050 - 3 123 123

Feest van het licht

Reisleidster Astrid Schalke:
‘Het is zaterdagavond en alle Grieken verzamelen zich buiten de kerk, waar iets voor twaalven alle lichten doven. Om twaalf uur precies komt de priester terug met het Heilige Licht. Dit licht wordt aan elkaar doorgegeven en gedeeld door middel van kaarsen, die men van huis heeft meegebracht. Het licht is teruggekeerd op aarde. Binnen een mum van tijd baadt de hele kerk en het plein ervoor in een zee van kaarslicht.

Het Griekse paasfeest is een indrukwekkend gebeuren en u bent daar getuige van tijdens deze unieke themareis. U reist door het land van de goden en mythes en van prachtige tempels en kerkjes. U bezoekt beroemde juweeltjes als de heiligdommen van Delphi en Olympia, de Meteorakloosters en antiek Korinthe. Daarnaast ontdekt ook minder bekende hoogtepunten, zoals de Byzantijnse kerkjes in Maní, Nikopolis, waarschijnlijk de grootste antieke stad van het land, en het prachtig gelegen theater van orakelplaats Dodoni.

Naast al dit prachtige cultuurschoon geniet u ook van adembenemende vergezichten op het wondermooie Griekse landschap dat zich in het voorjaar op zijn mooist aan u toont. U reist langs grillige kusten en azuurblauwe zeeën en komt oog in oog te staan met indrukwekkende bergketens. Beleef een onvergetelijk paasfeest in prachtig Griekenland!'

Pluspunten
rechtstreekse vluchten Transavia
middenklassehotels
13x ontbijt en 13x diner
lokale gidsen
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Grieks-orthodox Pasen
klooster Ossias Loukas
opgraving en museum Delphi
opgraving en museum Olympia
historisch centrum van Athene
Byzantijns Mistras
Meteorakloosters
Ioannina en Nikopolis
orakel van Dodoni
antiek Korinthe
onbekend Maní
Reisleidster Astrid Schalke
SRC-reisleidster sinds 1996
Favoriete plek: het bergdorp Metsovo
De eerste keer dat ik voet zette op Griekse bodem werd ik getroffen door het prachtige decor van machtige bergen, zilveren olijfboomgaarden en de turkooisblauwe zee. Ik voelde me meteen thuis en op mijn plek!
Ontmoet onze beste reisleiders in Griekenland
Reisleider Arjiris Angelou
Reisleider sinds 2000
Reisleidster Helma Renes
Reisleidster sinds 1997
Reisleidster Ineke van Wijhe
Reisleidster sinds 2008
Reisleider Steven Bastmeijer
Reisleider sinds 2004

De reis in het kort

Vlucht Amsterdam – Athene
Kennismaking Athene, Ossias Loukas en naar Arachova
Het orakel van Delphi
Goede Vrijdag: de zwevende Meteorakloosters en grafoptochten Metsovo
Stille Zaterdag: bezoek aan Ioánnina, orakel Dodoni en bijwonen Paasmis
Paasfeest in het bergdorp Metsovo
Bezoek Nikopolis en naar Lefkas
Via de Andreaskerk in Patras naar Olympia
De geschiedenis van de Olympische Spelen en naar Pylos
Bezoek Methoni in vruchtbaar Messinía, en via de lieflijke Buiten-Maní naar Areopoli
Verkenning van de woeste Binnen-Maní
Byzantijns Mistras en naar Tolon
Antiek Korinthe en naar Athene
Vlucht Athene – Amsterdam

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Athene

We vliegen naar de Griekse hoofdstad. Na aankomst op de luchthaven worden we naar ons centraal gelegen hotel in Athene gebracht. (ca. 30 km)

dag 2: Rondrit Athene en Ossias Loukas

We maken een korte stadsrondrit door Athene, om alvast een indruk te krijgen van de Griekse hoofdstad. Op het Syntagmaplein zien we het parlementsgebouw en het graf van de onbekende soldaat, waar ieder uur een wisseling van de wacht plaatsvindt. Ook zien we het olympisch stadion, waar de eerste moderne Olympische Spelen plaatsvonden. Onderweg naar Arachova, waar we overnachten, bezichtigen we het mooiste Byzantijnse klooster van Griekenland: het klooster van Ossias Loukas. In dit 11e-eeuwse klooster zijn prachtige muurschilderingen te zien, maar vooral de mozaïeken zijn wonderschoon. (ca. 210 km)

dag 3: Het orakel van Delphi

We bezoeken het schitterend gelegen en betoverende tempelterrein van Delphi. We zien onder andere het indrukwekkende heiligdom van Apollo en in het archeologisch museum bekijken we de sfinx, de archaïsche kourosbeelden van Biton en Kleobis en de bronzen wagenmenner. Daarna reizen we in noordelijke richting. Ons hotel staat in Kalambaka, de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de bijzondere Meteorakloosters. (ca. 240 km)

