Naar de Noordkaap en terug

Reisleidster Claudia Vosman:
‘Op de middelbare school las ik de roman Nooit meer slapen van W.F. Hermans, dat gaat over een jongeman die in meest noordelijke provincie van Noorwegen naar meteorieten zoekt. Ademloos las ik dit verhaal: het feit dat de zon gedurende twee maanden in het jaar niet onderging, intrigeerde me enorm. Intussen heb ik dit natuurwonder al een paar keer mogen ervaren: maar elke keer wanneer ik met mijn gasten op het Noordkaapplateau geniet van de middernachtzon, is het weer bijzonder!

Tijdens deze schitterende reis bewondert u in het hoge noorden van drie landen overdonderend mooi natuurschoon: afgeronde bergen en talrijke meren in Fins Lapland, azuurblauwe fjorden en hoge grillige bergen in Noorwegen en uitgestrekte bossen in Noord-Zweden. De geschiedenis van de Samen en de Vikingen vormen de culturele rode raad. Ga mee en ik beloof u een onvergetelijke vakantie!'

Pluspunten
vluchten Finnair
ruimbagage
middenklassehotels
9x ontbijt en 7x diner
wandeling met gids in Urho Kekkonen-park
de beste SRC-reisleider
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Noordkaapplateau
kleurrijk Lofoten
Tromsø, Parijs van het noorden
eilandengroep Vesterålen
Urho Kekkonen-park
Finnmarksvidda-plateau
Samenmuseum Karasjok
Tromsdalenkathedraal
havenstad Narvik
stop bij Kerstman
bezoek rendierboerderij
Alta en Altamuseum
wintersportplaatsje Jukkasjärvi
Reisleidster Claudia Vosman
SRC-reisleidster sinds 2001
Favoriete plek: het Noordkaapplateau
Kunt u het zich voorstellen hoe het is om ’s zomers in het eindeloze licht te leven? Als de zon niet ondergaat? Stel u dan voor hoe het hier is in de winter, als de zon wekenlang niet verschijnt en het noorderlicht aan de hemel speelt...
Ontmoet onze beste reisleiders in Finland
Reisleider Bart van Mierlo
Reisleider sinds 2006
Reisleider Cees de Kam
Reisleider sinds 1999
Reisleider Frits van Norden
Reisleider sinds 2006
Reisleidster Léonie Wisse-De Waal
Reisleidster sinds 2002

De reis in het kort

Vlucht Amsterdam – Rovaniemi
Naar poolcirkel, stop bij Kerstman en rit door Urho Kekkonen- natuurpark
Samenmuseum en excursie naar Noordkaap
Over de toendra naar Alta
Tromsø, het Parijs van het noorden
Eilandengroep Vesterålen
Kennismaking met de kleurrijke Lofoten
Via Narvik naar Zweden
Bezoek rendierboerderij en langs de rivier de Torne
Terugvlucht Rovaniemi – Amsterdam

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Rovaniemi

We vliegen naar Rovaniemi. Na aankomst in Finland gaan we naar ons hotel voor de eerste overnachting. (ca. 20 km)

dag 2: Over de poolcirkel naar Lapland

We steken de poolcirkel over, acht kilometer ten noorden van Rovaniemi. We stoppen bij de Kerstman, die jaarlijks 700.000 brieven van kinderen krijgt. In het prachtige natuurpark Urho Kekkonen maken we een korte wandeling met een lokale gids, die ons meer vertelt over de flora en fauna van Fins Lapland. Vervolgens rijden we naar ons hotel in Saariselkä. (ca. 300 km)

dag 3: De Noordkaap

De Samen, zoals de Lappen liever worden genoemd, zijn niet verwant aan de Noren. Dit nomadische volk leefde vroeger van het fokken van rendieren, maar werkt tegenwoordig vooral in de visserij, landbouw en dienstverlening. In het indrukwekkende Samenmuseum in Karasjok leren we meer over dit bijzondere volk. Vervolgens rijden we over het Finnmarksvidda-plateau en langs het Porsangerfjord naar Honningsvåg, waar we overnachten. Na het diner maken we een excursie naar het Noordkaapplateau, waar we tot 29 juli kunnen genieten van de middernachtzon. Even na middernacht keren we terug naar ons hotel. (ca. 360 km)

