050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

‘In Flanders Fields the poppies blow, between the crosses row on row…’

Reisleider Cees:
‘In de beginregels van het beroemde gedicht In Flanders Fields, waarin de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog worden beschreven, wordt Vlaanderen genoemd. Hoewel de oorlog in veel landen is uitgevochten, waren de gevolgen in Vlaanderen desastreus, met name in de Westhoek, de streek die u tijdens deze bijzondere themareis bezoekt. De sporen die deze oorlog heeft achtergelaten zijn nog steeds te zien: niet alleen op de begraafplaatsen en door de monumenten, maar ook in de “oorlogswonden” in het landschap, zoals de loopgraven en kraters.

Hoewel de getuigen van deze oorlog niet meer leven, heeft de Grote Oorlog zo veel impact gehad op de levens van mensen, dat inwoners van België en vooral van Vlaanderen ruim 100 jaar na het einde van de strijd nog elk jaar uitvoerig met een herdenking stilstaan bij de gebeurtenissen. Op deze themareis bezoeken we eerst in Diksmuide de imposante IJzertoren: herdenkingsmonument voor de Vlamingen die in de Eerste Wereldoorlog het leven hebben gelaten. Daarna besteden we in twee dagen uitgebreid aandacht aan de zogenaamde Ieperboog, een deel van het westfront waar de verschrikkingen op hun hevigst waren.

Hier bezoekt u de musea, waar u met foto's en voorwerpen echt een gevoel krijgt van de chaos en verschrikkingen van de oorlog, maar u loopt ook in en rondom de loopgraven, waarbij dat gevoel van waanzin nog eens versterkt wordt. Mijn persoonlijke favoriet, al is het alleen maar vanwege het prachtige gereconstrueerde Lakenhalle, is het In Flanders Fields Museum in Ieper. Hier wordt de oorlog niet verheerlijkt, maar probeert men een totaalbeeld te schetsen van de waanzin die deze specifieke oorlog kenmerkt. Natuurlijk woont u de Last Post bij in Ieper en gaat u naar het Talbot House in Poperinge. Samen met uw bezoek aan het indrukwekkende Passchendaele Memorial Museum maakt dit uw beeld van de heftige geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen compleet.’

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
goed middenklassehotel in Ieper
3x ontbijt en 1x diner
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
bijdrage aan SRC-bos via Trees for All
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
de IJzertoren in Diksmuide
In Flanders Fields Museum in Ieper
Memorial Museum Passchendaele
Talbot House in Poperinge
Last Post in Ieper
Essex Farm Cemetery
Duitse begraafplaats Langemark
Hill 60 in Heuvelland
Tyne Cot Cemetery
Franse Cimetière Saint-Charles de Potyze
SRC-reisleider Cees
SRC-reisleider sinds 1999
Ruim 100 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog bezoeken we tijdens deze bijzondere themareis de Vlaamse Westhoek, waar de sporen van de oorlog nog altijd te zien zijn...
Ontmoet onze beste reisleiders in België
SRC-reisleider Bart
Reisleider sinds 2006
SRC-reisleider Cees
Reisleider sinds 1999
Reisleider Dirk
Reisleider sinds 2009

De reis in het kort

Naar Ieper via Diksmuide en bezoek aan de IJzertoren
Ieperboog zuid met onder andere Hill 60, bezoek aan In Flanders Fields Museum en bijwonen Last Post
Ieperboog noord met onder andere Essex Farm en Tyne Cot Cemetery, bezoek aan Passchendaele Memorial Museum
Talbot House in Poperinge en terug naar Nederland

Reisbeschrijving

dag 1: De IJzer in Diksmuide en Ieper

Via Amersfoort en Breda reizen we naar België. Voor we aankomen in Ieper bezoeken we het Museum aan de IJzer in Diksmuide, aan het stroompje de IJzer. De toren is een herdenkingsmonument voor de Vlamingen die in de Eerste Wereldoorlog het leven hebben gelaten. Daarnaast is de toren een symbool voor de Vlaamse wil om politiek onafhankelijk te zijn. De toren herbergt een museum dat over 22 verdiepingen is verdeeld en grotendeels is gewijd aan de Eerste Wereldoorlog. Vanaf de bovenste verdieping overzien we de hele Westhoek, waar we de komende dagen in de geschiedenis van het front duiken. We wandelen door de dodengang, een 1,5 kilometer lang stelsel van loopgraven nabij de toren, en krijgen een duidelijk beeld van het leven aan het front. (ca. 300 km)

dag 2: Indrukwekkend Heuvelland en In Flanders Fields Museum

Het zuidelijk deel van de frontlijn bij Ieper loopt door de Vlaamse regio Heuvelland. Hier bezoeken we Hill 60, decor van een bizarre ondergrondse slag, en als zodanig ook een begraafplaats zonder stenen voor vele gesneuvelde soldaten. Via de Vredestoren in het Ierse Park van Mesen en de begraafplaatsen van Ploegsteert en Bedford House keren we terug naar de Grote Markt in Ieper. In de middag bezoeken we hier het indrukwekkende In Flanders Fields Museum. Een permanente tentoonstelling vertelt het verhaal over de Grote Oorlog in België: van het moment van de inval in het land tot het einde van de oorlog, en over de herdenking die tot op de dag van vandaag gehouden wordt. We sluiten de dag af met het bijwonen van The Last Post, de symbolische afscheidsgroet aan de gesneuvelden die sinds 1928 elke avond wordt gehouden. (ca. 40 km)

