050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

Toeren door het groenste landschap van Europa!

Fifty shades of green: de reputatie van de ongekende schoonheid van de Ierse natuur reist het land ver vooruit. In Ierland krijgt groen een nieuwe betekenis. Niet voor niets is de shamrock, het groene klavertje drie, het onofficiële symbool van de Ierse republiek. Tijdens verschillende autotochten langs frisgroene weilanden en mystieke meren ziet u kleurrijke heidevelden en diepgroene eikenbossen. Kronkelende bergpassen en de mooiste panorama’s brengen u naar ruige kliffen, waar het schuimende water van de Atlantische Oceaan tegen de rotsen slaat. Ierland is prachtig!

En in dit wondermooie decor is de sfeer van het Keltische verleden van Ierland nog tastbaar aanwezig. U bewondert prehistorische steencirkels, round towers, high crosses en verlaten abdijruïnes. Het eiland staat bol van de tradities: oude legendes worden in de pubs boeiend verteld en het traditionele Iers, het Gaelic, wordt nog steeds gesproken. Combineer dit mystieke verleden met hippe en bruisende steden als Dublin en Galway en u heeft alle ingrediënten voor een prachtige autovakantie door Ierland.

Tijdens deze roadtrip kunt u de schoonheid van het groene Ierland in korte tijd verkennen. Alle logistieke zaken, zoals de verschillende ferry-overtochten en de Bed & Breakfast's, zijn voor u geregeld. Met uw eigen auto verkent u de prachtige natuur en de gezellige steden. U zult merken dat de Ieren buitengewoon vriendelijk zijn: waar u ook komt, u wordt altijd verwelkomd met een brede glimlach. Vanuit uw accommodatie kunt u de bezienswaardigheden op eigen gelegenheid bekijken. De route laat u in ieder geval de mooiste plekjes zien. Daarnaast kunt u ook extra excursies maken. Gaat u whiskey proeven of woont u een Ierse dansshow bij? De keuze is aan u! Ontdek tijdens deze autovakantie Ierland op uw eigen manier. U zult zien dat u van dit land gaat houden!

Pluspunten
eigen vervoer
ferry-overtocht Rotterdam – Hull en vice versa
ferry-overtocht Holyhead – Dublin en vice versa
sfeervolle B&B's
3 nachten in Dublin
7x ontbijt
assistentie van een lokale vertegenwoordiger
bijdrage aan SRC-bos via Trees for All
Entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Dublin en Galway
Cliffs of Moher en Ring of Kerry
Connemara en Burren N.P.
schiereiland Dingle
Slieve Mish Mountains
Cork en Fota Island
Old Midleton distilleerderij
SRC-reisexpert Marit
SRC-reisexpert sinds 2022
Bijzonder aan deze reis: bezoek aan Dingle
Schiereiland Dingle wordt door zijn scherpe bergpieken van de Slieve Mish Mountains een van de spectaculairste plekken van Ierland genoemd!

De reis in het kort

Rotterdam – Hull
Hull – Holyhead – Dublin
Dublin
Dublin – Galway
Connemara
Galway – Killarney
Het schiereiland Dingle
Ring of Kerry – Cork
Cork – Dublin
Dublin – Holyhead - Hull
Aankomst in Rotterdam

Reisbeschrijving

dag 1: Rotterdam – Hull

U reist op deze eerste vakantiedag naar de Europoort ferryterminal in Rotterdam. In de avond stapt u op de ferry voor uw vertrek naar Hull In Groot-Brittannië. U overnacht aan boord in een 2-persoonsbinnenhut. Op het schip vindt u verschillende restaurants waar u een hapje kunt eten. (reisafstand ca. 65 km)

dag 2: Hull – Holyhead – Dublin

U komt in de ochtend aan in Kingston upon Hull. Vanaf hier rijdt u in een kleine vijf uur naar Holyhead, waar u vervolgens op de ferry stapt naar Dublin. In de namiddag komt u aan in de hoofdstad van Ierland. Vervolgens rijdt u naar uw Bed&Breakfast in Dublin, waar u twee nachten verblijft. Als u op deze avond nog zin heeft, kunt u alvast een kleine wandeling door Dublin maken. (reisafstand ca. 370 km)