dag 4: Over de toendra naar Alta

Als het weer het toelaat, kunt u in de ochtend een vogelsafari maken in het natuurpark Gjesværstappan (kosten niet inbegrepen). Vervolgens rijden we over de toendra van Sennaland naar Alta, het commerciële centrum van de Noorse Samen. In het Altamuseum zien we een tentoonstelling over de 2.500 jaar oude rotstekeningen in deze streek. Deze tekeningen worden door UNESCO beschermd. We overnachten in Alta. (ca. 220 km)

dag 5: Tromsø, het Parijs van het noorden

We rijden langs de prachtige ruige kust en het Lyngenfjord. Twee korte ferryovertochten brengen ons naar Tromsø, waar we overnachten. Tromsø wordt ook wel het Parijs van het noorden genoemd. In de meest noordelijke universiteitsstad van de wereld zien we tijdens een wandeling de bijzondere bouwstijl van de Tromsdalenkathedraal. Vanuit Tromsø vertrokken veel poolexpedities: het monument van Roald Amundsen in de haven getuigt hiervan. We bezoeken het poolmuseum, waar we een goed beeld krijgen van het zware leven boven de poolcirkel. Tromsø heeft tal van gezellige en goede restaurants, waar u deze avond op eigen gelegenheid kunt dineren. (ca. 300 km)

dag 6: Eilandengroep Vesterålen

Door een schitterend berglandschap rijden we naar de Vesterålen. Deze eilandengroep heeft door de warme golfstroom een mild klimaat. Ons hotel staat in de levendige havenstad Harstad, waar de inwoners voornamelijk van de kabeljauwvisserij leven. We zien de Trondeneskerk, een oude gotische vestingkerk die in de 13e eeuw werd gebouwd op de resten van een Vikingfort. (ca. 260 km)

dag 7: Kleurrijke Lofoten

Via een schitterend berglandschap rijden we naar de Lofoten, een eilandengroep met prachtige grillige kusten en ruige bergruggen. Voor velen zal ons bezoek aan de Lofoten een hoogtepunt van deze reis zijn! De eilanden staan ook bekend om hun kleurrijke vissershuisjes, de rorbuer. Tegenwoordig worden deze huisjes verhuurd aan sportieve toeristen. Tijdens een rondleiding in een Vikingburcht worden we in de geheimen van de Vikingen ingewijd. Het diner is deze avond niet inbegrepen. U kunt op eigen gelegenheid genieten in een van de gezellige restaurants van Svolvaer. We overnachten in Svolvaer. (ca. 200 km)

NB
Bij de reis met vertrek op 27 juni worden dag 6 en 7 van het programma omgedraaid.

dag 8: Via Narvik naar Zweden

We verlaten de Lofoten. Met de boot steken we het Tysfjord over. We gaan naar Narvik, een stad die is gesticht om een ijsvrije haven te creëren voor het transport van ijzererts uit het noorden van Zweden. De stad is na de verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog weer opgebouwd in moderne stijl. Narvik ligt in de schaduw van de berg die de slapende koningin wordt genoemd. In de middag rijden we naar de omgeving van Kiruna in Zweden voor de overnachting. (ca. 350 km)

dag 9: Bezoek rendierboerderij en langs de Torne

Kiruna is de meest noordelijke provincie van Zweden en telt meer dan 6.000 meren! Op een rendierboerderij leren we tijdens een rondleiding meer over deze dieren en waarom de rendieren onmisbaar zijn voor de Samen. We brengen een bezoek aan het gezellige wintersportplaatsje Jukkasjärvi. Vervolgens keren we terug naar Finland en volgen we de rivier de Torne naar Rovaniemi voor onze laatste overnachting. (ca. 350 km)

dag 10: Rovaniemi – Amsterdam

We rijden naar de luchthaven van Rovaniemi voor de terugvlucht naar Nederland. (ca. 20 km)

NB
De reizen met vertrek op 18 en 25 juli worden in omgekeerde volgorde uitgevoerd. Tijdens de reis van 18 juli is de laatste overnachting niet in Rovaniemi maar in Luostotunturi. Indien u de reis op 25 juli maakt, dan verblijft u de eerste nacht niet in Rovaniemi maar in Pello.

