050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Klassieke muziek in het hart van Europa

Reisleidster Léonie:
‘Ooit zag ik een uitgebreide tijdbalk van de klassieke componisten beginnend met Guillaume Dufay, een Bourgondische Nederlander uit het einde van de 13e eeuw, doorlopend tot de huidige tijd met Stockhausen en Philip Glass. Meer dan 110 componisten stonden erop en allemaal hebben ze hun waarde voor de muziekgeschiedenis. En belangrijker: allemaal hebben ze hun fans. Het voelt dan ook wat wonderlijk een reis “In het voetspoor van de componisten” te noemen. Toch zijn er in die tijdbalk levens aan te wijzen die elkaar overlapten en raakten en soms zelfs inspireerden, op wat voor manier ook.

Er zijn ook plaatsen aan te wijzen waar sommigen van hen na elkaar of tegelijkertijd leefden of uitvoeringen gaven. Plaatsen als Leipzig, Wenen, Dresden en Praag. En is het niet een wonderlijke gedachte dat Grieg, Bruckner, Saint-Saëns en Tchaikovski in Bayreuth waren toen in 1876 door de première van Das Rheingold de volledige Ring-cyclus van de toen zelf ook nog levende Wagner voor het eerst in zijn geheel werd opgevoerd? En hoewel de Weense residenties van Mozart en Beethoven elkaar nét niet overlappen, is daar toch het verhaal dat beiden elkaar ontmoet hebben en dat Mozart Beethoven een grote toekomst voorspelde. En Gasthaus zum Roten Igel in Wenen was het stamcafé voor onder andere Mahler, Schubert, Bruckner en Brahms en zo zijn er nog wel meer lijntjes te trekken. Dus hoewel deze reistitel een vrij ruime rode draad is, is die er wel degelijk. Als de genoemde plaatsen nou ook nog eens prachtige steden zijn, is het niet verwonderlijk dat SRC daar een muzikale reis van maakt.

We bezoeken theaters waar de meesters zelf speelden of dirigeerden, bewonderen de geboorte- en woonhuizen van de allergrootsten en brengen een respectvolle groet bij hun graven. Maar vooral genieten we van hun muziek en van de decors waarin deze tot stand kwam. Héél bijzonder is de wandeling in Wenen vergezeld van muzikanten van de huidige Weense conservatoria die op verschillende plekken stukken van Mozart zullen spelen. Kortom een reis waar de muziekliefhebber zijn vingers bij aflikt. Ik verheug me nu al enorm en zou het geweldig vinden u op deze reis te mogen begroeten. Gaat u met mij mee?’

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
verblijf in goede middenklassehotels
centrale hotels in Bayreuth, Praag en Leipzig
goed gelegen hotels in Salzburg en Wenen
10x ontbijt en 5x diner
muziekwandeling Wenen met live muziek
rondleiding door Wiener Staatsoper
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
bijdrage aan SRC-bos via Trees for All
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Bayreuth, Regensburg, Dresden en Leipzig
Wenen, Salzburg, Linz, Baden en Praag
Geboortehuis Mozart in Salzburg
Beethovenhuis in Baden
Wiener Staatsoper
Thomaskirche en Bachmuseum in Leipzig
Markgräfliches Opernhaus in Bayreuth
Bayreuther Festspielhaus
Woonhuis Mozart in Salzburg
Alter Dom met Brucknerorgel in Linz
Hofkirche in Dresden
Mendelssohnhaus in Leipzig
SRC -reisleidster Léonie
SRC-reisleider sinds 2002
Met een een lokale gids en begeleid door drie muzikanten (twee instrumentalisten en een zanger) maken we een muzikale wandeling door Wenen in het voetspoor van Mozart.
Ontmoet onze beste reisleiders in Duitsland
SRC-reisleider Bart
Reisleider sinds 2006
SRC-reisleider Frits
Reisleider sinds 2006
SRC-reisleidster Léonie
Reisleidster sinds 2002
SRC-reisleider Theo
Reisleider sinds 2007

De reis in het kort

Naar Bayreuth
Het Bayreuth van Wagner: Markgräfliches Opernhaus en Bayreuther Festspielhaus
Werelderfgoed in Regensburg en naar Salzburg
Het Salzburg van Mozart
Alter Dom in Linz, Beethovenhuis in Baden en naar Wenen
In de voetsporen van Mozart en vrije middag
Rondleiding Wiener Staatsoper en naar Praag
Stadswandeling Praag en vrije middag
Naar Dresden en Leipzig
Bach en Mendelssohn in Leipzig
Terugreis naar de opstapplaatsen in Nederland

