050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

De etalage van het socialistische Duitsland

Reisleider Theo:
‘De Trabantjes zijn bijna geheel uit het straatbeeld verdwenen en een hele generatie groeide alweer op nadat de Berlijnse Muur viel, maar toch is de DDR voor velen nog steeds een levendige herinnering. De geschiedenis van De Koude Oorlog en de afloop en nasleep ervan bepalen ook nu nog voor een groot deel ons wereldbeeld. Daarom is een DDR-themareis naar Berlijn zowel een boeiende tijdreis naar de bizarre 40-jarige geschiedenis van de socialistische heilstaat alsook een gids naar gebeurtenissen in de wereld van vandaag.

Het verschijnen van Berlijn, een gids door de hoofdstad van de DDR van Jaap Visser en Erik Timmermans over de DDR-historie van de Duitse hoofdstad is een prachtige gelegenheid om die tijdsreis weer eens te maken, helemaal als de schrijvers ons zelf vergezellen op die reis. Onderweg naar Duitsland verzorgen zij een lezing en in de stad wandelen we met hen langs verschillende plekken waar ooit de Muur stond. We zien de monumenten die herinneren aan de slachtoffers die bij vluchtpogingen om het leven kwamen, we bekijken de imposante architectuur van Stalinistisch Oost-Berlijn en bezoeken indrukwekkende musea als de voormalige Stasi-gevangenis Hohenschönhausen. Naast een uitgebreide kennismaking met de geschiedenis van de DDR-dictatuur, komen tijdens deze reis ook de verhalen over zogenaamde ‘Ostalgie’ en de eenwording ter sprake. Reist u met ons mee naar fascinerende wereld van de voormalige DDR?’

Erik Timmermans en Jaap Visser in hun boek Berlijn, een gids door de hoofdstad van de DDR
….Blije gezichten, huilende mensen, ongeloof….. De Berlijnse Muur, het symbool van de Koude Oorlog is gevallen. Krap een jaar later bestaat de DDR niet meer, maar verdwenen is het land niet. Niet uit de hoofden van de voormalige bewoners en ook niet uit Berlijn, de stad die als etalage van het socialistische Duitsland gold….

Erik Timmermans is beeldend kunstenaar en tekstschrijver, Jaap Visser werkt als adviseur in de media- en cultuursector. Samen delen zij een passie voor Duitsland en met name voor Berlijn, waar Jaap zelfs geruime tijd woonde. Deze passie en fascinatie mondde in 2019 uit in het boek Berlijn, een gids door de hoofdstad van de DDR, waarin Jaap en Erik op boeiende wijze de geschiedenis van de Koude Oorlog in Berlijn nog eens de revue laten passeren. In het prachtig geïllustreerde boek komen diverse ooggetuigen aan het woord en wordt op genuanceerde wijze de schijnwerper gezet op een van de belangrijkste kantelpunten van onze moderne geschiedenis. Op bescheiden schaal leidden zij ook al wel eens mensen rond door 'hun' Berlijn en toen zij in contact kwamen met SRC Reizen was de kiem voor een themareis rond hun boek snel gelegd.

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
uitstekend middenklassehotel in Berlin Mitte
4x ontbijt en 1x diner
ontmoeting met Jaap Visser en Erik Timmermans
lezing door de schrijvers in de touringcar
ooggetuigenrondleiding Hohenschönhausen
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
bijdrage aan SRC-bos via Trees for All
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Karl-Marx-Allee
Alexanderplatz
Hohenschönhausen
Stasi-Museum
DDR Museum
Museum Die Mauer | The Wall
Checkpoint Charlie
Tränenpalast
SRC-reisleider Theo
SRC-reisleider sinds 2007
Samen met Erik Timmermans en Jaap Visser, schrijvers van het boek 'Berlijn, een gids door de hoofdstad van de DDR', maakt u een boeiende tijdreis naar de bizarre 40-jarige geschiedenis van de DDR!
Ontmoet onze beste reisleiders in Duitsland
SRC-reisleider Bart
Reisleider sinds 2006
SRC-reisleider Cees
Reisleider sinds 1999
Reisleider Johan
Reisleider sinds 2013
SRC-reisleider Theo
Reisleider sinds 2007

De reis in het kort

Kennismaking met Berlijn en met Jaap Visser en Erik Timmermans
Architectuur als ideologische etalage
De onderdrukking door de Stasi
Rond Friedrichstrasse en Checkpoint Charlie
Terug naar Nederland