dag 3: Dublin

U heeft de hele dag om Ierse hoofdstad te verkennen! De beroemde Dublin doors in de Georgian Quarter en de Saint Patrick’s Cathedral met de laatste rustplaats van Jonathan Swift mag u niet missen. Ook het beroemde Trinity College met het 9e-eeuwse Book of Kells is een bezoek zeker waard. Of wandelt u over de Ha'Penny Bridge, een gietijzeren voetgangersbrug over de Liffey die zijn naam dankt aan de tol die er honderd jaar lang geheven werd: een halve penny. U kunt ook een bezoek brengen aan het Guinness storehouse, waar u alles hoort over het beroemde zwarte bier dat in 1759 voor het eerst in Dublin werd gebrouwen door Arthur Guinness. ’s Avonds lonken de vele Ierse pubs in de gezellige wijk Temple Bar, het kloppende hart van Dublin. Proeft u in de wereldberoemde Temple Bar een pint of Guinness?

¡ Verlenging Dublin
Wilt u langer genieten van Dublin? Verleng dan uw verblijf in de Ierse hoofdstad met een of meerdere extra nachten.

¡ Extra
U kunt op deze avond een Ierse dansshow met een diner boeken. Het is een avondvullend programma met een 3-gangendiner gevolgd door een show met Ierse muziek en dans.

dag 4: Dublin – Galway

U rijdt deze dag richting Galway. Onderweg kunt u een stop maken bij de kloosterruïnes van Clonmacnoise, die stammen uit de 10e tot 13e eeuw. Hier bewondert u de resten van kerken, round towers en drie beroemde high crosses. In het bezoekerscentrum hoort en ziet u tijdens een audiovisuele presentatie meer over de geschiedenis van het complex. U vervolgt uw rit naar de distilleerderij van Kilbeggan, waar u de geheimen van het stoken van whiskey ontdekt. Vervolgens bereikt u uw eindbestemming voor deze dag, Galway. Deze levendige universiteitsstad barst van de energie, kunstzinnig talent en internationale festivals. Al wandelend ziet u vele kunstgaleries, pubs, restaurants en winkeltjes. Wandel ook zeker naar de Eyre Square en bewonder de kathedraal en de Spaanse Boog, een deel van de oude middeleeuwse ommuring. U verblijft twee nachten in omgeving van Galway. (reisafstand ca. 210 km)

dag 5: Connemara

Het natuurgebied de Connemara, dat onder andere meren, riviertjes en stranden heeft, wordt gedomineerd door twaalf bergtoppen: de Twelve Bens. In deze regio spreekt men Gaelic, de oud-Ierse taal. Op deze dag kunt u dit prachtige natuurgebied verkennen. Onderweg geniet u van het heuvelachtige landschap, dat gesierd wordt door vele meertjes en beekjes, kleine boerderijen en cottages en schapen in met stenen ommuurde, frisgroene weilanden. Langs de kustlijn vindt u stille zandstranden. Een aanrader is een bezoek aan Kylemore Abbey. Op een adembenemend mooie locatie aan een meer ligt dit neogotische Victoriaanse kasteel. Alleen al de schitterende tuinen zijn een bezoek meer dan waard! Na deze heerlijke dag in de Ierse natuur rijdt u terug naar uw B&B in de omgeving van Galway. (reisafstand ca. 80 km)

¡ Extra
Maak een 90 minuten durende ferrytocht met een catamaran langs het beroemde Killaryfjord. Een must see in Connemara!

