050 - 3 123 123
U bent hier: Home | Italië | Pasen op Sicilië

Paasprocessies en tradities

Reisleidster Arianne Swier:
‘In de Heilige Week staan het lijden en sterven van Christus centraal. Toch zult u als u de eeuwenoude tradities en paasprocessies op Sicilië meemaakt, een overweldigend gevoel van saamhorigheid en blijdschap onder de bevolking voelen. De Siciliaanse gemeenten vieren hun eigen geloof en delen de gezamenlijke verhalen.

Van Witte Donderdag tot paaszondag ligt het normale leven in veel Siciliaanse stadjes stil: alles staat in het teken van de processies die door de steden trekken en de vele kerkdiensten die worden gehouden. De processie van Trapani is de meest indrukwekkende van Sicilië. Tijdens deze wereldberoemde processie van de “misteri” trekken er twintig scènes uit het Lijdensverhaal aan u voorbij. Voor ieder mistero is een groep inwoners verantwoordelijk, die de meest uiteenlopende achtergronden hebben.

Tijdens de Heilige Week leert u het echte Sicilië kennen! Uiteraard maken we naast de Siciliaanse paastradities ook kennis met het overige culturele erfgoed, waar de Siciliaan zo trots op is: Romeinse en Griekse herinneringen in Piazza Armerina en Agrigento, verstilde middeleeuwse stadjes en temperamentvolle steden als Taormina en Palermo. Gaat u met mij naar Sicilië? U ontdekt paastradities en cultuur op het mooiste eiland van Italië!’

Pluspunten
vluchten Alitalia
ruimbagage
toeristenklassehotels
7x ontbijt en 6x diner
audiosysteem
enkele lokale gidsen
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
paasprocessie in Trapani
paasprocessie in Caltanissetta
paaszondag in Piana d'Albanesi
Vallei der Tempels in Agrigento
Capella Palatina in Palermo
historisch centrum van Palermo
Selinunte en Piazza Armerina
de Etna en Taormina
trappen van Caltagirone
Reisleidster Arianne Swier
SRC-reisleidster sinds 2000
Van Witte Donderdag tot paaszondag ligt het gewone leven stil: alles staat in het teken van de processies die door de Siciliaanse stadjes trekken. U maakt er verschillende mee!
Ontmoet onze beste reisleiders in Italië
SRC-reisleider Paul den Arend
Reisleider sinds 2008
Reisleidster Diane Kuster
Reisleidster sinds 1999
Reisleider Roeland Looman
Reisleider sinds 2001

De reis in het kort

Vlucht Amsterdam – Milaan – Catania en transfer naar kustplaats Mascali
Etna en Grieks theater van Taormina
Beroemde trappen van Caltagirone, Piazza Armerina en processie van Caltanissetta
San Biagio Platani en tempels van Agrigento
Grieks Selinunte en paasprocessies van Trapani
Verkenning van Palermo
Paaszondag in Piani degli Albanesi
Terugvlucht Palermo – Milaan – Amsterdam

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Catania

We vliegen met een overstap in Milaan naar Sicilië. Na aankomst op de luchthaven van Catania rijden we naar ons hotel in de omgeving van de kustplaats Mascali, waar we de komende twee nachten verblijven. (ca. 70 km)

dag 2: Etna en Taormina

De actieve vulkaan Etna is, met 3.340 meter, het hoogste punt van Sicilië. De vulkaan is te herkennen aan de karakteristieke rookpluim. Als het weer het toelaat, bestijgen we de vulkaan en bewonderen we de beroemde Silvestri-kraters, die op zo’n 2.000 meter hoogte liggen. ’s Middags gaan we naar het pittoreske Taormina, dat een van de mooist gelegen stadjes van Sicilië is. Na ons bezoek aan het goed bewaard gebleven Griekse theater heeft u vrije tijd, bijvoorbeeld voor een wandeling door het levendige centrum. (ca. 140 km)

dag 3: Caltagirone, Piazza Armerina en Caltanissetta

Het door UNESCO beschermde stadje Caltagirone is beroemd om de prachtige trappen van de Santa Maria del Monte. Na ons bezoek rijden we naar Piazza Armerina, waar we de restanten van de Villa Casale bekijken. In deze Romeinse keizerlijke villa zijn 4.000 m² vloermozaïeken gevonden. De heldere veelkleurige voorstellingen geven ons een prachtig beeld van de mythologie en het dagelijkse leven van de 3e en 4e eeuw. We sluiten de dag af in Caltanissetta, waar op de woensdag voor Pasen al eeuwenlang de processie van Varicedde plaatsvindt. De verschillende beeldengroepen verbeelden het lijden van Christus. We overnachten in de omgeving van Caltanissetta. (ca. 255 km)

dag 4: San Biagio Platani en Agrigento

Door het heuvellandschap reizen we naar San Biagio Platani. In de Heilige Week versieren de verschillende genootschappen van dit stadje het centrum met de prachtigste triomfbogen en decoraties gemaakt van verschillende soorten granen, groenten en fruit. ’s Middags bezoeken we de beroemde Vallei der Tempels in Agrigento. In de 6e eeuw v.Chr. werd hier een Griekse kolonie gesticht, die uitgroeide tot een van de mooiste en rijkste steden van de mediterrane wereld. Het uitzicht op de omgeving is hier prachtig! We overnachten nabij Agrigento. (ca. 175 km)

NB Het kan voorkomen dat de straten en gebouwen in San Biagio Platani niet gedecoreerd worden vanwege schaarste aan materialen of het ontbreken van toestemming van de autoriteiten.