Reisbeschrijving

dag 1: Kennismaking met Berlijn

Via onze opstapplaatsen Amersfoort en Oldenzaal reizen we naar de Duitse hoofdstad. In de touringcar maken we kennis met onze reisleider en met de schrijvers Jaap Visser en Erik Timmermans. Die laatsten zullen onderweg ook een lezing verzorgen naar aanleiding van hun boek over Berlijn. We rijden Berlijn binnen via de Glienicker Brücke. Deze grens tussen de DDR en West-Berlijn was tijdens de Koude Oorlog verschillende malen het decor van uitwisselingen van spionnen en gevangenen tussen Oost en West. Ons hotel voor de komende dagen ligt in voormalig Oost-Berlijn pal aan de Friedrichstrasse in de gezellige en drukke wijk Mitte. Na incheck maken we een eerste wandeling naar de boulevard Unter den Linden. We volgen de weg langs historische plekken als de Bebelplatz, berucht van de boekverbranding door de nazi’s, de Russische (voorheen Sovjet) ambassade en hotel Adlon om uiteindelijk uit te komen bij de Brandenburger Tor. Via de Reichstag lopen we langs de Spree terug naar ons hotel, waar we in de directe omgeving in een restaurant gereserveerd hebben voor het diner. (ca. 620 km)

dag 2: De etalages van de DDR

We beginnen de dag met een bezoek aan het DDR Museum, waar we een overzichtelijk beeld krijgen van het leven in Oost-Duitsland. Weer buiten wandelen we naar de Alexanderplatz, geïnspireerd op het Braziliaanse Brasilia. Het was Walter Ulbricht zelf, secretaris-generaal van de socialistische partij en machtigste man van het land, die besloot tot de herinrichting van het plein en de bouw van onder andere de Fernsehturm. Het plein moest een kosmopolitische uitstraling krijgen met kunst, architectuur en vermaak. Dat architectuur bij uitstek een middel was om te pronken en te wedijveren met het westen, maar ook om de ideologie aan de eigen burgers te slijten, zien we vandaag aan het tweede visitekaartje van Ulbricht: de Karl-Marx-Allee. Met deze twee kilometer lange en 90 meter brede promenade wilde de partijleider de Oost-Duitsers laten zien wat hun heilstaat vermocht als alle arbeiders de schouders eronder zetten. Langs de Allee, ook nog een tijdje Stalin-Allee genoemd, verschenen groots opgezette appartementsgebouwen die voor alle arbeiders bereikbaar zouden moeten worden. Deze droom bleef onvervuld en in de luxe appartementen trokken vooral partijleden met hun gezinnen. De Allee laat uiteindelijk een interessante verzameling architectuurstromingen zien variërend van de oostelijke Bauhausvariant tot classicistische ‘suikertaartenstijl’ en voorbeelden van de typisch Oost-Duitse plattenbau. Liefhebbers wandelen aan het eind van de promenade nog even naar het nabij gelegen café-restaurant Volkskammer voor een glas Berliner bier en kunnen er zelfs blijven zitten voor het diner.

dag 3: De onderdrukking

Sperrgebiet Hohenschönhausen is een deel van Oost-Berlijn waar veel Stasimedewerkers woonden en werkten. In het hart hiervan staat de gevangenis met dezelfde naam. Hohenschönhausen is synoniem geworden voor de onderdrukking door het socialistische systeem en de gruwelen waaraan tegenstanders onderworpen werden. Een bezoek aan de gevangenis is nog altijd een zéér indrukwekkende ervaring, vooral ook omdat de rondleidingen gegeven worden door ex-gevangenen die uit eerste hand vertellen hoe het regime in de DDR en in de gevangenis was. Een ervaring die nog versterkt wordt als we naar het Stasi-Museum gaan. Na deze ingrijpende bezoeken heeft u tijd Berlijn op eigen gelegenheid verder te verkennen. Laat u de ervaringen nog eens de revue passeren op een terrasje of een bankje in een van de vele parken die de stad rijk is? Of gaat u naar het Museuminsel voor een bezoek aan het Pergamonmuseum of een van de andere topmusea op het eiland in de Spree? Het diner is op eigen gelegenheid vanavond. Uw reis(bege)leiders hebben zeker nog wel wat tips in het teken van ons reisthema. (ca. 30 km)

