
De etalage van het socialistische Duitsland
Reisleider Theo:
‘De Trabantjes zijn bijna geheel uit het straatbeeld verdwenen en een hele generatie groeide alweer op nadat de Berlijnse Muur viel, maar toch is de DDR voor velen nog steeds een levendige herinnering. De geschiedenis van De Koude Oorlog en de afloop en nasleep ervan bepalen ook nu nog voor een groot deel ons wereldbeeld. Daarom is een DDR-themareis naar Berlijn zowel een boeiende tijdreis naar de bizarre 40-jarige geschiedenis van de socialistische heilstaat alsook een gids naar gebeurtenissen in de wereld van vandaag.
Het verschijnen van Berlijn, een gids door de hoofdstad van de DDR van Jaap Visser en Erik Timmermans over de DDR-historie van de Duitse hoofdstad is een prachtige gelegenheid om die tijdsreis weer eens te maken, helemaal als de schrijvers ons zelf vergezellen op die reis. Onderweg naar Duitsland verzorgen zij een lezing en in de stad wandelen we met hen langs verschillende plekken waar ooit de Muur stond. We zien de monumenten die herinneren aan de slachtoffers die bij vluchtpogingen om het leven kwamen, we bekijken de imposante architectuur van Stalinistisch Oost-Berlijn en bezoeken indrukwekkende musea als de voormalige Stasi-gevangenis Hohenschönhausen. Naast een uitgebreide kennismaking met de geschiedenis van de DDR-dictatuur, komen tijdens deze reis ook de verhalen over zogenaamde ‘Ostalgie’ en de eenwording ter sprake. Reist u met ons mee naar fascinerende wereld van de voormalige DDR?’
Erik Timmermans en Jaap Visser in hun boek Berlijn, een gids door de hoofdstad van de DDR
….Blije gezichten, huilende mensen, ongeloof….. De Berlijnse Muur, het symbool van de Koude Oorlog is gevallen. Krap een jaar later bestaat de DDR niet meer, maar verdwenen is het land niet. Niet uit de hoofden van de voormalige bewoners en ook niet uit Berlijn, de stad die als etalage van het socialistische Duitsland gold….
Erik Timmermans is beeldend kunstenaar en tekstschrijver, Jaap Visser werkt als adviseur in de media- en cultuursector. Samen delen zij een passie voor Duitsland en met name voor Berlijn, waar Jaap zelfs geruime tijd woonde. Deze passie en fascinatie mondde in 2019 uit in het boek Berlijn, een gids door de hoofdstad van de DDR, waarin Jaap en Erik op boeiende wijze de geschiedenis van de Koude Oorlog in Berlijn nog eens de revue laten passeren. In het prachtig geïllustreerde boek komen diverse ooggetuigen aan het woord en wordt op genuanceerde wijze de schijnwerper gezet op een van de belangrijkste kantelpunten van onze moderne geschiedenis. Op bescheiden schaal leidden zij ook al wel eens mensen rond door 'hun' Berlijn en toen zij in contact kwamen met SRC Reizen was de kiem voor een themareis rond hun boek snel gelegd.
Reisbeschrijving
dag 1: Kennismaking met Berlijn
Via onze opstapplaatsen Amersfoort en Oldenzaal reizen we naar de Duitse hoofdstad. In de touringcar maken we kennis met onze reisleider en met de schrijvers Jaap Visser en Erik Timmermans. Die laatsten zullen onderweg ook een lezing verzorgen naar aanleiding van hun boek over Berlijn. We rijden Berlijn binnen via de Glienicker Brücke. Deze grens tussen de DDR en West-Berlijn was tijdens de Koude Oorlog verschillende malen het decor van uitwisselingen van spionnen en gevangenen tussen Oost en West. Ons hotel voor de komende dagen ligt in voormalig Oost-Berlijn pal aan de Friedrichstrasse in de gezellige en drukke wijk Mitte. Na incheck maken we een eerste wandeling naar de boulevard Unter den Linden. We volgen de weg langs historische plekken als de Bebelplatz, berucht van de boekverbranding door de nazi’s, de Russische (voorheen Sovjet) ambassade en hotel Adlon om uiteindelijk uit te komen bij de Brandenburger Tor. Via de Reichstag lopen we langs de Spree terug naar ons hotel, waar we in de directe omgeving in een restaurant gereserveerd hebben voor het diner. (ca. 620 km)
dag 2: De etalages van de DDR
We beginnen de dag met een bezoek aan het DDR Museum, waar we een overzichtelijk beeld krijgen van het leven in Oost-Duitsland. Weer buiten wandelen we naar de Alexanderplatz, geïnspireerd op het Braziliaanse Brasilia. Het was Walter Ulbricht zelf, secretaris-generaal van de socialistische partij en machtigste man van het land, die besloot tot de herinrichting van het plein en de bouw van onder andere de Fernsehturm. Het plein moest een kosmopolitische uitstraling krijgen met kunst, architectuur en vermaak. Dat architectuur bij uitstek een middel was om te pronken en te wedijveren met het westen, maar ook om de ideologie aan de eigen burgers te slijten, zien we vandaag aan het tweede visitekaartje van Ulbricht: de Karl-Marx-Allee. Met deze twee kilometer lange en 90 meter brede promenade wilde de partijleider de Oost-Duitsers laten zien wat hun heilstaat vermocht als alle arbeiders de schouders eronder zetten. Langs de Allee, ook nog een tijdje Stalin-Allee genoemd, verschenen groots opgezette appartementsgebouwen die voor alle arbeiders bereikbaar zouden moeten worden. Deze droom bleef onvervuld en in de luxe appartementen trokken vooral partijleden met hun gezinnen. De Allee laat uiteindelijk een interessante verzameling architectuurstromingen zien variërend van de oostelijke Bauhausvariant tot classicistische ‘suikertaartenstijl’ en voorbeelden van de typisch Oost-Duitse plattenbau. Liefhebbers wandelen aan het eind van de promenade nog even naar het nabij gelegen café-restaurant Volkskammer voor een glas Berliner bier en kunnen er zelfs blijven zitten voor het diner.
