050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Geniet per jeep van het onontdekte Cuba

Cuba is het land van sigaren, van rum, van oude auto’s in koloniale stadjes en van swingende salsa in de casas de la trova. Het is ook het land van Che Guevara, van Fidel Castro, van de invasie in de Varkensbaai en van de revolutie. Maar dit prachtige Caribische eiland heeft veel meer te bieden. De westerse invloeden zijn nu nog beperkt, waardoor het een nog een relatief authentiek eiland is. Tijdens deze avontuurlijke reis ontdekt u alle facetten van het gastvrije Cuba onder andere wanneer u overnacht bij Cubaanse families thuis. Maar deze fly drive gaat nog verder van de gebaande paden en dieper Cuba in. Alleen zo komt u bij… het onontdekte Cuba!

U start deze fly drive in het westen van dit Caribische eiland, waar u in Havana uw eerste indrukken kunt op doen. Salsa, sigaren, rum, oldtimers, koloniale gebouwen en de meest kleurrijke Cubanen heten u welkom in hun leven. In Santa Clara neemt Che Guevara u mee in de historie van de revolutie en Trinidad laat u swingen door de kronkelstraatjes onder het genot van cuba libres en de canchanchara.

Vervolgens maakt u de overstap van west naar het oosten en daarmee naar het onbekendere deel van het veelzijdige Cuba. In steden Ciego de Avila en Sancti Spiritus zijn de sporen van de Spaanse overheersing nog duidelijk zichtbaar. Verdwaal niet in het stadje Camagüey, dat is gebouwd als een doolhof als verdedigingsstrategie tegen piraterij. Het onherbergzame Sierra Maestra bood een veilige schuilplaats voor de mannen van de revolutie. Wandel door de bergen naar de Comendancia de la Plata en geniet van het Cubaanse plattelandsleven. Santiago de Cuba is een en al muziek, trots en levenslust . Dit is de plek waar de revolutie begon en waar het socialisme nog steeds levend is.

Maar het best bewaard gebleven geheim van Cuba is waarschijnlijk Baracoa, dat vroeger alleen met een boot bereikbaar was en daardoor weinig invloeden van buitenaf heeft gekend. De wegen in dit deel van het eiland zijn niet allemaal in goede staat, maar de prachtige Carretera de la Farola maakt dat meer dan goed met de prachtige uitzichten. Na al dit avontuur is het heerlijk bijkomen aan de parelwitte stranden van Guardalavaca. De perfecte plek om deze mooie fly drive in gedachten nogmaals de revue te laten passeren.

Maar vergeet niet; het land van zon, sigaren, oldtimers en salsa verandert snel. Dus wacht niet te lang. U kunt nu nog het echte authentieke Cuba ervaren!

Pluspunten
Vluchten met Air Europa
ruimbagage
17 dagen 4-wheel drive met airconditioning
transfers luchthaven – hotel per oldtimer
toeristenklassehotels en casa particulares
17x ontbijt en 2x all inclusive
3 nachten Oud-Havana
3 nachten Trinidad
tour met een cocotaxi in Havana
route door het onbekende Cuba
bijkomen aan het strand van Guardalavaca
assistentie van een lokale vertegenwoordiger
bijdrage aan SRC-bos via Trees for All
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Havana en Oud-Havana
Playa Larga en de Varkensbaai
Santiago de Cuba
Trinidad en suikerrietplantages
onbekende Oost-Cuba
Ciego de Ávila
doolhof-stratenplan van Camagüey
Sierra Maestra
Baracoa
Guardalavaca
SRC-reisexpert Niels
SRC-reisexpert sinds 2022
Bijzonder aan deze reis: ontdekking Oost-Cuba
Cuba is een bestemming als geen ander! Tijdens deze avontuurlijke fly drive reist u een stukje verder van de gebaande paden en dieper Cuba in. Alleen zo komt u bij…het onontdekte Cuba!