dag 4: Meteorakloosters en Goede Vrijdag in Metsovo

Het feeërieke landschap rondom Kalambaka wordt gekenmerkt door unieke rotsformaties, die gekroond worden door de Meteorakloosters. In de laat-Byzantijnse periode bouwden op de vlucht geslagen monniken deze orthodoxe kloosters op toen zo goed als onbereikbare rotstoppen. Door hun unieke ligging lijken zij in de lucht te zweven. Tegenwoordig leiden trappen ons naar de kloosters. We bezichtigen enkele kloosters en zien onder andere de prachtige, met fresco’s bedekte kapelletjes. Aansluitend reizen we naar Metsovo, waar we drie nachten verblijven. Dit dorpje, waar we het gehele paasweekend zijn, ligt hoog in het Pindosgebergte. Aangezien het Goede Vrijdag is, zal het interieur van de Agia Paraskevi-kerk, net als alle andere kerken in Griekenland, versierd zijn met witte bloemen en linten. ’s Avonds vindt hier de processie van de epitafios (geborduurde afbeelding van de graflegging van Christus) plaats. Hopelijk zien we deze avond de vrouwen uit het dorp gekleed gaan in de traditionele klederdracht. (ca. 70 km)

dag 5: Stille Zaterdag: Ioánnina, Dodoni en de Paasmis

We bezoeken de zilverstad Ioánnina, vanwaar we naar het eilandje in het Pamvotismeer varen. Bij het schitterend gelegen orakel van Dodoni voorzag de oppergod Zeus de bezoekers van adviezen door middel van de ruisende blaadjes van de heilige eik. In het grote bijbehorende theater werden ooit de spelen van Naia gehouden, de olympische spelen van Epirus. Deze Stille Zaterdag heerst in heel Griekenland een zekere gelaten sfeer. Tegen middernacht zullen we ons, samen met de Grieken, verzamelen rondom de kerk, waar net voor middernacht alle lichten doven. Dan verschijnt de priester met een brandende kaars en keert het licht terug op aarde: een ontroerend moment. We delen in de feestvreugde, die volgt op deze herrijzenis van Christus. (ca. 170 km)

dag 6: Pasen, het feest van het licht

We brengen paaszondag door in Metsovo. De bevolking bestaat voor een groot deel uit herders, die gedurende langere periodes met hun kuddes rondtrekken in de bergen. Het dorp is beroemd om zijn kazen en kent een lange traditie van weefkunst en ambachtelijk houtsnijwerk. Het is tevens de geboorteplek van de rijke familie Averoff-Tossitsa. Hun woonhuis doet nu dienst als museum van volkskunst. Voor de Grieken is het deze dag groot feest. Zij die veertig dagen hebben gevast, mogen zich weer te goed doen aan vlees. In het dorp zullen we dan ook de lammeren aan het spit zien ronddraaien.

dag 7: Nikopolis

We verlaten Metsovo en rijden naar Nikopolis, waarschijnlijk de grootste antieke stad van Griekenland. Hier was het leger van Octavianus gelegerd, voor hij tijdens de slag bij Actium de vloot van Marcus Antonius en Cleopatra versloeg. Om dit te vieren, stichtte hij deze ‘stad van de overwinning’. We bezichtigen ook het mooie bijbehorende museum, dat in 2009 heropend werd. Hierna reizen we naar ons hotel in Lefkada-Stad voor de overnachting. Vanuit het hotel wandelt u direct de hoofdstraat van het gezellige stadje in, waar veel winkeltjes, tavernes en terrasjes te vinden zijn. (ca. 170 km)

dag 8: De Andreaskerk in Patras

Na een rustige ochtend in Lefkada-Stad gaan we naar Patras, waar apostel Andreas de marteldood stierf. Zijn graf werd al snel een pelgrimsoord. Tijdens de Turkse overheersing werd zijn schedel naar Rome gebracht. In 1964 werd de schedel aan de stad Patras terug gegeven, een gebeurtenis die men aangreep om de fraaie Andreaskerk te bouwen. We bezichtigen de kerk en reizen vervolgens naar Olympia voor de overnachting. (ca. 280 km)

dag 9: De geschiedenis van de Olympische Spelen

We bezoeken het heiligdom van Olympia. In de oudheid werden hier elke vier jaar de Olympische Spelen gehouden ter ere van de oppergod Zeus. Van heinde en verre stroomden toeschouwers naar het heiligdom van Zeus om vijf dagen lang hun plaatselijke helden tijdens de wedstrijden aan te moedigen. De spelen waren zo belangrijk dat oorlogen en schermutselingen werden gestaakt zodat iedereen veilig naar Olympia kon reizen. Nog altijd wordt tussen de restanten van het ooit zo machtige heiligdom met zonnespiegels het Olympische vuur ontstoken. We wandelen over het opgravingsterrein en bekijken onder meer het gymnasium en de Heratempel, en zien in het museum een aantal klassieke beelden. Ons hotel staat in Pylos. (ca. 120 km)