dag 6: Galway – Killarney

U verlaat de omgeving van Galway en rijdt u door het nationale park Burren, een uitgestrekt karststeenlandschap met meer dan 2.000 zeldzame soorten planten en bloemen. Het grillige terrein van de Burren is beroemd vanwege zijn gelijkenis met een maanlandschap. Het gebarsten grijze steen zit vol kuilen en pieken, en strekt zich uit zo ver het oog reikt. Al bijna 6.000 jaar wordt dit gebied bewoond. Het natuurgebied is dan ook een gigantisch openluchtmuseum: in dit schrale terrein liggen meer dan 80 graven verspreid, daterend van het mesolithische tijdperk tot de ijzertijd. Langs de kustlijn liggen unieke rotsformaties die meer dan twee miljoen jaar oud zijn. Maak zeker een stop bij de beroemde Cliffs of Moher. Deze strekken zich uit over een lengte van acht kilometer aan de Ierse westkust. Deze hoogste klipkust van Europa bestaat uit kalksteen. Door de erosie van de zee kunt u de lagen tellen: duizenden jaren aan geologie liggen aan uw voeten. Na dit heerlijke bezoek aan de prachtige natuur rijdt u door naar omgeving van Killarney in County Kerry, waar u twee nachten verblijft. (reisafstand ca. 300 km)

dag 7: Het schiereiland Dingle

De skyline van het schiereiland Dingle wordt gevormd door de scherpe bergpieken van de Slieve Mish Mountains. Dit wordt wel een van de spectaculairste plekken van Ierland genoemd. Niet onterecht, want het is even mooi als de beroemde Ring of Kerry, maar nog niet zo druk bezocht! U verkent het schiereiland het beste door de Slea Head Drive te volgen. Deze goed bewegwijzerde route laat u alle belangrijke plekjes zien, terwijl u geniet van de prachtige vergezichten. In het kleurrijke vissersplaatsje Dingle kunt u gezellig ronddwalen in de knusse straatjes en lunchen bij een van de vele visrestaurants. In de middag kunt u een bezoek brengen aan Muckross House, dat in Killarney National Park ligt. De kleurrijke tuinen van dit Victoriaanse herenhuis lopen door tot aan het meer. In het huis ziet u de smaakvol ingerichte salon, de bibliotheek en de eetkamer. Vervolgens rijdt u terug naar uw hotel in de omgeving van Kerry. (reisafstand ca. 65 km)

dag 8: Ring of Kerry – Cork

Deze dag verkent u naar het prachtige natuurgebied Ring of Kerry. U rijdt naar the Gap of Dunloe voor een prachtige rondrit langs de kust van het schiereiland Iveragh. Zorg dat u tegen de klok in rijdt: hiermee ontwijkt u de grote touringcars die voor problemen kunnen zorgen op de smalle weggetjes. De natuurtocht voert u langs ruige eilanden, witte stranden en indrukwekkende bergpassen. Houd uw camera bij de hand want er valt genoeg te fotograferen, terwijl u rondtoert van de woeste kust naar de aantrekkelijke dorpen en levendige stadjes. Dit is Ierland op zijn best! Na deze prachtige dag rijdt u door naar Cork voor de overnachting. (reisafstand ca. 150 km)

dag 9: Cork – Dublin

Na het ontbijt kunt u een bezoek brengen aan het arboretum op Fota Island. De tuinen die rond het vroegere landhuis van de familie Smith-Barry liggen, herbergen een aantal ongewone exotische planten en bloemen. Deze planten zijn afkomstig uit Azië, Australië en Amerika en werden in de 19e eeuw naar dit eiland overgebracht. Hierna kunt u een stop maken in Midleton, waar de beroemde whiskeydistilleerderij van Jameson staat. In 1780 legde John Jameson hier de basis voor zijn Ierse whiskey. Hij moedigde de boeren aan de beste gerst te verbouwen, gebruikte het zuiverste water en kocht de allermooiste vaten. Het resultaat: een soepele whiskey met een zachte zoete smaak. Tijdens een rondleiding door de distilleerderij kunt u dit natuurlijk zelf proeven. Uw laatste overnachting in Ierland is in Dublin. (reisafstand ca. 260 km)

¡ Extra
Tijdens een rondleiding met een gids bij The Jameson Heritage Centre leert u meer over het productieproces van de echte Ierse whiskey in de Old Midleton distilleerderij.