De reis in het kort

Amsterdam – Havana
Havana
Heerlijk Havana
Havana – Santa Clara
Playa Larga – Cienfuegos – Trinidad
Trinidad en omgeving
Trinidad
Trinidad – Sancti Spiritus – Camagüey
Camagüey – Sierra Maestra
Sierra Maestra
Sierra Maestra – Bayamo – El Cobre – Santiago de Cuba
Santiago de Cuba
Santiago de Cuba – Baracoa
Baracoa
Baracoa – Cayo Saetía
Cayo Saetía – Guardalavaca
Guardalavaca
Guardalavaca – Ciego de Avila
Ciego de Avila – Santa Clara
Santa Clara – Havana – Amsterdam
Aankomst Amsterdam

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Havana

U vliegt naar Havana. Na aankomst op de luchthaven wordt u verwelkomd door een Engelstalige vertegenwoordiger, die u naar uw casa particular in de Cubaanse hoofdstad brengt. Hier verblijft u drie nachten zodat u alle tijd heeft om Havana te verkennen. (reisafstand ca. 17km)

dag 2: Havana

Het levendige Havana geeft u een warm welkom op Cuba. Deze stad ademt de roerige geschiedenis! De term ‘openluchtmuseum’ wordt vaak gebruikt en het zal u snel duidelijk zijn waarom. U begint vandaag met een avontuurlijke tour in een Cocotaxi. Uw chauffeur rijdt u in de felgeel-gekleurde tuktuk, in de vorm van een kokosnoot, Havana door. De prachtige koloniale gebouwen en de smalle kronkelige straatjes van Oud Havana leiden naar historische pleinen zoals Plaza de la Catedral en Plaza de Armas, waar het Spaanse leger zijn militaire oefeningen hield. Hierna krijgt u een mooie wandelroute mee om Havana zelf te ontdekken. Al wandelend door de straten met historische en kleurrijke gebouwen proeft u de unieke sfeer van de stad. U maakt de mooiste foto’s met de vele oldtimers die er rondrijden en geniet van de heerlijke salsamuziek die overal vandaan klinkt. Sluit de dag af zoals de Cubanen doen op de malecón, de boulevard van de stad. Deze populaire ontmoetingsplek is erg in trek bij verliefde stelletjes, vissers, kunstenaars en anderen die hier de laatste nieuwtjes komen uitwisselen onder het genot van een glas rum. Genoeg entertainment in het mooie licht van de ondergaande zon.

dag 3: Heerlijk Havana

Havana heeft veel te bieden. Vandaag kunt u op eigen gelegenheid Havana verder ontdekken. Het Plaza de Revolución mag u niet missen. Het plein is imponerend maar niet persé mooi. Op dit plein sprak Castro in marathonsessies het volk toe. Op de gebouwen sieren stalen constructies met de beeltenissen van Castro en Che Guevarra. Als u meer wilt leren over de revolutie is een bezoek aan het Museo de Revolución aan te raden. Hier staat in de achtertuin de beroemde “Granma” boot tentoongesteld, waarmee Castro en zijn kompanen vanuit Mexico aan land kwamen. De wijk Vedado kent een heel andere uitstraling dan Oud Havana met zijn kleine doorkijk-straatjes. In Vedado vindt u mooie brede straten, elegante herenhuizen, galeries, winkels en theaters. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de “Fábrica de Arte Cubano”, waar hip en kunstzinnig Havana zich ophoudt in de avond. Deze oude fabriek is omgetoverd tot een galerie, restaurant en nachtclub in één. In deze wijk vindt u ook Callejon de Hamel. Een bijzonder hofje waar kunstenaars de huizen met kleurrijke Afro-Cubaanse kunst hebben beschilderd. Met een beetje geluk wordt u meegevoerd door de klanken van de rumba!

¡ Extra's
Ontdekt u Cuba tijdens een stadswandeling (kosten € 50,- per persoon)? U wandelt dan met een privégids door het oude en nieuwe deel van Havana. Ook maakt u een tour in een Amerikaanse oldtimer door de stad: een bijzondere ervaring!

Of treedt u in het voetspoor van Ernest Hemingway (kosten € 135,-)? U gaat met een gids in een klassieke Amerikaanse auto op pad. U bezoekt de romantische villa waarin Hemingway zijn boeken schreef en eindigt uw tour in het restaurant La Bodeguita del Medio, waar de schrijver zijn dagelijkse mojito dronk.

dag 4: Havana – Playa Larga

U gaat deze morgen op eigen gelegenheid naar het kantoor van de autoverhuurder in het centrum van Havana. Hier haalt u uw huurauto op en rijdt u naar Playa Larga. Dit strand ligt aan de bekende Varkensbaai, dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Cuba. Hier vond in 1961 een mislukte invasie plaats van Cubaanse bannelingen, die werd gesteund door de geheime dienst van Amerika. Doel was om Fidel Castro de macht over het land te ontnemen. De Varkensbaai kent een unieke combinatie van moerassen, mangroven, witte stranden en een boeiende onderwaterwereld. Hierdoor is het een prachtige plek om te snorkelen en te duiken. U verblijft een nacht in Playa Larga. (reisafstand ca. 175 km)