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. in de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Vogelsafari
Vogelsafari
Spot bijzondere vogels in Gjesvaerstappan
Duur: circa 2 uur
Prijs: circa € 75,- per persoon, te betalen in Noorse Kronen
Als de weersomstandigheden het toelaten, kunnen natuurliefhebbers genieten van een mooie vogelsafari. De twee uur durende boottocht gaat naar natuurreserveraat Gjesvaerstappan, dat zo’n 15 kilometer ten westen van de Noordkaap ligt. In de broedperiode, van april tot september, is het in de lucht en op het land zeer levendig en kunt u verschillende vogelsoorten spotten. Vanaf de boot ziet u hoogstwaarschijnlijk een grote kolonie papegaaiduikers en wellicht ook zeearenden, op zoek naar een prooi.

Vluchtschema
finnair.png

Amsterdam - Helsinki11:55 - 15:15 uur
Helsinki - Rovaniemi16:25 - 17:45 uur
Rovaniemi - Helsinki13:50 - 15:10 uur
Helsinki - Amsterdam16:15 - 17:45 uur

Let op: dit is het standaard vluchtschema dat geldt voor de meeste vertrekdata. Het is mogelijk dat het vluchtschema voor uw specifieke vertrekdatum afwijkt van het bovenstaande schema. In de kassabon en op de reserveringsbevestiging ziet u het vluchtschema van de door u gekozen vertrekdatum dat op dat moment bekend is. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrek vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

U verblijft in middenklassehotels. Op dag 3 verblijft u in een toeristenklassehotel. Niet alle hotels beschikken over een lift. De kamers zijn voorzien van een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet. Hieronder vindt u meer informatie over de hotels die meestal op deze reis worden gebruikt. Aan onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens voor uw reis.

Hontel Santa Claus
Hotel Santa Claus - Rovaniemi
Het moderne hotel ligt in het voetgangersgebied van het centrum van Rovaniemi. Het hotel heeft een gratis sauna en is bekend om haar uitstekende ontbijtbuffet. In de openbare ruimte is wifi gratis beschikbaar, en tegen betaling op de kamers.

Bekijk de website van Hotel Santa Claus
Hotel Pellonhovi, Finland
Hotel Pellonhovi - Pello
Dit hotel ligt op 200 meter van de Tornio-rivier in Pello. De hotelkamers beschikken over een televisie en een badkamer met een bad en een douche. U kunt gratis gebruikmaken van het binnenzwembad en de sauna. In de gedeelde ruimtes kunt gratis gebruikmaken van wifi.

Bekijk de website van
Lapland Hotel
Hotel Lapland Riekonlinna - Saariselkä
Het hotel ligt nabij het dorpje Saariselkä, aan de rand van nationaal park Kekkonen. Het hotel beschikt over een gratis sauna en een fitnessruimte. Tegen betaling is op de kamers wifi beschikbaar.

Bekijk de website van Lapland hotel Riekonlinna
Scandic Hotel Nordkapp
Hotel Scandic Honningsvåg - Honningsvåg
Dit hotel ligt aan de haven van de kuststad Honningsvåg, op 35 km van de Noordkaap. Het hotel beschikt over kamers met satelliet-tv en biedt uitzicht op de zee.

Bekijk de website van Hotel Scandic Honningsvåg
Scandic Hotel Alta
Hotel Scandic Alta - Alta
Dit moderne hotel ligt in het centrum van Alta, op enkele minuten lopen van de centrale winkelstraat. Het hotel heeft gratis wifi en serveert een uitstekend ontbijtbuffet.