¡ Verlenging Dublin
Wilt u langer genieten van Dublin, dan kunt u uw verblijf in de Ierse hoofdstad met een of meerdere extra nachten verlengen.

dag 10: Dublin – Holyhead - Hull

Op deze dag vangt uw terugreis aan naar Nederland. In de ochtend stapt u in de haven Dublin op de ferry richting Holyhead. Na aankomst in Wales rijdt u naar Kingston upon Hull, waar u in de avond op de ferry stapt richting Rotterdam. u overnacht aan boord. (reisafstand ca. 370 km)

dag 11: Aankomst in Rotterdam

Uw vakantie zit er helaas weer op. Na aankomst in Rotterdam in de ochtend kunt u de thuisreis aanvaarden. (reisafstand ca. 65 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

We bieden op de individuele reizen naast het gewone programma ook extra excursies aan. Hieronder vindt u informatie over de excursies en de kosten. U kunt na uw offerteaanvraag aangeven welke extra excursies u wilt maken.

Geen optionele excursies

Bij deze individuele reis worden geen extra optionele excursies standaard aangeboden. Vaak kunt u op locatie via het hotel of de lodge excursies bijboeken. Heeft u zelf ideeën of wensen voor een extra excursie? U kunt altijd navragen of wij u hierbij kunnen assisteren.

Ierse dans en muziekshow Dublin, Ierland
Ierse dans - en muziekshow met diner - Dublin
Geniet van een traditionele Ierse dans- en muziekshow
Duur: circa 3,5 uur
Inclusief: entree en diner
Exclusief: drankjes en vervoer
Kosten: circa € 60,- per persoon.
U kunt ’s avonds een avondvullend programma bijwonen met een 3-gangendiner en een Ierse dans- en muziekshow. De show wordt uitgevoerd door de Merry Ploughboys en is een van de beste traditionele shows van Dublin. De show is van het begin tot eind een interactie tussen de performers en het publiek.
Per ferry langs Killaryfjord Connemara, Ierland
Per ferry langs Killaryfjord - Connemara
Geniet van adembenemende uitzichten op een catamaran
Duur: circa 90 minuten
Inclusief: ferrytocht
Exclusief: vervoer naar opstapplaats
Kosten: circa € 35,- per persoon
U kunt met een comfortabele catamaran een ferrytocht maken langs de kust van het beroemde Killaryford. Tijdens de ferrytocht geniet u van de adembenemende uitzichten op de fraaie kustlijn. Zelfs bij ruigere weersomstandigheden zal de catamaran voor een rustige vaart zorgen!
The Jameson experience tour, Ierland
The Jameson Experience Tour
Kom alles te weten over whiskey
Duur: circa 1,5 uur
Inclusief: rondleiding met gids door Old Midleton distilleerderij
Exclusief: vervoer
Kosten: circa € 25,- per persoon
Tijdens een rondleiding door de distilleerderij vertelt de gids u alles over het productieproces van whiskey. Aan het einde van de rondleiding mag u natuurlijk whiskey proeven. De distilleerderij is per openbaar vervoer bereikbaar.

* Let op: een vliegtuig wordt ingedeeld in verschillende boekingsklassen en bijbehorende prijscategorieën. Deze administratieve indeling heeft geen enkele invloed op het comfort of de service. De prijs van de reis is gebaseerd op een stoel in de laagste boekingsklasse. Als de laagste boekingsklasse niet meer beschikbaar is, nemen wij contact met u op om de actuele prijs en eventuele alternatieven te bespreken.

Eigen vervoer

Deze autovakantie maakt u met uw eigen vervoermiddel. Indien gewenst kunnen wij u helpen bij het huren van een auto vanuit Nederland. Wilt u liever vliegen dan kan dat ook! Wij kunnen voor u een vlucht en een huurauto op locatie boeken. Vraag bij uw offerte-aanvraag naar de mogelijkheden.

Reistijd/rijafstanden

In het programma vindt u bij elke reisdag de afstand vermeld die u die dag ongeveer moet rijden. Bij de heen- en de terugreis is dit de afstand berekend vanaf Utrecht naar de plaats van bestemming of vice versa. Houd er rekening mee dat het links rijden in Groot-Brittannië in het begin meer tijd zal kosten. Houdt u er rekening mee dat door omstandigheden de rit altijd langer kan duren dan u aanvankelijk had gedacht. Neem dus voldoende tijd om de dagelijks te rijden afstand af te leggen.