dag 5: Playa Larga – Cienfuegos – Trinidad

U verlaat Playa Larga en rijdt naar de havenstad Cienfuegos, wat letterlijk betekent 10 vuren. U zou kunnen zeggen dat deze stad in de koloniale tijd voor hete vuren heeft gestaan en daar zijn naam aan dankt. Bezoek hier zeker het mooie theater dat aan het charmante Parque José Marti is gelegen. Dit theater was van grootgrondbezitter Tómas Tierry. In het rijke verleden hebben hier grootheden als Enrico Caruso en Sarah Bernhardt opgetreden. U vervolgt uw reis naar het romantische Trinidad, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Deze charmante stad ligt dicht bij de bergen van Escambray en bij de Caribische kust. Trinidad is een van de best bewaard gebleven steden van Cuba. De stad ademt een koloniale sfeer, omdat er nog veel Spaanse architectuur uit de 16e eeuw te vinden is. Er zijn in Trinidad meerdere muziekhuizen, casas de la trova, van wereldklasse. Probeer het drankje van Trinidad: canchancharra, rum gemixt met honing en limoen en waag een dansje op de trappen van de Plaza Major. (reisafstand ca. 200 km)

dag 6: Trinidad en omgeving

Op deze dag kunt u Trinidad en haar omgeving verder verkennen. Het historische Trinidad is beroemd om haar keienstraten, huizen in frisse pastelkleuren, mooie paleizen en pleinen. Wandel door de romantische straatjes en bekijk de kerk van San Fransisco en het karakteristieke Plaza Mayor, dat omgeven is door prachtige paleizen. Vanaf de dakterrassen van die paleizen, ooit bewoond door suikerbaronnen, heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Net buiten de stad vindt u de Vallei van de Suikermolens. Deze vallei heeft ongeveer 70 oude suikermolens, die eraan herinneren dat suiker erg belangrijk is geweest voor de Cubaanse economie. Een bijzondere plaats is de Iznaga-plantage bij Manaca. Iznaga was een slavenhandelaar die later veel geld verdiende met de suikerhandel. Omstreeks 1840 leefden hier ongeveer 350 slaven. Er staat zelfs nog een 45 meter hoge toren, die onder andere bedoeld was om de slaven in de gaten te houden. Vanaf de top heeft u een prachtig uitzicht over de vallei. Wilt u de ervaring helemaal authentiek maken, dan kun u ook de stoomtrein nemen van Trinidad naar de plantage van Manaca-Iznaga.

dag 7: Trinidad

Na zo’n indrukwekkende, maar drukke dag is het heerlijk vertoeven op de prachtige witte zandstranden van Playa Ancon net buiten Trinidad. Deze stranden zijn veel rustiger dan de stranden aan de noordkust, maar niet minder mooi. Er gaat niets boven het aanzicht van parelwit zand tegen de turquoise verkoeling van de zee. Mocht u toch wat meer activiteit wensen dan kunt u ook naar het nabijgelegen nationaal park , Topes de Collantes rijden. Dit unieke natuurgebied rondom het Escambray-gebergte biedt diverse wandelmogelijkheden, waarbij u langs overweldigend groen, bijzondere vogelsoorten, ondergrondse rivieren in grottenstelsels en verkoelende watervallen komt. (reisafstand ca. 25 km)

dag 8: Trinidad – Sancti Spiritus – Camagüey

Vandaag vertrekt u naar Camagüey. Als u gisteren nog geen bezoek heeft gebracht aan nationaal park Topes de Collantes dan heeft u hier vandaag alsnog de kans voor. Dit park mag zeker niet gemist worden! Daarna rijdt u verder naar Sancti Spiritus. Een gezellig koloniaal stadje met kronkelende straatjes en vele gebouwen in neoklassieke en Spaanse barokstijl zoals de bibliotheek en de kerk. Zeer bijzonder is de Yayabo-brug over de gelijknamige rivier. Dit is de laatst overgebleven stenen brug uit het koloniale tijdperk in Cuba. Hierna reist u verder naar het hart van Centraal-Cuba: Camagüey. Hier vindt u mooie historische gebouwen. Typisch voor de oude stad is het stratenplan; een waar doolhof met maar een uitgang. Dit stratenplan is speciaal zo ontworpen om het piraten lastig te maken om de stad te verlaten nadat ze deze zijn binnengevallen. Op uw dwaaltocht door de stad zullen de vele regentonnen, de zogeheten tinajones, u vast opvallen. Deze regentonnen zijn het symbool van de stad. U verblijft een nacht in Camagüey. ( reisafstand ca. 260 km)