dag 3: De onderdrukking
Sperrgebiet Hohenschönhausen is een deel van Oost-Berlijn waar veel Stasimedewerkers woonden en werkten. In het hart hiervan staat de gevangenis met dezelfde naam. Hohenschönhausen is synoniem geworden voor de onderdrukking door het socialistische systeem en de gruwelen waaraan tegenstanders onderworpen werden. Een bezoek aan de gevangenis is nog altijd een zéér indrukwekkende ervaring, vooral ook omdat de rondleidingen gegeven worden door ex-gevangenen die uit eerste hand vertellen hoe het regime in de DDR en in de gevangenis was. Een ervaring die nog versterkt wordt als we naar het Stasi-Museum gaan. Na deze ingrijpende bezoeken heeft u tijd Berlijn op eigen gelegenheid verder te verkennen. Laat u de ervaringen nog eens de revue passeren op een terrasje of een bankje in een van de vele parken die de stad rijk is? Of gaat u naar het Museuminsel voor een bezoek aan het Pergamonmuseum of een van de andere topmusea op het eiland in de Spree? Het diner is op eigen gelegenheid vanavond. Uw reis(bege)leiders hebben zeker nog wel wat tips in het teken van ons reisthema. (ca. 30 km)
dag 4: Twee systemen in een stad
Tegenover ons hotel ligt het station Friedrichstrasse, nu een knooppunt van metro, trein en Strassenbahn, maar in de DDR-tijd een grensstation. Voor het station staat nog altijd het gebouwtje waar reizigers tussen oost en west afscheid namen van hun familieleden. De hartverscheurende taferelen leidden als snel tot de naam Tränenpalast. Momenteel is in het gebouw een indrukwekkende expositie over het grensstation en de wijze waarop Oost- en West-Berlijners elkaar konden ontmoeten en welke hindernissen ze daarvoor moesten overwinnen. Een ander markant fysiek raakvlak van de twee rivaliserende politieke ideologieën is natuurlijk Checkpoint Charlie, even verderop aan de Friedrichstrasse. We wandelen naar de voormalige grensovergang en in de directe omgeving bekijken we een aantal gebouwen, overblijfselen en markeringspunten die ons terugvoeren naar de Koude Oorlog. Ongetwijfeld vertellen Jaap en Erik verhalen en anekdotes over twee systemen in één stad en bewoners die tegen hun wil van elkaar gescheiden werden, zoals bijvoorbeeld het verhaal over de Westpakete. Onze wandeling eindigt in het museum Die Mauer | The Wall. Liefhebbers kunnen aan het einde van de middag op eigen gelegenheid nog een kijkje gaan nemen bij luchthaven Tempelhof. Hoewel gebouwd door en onder architectuur van de nazi’s appelleert het vliegveld toch ook aan een positief gevoel vanwege de bijzondere rol die het vervulde bij de luchtbrug die het isolement van West-Berlijn in 1948 en 1949 verbrak. Voor velen is het daardoor zelfs een symbool van de vrijheid. Met een beetje geluk kunt u vanavond nog een zogenaamde Schwoofparty bijwonen in Clärchens Ballhaus, een van de oudste danszalen van Berlijn en ook zéér populair onder de Oost-Berlijners. Erik of Jaap zullen uw vast graag het verhaal achter Clärchens vertellen. Het Ballhaus heeft overigens ook een restaurant.
dag 5: Afscheid Berlijn en terug naar huis
We nemen afscheid van Berlijn en rijden terug naar Nederland. Onderweg is natuurlijk nog ruim de tijd om met Erik en Jaap van gedachten te wisselen over hun boek en uw gezamenlijke ervaringen in Berlijn. Natuurlijk voorzien zij uw exemplaar van het boek graag van een persoonlijke boodschap, en voor wie het boek niet heeft, zullen er vast een paar in de touringcar te koop zijn. Aan het einde van de middag zijn we terug in Nederland. (ca. 620 km)
Opstapplaatsen / uitstapplaatsen
De opstapplaatsen en -tijden voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.30 uur station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Oldenzaal | vertrek 10.00 uur Station NS
Voorzijde station, Stationsstraat
Aankomsttijd in Nederland
Wij streven ernaar om aan het einde van de middag/begin van de avond bij de uitstapplaatsen aan te komen zodat u nog in de gelegenheid bent om met het openbaar vervoer naar huis te reizen. Wij kunnen op voorhand hier echter geen tijdstip voor geven, aangezien dit afhankelijk is van het verkeer onderweg.
Extra overnachting
U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in NH Hotel Amersfoort.
Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.
Schiphol Travel Taxi
Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!
Vluchttoeslag
Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!
Informatie over uw vliegreis
Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.
Hotel
Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Bekijk de website van Maritim proArte Hotel Berlin
Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort
Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.
Volg ons