dag 10: Vruchtbaar Messinía en de lieflijke Buiten-Maní

In de vruchtbare streek Messinía, ook wel de tuin van de Peloponnesos genoemd, bevinden zich aan de kust de tweelingstadjes Koróni en Methoni met hun Venetiaanse forten. We bezoeken Methoni en reizen vervolgens naar de lieflijke Buiten-Maní. We volgen een van de mooiste kustroutes van de Peloponnesos. Dit gebied staat bekend om zijn vele baaien en vergezichten. We passeren een lint van aan elkaar geregen dorpjes als Kardamíli, Plátsa en Nomitsís. We verblijven twee nachten in Areopoli. (ca. 160 km)

dag 11: De woeste Binnen-Maní

We verkennen deze dag de kale, rotsachtige streek Binnen-Máni. We bezoeken de grotten van Dirou en varen langs verschillende druipsteenformaties. Vervolgens reizen we verder zuidwaarts naar het vissersplaatsje Gerolimenas en naar het dorpje Vathia, dat vele woontorens heeft. We zien bij Kaap Tenaro de rotsachtige landtong in zee verdwijnen. Hier bevond zich volgens de Griekse mythologie de ingang naar de onderwereld. Na het diner werpen we een blik in de Griekse keuken en zien we hoe de traditionele ‘tyropita’ wordt bereid. (ca. 80 km)

dag 12: Byzantijns Mistras

We rijden naar Mistras, dat ooit de Byzantijnse hofstad van de Peloponnesos was. Enkele fraaie kruiskoepelkerkjes, een fort en een paleis herinneren nog aan deze tijd. Een wandeling door de ruïnestad voert ons onder andere langs het Pantanassaklooster, waar het in de lente één grote bloemenzee is. Aansluitend reizen we naar badplaats Tolon voor de overnachting. (ca. 210 km)

dag 13: Antiek Korinthe

Onderweg naar Athene, waar we de laatste nacht verblijven, bezoeken we het antieke Korinthe, dat in de oudheid een machtige en welvarende stadstaat was met maar liefst twee havens. De Romeinen verwoestten de stad, maar de indrukwekkende Apollotempel bleef gespaard. Keizer Augustus blies de stad weer nieuw leven in, en veel Romeinse veteranen kwamen hierheen om te genieten van hun oude dag. Korinthe vormde een smeltkroes van vele culturen en het was Paulus, die de Korinthiërs liet kennismaken met het christendom. (ca. 150 km)

dag 14: Athene – Amsterdam

De ochtend is ter vrije besteding. Brengt u een bezoek aan de Akropolis of gaat u naar een van de vele musea van Athene rijk? ’s Middags komt er een einde aan uw prachtige reis door het gastvrije Griekenland. U wordt naar de luchthaven gebracht voor de terugvlucht naar Nederland. (ca. 30 km)

N.B. In Griekenland wordt op 8 april Grieks-orthodox Pasen en op 1 mei de Dag van de Arbeid gevierd. Houd er rekening mee dat musea en opgravingen op deze dag gesloten zijn, waardoor de programmaonderdelen in een andere volgorde kunnen worden uitgevoerd of komen te vervallen.

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. in de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrek vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

U verblijft in middenklassehotels met een lift. De kamers zijn voorzien van een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet. Hieronder vindt u meer informatie over de hotels die meestal op deze reis worden gebruikt. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens voor uw reis.

Hotel Crystal City
Hotel Crystal City - Athene
Het stadscentrum en de Akropolis liggen op circa twee kilometer afstand van dit middenklassehotel. Het dichtstbijzijnde metrostation bevindt zich op ongeveer 200 meter. Met het openbaar vervoer bent u binnen tien minuten in het stadscentrum. Op het gezellige dakterras geniet u onder het genot van een verfrissend drankje van het uitzicht op de Akropolis. De standaardkamers zijn voorzien van een tv, een minibar, een kluisje, airconditioning en een badkamer met een bad en/of een douche, een toilet en een föhn.

Bekijk de website van Hotel Crystal City
Hotel Anemolia
Hotel Anemolia - Arachova
In een schitterende omgeving ligt het charmante bergdorpje Arachova. Aan de rand van het dorp bevindt zich het prettige hotel Anemolia. Het hotel beschikt over een verwarmd binnenzwembad. De comfortabele lounge biedt een adembenemend uitzicht over de vallei van Delphi.