Reisbeschrijving

dag 1: Naar Bayreuth

Vanuit de opstapplaatsen Amersfoort en Zevenaar rijden we naar Bayreuth. Onderweg zal er zeker muziek klinken en zullen wellicht al de eerste boeiende verhalen verteld worden over de muzikale grootheden die we op deze reis zullen ontmoeten. We dineren in ons hotel in de stad van Wagner, waar we twee nachten verblijven. (ca. 650 km)

dag 2: Wagnerstad Bayreuth

Richard Wagner was op velerlei gebied controversieel. Hij verkeerde in kringen van anarchisten en revolutionairen en moest vluchten voor de autoriteiten na een mislukte revolutiepoging. Als uitgesproken antisemiet was het weinig verwonderlijk dat hij de favoriete componist was van Hitler. Als componist geldt hij echter als een van de grootsten. Datzelfde geldt voor het zeer bijzondere theater dat Wagner liet bouwen in Bayreuth. Aanvankelijk koos hij Bayreuth als locatie voor zijn Festspiele vanwege het Markgräfliches Opernhaus, dat het grootste podium van Duitsland had. Dit theater bestaat nog steeds en is een van de mooist bewaard gebleven barokke theaters wereldwijd. Natuurlijk brengen wij een bezoek aan dit UNESCO-monument. Voor Wagner was het theater te pronkzuchtig en na raadpleging van diverse architecten stond de componist zelf mede aan de wieg van het Bayreuther Festspielhaus. Dit theater kreeg al snel zijn eigen reputatie en wordt nu nog steeds in een adem genoemd met zalen als het Metropolitan in New York en het Opera House in Sydney.

dag 3: Werelderfgoed in Regensburg

We laten Bayreuth achter ons en gaan op weg naar het Salzburg van Mozart. Onderweg maken we stop in Regensburg. Hier maken we een wandeling door de prachtige middeleeuwse binnenstad, een van de mooiste in Duitsland. We steken de oudste boogbrug in het land over, zien de gotische kathedraal en genieten van de knusse oude stadspleinen met gezellige restaurantjes en café’s. Het is niet voor niets dat UNESCO deze binnenstad in 2006 uitriep tot beschermd werelderfgoed. In de middag rijden we door naar Salzburg, waar we twee nachten verblijven. (ca. 360 km)

dag 4: Mozartstad Salzburg

We beginnen de dag met een wandeling door Salzburg met haar sierlijke barokke gebouwen en romantische paleizen. Natuurlijk kruisen onze wegen die van Wolfgang Amadeus Mozart. Wij brengen een bezoek aan zowel zijn geboortehuis als aan het huis waar hij later woonde. En ook al zijn wij op een reis in de voetsporen van de grote klassieke componisten, toch mag niet onvermeld blijven dat Salzburg ook de stad is van The Sound of Music De echte Von Trapp familie woonde er ooit en diverse locaties in de stad zijn gebruikt voor de filmopnames.

dag 5: Via Bruckner en Beethoven naar Wenen

Vandaag reizen we naar Wenen, die andere stad waar Mozart zo nauw mee verbonden is. Onderweg stoppen we in Linz. Hier werd in het voorstadje Ansfelden in 1824 Bruckner geboren. Op 31-jarige leeftijd werd hij organist in de Alter Dom, waar we het orgel dat hij bespeelde nog steeds kunnen bewonderen. We vervolgen onze weg naar Wenen, net als Bruckner dat deed in 1868. Wij maken echter nog een stop in Baden om een bezoek te brengen aan het Beethovenhuis. Vijftien jaar lang bracht hij hier zijn zomers door. In Baden probeerde hij talloze kwalen, waaronder zijn doofheid, met het heilzame water te genezen. Tijdens zijn verschillende verblijven schreef hij ook grote delen van zijn 9e symfonie. Vroeg in de avond arriverren we dan in Wenen, misschien wel de onofficiële hoofdstad van de klassieke muziek. We verblijven hier twee nachten en dineren vanavond in het hotel. (ca. 350 km)

dag 6: Muziekwandeling door Wenen

Vandaag maken we een wel heel bijzondere wandeling door Wenen in de voetsporen van Mozart. Onze tocht wordt namelijk begeleid door een lokale gids en door drie muzikanten (twee instrumentalisten en een zanger). Zij voeren ons mee langs belangrijke punten uit het leven van Wolfgang Amadeus en zullen op verschillende plaatsen stukken uit het oeuvre van het virtuoze wonderkind voor ons uitvoeren. Gezien de overweldigende keuze uit de hoogtepunten van de klassieke muziekgeschiedenis is de middag ter vrije besteding. U kunt zo zelf bepalen welke componist de rest van uw middag inkleurt. Valt de keuze op Mahler of op Haydn? Of toch op de zoon van de stad, Franz Schubert? Misschien probeert u zelfs wel een kaartje te bemachtigen voor een voorstelling?