dag 9: Camagüey – Sierra Maestra

Vandaag rijdt u richting de hoogste bergen van Cuba; de Sierra Maestra. Deze bergen danken hun naam aan de tijd dat Fidel Castro en zijn manschappen zich hier schuilhielden. De wegen zijn hier niet van goede kwaliteit en de hotels in deze streek zijn eenvoudig, maar daar krijgt u wel een stukje onontdekt Cuba voor terug. Het is bij uitstek een gebied voor prachtige wandelingen door weelderige nevelwouden, langs watervallen en tropische plantages. U verblijft twee nachten in de Sierra Maestra. (reisafstand ca. 250 km)

dag 10: Sierra Maestra

Op deze vrije dag kunt u vanaf uw hotel een wandeling maken naar de Comendancia de la Plata. In deze schuilplaats in de bergen van de Sierra Maestra bereidden Fidel Castro en zijn aanhangers de revolutie voor. In het dorp waar u verblijft lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Vervoer met paard en wagen, boeren die hun land bewerken met de hand en de rivier die dienst doet als zwembad: geniet van het landelijke leven van Cuba!

¡ Extra
Ontdek het Sierra Maestra met een Engelssprekende gids naar de Comendancia de la Plata (kosten € 50,- per persoon).

dag 11: Sierra Maestra – Bayamo – El Cobre – Santiago de Cuba

Deze dag begint met een rit van anderhalf uur naar het stadje Bayamo. Dit is de geboorteplaats van Carlos Manuel de Cespedes, bekend als de Vader des Vaderlands. Hij componeerde het volkslied van Cuba, wat hier in 1869 voor het eerst ten gehore werd gebracht. Verken al wandelend het sfeervolle historisch centrum van Bayamo of neem een door paarden getrokken koets uit de koloniale tijd. Voordat u Santiago bereikt kun u nog een stop maken bij de Basilica el Cobre, dat zijn naam ontleend aan de nabijgelegen kopermijnen. De kerk is een bedevaartsoord voor de Cubanen en staat dan ook vol met meegebrachte offeranden voor de Maagd der Barmhartigheid, die in 1916 door de paus verheven werd tot de beschermheilige van Cuba. Aan het einde van de middag komt u aan in Santiago de Cuba, waar u twee nachten verblijft in een hotel midden in het centrum. (reisafstand ca. 210 km)

dag 12: Santiago de Cuba

Om Santiago de Cuba te verkennen is het goed om de dag vroeg te starten, want het is hier bijna het hele jaar door zinderend heet. Bezoek de begraafplaats van Santa Ifignia, een plaats met grote betekenis voor alle Cubanen. Hier liggen de belangrijkste figuren uit de geschiedenis van Cuba begraven, waaronder José Marti, Antonio Maceo en natuurlijk Fidel Castro. Deze laatste is hier begraven omdat Santiago wordt gezien als de plek waar de revolutie begon. Duik nog verder in het verhaal van de revolutie door een bezoek te brengen aan de Moncada-kazerne. In 1953 werd deze kazerne bestormt door de guerrilla’s, wat nog zichtbaar is in de vele kogelgaten die nog altijd de voorgevel sieren. Het is een aanrader om aan het einde van de dag naar het kasteel van San Pedro del Morro te rijden. In het bijhorende museum worden overblijfselen bewaard van de zeeslag tussen Spanje en de Verenigde Staten die hier plaatsvond. Vanaf de torens van dit 17e-eeuwse militaire complex heeft u een prachtig uitzicht over de zee en kunt u genieten van de ondergaande zon.

dag 13: Santiago de Cuba – Baracoa

Vandaag zet u koers naar een van de best bewaarde geheimen van Cuba: Baracoa. Dit oudste en meest geïsoleerde stadje kon tot 1964 alleen met een boot worden bereikt. Nu rijdt u via de Carretera de La Farola, een prachtige route met negen bruggen die over de steile kliffen zijn gebouwd. Het stadje is erg multicultureel: er wonen nog afstammelingen van de Taino-indianen en daarnaast hebben veel inwoners Haïtiaanse of Jamaicaanse wortels. Dit ziet u ook terug in de keuken, die een stuk veelzijdiger is dan in de rest van Cuba. De vis in kokos-currysaus is een van de gerechten die u absoluut moet proeven! Uw hotel is gevestigd in een fort waarvandaan u de hele baai van Baracoa kunt zien liggen. U verblijft hier twee nachten. (reisafstand ca. 240 km)

dag 14: Baracoa

Baracoa is omringd door tropisch groen en er zijn dan ook vele mogelijkheden om de natuur in te trekken. Zo kunt u de nabijgelegen tafelberg El Yunque beklimmen. Neem een kijkje in het nationaal park Alexander von Humboldt, dat door UNESCO wordt omschreven als een van de biologisch meest gevarieerde locaties ter wereld. U kunt natuurlijk ook neerstrijken op een van de prachtige stranden in de buurt.

