
‘In Flanders Fields the poppies blow, between the crosses row on row…’
Reisleider Cees:
‘In de beginregels van het beroemde gedicht In Flanders Fields, waarin de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog worden beschreven, wordt Vlaanderen genoemd. Hoewel de oorlog in veel landen is uitgevochten, waren de gevolgen in Vlaanderen desastreus, met name in de Westhoek, de streek die u tijdens deze bijzondere themareis bezoekt. De sporen die deze oorlog heeft achtergelaten zijn nog steeds te zien: niet alleen op de begraafplaatsen en door de monumenten, maar ook in de “oorlogswonden” in het landschap, zoals de loopgraven en kraters.
Hoewel de getuigen van deze oorlog niet meer leven, heeft de Grote Oorlog zo veel impact gehad op de levens van mensen, dat inwoners van België en vooral van Vlaanderen ruim 100 jaar na het einde van de strijd nog elk jaar uitvoerig met een herdenking stilstaan bij de gebeurtenissen. Op deze themareis bezoeken we eerst in Diksmuide de imposante IJzertoren: herdenkingsmonument voor de Vlamingen die in de Eerste Wereldoorlog het leven hebben gelaten. Daarna besteden we in twee dagen uitgebreid aandacht aan de zogenaamde Ieperboog, een deel van het westfront waar de verschrikkingen op hun hevigst waren.
Hier bezoekt u de musea, waar u met foto's en voorwerpen echt een gevoel krijgt van de chaos en verschrikkingen van de oorlog, maar u loopt ook in en rondom de loopgraven, waarbij dat gevoel van waanzin nog eens versterkt wordt. Mijn persoonlijke favoriet, al is het alleen maar vanwege het prachtige gereconstrueerde Lakenhalle, is het In Flanders Fields Museum in Ieper. Hier wordt de oorlog niet verheerlijkt, maar probeert men een totaalbeeld te schetsen van de waanzin die deze specifieke oorlog kenmerkt. Natuurlijk woont u de Last Post bij in Ieper en gaat u naar het Talbot House in Poperinge. Samen met uw bezoek aan het indrukwekkende Passchendaele Memorial Museum maakt dit uw beeld van de heftige geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen compleet.’
De reis in het kort
Reisbeschrijving
dag 1: De IJzer in Diksmuide en Ieper
Via Amersfoort en Breda reizen we naar België. Voor we aankomen in Ieper bezoeken we het Museum aan de IJzer in Diksmuide, aan het stroompje de IJzer. De toren is een herdenkingsmonument voor de Vlamingen die in de Eerste Wereldoorlog het leven hebben gelaten. Daarnaast is de toren een symbool voor de Vlaamse wil om politiek onafhankelijk te zijn. De toren herbergt een museum dat over 22 verdiepingen is verdeeld en grotendeels is gewijd aan de Eerste Wereldoorlog. Vanaf de bovenste verdieping overzien we de hele Westhoek, waar we de komende dagen in de geschiedenis van het front duiken. We wandelen door de dodengang, een 1,5 kilometer lang stelsel van loopgraven nabij de toren, en krijgen een duidelijk beeld van het leven aan het front. (ca. 300 km)
dag 2: Indrukwekkend Heuvelland en In Flanders Fields Museum
Het zuidelijk deel van de frontlijn bij Ieper loopt door de Vlaamse regio Heuvelland. Hier bezoeken we Hill 60, decor van een bizarre ondergrondse slag, en als zodanig ook een begraafplaats zonder stenen voor vele gesneuvelde soldaten. Via de Vredestoren in het Ierse Park van Mesen en de begraafplaatsen van Ploegsteert en Bedford House keren we terug naar de Grote Markt in Ieper. In de middag bezoeken we hier het indrukwekkende In Flanders Fields Museum. Een permanente tentoonstelling vertelt het verhaal over de Grote Oorlog in België: van het moment van de inval in het land tot het einde van de oorlog, en over de herdenking die tot op de dag van vandaag gehouden wordt. We sluiten de dag af met het bijwonen van The Last Post, de symbolische afscheidsgroet aan de gesneuvelden die sinds 1928 elke avond wordt gehouden. (ca. 40 km)
dag 3: De gruwelen van Passchendaele
Niet ver van Ieper ligt Passchendaele (Passendale), waar de Derde Slag om Ieper werd uitgevochten. Passchendaele is het symbool geworden van zinloos oorlogsgeweld. In 1917 kostte een Brits offensief aan 500.000 soldaten het leven, met als resultaat 8 kilometer terreinwinst. Slechts een jaar later was deze terreinwinst weer verloren. Vandaag maken we kennis met het gebied rond Passendale en Ieper. We bezoeken Essex Farm Cemetery waar de Canadese arts John McCrae in de verbandplaats Essex Farm werkte. Hij is ook de schrijver van het beroemde gedicht In Flanders Fields. Van Essex Farm rijden we naar Langemark, waar we de Duitse begraafplaats bezoeken. Bij Tyne Cot Cemetery gaan we naar de grootste Britse begraafplaats op het Europese vasteland. Bijna 12.000 grafstenen staan hier rij aan rij, en lijken elkaar eindeloos op te volgen. Ook de muur met daarop de namen van 35.000 vermiste personen is zeer indrukwekkend. In de middag brengen we een bezoek aan het Memorial Museum Passchendaele 1917, waar de herinnering aan de slag levend wordt gehouden met een grote collectie foto’s, historische voorwerpen en een ondergronds gangenstelsel waarin de Britten zich verscholen. Via de Franse begraafplaats Cimetière Saint-Charles de Potyze keren we terug in Ieper. (ca. 30 km)
dag 4: Het Talbot House, lichtpuntje in donkere tijden
In Poperinge konden Britse soldaten even bijkomen van de verschrikkingen van het front. In die tijd stond Poperinge bekend als klein Parijs. Twee aalmoezeniers openden hier het Talbot House, een home away from home, toegankelijk voor soldaten van alle rangen en standen. Hier is nog altijd de bijzondere sfeer van weleer te proeven. In de tentoonstelling zien we de mensen achter de soldaten, en hoe zij zich hier enigszins los konden maken van de oorlog. In de middag keren we terug naar Nederland. (ca. 300 km)
Opstapplaatsen / uitstapplaatsen
De opstapplaatsen en -tijden voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.30 uur Station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Breda | vertrek 10.00 uur Station NS Breda-Prinsenbeek
Parkeerterrein Hoge Mosten
Aankomsttijd in Nederland
Wij streven ernaar om aan het einde van de middag/begin van de avond bij de uitstapplaatsen aan te komen zodat u nog in de gelegenheid bent om met het openbaar vervoer naar huis te reizen. Wij kunnen op voorhand hier echter geen tijdstip voor geven, aangezien dit afhankelijk is van het verkeer onderweg.
Extra overnachting
U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in NH Hotel Amersfoort of in Bastion Hotel Breda.
Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.
Vluchttoeslag
Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!
Informatie over uw vliegreis
Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.
Hotel
Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Bekijk de website van Best Western Flanders Lodge Ieper
Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Bekijk de website van Bastion Hotel Breda

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort
Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.

Volg ons