050 - 3 123 123
U bent hier: Home | Onze partners

Groninger Museum

Het Groninger Museum aan de rand van de binnenstad is sinds de opening in 1994 een ‘landmark’ van Groningen. Het Groninger Museum is extravert en veelkleurig en richt zich op een breed publiek. Inmiddels hebben al 5 miljoen bezoekers het museum bezocht en de prachtige tentoonstellingen, uiteenlopend van de kunst van Waterhouse tot de tentoonstelling 'David Bowie is', bewonderd. Met de presentaties, van nationale en internationale betekenis, wil het Groninger Museum het publiek verwonderen en aanzetten tot meningsvorming.

chihuly-glaskunst.jpg
Groninger Museum
Vanaf 8 december 2018 t/m 5 mei 2019
Chihuly: glaskunst
De spectaculaire glaskunstinstallaties van Dale Chihuly worden speciaal voor het Groninger Museum samengesteld

CHIHULY: glaskunst

Vanaf december kunt u in het Groninger Museum de sensationele creaties van de wereldberoemde Amerikaanse glaskunstenaar Dale Chihuly (1941) bewonderen. De expositie is speciaal voor het museum samengesteld in samenwerking met de Chihuly Studio. Het is de grootste museale expositie van Chihuly in Europa in de afgelopen 20 jaar. De tentoonstelling is opgebouwd uit 16 installaties, die zowel binnen als buiten het museum geplaatst worden. Met deze tentoonstelling krijgt u een compleet overzicht van alle hoogtepunten uit zijn oeuvre. Chihuly zelf zegt over zijn glaskunst dat hij wil dat mensen overweldigd worden door licht en kleur, en dat op een manier dat ze nog niet eerder hebben gezien. Een bijzondere tentoonstelling om te zien, dus!

Geschiedenis van het museumgebouw

Toenmalig museumdirecteur Frans Haks koos Alessandro Mendini als architect. Hij beschouwde hem als een duizendpoot en overtuigde iedereen van Mendini’s artistieke mogelijkheden en veelzijdigheid. Samen kwamen Haks en Mendini tot een programma van eisen. Het huidige Groninger Museum gebouw werd in 1994 door koningin Beatrix geopend. Tot op de dag van vandaag is het ontwerp aanleiding voor discussie over moderne museumarchitectuur.

Het Groninger Museum bestaat sinds 1874 en heette oorspronkelijk het Provinciaal Kabinet van Oudheden. In 1894 kreeg het Groninger Museum een eigen gebouw aan de Praediniussingel in Groningen. In 1987 schonk de N.V. Nederlandse Gasunie 25 miljoen gulden aan de gemeente Groningen. Daardoor werd het mogelijk om een compleet nieuw gebouw te realiseren.

Tweede alinea tekst stond in voettekst, verplaatst naar dit blok vanwege witruimte

Infoblok verwijderd voor tentoonstelling:
Titel: De Collectie
Bij de tentoonstelling De Collectie bewondert u de vaste collectie van het Groninger Museum. Die collectie kan bijna niet gevarieerder: alles van vuurstenen werktuigen uit de steentijd tot een servies van museumarchitect Alessandro Mendini en een portret van Aletta Jacobs is te zien.

In De Schatkamer staat de grote collectie Gronings zilver centraal, met onder andere een miniatuur van de Martinitoren. In de Meesterwerkenzaal worden schilderijen uit de Gouden Eeuw getoond, zoals een werk van Rubens. Natuurlijk is er aandacht voor Groningse geschiedenis en cultuur. De schilderijen, tekeningen en prenten van de Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg zijn hier een goed voorbeeld van; ze zijn te zien in de middelste zaal. De laatste drie zalen zijn gewijd aan (inter)nationale moderne kunst: respectievelijk het modernisme, het postmodernisme en hedendaagse kunst, en mode en design.