dag 15: Baracoa – Cayo Saetía

U heeft vandaag twee mogelijkheden om uw reis te vervolgen. Vanaf Baracoa kunt u de kustroute nemen naar Cayo Saetia. Deze weg is korter en biedt mooie uitzichten, maar is niet in goede conditie. Daarom raden we u aan dit avontuur alleen aan te gaan als het een tijdje niet heeft geregend. U kunt ook een stukje terug rijden richting Santiago de Cuba en dan via Guantanamo noordwaarts door het binnenland richting Cayo Saetía. Het idyllische schiereiland Cayo Saetía is bebost en biedt onderdak aan een verscheidenheid van zowel inheemse als geïmporteerde planten en dieren binnen de diverse ecosystemen. Hier vindt u ook een exotisch reservaat met herten, een paar giraffen, antilopen, zebra´s, waterbuffels en papegaaien. Ze lopen vrij rond, wat deze bestemming een uniek karakter geeft. U verblijft een nacht bij het schiereiland Cayo Saetía. (reisafstand ca. 150/265 km)

dag 16: Cayo Saetía – Guardalavaca

Het is tijd voor het strand. Vandaag rijdt u nog een klein stukje naar Guardalavaca. Op dit 4 kilometer lange strand komt u helemaal tot rust. Voor de kust ligt een koraalrif, waar u kunt snorkelen en duiken. (reisafstand ca. 250 km)

dag 17: Guardalavaca

Geniet geniet nog een dagje aan het strand. Bent u nog niet uitgekeken op Cuba, dan raden wij aan een bezoek te brengen aan het nabijgelegen Gibara. Dit slaperige vissersdorpje staat ook bekend als La villa blanca, de witte stad. Dit stadje is éen keer per jaar het decor van een van de grootste internationale filmfestivals in Cuba.

dag 18: Guardalavaca – Ciego de Avila

Vandaag vertrekt u naar Ciego de Avila en gaat u terug in de tijd. U rijdt door zeer vruchtbaar gebied vol suikerriet- en ananasplantages naar Ciego de Avila. Deze plaats werd van oudsher al gebruikt als tussenstop tijdens een lange reis. Het meest gangbare vervoer is hier nog steeds paard en wagen. Een bezoek aan het Parque Martí en het verderop gelegen Teatro Principal zijn een aanrader. Het theater biedt plaats aan 500 bezoekers en werd gebouwd door de rijke vooraanstaande Angela Hernandez Viuda de Jimenez. Zij wilde graag van Ciego de Avila een cultureel mekka creëren. U verblijft één nacht in Ciego de Avila. (reisafstand ca. 375 km)

dag 19: Ciego de Avila – Santa Clara

U rijdt naar de historisch belangrijke stad Santa Clara. Hier zijn tijdens de revolutie de laatste zware gevechten gevoerd. U kunt hier het monument van El Tren Blindado, de gepantserde trein, bekijken. In december 1958 vochten de troepen van Che hier een beslissende slag met de manschappen van dictator Fulgencio Batista. Deze dictator stuurde een gepantserde trein naar Santa Clara om zijn troepen te ondersteunen. De trein werd vlak bij het station met een bulldozer gestopt, en de overwinning van Che was een feit. Vijf wagons van de toen overmeesterde gepantserde trein staan nog steeds bij het stuk spoorlijn waar de gevechten plaatsvonden. U kunt hier ook het mausoleum van Che Guevara bezoeken. Zijn gebeente werd in 1997 bijgezet, nadat het was gerepatrieerd uit Bolivia. U verblijft een nacht in Santa Clara. (reisafstand ca. 285 km)

dag 20: Santa Clara – Havana – Amsterdam

Vandaag rijdt u naar de luchthaven van Havana, waar u uw huurauto inlevert. Daarna stapt u op het vliegtuig naar Amsterdam. (reisafstand ca. 50 km)

dag 21: Aankomst in Amsterdam

Met uw aankomst in Amsterdam is er een einde gekomen aan uw reis naar het onontdekte Cuba.

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

We bieden op de individuele reizen naast het gewone programma ook extra excursies aan. Hieronder vindt u informatie over de excursies en de kosten. U kunt na uw offerteaanvraag aangeven welke extra excursies u wilt maken.