Accommodaties en ferry

U verblijft tijdens deze reis in B&B’s (Bed & Beakfast), dit zijn kleinschalige accommodaties gevestigd in een woonhuis of bijhuis en worden gerund door de huiseigenaren. De B&B's liggen vaak buiten de steden en zullen niet altijd restaurants om de hoek hebben. Tijdens deze reis kunt u tegen een meerprijs ook kiezen voor verblijf in sfeervolle middenklassehotels of voor een mix, verblijf in hotels en Bed & Beakfast’s. Hieronder vindt u een selectie van de accommodaties waar u kunt verblijven. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotellijst.

Nachtferry
Tijdens de overtocht Rotterdam – Hull en vice versa verblijft u in een 2-persoonsbinnenhut, die is uitgerust met stapelbedden en een badkamer met een douche en een toilet. Verblijft u liever in een buitenhut met benedenbedden? Vraag bij uw reservering naar de mogelijkheden.

Ferry Rotterdam - Hull
Ferry Rotterdam - Hull
De overtocht wordt uitgevoerd door P&O Ferries. De ferry beschikt beschikt over meerdere restaurants, vijf bars, een winkel en een twee bioscopen. Aan boord verblijft u in een 2-persoonsbinnenhut met een stapelbed en een badkamer met een douche en een toilet.

Bekijk de website van P&O Ferries
Hillview House Bed & Breakfast, Dublin
Bed and Breakfast Hillview House - Dublin
Hillview House Bed & Breakfast ligt op slechts 15 minuten rijden van de luchthaven van Dublin. Het centrum van Dublin ligt op 30 minuten rijden. De biedt Bed & Breakfast ruime kamers, gratis parkeergelegenheid, een lounge, een eetkamer en een beschutte tuin met tuinstoelen. Er wordt elke ochtend een huisgemaakt Iers ontbijt geserveerd. De kamers van het Hillview House beschikken over gratis wifi, een tv, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een douche, een föhn en een toilet.Bekijk de website van Hillview House Bed & Breakfast
Bed & Breakfast Lisnagree in Galway, Ierland
Bed and Breakfast Lisnagree - Galway
Ideaal om de omgeving van Galway te verkennen is een verblijf in Bed & Breakfast Lisnagree. De eigenaren laten u echt thuis voelen in hun omgeving. Er is gratis parkeergelegenheid en wifi aanwezig. Iedere ochtend staat er een heerlijk ontbijt voor u klaar in de ontbijtruimte. De kamers beschikken over koffie- en theefaciliteiten, een tv en een badkamer met en toilet en een bad en/of een douche.

Bekijk de website van Bed & Breakfast Lisnagree
Windway House Bed & Breakfast in Killarney, Ierland
Bed and Breakfast Windway house - Killarney Co. Kerry
Familie Nolan verwelkomt u graag in hun mooie Bed & Breakfast nabij het centrum van bruisend Killarney. Wilt u de buurt verder verkennen? De accommodatie is een goede uitvalsbasis voor bezoeken aan de Ring of Kerry, de Gap of Dunloe en het schiereiland Dingle. De kamers zijn voorzien van koffie- en thee faciliteiten, een kluisje, gratis wifi en een badkamer met een toilet en een bad en/of een douche.

Bekijk de website van Windway House Bed & Breakfast
Davmar Bed & Breakfast in Blarney, Ierland
Bed and Breakfast Davmar - Blarney Co. Cork
In een rustige omgeving op circa 800 meter van het dorp Blarney bevindt zich deze moderne Bed & Breakfast. Parkeren is mogelijk langs de weg en er is gratis wifi beschikbaar in het gebouw. Ontspannen kunt u in de gezellige woonkamer van de accommodatie met open haard en tv. De kamers zijn modern ingericht met koffie-en theefaciliteiten, een tv en een badkamer met een toilet en een bad en/of een douche.