Bekijk de website van Hotel Anemolia
Hotel Famissi, Griekenland
Hotel Kosta Famissi - Kalambaka
Dit hotel ligt in het bruisende centrum van Kalambaka, aan de voet van de legendarische Meteorakloosters. De klassieke inrichting geeft het hotel een elegante uitstraling. Na het eten is een wandelingetje langs de vele winkeltjes, ijssalons en barretjes een aanrader!
Hotel Apollon
Hotel Apollon - Metsovo
Het kleinschalige familiehotel ligt in het pittoreske bergdorp Metsovo en heeft een traditionele bouwstijl en inrichting. Het hotel ligt praktisch aan het centrale dorpsplein, waar de Agia Paraskevi-kerk staat en waar altijd wat te beleven is.

Bekijk de website van Hotel Apollon
Ionian Star Hotel, Griekenland
Hotel Ionion Star - Lefkada
Het hotel ligt aan de haven van Lefkada-Stad. Op ongeveer 3 kilometer lopen bevindt zich een heerlijk, uitgestrekt zandstrand. Het hotel beschikt over een zwembad. Vanuit het hotel wandelt u direct het levendige centrum van Lefkas in, waar veel barretjes, ijssalons en winkeltjes te vinden zijn.

Bekijk de website van Hotel Ionion Star
Hotel Olympic Village
Hotel Olympic Village - Olympia
Het hotel ligt rustig, op loopafstand van de beroemde opgraving van Olympia. Het hotel beschikt over een prachtig aangelegde tuin met citrus- en olijfbomen en een heerlijk zwembad. Bij mooi weer is het openluchtrestaurant in de tuin geopend.
Hotel Karalis
Hotel Karalis - Pylos
Dit kleinschalige hotel ligt in het plaatsje Pylos, op een steenworp afstand van het centrale plein en de zee. Het terras van het hotel kijkt uit over de prachtige Baai van Navarino.

Bekijk de website van Hotel Karalis
Hotel Mani
Hotel Mani - Areopoli
Aan de rand van het charmante Areopolis, op loopafstand van het centrale plein, ligt dit fijne kleinschalige familiehotel. Geen van de 38 kamers in het hotel is hetzelfde, maar ze beschikken allemaal over airconditioning, een tv en een kluisje.


Bekijk de website van Hotel Mani
Hotel Tolo
Hotel Tolo - Tolo
Het hotel ligt direct aan het water en het zandstrand van het kleine kustplaatsje Tolo. Het restaurant van het hotel biedt uitzicht over de Argolische Golf. Na het eten is een wandeling door het geliefde vakantieoord, met zijn vele barretjes en tavernes, zeer aangenaam!

Bekijk de website van Hotel Tolo

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice. U kunt uw auto gratis maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel.
NB Ter plaatse dient u 6% aan toeristenbelasting te voldoen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers hebben het afgelopen jaar via enquêtes, mail, Facebook en brieven hun ervaringen over deze reis gegeven. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, mail, Facebook en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Er is geen betere manier om kennis te maken met het Griekse paasgebeuren, de Griekse mythologie en cultuurhistorie, en het prachtige landschap dan tijdens de reis Pasen in Griekenland.
Johan HuizingReisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (57 dagen voor vertrek).
Maximaal 34 deelnemers.

Verlengingsmogelijkheden

Deze reis kunt u individueel verlengen met twee nachten in Athene. Tijdens de verlenging is er geen reisleider aanwezig.

Athene
De Griekse hoofdstad Athene dankt haar naam aan de godin van de wijsheid. De stad heeft met haar vele monumenten, interessante musea en gezellige Plaka ontzettend veel te bieden! Tijdens deze verlenging kunt u de wereldberoemde Akropolis met onder meer het Parthenon bezichtigen. Of slentert u liever door de smalle straatjes van de Plaka, met haar vele restaurantjes en barretjes? Een bezoek aan een van de vele musea van Athene is ook de moeite meer dan waard, zoals het nationaal archeologisch museum, het indrukwekkende Akropolismuseum of het Cycladenmuseum.

Hotel Crystal City
Hotel Crystal City - Athene
Reisduur: 2 nachten
v.a. € 90 p.p.
Het stadscentrum en de Akropolis liggen op circa twee kilometer afstand van dit middenklassehotel. Het dichtstbijzijnde metrostation bevindt zich op ongeveer 200 meter. Met het openbaar vervoer bent u binnen tien minuten in het stadscentrum. Op het gezellige dakterras geniet u onder het genot van een verfrissend drankje van het uitzicht op de Akropolis. De standaardkamers zijn voorzien van een tv, een minibar, een kluisje, airconditioning en een badkamer met een bad en/of een douche, een toilet en een föhn.

Bekijk de website van Hotel Crystal City