Geen optionele excursies

Bij deze individuele reis worden geen extra optionele excursies standaard aangeboden. Vaak kunt u op locatie via het hotel of de lodge excursies bijboeken. Heeft u zelf ideeën of wensen voor een extra excursie? U kunt altijd navragen of wij u hierbij kunnen assisteren.

Salsales Havana
Salsales - Havana
Salsales in Havana
Duur: 2x 45 minuten
Inclusief: lokale danspartner
Kosten: € 25,- per persoon
Muziek en dans zit de Cubanen in het bloed. Danst u mee? Een lokale danspartner zal u de beginselen van de salsa leren.
Wandeling Havana, Cuba
Citytour - Havana
Ervaar het cubaanse leven in Havana
Duur: circa 3 uur
Inclusief: wandeling, gids, citytour in oldtimer
Kosten: € 50,- per persoon
U kunt Havana verkennen. U wandelt dan eerst met een gids door de oude stad van Havana. U komt hierbij langs de meest belangrijke en indrukwekkende plekken van Oud-Havana, die u zelf misschien niet zou bezoeken of zou kunnen vinden. Vervolgens maakt u een citytour in een klassieke Amerikaanse auto: een bijzondere manier om de stad te verkennen! U komt tijdens deze tour door de drie belangrijkste wijken van Havana, en komt zo ook bij de onbekende plekken die te voet niet te bereiken zijn. Het is een geweldige ervaring om door een Cubaan rondgeleid te worden en alle verhalen over deze mooie en uitbundige stad te horen!
Voetstappen Ernest Hemingway Havana, Cuba
Ernest Hemingway - Havana
In de voetsporen van Hemingway
Duur: circa 4 uur
Inclusief: gids
Kosten: € 135,- per persoon
U kunt in de voetsporen van deze Nobelprijswinnaar treden, die lange tijd op Cuba heeft gewerkt en gewoond. Samen met de gids gaat u op pad in een klassieke Amerikaanse auto. De tour start bij de villa waar Hemingway zijn boeken schreef. Zijn huis staat er bij alsof hij nog steeds zo de deur kan open doen. Hierna gaat u naar Cojimar, waar zijn schip lag. Het personage Santiago, de ‘oude man’ uit ‘the Old Man and the Sea, is gebaseerd op Gregorio Fuentes, die in Cojimar woonde. Hier kreeg Hemingway de verhalen van de schippers en vissers te horen die hem inspireerde tot het schrijven van dit verhaal. U drinkt een drankje in La Terraza, waar het vol hangt met foto’s. U luncht in La Bodeguita del Medio, het restaurant waar Hemingway zijn dagelijkse mojito dronk. Na de lunch heeft u de tijd om nog te genieten van Oud-Havana.
 Comandancia de la Plata, Cuba
Wandeling Comendancia de la Plata
Ontdek meer van de Cubaanse revolutie
Duur: circa 3 uur
Inclusief: Engelssprekende gids, transport en lunch
Kosten: € 50,- per persoon
U start deze excursie vanuit uw hotel in Santo Domingo, waar u wordt opgehaald door uw Engelssprekende gids, die u tijdens de wandeling van de nodige achtergrond informatie voorziet. Met een 4-wheel drive rijdt u het nationale park Sierra Maestra in naar de start van de wandeling. Bij helder weer heeft u een mooi uitzicht heeft op de Pico Turquino, met zijn 1974 meter de hoogste berg van Cuba. De wandeling gaat over onverharde paden, dus als het net veel heeft geregend kan het hier erg modderig zijn. U wandelt zo’n 3 kilometer door het heuvelachtige nevelwoud. Onderweg komt u een klein ziekenhuisje tegen en de post van radio Rebelde, waarvandaan Fidel Castro en Che Guevarra de bevolking op de hoogte hielden van de vorderingen van de revolutie. Uiteindelijk bereikt u het huisje van Fidel Castro, waar zijn bed en bureau nog staan. Na de wandeling kunt u in het dorp ontspannen bij de rivier.

Vluchten

Deze reis heeft een standaard vlucht van Air Europa. De prijs van de reis is gebaseerd op een stoel in de laagste klasse*. Hieronder vindt u het meest voorkomende vluchtschema van Air Europa voor deze vlucht.