dag 3: De gruwelen van Passchendaele

Niet ver van Ieper ligt Passchendaele (Passendale), waar de Derde Slag om Ieper werd uitgevochten. Passchendaele is het symbool geworden van zinloos oorlogsgeweld. In 1917 kostte een Brits offensief aan 500.000 soldaten het leven, met als resultaat 8 kilometer terreinwinst. Slechts een jaar later was deze terreinwinst weer verloren. Vandaag maken we kennis met het gebied rond Passendale en Ieper. We bezoeken Essex Farm Cemetery waar de Canadese arts John McCrae in de verbandplaats Essex Farm werkte. Hij is ook de schrijver van het beroemde gedicht In Flanders Fields. Van Essex Farm rijden we naar Langemark, waar we de Duitse begraafplaats bezoeken. Bij Tyne Cot Cemetery gaan we naar de grootste Britse begraafplaats op het Europese vasteland. Bijna 12.000 grafstenen staan hier rij aan rij, en lijken elkaar eindeloos op te volgen. Ook de muur met daarop de namen van 35.000 vermiste personen is zeer indrukwekkend. In de middag brengen we een bezoek aan het Memorial Museum Passchendaele 1917, waar de herinnering aan de slag levend wordt gehouden met een grote collectie foto’s, historische voorwerpen en een ondergronds gangenstelsel waarin de Britten zich verscholen. Via de Franse begraafplaats Cimetière Saint-Charles de Potyze keren we terug in Ieper. (ca. 30 km)

dag 4: Het Talbot House, lichtpuntje in donkere tijden

In Poperinge konden Britse soldaten even bijkomen van de verschrikkingen van het front. In die tijd stond Poperinge bekend als klein Parijs. Twee aalmoezeniers openden hier het Talbot House, een home away from home, toegankelijk voor soldaten van alle rangen en standen. Hier is nog altijd de bijzondere sfeer van weleer te proeven. In de tentoonstelling zien we de mensen achter de soldaten, en hoe zij zich hier enigszins los konden maken van de oorlog. In de middag keren we terug naar Nederland. (ca. 300 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Opstapplaatsen / uitstapplaatsen

De opstapplaatsen en -tijden voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.30 uur Station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Breda | vertrek 10.00 uur Station NS Breda-Prinsenbeek
Parkeerterrein Hoge Mosten

Aankomsttijd in Nederland
Wij streven ernaar om aan het einde van de middag/begin van de avond bij de uitstapplaatsen aan te komen zodat u nog in de gelegenheid bent om met het openbaar vervoer naar huis te reizen. Wij kunnen op voorhand hier echter geen tijdstip voor geven, aangezien dit afhankelijk is van het verkeer onderweg.

Extra overnachting
U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in NH Hotel Amersfoort of in Bastion Hotel Breda.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel

Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Hote Flanders Lodge, België
Hotel Flanders Lodge - Ieper
Flanders Lodge is een knus familiehotel aan de rand van Ieper, op zo’n twee kilometer van de Grote Markt. Het hotel heeft een gunstige ligging om de streek te ontdekken met zijn rijkdom aan oorlogsmonumenten. Het hotel beschikt over een lift, een gezellige bar, een restaurant en een terras. Alle kamers hebben airconditioning, een tv, een telefoon, een koelkast, gratis wifi, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een douche en een toilet.

Bekijk de website van Best Western Flanders Lodge Ieper

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Bastion Hotel Breda
Hotel Bastion Breda - Breda
Bastion Hotel Breda ligt naast de A16/afslag 17 en op enkele minuten loopafstand van het station Prinsenbeek. Het centrum is met het openbaar vervoer binnen 10 minuten te bereiken. Het hotel beschikt over een sfeervol restaurant, een bar, een terras, een 24-uursreceptie, een lift, gratis wifi, wekservice en gratis parkeergelegenheid. De comfort kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, een kluis, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Bastion Hotel Breda
NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van het stadscentrum en het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uursreceptie, een lift, gratis wifi, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, een kluis, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad en/of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zon- en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur. Indien u voor de start van het ontbijt vertrekt kan het hotel een ontbijtpakket verzorgen.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Boeiende reis met vele extra stops. De reisleider had zich zeer grondig voorbereid en bereikte met zijn verhalen dat je je steeds goed een voorstelling kon maken van wat zich waar in WOI in Vlaanderen had afgespeeld. Er zat een goede afwisseling in het programma, waardoor verschillende perspectieven goed aan bod komen. Ook het bijwonen van de last post aan de Menenpoort was een mooi onderdeel van het programma.
Beoordeling reis: 9
Beoordeling reisleider: 9
Wij kunnen alleen maar zeggen dat deze reis met reisleider Cees een dikke aanrader is.
Beoordeling reis: 9
Beoordeling reisleider: 10
Op initiatief van mijn vrouw hebben we deze reis gemaakt. Ik heb er allerminst spijt van. Het was zeer indrukwekkend en het heeft mij aangezet tot vredesactivist. Opvallend was het dat er veel alleengaanden mee waren.
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 9
Ik ben erg tevreden over deze reis, niet alleen hoe hij was samengesteld, maar juist ook vanwege de deskundige begeleiding van de reisleider.
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 8
Onze reisleider Cees heeft veel extra’s aan de reis toegevoegd. Zijn verhaal was opbouwend zeer goed en was zeer deskundig over de Eerste Wereldoorlog. In de reis was oorspronkelijk geen begraafplaats gepland, een hiaat wat ons betreft, maar dat heeft Cees op eigen initiatief toegevoegd. Een echte meerwaarde!
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 8
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek).
Maximaal 34 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.
Direct na boeking ontvangt u van ons een e-mail met de bevestiging en het boekingsnummer. Vervolgens ontvangt u binnen een werkdag de factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDealTrees for All
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
Veilig uw (aan)betaling voldoen via Ideal
Veel tevreden reizigers gingen u voor
De mooiste reisprogramma's
De beste reisleiders laten u méér zien