in Bilderberg Grand Hotel Wientjes in Zwolle.
Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.
Vluchttoeslag
Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!
Informatie over uw vliegreis
Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.
Hotels
Hieronder vindt u informatie over de hotels, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in andere, gelijkwaardige hotels. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Bekijk de website van Scandic Hotel Spectrum

Bekijk de website van hotel Scandic Elmia Jönköping

Bekijk de website van Clarion Hotel Stockholm

Bekijk de website van Hotel Scandic Klara

Bekijk de website van Thon Hotel Slottsparken

Bekijk de website van Comfort Hotel Karl Johan

Bekijk de website van Comfort Hotel Børsparken

Bekijk de website van Hotel Dr. Holms

Bekijk de website van Hotel Zander K

Bekijk de website van Thon Hotel Stavanger

Bekijk de website van hotel Scandic Stavanger City

Bekijk de website van Farsund Fjordhotel

Bekijk de website van Comwell Hotel Århus
Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Bekijk de website van Martini Hotel

Bekijk de website van Bilderberg Grand Hotel Wientjes
Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.

Volg ons