Vluchtschema
Air Europa

Amsterdam - Madrid11:00 - 13:40 uur
Madrid - Havana16:10 - 20:45 uur
Havana - Madrid21:45 - 12:40 uur
Madrid - Amsterdam15:00 - 17:35 uur

* Let op: een vliegtuig wordt ingedeeld in verschillende boekingsklassen en bijbehorende prijscategorieën. Deze administratieve indeling heeft geen enkele invloed op het comfort of de service. De prijs van de reis is gebaseerd op een stoel in de laagste boekingsklasse. Als de laagste boekingsklasse niet meer beschikbaar is, nemen wij contact met u op om de actuele prijs en eventuele alternatieven te bespreken.

Huurauto

Bij de reissom is als huurauto een handgeschakelde jeep BAIC BJ40 (of gelijkwaardig) met airconditioning inbegrepen. De bestuurder van de auto moet minimaal 21 jaar zijn, en in het bezit zijn van een Nederlands rijbewijs. Een internationaal rijbewijs is niet verplicht, maar wordt wel aanbevolen. Gps- of satellietconnecties zijn niet toegestaan in Cuba. Dit geldt ook voor mobiele telefoons met gps. Voor het betalen van de verplichte borg moet u een creditcard hebben. Wij gaan er van uit dat u bekend bent met de huurvoorwaarden als u deze reis boekt.

Reistijd/rijafstanden

De meeste Cubanen hebben geen auto. Daarom is het op de meeste wegen rustig. Hou wel rekening met uw snelheid: de weg wordt ook gebruikt door paarden- en ossen(karren). GPS- of satellietconnecties zijn niet toegestaan in Cuba. Dit geldt ook voor mobiele telefoons met gps. U ontvangt een zeer uitgebreide routebeschrijving waarmee u eenvoudig uw weg kunt vinden.

Hotels en casas particulares

We hebben voor u sfeervolle toeristenklasse- of middenklassehotels en casas particulares geselecteerd. Hieronder vindt u een overzicht van de accommodaties waar u mogelijk gaat verblijven. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve lijst met accommodaties.

Casas particulares in Havana, Cuba
Casas particulares Havana - Havana
Casas particulares zijn accommodaties bij Cubanen in huis. Ze richten enkele kamers in hun woning in als hotelkamer en verhuren deze kamers aan toeristen. De meeste huizen hebben een centrale ligging en een tuin. Soms is de kamer onderdeel van het huis, en soms overnacht u in een apart gebouw. Elke kamer verschilt qua inrichting, maar de kamers zijn altijd netjes en schoon, en beschikken over een eigen badkamer met toilet en bad en/of douche en airconditioning.
Hotel La Granjita bij Santa Clara, Cuba
Hotel La Granjita - Santa Clara
Hotel La Granjita ligt net buiten Santa Clara, in een natuurlijke omgeving. Het hotel beschikt over een zwembad. U verblijft in een bungalow voorzien van een balkon of een terras. De kamers zijn ruim en voorzien van een kluisje, airconditioning en een badkamer met eem bad en/of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Hotel La Granjita
Casa particular Playa Larga, Cuba
Casas particulares Playa Larga - Playa Larga
Casas particulares zijn accommodaties bij Cubanen in huis. Ze richten enkele kamers in hun woning in als hotelkamer en verhuren deze kamers aan toeristen. De meeste huizen hebben een centrale ligging en een tuin. Soms is de kamer onderdeel van het huis, en soms overnacht u in een apart gebouw. Elke kamer verschilt qua inrichting, maar de kamers zijn altijd netjes en schoon, en beschikken over een eigen badkamer met toilet en bad en/of douche en airconditioning.
Casas particulares en paladars in Trinidad en Viñales
Casas particulares Trinidad - Trinidad
Casas particulares zijn accommodaties bij Cubanen in huis. Ze richten enkele kamers in hun woning in als hotelkamer en verhuren deze kamers aan toeristen. De meeste huizen hebben een centrale ligging en een tuin. Soms is de kamer onderdeel van het huis, en soms overnacht u in een apart gebouw. Elke kamer verschilt qua inrichting, maar de kamers zijn altijd netjes en schoon, en beschikken over een eigen badkamer met toilet en bad en/of douche en airconditioning.
Hotel el Rueda in Ciego de Avila, Cuba
Hotel La Rueda - Ciego de Avila
Hotel el Rueda ligt in de plaats Ciego de Avila. Het hotel beschikt over gratis parkeerplaatsen, een restaurant en een loungebar. De hotelkamers zijn voorzien van een minibar, een tv, een föhn en een kluisje.
Casa particular Camagüey, Cuba
Casas particulares Camaguey - Camaguey
Casas particulares zijn accommodaties bij Cubanen in huis. Ze richten enkele kamers in hun woning in als hotelkamer en verhuren deze kamers aan toeristen. De meeste huizen hebben een centrale ligging en een tuin. Soms is de kamer onderdeel van het huis, en soms overnacht u in een apart gebouw. Elke kamer verschilt qua inrichting, maar de kamers zijn altijd netjes en schoon, en beschikken over een eigen badkamer met toilet en bad en/of douche en airconditioning.
Villa Santa Domingo, Cuba
Hotel Santo Domingo - Sierra Maestra
Villa Santa Domingo ligt in de buurt van de rivier Yara. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar en een tuin met ligstoelen. De kamers zijn voorzien van airconditioning, een minibar, een tv, een badkamer met een douche en een toilet en een balkon of een terras.
Hotel Casa Granda in Santiago de Cuba, Cuba
Hotel Casa Granda - Santiago de Cuba
Hotel Casa Granda ligt in het stadscentrum van Santiago de Cuba, op loopafstand van de bezienswaardigheden. Het hotel beschikt over een restaurant, een loungebar, een dakterras en een 24-uursreceptie. De hotelkamers zijn voorzien van een minibar, een tv, een kluisje, airconditioning en een badkamer met een douche, een föhn en een toilet.