Bekijk de website van Scandic hotel Alta
Clarion Hotel The Edge, Noorwegen
Hotel The Edge - Tromsø
Dit moderne hotel ligt in de gezellige haven van Tromsø. Het bruisende centrum van Tromsø en de schitterende houten kathedraal liggen op steenworp afstand van het hotel. Vanuit de eigentijdse lobby van het hotel heeft u een schitterend uitzicht op de Arctische kathedraal.

Bekijk de website van Clarion Hotel The Edge
Scandic Harstad, Noorwegen
Hotel Scandic Harstad - Harstad
In het centrum van Harstad ligt het moderne Hotel Scandic Harstad. Het gezellige centrum, het strand en de haven liggen op wandelafstand van het hotel.

Bekijk de website van Scandic Harstad
Scandic Hotel Svolvaer
Hotel Scandic Svolvaer - Svolvaer
Het hotel ligt op een eiland, in de prachtig gelegen haven van Svolvær, de hoofdplaats van de Lofoten. Vanuit de bijzonder vormgegeven bar en restaurant kunt u genieten van het waterverkeer dat aan u voorbij gaat. Er is gratis wifi in de kamers.

Bekijk de website van Scandic Hotel Svolvær
Scandic Hotel
Hotel Scandic Ferrum - Kiruna
Het typisch Scandinavische hotel ligt in het centrum van de Zweedse stad Kiruna en heeft een bar en een sauna.

Bekijk de website van Scandic Hotel Ferrum
Lapland Hotel, Finland
Hotel Lapland - Luostotunturi
Het Lapland Hotel ligt op een spectaculaire locatie bij Nationaal Park Pyhä-Luosto. Het hotel beschikt over 3 restaurant en 4 bars en u heeft gratis toegang tot de spa-faciliteiten. U kunt in het gehele hotel gebruikmaken van gratis wifi.

Bekijk de website van Lapland Hotel

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice. U kunt uw auto gratis maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel.
NB/B> Ter plaatse dient u 6% aan toeristenbelasting te voldoen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers hebben het afgelopen jaar via enquêtes, mail, Facebook en brieven hun ervaringen over deze reis gegeven. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, mail, Facebook en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Beste SRC,
Bij deze wil ik mijn complimenten overbrengen aan jullie over de reis Boven de Poolcirkel van 20-7-2016. Dankzij het uitstekende reisgezelschap, het uitzonderlijke mooie weer en de fantastische reisleidster Claudia, is het voor mij een reis geworden, om nooit te vergeten. Ik kijk alweer uit naar de volgende reis in september, ook met jullie.
Renske Pietersma
De hele reis hebben wij genoten, mede door het goede weer maar ook door de medereizigers, reisleider Claudia Vosman en de chauffeur. Veel gezien en ook voldoende ruimte tussen de excursies.
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 9
Fam. Boterhoek
Heb erg van deze reis genoten, veel gezien en geleerd. Zal zeker nog eens met SRC op stap willen! De hotels waren prima, evenals het eten. Wel lange afstanden in de bus. Kortom, genoten!
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 9
A.J. Flink-Bril
Fantastische reis gehad. Helaas viel het weer een beetje tegen.
Beoordeling reisleider: 7
Beoordeling reis: 8
Prima reis gehad met een leuk programma. Er genoten! Had van mij nog wel iets meer natuur in gemogen.
Beoordeling reisleider: 8
Beoordeling reis: 8
H. Dirksen
Genoten tijdens deze reis van de mooie natuur en interessante cultuur. Goede mix natuur/cultuur. Fijn reisgezelschap, maar bovenal uitstekende begeleiding door Claudia Vosman, die zich inspande om het ons naar de zin te maken!
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 9
Fam. Steenhuis-Soroka uit Vlijmen
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (57 dagen voor vertrek).
Maximaal 34 deelnemers.
Direct na boeking ontvangt u van ons een mail met de bevestiging en uw factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDeal
Boek uw reis online
De beste reisleiders die u net wat meer laten zien
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
Boek vóór 31 januari en ontvang € 35,- feestkorting per persoon op alle reizen met vertrek tussen 1 april 2018 en 31 oktober 2018. Bekijk de actievoorwaarden.