dag 7: Van Wenen naar Praag

We beginnen de dag met een rondleiding door de beroemde Wiener Staatsoper. Het gebouw wordt door velen beschouwd als het beste operatheater ter wereld en de voorstellingen die er gehouden worden, spreken enorm tot de verbeelding van de liefhebbers. Dit begon direct met de opening in 1869 toen Mozarts Don Giovanni er opgevoerd werd. Wist u dat Gustav Mahler maar liefst tien seizoen aan het operahuis verbonden was? Na dit bijzondere hoogtepunt verlaten we Wenen en gaan we op weg naar Praag. Ook in de Gouden Stad verblijven we twee nachten. (ca. 335 km)

dag 8: Praag, de Gouden Stad

De inwoners van Praag waren gek op Mozart. Praag was de eerste stad waar in het Statentheater het stuk Die Entführung aus dem Serail buiten Wenen te zien was en ook Figaro kon op een warm onthaal rekenen. In 1787 dirigeerde hij hier de opera in eigen persoon. "Meine Prager verstehen mich", zou de jonge virtuoos gezegd hebben. Maar vanzelfsprekend roept Praag, liggend aan de Moldau, direct associaties op met lokale muzikale grootheden als Smetana en Dvorak. De eerste schreef natuurlijk Vltava, wat de lokale naam is voor de Moldau. We maken een stadswandeling door de straten van de Oude Stad. De middag is vrij te besteden. Gaat u naar het Smetana Museum, dat natuurlijk aan de Moldau ligt? Of geeft u de voorkeur aan Dvorak, die andere beroemde Tsjechische componist die natuurlijk ook zijn eigen museum heeft. Of misschien probeert u ook wel een kaartje te kopen voor Don Giovanni dat hier nog vrijwel dagelijks opgevoerd wordt, vaak ook nog in het Statentheater!

dag 9: Terug naar het Duitsland van Bach

We verlaten Praag en reizen noordwaarts voor onze ontmoeting met alweer een grootheid, volgens sommigen de allergrootste. Natuurlijk hebben we het dan over Johann Sebastian Bach. We kruisen zijn spoor eerst in Dresden die hij diverse malen heeft bezocht, vaak samen met zijn zoon Wilhelm Friedemann. Het is niet verrassend dat Bach zo gecharmeerd was van het schitterende Dresden, hier bloeide het culturele leven volop! In de Hofkirche bevindt zich het beroemde Silbermann-orgel uit 1755, een indrukwekkend mooi instrument. Ook zien we het Semperoper, de Langer Gang en het Albertinum. De komende twee nachten staat ons hotel in Leipzig. Nadat we ingecheckt hebben verkennen we de binnenstad en komen natuurlijk uit bij de Thomaskirche waar Bach jarenlang cantor was en waar hij enkele van zijn beroemdste werken schreef, zoals de Matthäuspassion en het Weihnachtsoratorium. In de kerk bevindt zich ook het graf van de wereldberoemde componist. (ca. 260 km)

dag 10: Bach en Mendelssohn

Deze ochtend staat nog steeds in het teken van Bach als we een bezoek brengen aan het Bachmuseum. Toch is Leipzig niet de stad van Bach alleen als het op klassieke meesters aankomt. Wagner werd er geboren en ook Felix Mendelssohn Bartholdy woonde meerdere periodes van zijn leven in deze stad. Deze beroemde exponent van de romantiek stichtte er zelfs het Conservatorium der Musik dat later naar hem vernoemd werd. We brengen dan ook een bezoek aan het Mendelssohnhaus. Hier is de laatste jaren ook meer aandacht voor zijn zus Fanny, componist en pianist. Terecht wordt tegenwoordig met veel meer aandacht gekeken naar de rol van vrouwen in de kunst en vinden er ook belangwekkende correcties plaats in de optekening van de historie. De rest van de middag kunt u op eigen gelegenheid deze levendige studentenstad verkennen.

dag 11: Terug naar Nederland

Aan deze rijk gevulde muziekreis komt een einde als we de thuisreis aanvaarden naar Nederland. Met een koffer vol muzikale indrukken en verhalen over de levens van de componisten die ons eigen leven nog dagelijks kleur geven rijden we naar onze opstapplaatsen terug. (ca. 600 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Opstapplaatsen / uitstapplaatsen

De opstapplaatsen en -tijden voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.30 uur station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Zevenaar | vertrek 09.30 uur station NS
Stationsplein, voorzijde station

Aankomsttijd in Nederland
Wij streven ernaar om aan het einde van de middag/begin van de avond bij de uitstapplaatsen aan te komen zodat u nog in de gelegenheid bent om met het openbaar vervoer naar huis te reizen. Wij kunnen op voorhand hier echter geen tijdstip voor geven, aangezien dit afhankelijk is van het verkeer onderweg.