Bekijk de website van Hotel Casa Granda
Hotel el Castillo in Baracoa, Cuba
Hotel El Castillo - Baracoa
Hotel El Castillo ligt in de plaats Baracoa. Deze plaats is niet alleen prachtig, maar kent ook een boeiende geschiedenis. Eeuwen geleden werd hier een fort gebouwd om Baracoa te beschermen tegen piraten. Het hotel beschikt over een zwembad, een terras en een restaurant. De hotelkamers zijn voorzien van airconditioning, een tv, een kluisje, een balkon en een badkamer met een douche en een toilet.

Bekijk de website van Hotel el Castillo
Villa Cayo Saetia bij Holguin, Cuba
Hotel Cayo Saetia - Holguin
Villa Cayo Saetia heeft een is ideaal gelegen voor een bezoek aan Holguin. Deze accommodatie beschikt over gratis parkeerplaatsen, een lounge en een restaurant. De comfortabele kamers zijn voorzien van airconditioning, een koelkast en een badkamer met een douche en een toilet.

Bekijk de website van Villa Cayo Saetia
Hotel Sol Rio de Luna y Mares, Cuba
Hotel Sol Rio de Luna y Mares - Guardalavaca
Hotel Sol Rio de Luna y Mares ligt direct aan het prachtige witte strand van Playa Esmeralda en bestaat uit het rustigere Luna-gedeelte en het levendigere Mares gedeelte. Het hotel beschikt over meerdere restaurants en bars, een door palmen omgeven zwembad, een jacuzzi en een wellnesscentrum. In het Mares-gedeelte worden er sportlessen en animatie- en dansshows gegeven. Daarnaast kunt u boogschieten, minigolfen, waterfietsen, zeilen en windsurfen. De kamers zijn netjes ingericht en beschikken over een tv, een koelkast, een kluisje en een minibar.

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.
Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Inclusief
Vlucht Amsterdam – Havana met een overstap in Madrid en visa versa met Air Europa.
Vliegbelasting.
Luchthavenbelastingen en heffingen.
Ruimbagage.
17 dagen autohuur, een jeep handgeschakeld met ongelimiteerd aantal kilometers.
Transfer luchthaven Havana – hotel Havana.
11 overnachtingen in toeristenklassehotels in 2-persoonskamers met een bad of een douche en een toilet.
8 overnachtingen bij Cubaanse families thuis in een 2-persoonskamer met een bad of een douche en een toilet.
Verzorging op basis van logies en ontbijt.
Excursie Havana met de cocotaxi.
Assistentie door een lokale vertegenwoordiger in geval van nood.
Reserveringskosten, € 25,- per boeking.
Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (verplicht).
SGR-consumentenbijdrage € 5,- per persoon per boeking (verplicht).
Bijdrage aan een groenere wereld via Trees for All door de aanplanting van een SRC-bos. Lees hier meer over Trees for All.

Verlengingsmogelijkheden

U kunt uw reis verlengen met een of meerdere nachten in Cuba, bijvoorbeeld aan het strand van de Caribische Zee in Varadero. Neem contact met ons op voor meer informatie over de verlengingsmogelijkheden.

Verlenging Varadero
Varadero heeft een van de mooiste stranden ter wereld! De stad ligt op een schiereiland dat zich ver in de kalme wateren van Atlantische Oceaan uitstrekt. Door de ligging waait er constant een aangename tropische wind. De fantastische stranden en het helder blauwe zeewater maken van deze badplaats een waar paradijs.