Bekijk de website van Davmar Bed & Breakfast

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.
Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Inclusief
Overtocht Rotterdam – Hull en vice versa met P&O inclusief een standaard auto (6 x 1.83 meter).
Overtocht Holyhead – Dublin en vice versa met Stena Line inclusief een standaard auto (4.7 x 2 meter).
Verblijf in Bed & Beakfast's in of nabij de stadcentra.
Overnachting in 2-persoonskamers voorzien van een bad of een douche en een toilet.
Overnachting aan boord van de ferry in een 2-persoonsbinnenhut voorzien van stapelbed, een douche en een toilet.
Verzorging op basis van logies en ontbijt.
Reisbeschrijving met Dublin, Galway, Connemara, Burren, Dingle, Ring of Kerry en Cork.
Assistentie van een lokale vertegenwoordiger in geval van nood.
Bijdrage aan een groenere wereld via Trees for All door de aanplanting van een SRC-bos. Lees hier meer over Trees for All.
In deze en de volgende stappen vraagt u een offerte aan. Na ontvangst van uw aanvraag nemen wij telefonisch contact met u op om uw reiswensen te bespreken. Binnen vijf werkdagen ontvangt u vervolgens een vrijblijvende offerte. De reissom hierin kan afwijken van de bedragen hierboven. Na ontvangst van de offerte kunt u de reis definitief boeken.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDealTrees for All
Contact
Wij nemen binnen vijf werkdagen contact met u op om uw offerteaanvraag door te nemen.
Heeft u nog aanvullende informatie over uzelf of uw reisgenoten, zoals dieetwensen geef dit dan aan ons door.
Wilt u het programma aanpassen of gebruik maken van een andere luchtvaartmaatschappij laat het ons weten.
Neem contact met ons op via telefoonnummer 050 - 3 663 232 of stuur een email naar reizenopmaat@srctravel.nl.

Verlengingsmogelijkheden

Wanneer u langer van Ierland wilt genieten en nog meer wilt zien van dit prachtige land, dan kunt u uw reis verlengen op verschillende locaties. U kunt een of meerdere nachten langer verblijven in Dublin, in de omgeving van Galway, in de omgeving van Kerry of in de omgeving van Cork. Heeft u interesse? Vraag bij uw offerteaanvraag naar de prijzen en de mogelijkheden.

Dublin
Een paar dagen extra in Dublin is een echte aanrader en niet alleen vanwege het feit dat Dublin de hoofdstad van Ierland is! Dublin is tegenwoordig helemaal hip en modern. Aan de vele mooie monumenten is af te lezen hoe rijk de geschiedenis van Dublin is. En het gezellige centrum is compact, waardoor er veel bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar liggen. Vergeet in Dublin vooral niet Guinness te proeven, het biertje waar de inwoners trots op zijn!

Galway
De universiteitsstad Galway ligt aan de westkust van Ierland: een van de mooiste gebieden van Ierland! De kronkelige straatjes en de vele gezellige pubs en restaurants maken deze stad populair onder de toeristen. Omdat het centrum autovrij is kunt u ongestoord door de pittoreske straatjes dwalen. Een leuke plek dus om nog wat langer te zijn!

Ring of Kerry
Jaarlijks komen er vele toeristen naar Ierland vanwege de Ring of Kerry, de bekendste toeristische route van Ierland. Maar de omgeving van Kerry heeft meer te bieden: twee nationale parken en het schiereiland Dingle. Killarney is een idyllisch schilderachtig stadje. Vergeet niet om vanaf Ladies View te genieten van een adembenemend uitzicht over de omgeving!

Cork
Deze havenstad aan de Ierse zuidkust is op Dublin na de grootste stad van Ierland. In Cork komt de culinaire fijnproever zeker aan zijn trekken, want Cork zit vol met kwalitatief hoogwaardige restaurants. De omgeving van Cork kenmerkt zich door prachtige natuur- en kustgebieden met pittoreske stadjes, waar u leuk kunt wandelen of fietsen.