Extra overnachting
U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in NH Hotel Amersfoort.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

Hieronder vindt u informatie over de hotels, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in andere, gelijkwaardige hotels. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Hotel Rheingold Bayreuth
Hotel Rheingold - Bayreuth
Hotel Rheingold ligt in het hart van Bayreuth op slechts 300 meter van het Marktplatz en op een kilometer van het treinstation van Bayreuth. Het hotel is voorzien van een restaurant, een bar, een fitnessruimte, privéparkeergelegenheid en een 24-uursreceptie. Er is gratis wifi beschikbaar in de gehele accommodatie en er is een lift aanwezig. De kamers zijn voorzien van een tv en een badkamer met een toilet, een bad en/of een douche en een föhn.

Bekijk de website van Hotel Rheingold Bayreuth
H+ Hotel Salzburg
Hotel H+ - Salzburg
Het H+ Hotel Salzburg ligt recht tegenover het centraal treinstation van Salzburg. Het hotel is voorzien van een bar, een 24-uursreceptie, parkeergelegenheid, een fitnesscentrum en een wellnesscentrum. Er is gratis wifi beschikbaar in de gehele accommodatie en er is een lift aanwezig. De kamers zijn voorzien van airconditioning, een tv, een kluisje en een badkamer met een toilet, een bad en/of een douche en een föhn.

Bekijk de website van H+ Hotel Salzburg
Arte Hotel Wien Stadthalle
Hotel Arte Wien - Wenen
Het Arte Hotel Wien Stadthalle ligt op slechts een minuut wandelen van de Stadthalle, de grootste expositie- en concertzaal van de stad. Het hotel bevindt zich op 130 meter van metrostation Burggasse/Stadthalle U6. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een 24-uursreceptie, een terras en parkeergelegenheid. Er is gratis wifi beschikbaar in de gehele accommodatie en er is een lift aanwezig. De kamers zijn voorzien van airconditioning, een tv, een minibar, een kluisje en een badkamer met een toilet, een bad en/of een douche en een föhn.

Bekijk de website van Arte Hotel Wien Stadthalle
Hotel Residence Bologna Prague
Hotel Residence Bologna - Praag
Hotel Residence Bologna ligt in het hart van Praag, op slechts 450 meter wandelen van de Karelsbrug en op 600 meter van het Oude Stadsplein. Het hotel is voorzien van een restaurant, een bar, een 24-uursreceptie, privéparkeergelegenheid en een terras. Er is gratis wifi beschikbaar in de gehele accommodatie en er is een lift aanwezig. De kamers zijn voorzien van airconditioning, een tv, een kluisje en een badkamer met een toilet, een bad en/of een douche en een föhn.

Bekijk de website van Hotel Residence Bologna Prague
hotel Seaside Park Leipzig
Hotel Seaside Park - Leipzig
Dit 4-sterrenhotel in art-nouveaustijl biedt een centrale locatie tegenover het centraal station van Leipzig en op 4 minuten lopen van het operagebouw van Leipzig. Het hotel is voorzien van een restaurant, een bar, parkeergelegenheid en een terras. Er is gratis wifi beschikbaar in de gehele accommodatie en er is een lift aanwezig. De kamers zijn voorzien van airconditioning, een tv, een kluisje en een badkamer met een toilet, een bad en/of een douche en een föhn.

Bekijk de website van Hotel Seaside Park Leipzig

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van het stadscentrum en het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uursreceptie, een lift, gratis wifi, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, een kluis, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad en/of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zon- en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur. Indien u voor de start van het ontbijt vertrekt kan het hotel een ontbijtpakket verzorgen.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek)
Maximaal 29 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.
Direct na boeking ontvangt u van ons een e-mail met de bevestiging en het boekingsnummer. Vervolgens ontvangt u binnen een werkdag de factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDealTrees for All
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
Veilig uw (aan)betaling voldoen via Ideal
Veel tevreden reizigers gingen u voor
De mooiste reisprogramma's
De beste reisleiders laten u méér zien