dag 5: Grieks Selinunte en processies in Trapani

We starten de dag met een prachtige excursie in Griekse sferen. We bezoeken de opgraving van de Griekse kolonie Selinunte op een schitterende locatie aan zee. Behalve de ruïnes van enkele kolossale tempels zijn hier ook de resten van een complete woonwijk te bekijken. Vervolgens rijden we naar Trapani. We zijn getuige van een paasprocessie die 24 uur lang doorgaat en al 400 jaar lang op Goede Vrijdag begint: een van de hoogtepunten van de reis! De twintig ‘misteri’, beeldengroepen van hout uit de 16e en 17e eeuw, worden rondgedragen door de straten van de stad. Deze beeldengroepen stellen episodes en scènes uit de passie van Christus voor, en zijn versierd met bloemen en licht. We overnachten in de omgeving van Trapani. (ca. 200 km)

dag 6: Prachtig Palermo

We nemen vandaag uitgebreid de tijd om de hoofdstad van Sicilië te bekijken. We bezoeken de beroemde Capella Palatina en zien onder andere de dom, het Piazza Quattro Canti en de Martorana, een mooi kerkje met mozaïeken van Bijbelse taferelen. U heeft ook de tijd om op eigen gelegenheid de mooie stad te verkennen. De laatste twee nachten verblijven we in of nabij Palermo. (ca. 30 km)

dag 7: Paaszondag in Piana degli Albanesi

In Piana degli Albanesi maken we op paaszondag kennis met de eeuwenoude Albanese tradities. Albanesi is een van de vijf Albanese stadjes op Sicilië die zijn ontstaan in de 15e eeuw. De inwoners, en met name de vrouwen, dragen tijdens de Heilige Week traditionele kostuums met goud- en zilverstiksels. Op paaszondag worden er roodgeschilderde eieren uitgewisseld en kunt u van echte Siciliaanse specialiteiten genieten, zoals cannoli, een gerold koekje met room. (ca. 70 km)

dag 8: Palermo – Amsterdam

We worden naar de luchthaven van Palermo gebracht voor de terugvlucht via Milaan naar Amsterdam. (ca. 30 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. in de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Vluchtschema
allitalia.png

Amsterdam - Milaan07:00 - 08:35 uur
Milaan - Catania09:20 - 11:05 uur
Palermo - Milaan15:00 - 16:35 uur
Milaan - Amsterdam17:35 - 19:30 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrek vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

U verblijft in toeristenklassehotels met een lift. De kamers zijn voorzien van een badkamer met een bad of een douche en een toilet. Hieronder vindt u meer informatie over de hotels die meestal op deze reis worden gebruikt. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens voor uw reis.

Hotel Atlantis Mascali in Mascali, Italië
Hotel Atlantis Mascali - Mascali
Dit hotel ligt pal tegenover de Middellandse zee en heeft zicht op de vulkaan Etna. Rondom het hotel vindt u schitterende tuinen, het zwembad en diverse sportfaciliteiten. Het hotel beschikt over een eigen privéstrand met voorzieningen. In het restaurant kunt u genieten van lokale specialiteiten.

Bekijk de website van Hotel Atlantis
Hotel San Michele
Hotel San Michele - Caltanissetta
Het hotel ligt aan de rand van het stadje Caltanissetta, waar de beroemde processies plaatsvinden. Het hotel beschikt over een mooie grote tuin, een terras, een lobby en een restaurant.

Bekijk de website van Hotel San Michele
Hotel Tre Torri in Agritento, Italië
Hotel Tre Torri - Agrigento
Hotel Tre Torri is gehuisvest in een bijzonder pand, vlakbij het strand en het centrum van Villagio Mosè. Neem een duik in één van de twee zwembaden of geniet met een boek en een drankje op het gezellige terras van het hotel. Het restaurant biedt een keur aan Siciliaanse gerechten en wijnen. De kamers zijn voorzien van airconditioning.

Bekijk de website van Hotel Tre Torri
Hotel Villa Zina
Hotel Villa Zina Park - Custonaci
Het hotel is rustig gelegen met mooi uitzicht op het Siciliaanse platteland. Het hotel ligt in een natuurreservaat en beschikt over een grote tuin.

Bekijk de website van Hotel Villa Zina
San Paolo Palace, Italië
Hotel San Paolo Palace - Palermo
Het nette toeristenklassehotel San Paolo Palace ligt net buiten het hectische centrum van Palermo en biedt een mooi uitzicht over de Golf van Palermo. Het hotel beschikt over twee restaurants, een gezellige bar en een fitnessruimte (tegen betaling). Het zwembad op het dakterras is buiten het zomerseizoen gesloten.

Bekijk de website van San Paolo Palace

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice. U kunt uw auto gratis maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel.
NB Ter plaatse dient u 6% aan toeristenbelasting te voldoen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers hebben het afgelopen jaar via enquêtes, mail, Facebook en brieven hun ervaringen over deze reis gegeven. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, mail, Facebook en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (57 dagen voor vertrek).
Maximaal 34 deelnemers.
Direct na boeking ontvangt u van ons een mail met de bevestiging en uw factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDeal
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
De beste reisleiders die u méér laten zien
De CO₂-uitstoot van uw reis wordt door SRC Reizen 100% gecompenseerd
U profiteert van de SRC-prijsgarantie: als u geboekt heeft, gaat uw reissom niet meer omhoog!

Wellicht zijn deze reizen ook interessant voor u?