dag 4: Twee systemen in een stad

Tegenover ons hotel ligt het station Friedrichstrasse, nu een knooppunt van metro, trein en Strassenbahn, maar in de DDR-tijd een grensstation. Voor het station staat nog altijd het gebouwtje waar reizigers tussen oost en west afscheid namen van hun familieleden. De hartverscheurende taferelen leidden als snel tot de naam Tränenpalast. Momenteel is in het gebouw een indrukwekkende expositie over het grensstation en de wijze waarop Oost- en West-Berlijners elkaar konden ontmoeten en welke hindernissen ze daarvoor moesten overwinnen. Een ander markant fysiek raakvlak van de twee rivaliserende politieke ideologieën is natuurlijk Checkpoint Charlie, even verderop aan de Friedrichstrasse. We wandelen naar de voormalige grensovergang en in de directe omgeving bekijken we een aantal gebouwen, overblijfselen en markeringspunten die ons terugvoeren naar de Koude Oorlog. Ongetwijfeld vertellen Jaap en Erik verhalen en anekdotes over twee systemen in één stad en bewoners die tegen hun wil van elkaar gescheiden werden, zoals bijvoorbeeld het verhaal over de Westpakete. Onze wandeling eindigt in het museum Die Mauer | The Wall. Liefhebbers kunnen aan het einde van de middag op eigen gelegenheid nog een kijkje gaan nemen bij luchthaven Tempelhof. Hoewel gebouwd door en onder architectuur van de nazi’s appelleert het vliegveld toch ook aan een positief gevoel vanwege de bijzondere rol die het vervulde bij de luchtbrug die het isolement van West-Berlijn in 1948 en 1949 verbrak. Voor velen is het daardoor zelfs een symbool van de vrijheid. Met een beetje geluk kunt u vanavond nog een zogenaamde Schwoofparty bijwonen in Clärchens Ballhaus, een van de oudste danszalen van Berlijn en ook zéér populair onder de Oost-Berlijners. Erik of Jaap zullen uw vast graag het verhaal achter Clärchens vertellen. Het Ballhaus heeft overigens ook een restaurant.

dag 5: Afscheid Berlijn en terug naar huis

We nemen afscheid van Berlijn en rijden terug naar Nederland. Onderweg is natuurlijk nog ruim de tijd om met Erik en Jaap van gedachten te wisselen over hun boek en uw gezamenlijke ervaringen in Berlijn. Natuurlijk voorzien zij uw exemplaar van het boek graag van een persoonlijke boodschap, en voor wie het boek niet heeft, zullen er vast een paar in de touringcar te koop zijn. Aan het einde van de middag zijn we terug in Nederland. (ca. 620 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Opstapplaatsen / uitstapplaatsen

De opstapplaatsen en -tijden voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.30 uur station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Oldenzaal | vertrek 10.00 uur Station NS
Voorzijde station, Stationsstraat

Aankomsttijd in Nederland
Wij streven ernaar om aan het einde van de middag/begin van de avond bij de uitstapplaatsen aan te komen zodat u nog in de gelegenheid bent om met het openbaar vervoer naar huis te reizen. Wij kunnen op voorhand hier echter geen tijdstip voor geven, aangezien dit afhankelijk is van het verkeer onderweg.

Extra overnachting
U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in NH Hotel Amersfoort.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel

Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Maritim proArte Hotel Berlin
Hotel Maritim proArte Berlin - Berlijn
In het hart van Berlijn ligt aan de Friedrichstrasse het Maritim proArte hotel. Op 200 meter lopen vindt u het metro- en Strassenbahnstation Friedrichstrasse en het hoofdstation van de stad is 1700 meter van het hotel verwijderd. Bezienswaardigheden als Reichstag, Museuminsel, Unter den Linden en Brandenburger Tor zijn allemaal op loopafstand. Het hotel heeft een binnenzwembad, een sauna en een fitnessruimte en er zijn twee restaurants en een bar. In de directe omgeving van het hotel vindt u volop winkels en horecagelegenheden. De classic kamers (25 m²) hebben airconditioning, een kluisje, een koelkast en een waterkoker. De badkamers hebben een bad of een douche en een toilet en overal is gratis wifi. Het hotel heeft een lift en de receptie is 24 uur per dag bemenst.

Bekijk de website van Maritim proArte Hotel Berlin

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van het stadscentrum en het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uursreceptie, een lift, gratis wifi, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, een kluis, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad en/of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zon- en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur. Indien u voor de start van het ontbijt vertrekt kan het hotel een ontbijtpakket verzorgen.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.
Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek).
Maximaal 34 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.